Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: О распетом идеалу љубави...  (Pročitano 1483 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Jok, opsednutost je osecanje po kome ti moras po svaku cenu da budes sa nekim da bi ziveo, kada tvoj zivot nema smisao bez njega

Ne zagovaram distancu, naprotiv, mislim da je bliskost jedna od osobina ljubavi, samo ne mislim da ljubav podrazumeva to da se moram zrtvovati u toj nekoj meri zarad nje, da moram da stradam da bi nekome bilo dobro, taj neki Hristov ideal. Jedno je biti nesebican pa ne misliti uvek na sebe a sasvim drugo kada to npr krene do te mere da se ti zarad te ljubavi odreknes cak i samoga sebe i zrtvujes se. Kao kada si u braku a partner te maltretira (ajde posto je previse ekstremno da zamenimo tu rec) ti ne odgovara a ti neces da odes jer ga eto "volis" i smatras da je vredan odricanja pa makar vam i ne bilo lepo zajedno. E, to je opsednutost i tu ljubavi nema

Сад се боље разумемо, али сам у другом коментару већ истакао релацију љубав - садомазохизам. Дакле, да се не вртимо у круг јер се неке ствари подразумевају.
IP sačuvana
social share
Ако не можеш неког да волиш, немој ни да га мрзиш. (св. Максим Исповедник)
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Mislis na ovo

Citat
Ако је посматрамо само у оквирима мушко-женских односа, зар ћеш рећи да ту нема сукоба? Па и ако их има, зар је промена партнера једино решење? где је ту пожртвованост а да она не задобије статус садо-мазохизма?

Zato sam i zamenio rec "maltretiranje" recju "neodgovaranje". Jednostavno, menjas nesto sto ti ne odgovara. Promena partnera nije uvek resenje ali u nekim slucajevima je mnogo bolje napraviti promenu nego ostati tu gde jesi. Video sam sijaset veza pa i brakova koji opstaju samo zahvaljujuci cinjenici da imaju previse pozrtvovanosti a premalo ljubavi tj vidi se da ne odgovaraju jedno drugom ali ipak ostaju iz razlicitih razloga tu gde jesu. Cak stavise, i oni sami to vide ali ostaju u takvom hibernacijskom stanju godinama. Iskren da budem, ja u tome vidim razlog ovolikog propadanja brakova

Naravno, promena nije uvek neophodna jer neki put se resenja za probleme mogu naci na druge nacine(npr sasvim obicnim razgovorom) ali ja govorim o jednostavnoj nekompatibilnosti izmedju ljudi. Ne mozes na osnovu pozrtvovanosti odrzavati nesto sto nije odrzivo. Odnosno mozes, ali tu nema ljubavi

Nesebicnost je drugo. Ona znaci da neces misliti na sebe u nekim momentima ali takodje znaci da neces zaboraviti sebe i svoje potrebe tj naci neki balans izmedju svojih i potreba partnera tako da budes zadovoljan iako ne udovoljavas uvek sebi
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Mislis na ovo

Citat
Ако је посматрамо само у оквирима мушко-женских односа, зар ћеш рећи да ту нема сукоба? Па и ако их има, зар је промена партнера једино решење? где је ту пожртвованост а да она не задобије статус садо-мазохизма?

Zato sam i zamenio rec "maltretiranje" recju "neodgovaranje". Jednostavno, menjas nesto sto ti ne odgovara. Promena partnera nije uvek resenje ali u nekim slucajevima je mnogo bolje napraviti promenu nego ostati tu gde jesi. Video sam sijaset veza pa i brakova koji opstaju samo zahvaljujuci cinjenici da imaju previse pozrtvovanosti a premalo ljubavi tj vidi se da ne odgovaraju jedno drugom ali ipak ostaju iz razlicitih razloga tu gde jesu. Cak stavise, i oni sami to vide ali ostaju u takvom hibernacijskom stanju godinama. Iskren da budem, ja u tome vidim razlog ovolikog propadanja brakova

Naravno, promena nije uvek neophodna jer neki put se resenja za probleme mogu naci na druge nacine(npr sasvim obicnim razgovorom) ali ja govorim o jednostavnoj nekompatibilnosti izmedju ljudi. Ne mozes na osnovu pozrtvovanosti odrzavati nesto sto nije odrzivo. Odnosno mozes, ali tu nema ljubavi

Nesebicnost je drugo. Ona znaci da neces misliti na sebe u nekim momentima ali takodje znaci da neces zaboraviti sebe i svoje potrebe tj naci neki balans izmedju svojih i potreba partnera tako da budes zadovoljan iako ne udovoljavas uvek sebi

Слажем се.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 9.0.597.98
mob
Apple 15
Citat
Елем, захвалан на твом проговору, можеш ли пружити неки смисленији коментар?

Kako odgovoriti na pasivno-agresivni pristup?

Citat
Ако пак љубав има онтолошку ноту, изволи да чујем твоје мишљење...

Ljubav nije moguce posmatrati samo u okviru musko-zenskih odnosa.
Sto se tice sukoba, ne bih razmenu stavova nazvala sukobima.
To da neke gigantske razlike medju polovima postoje i da muskarci i zene uvek moraju da budu u nekom sukobu, me ja ko podseca na neku new-age psihologiju koju servira Kosmpoliten i slicni casopisi.

Ako te nesto cini nesrecnim, promena - bilo kakva - je potrebna.
Ako je u pitanju partner sa kojim si stalno u sukobu i sa kim osnos predstavlja bol, onda se tu retko kada moze primeniti bilo kakvo drugo resenje sem separacije.

Pozrtvovanost... pozrtvovanost... to je izgovor za ljude koji se trude da budu zrtve...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Citat
Pozrtvovanost... pozrtvovanost... to je izgovor za ljude koji se trude da budu zrtve...

Ako požrtvovanje zahteva za sebe bilo koju nagradu prestaje da bude požrtvovanje i pretvara se u socijalnu i emotivnu ucenu. "ja se za tebe žrtvujem!" kao poseban vid psihičkog mučenja onih koje navodno voli.

Šta je to u ljubavi dve osobe konkretno definisano kao "požrtvovanje"? Koji postupak i čin? Prevoz autom ili kuvanje hrane? ili materijalno izdržavanje bližnjeg? Pranje veša i nega kad neko dobije grip? Ekstra prihod koji se ravnomerno potroši na sve u porodici? Oprati bebi guzu i poviti novu pelenu?

Kada nekoga zaista voliš, sve što činiš za voljeno biće ti predstavlja radost, i ta radost pružanja voljenoj osobi nema u sebi mučninu i jad požrtvovanja.

IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Citat
Елем, захвалан на твом проговору, можеш ли пружити неки смисленији коментар?

Kako odgovoriti na pasivno-agresivni pristup?

Citat
Ако пак љубав има онтолошку ноту, изволи да чујем твоје мишљење...

Ljubav nije moguce posmatrati samo u okviru musko-zenskih odnosa.
Sto se tice sukoba, ne bih razmenu stavova nazvala sukobima.
To da neke gigantske razlike medju polovima postoje i da muskarci i zene uvek moraju da budu u nekom sukobu, me ja ko podseca na neku new-age psihologiju koju servira Kosmpoliten i slicni casopisi.

Ako te nesto cini nesrecnim, promena - bilo kakva - je potrebna.
Ako je u pitanju partner sa kojim si stalno u sukobu i sa kim osnos predstavlja bol, onda se tu retko kada moze primeniti bilo kakvo drugo resenje sem separacije.

Meni i nije bio cilj teme da posmatram ljubav u nuznim okvirima musko-zenskih odnosa. Zato tvoje psihoterapeutsko potenciranje da temu okrenes na tu stranu kao da je to moj licni problem, ostaje bez progresa.
Ako ti dematujes da nema sukoba cak i na tom polnom nivou, to je neka crno-bela percepcija koja je daleko i od psihologije a kamoli teologije. Ne postoji uvek razmena stavova bez varnica. Ono o casopisima, new age, itd. mi je usporilo entuzijazam koliko odskace od onoga o cemu jeste tema.
Pozrtvovanost kao zelja za ontologijom zrtve je fijasko sam po sebi. Meni je zao ako si ti imao/imala neko tragicno iskustvo na tom polju, ali ovde je rec o zdravom poimanju kao kada majka bdi nad svojim detetom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 9.0.597.98
mob
Apple 15
 Smile

Zao mi je, ne mogu da nastavim ovaj dijalog, posto se za tebe dijalog svodi na jeftini pokusaj psihoanalize i osporavanje kvaliteta sagovornika.
To nije dijalog, to je ispucavanje egoizma. Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Smile

Zao mi je, ne mogu da nastavim ovaj dijalog, posto se za tebe dijalog svodi na jeftini pokusaj psihoanalize i osporavanje kvaliteta sagovornika.
To nije dijalog, to je ispucavanje egoizma. Smiley

Чуј ко говори. Види свој први коментар који си цинично започео/ла па онда дођи да критикујеш. Само да дођемо и до познања релација између критике и критизерства. И није ми непознато да када год саговорник остане без аргумената, он одмах као по правилу почне о его-трипу...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.