Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Apr 2024, 21:42:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Свети огањ у Србији  (Pročitano 21066 puta)
12. Apr 2015, 06:54:14
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije


AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
Browser
Mozilla Firefox 37.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
cубота, 11. апр 2015, 19:30 -> 00:03

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, стигао је у Србију праћен државно-црквеном делегацијом. Уз пламен Благодатног огња донета су и два часна крста намењена Цркви рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и Храму васкрсења Христовог у Пребиловцима.

Први пут пламен Благодатног огња у Србију донела је званична државно-црквена делегација и тим поводом организoван је свечани дочек испред Храма Светог Саве.
Свечани дочек огња у Храму Светог Саве

Огањ је, испред Храма Светог Саве уз постројену гарду Војске Србије, предат патријарху Иринеју који га је са свештенством поделио грађанима.

Церемонији у Храму Светог Саве присуствовао је и председник Томислав Николић.

Након што је преузео огањ, патријарх Иринеј је са председником Николићем у храму запалио свеће и фењере пламеном са Огња, који је свештенство затим изнело из Храма како би верници могли да од његовог пламена упале своје свеће.

После тога патријарх, Иринеј и председник Николић повели су литију око Храма уочи поноћне Ускршње литургије.

Делегација која је донела Огањ, предвођена епископом славонским Јованом и помоћником директора Канцеларије за КиМ Душаном Јововићем отпутовала је јуче на Велеки петак у Јерусалим, где је учествовала у молитвеном дочеку силаска Благодатног огња.

Еписком Јован рекао је вечерас новинарима на аеродрому да Огањ и његово доношење у Србију има три улоге, од којих је најважнија да се сетимо да је Христ васкрсао и да је то прва и основна истина наше вере.

Друга улога је, како је рекао, потврда везе наше цркве са Јерусалимом, а трећа је потврда вечне везе српског и руског народа, "који је био с нама у оваквим подвизима".

Како је додао, благодатни огањ пренет је у Србију уз благослов српског, руског и јерусалимског патријарха и уз помоћ руске цркве и руских фондова.
Свети огањ стигао у Београд
Свети огањ стигао у Београд

Благодатни огањ се сматра највећим чудом православља и јавља се вековима увек на истом месту у исти дан, на Велику суботу.

За Благодатни огањ кажу да у првим минутима нема својства ватре, да не пече и не гори.

Пламен Благодатног огња неће горети само у Београду. Свештеници ће га однети и у Крушевац, Врање, Бањалуку.

У понедељак ће бити у манастирима на Косову и Метохији, прво у Грачаници. Осим у Србији пламен ће горети у храмовима српске православне цркве у Републици Српској, Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини.

У поноћ је Васкршња литургија коју предводи патријарх Иринеј. Директан пренос на Првом програму РТС-а.

Video





   
ЧУДО ПРАВОСЛАВЉА У БЕОГРАДУ:
Уз пратњу Ноћних вукова Благодетни огањ пролази кроз престоницу


Како Србин.инфо ексклузивно сазнаје од самих „Ноћних вукова”, православног руског мото браства које има своју подружницу и у Србији, српски Ноћни вукови су на аеродрому дочекали Благодетни огањ који за Васкрс, са Христовог гроба у Јерусалиму, стигао у Београд и биће раширен у свим српским земљама.

Како Ноћни вукови саопштавају за Србин.инфо, они су са својим моторима у пратњи Благодетног огња, који креће од аеродрома „Николе Тесле”, преко аутопута, Аутокоманде, Булевара ослобођења до храма Светог Саве где ће овај пламен, како се очекује, дочекати хиљаде православних верника из свих српских земаља.

Свако ко није у могућности да дође до храма Светог Саве може ако хоће да изађе на трасу (између 22:00 и 22:30) куда пролази Благодетни огањ и на тај начин дочека ову светињу и дар Светога Духа .
Благодетни огањ стигао у Србију

Уз пламен Благодатног огња донета су и два часна крста намењена Цркви рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и Храму васкрсења Христовог у Пребиловцима

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, стигао је у Србију праћен државно-црквеном делегацијом. Уз пламен Благодатног огња донета су и два часна крста намењена Цркви рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и Храму васкрсења Христовог у Пребиловцима.

Први пут пламен Благодатног огња у Србију донела је званична државно-црквена делегација и тим поводом организује се свечани дочек испред Храма Светог Саве.

Огањ ће, испред Храма Светог Саве уз постројену гарду Војске Србије, бити предат патријарху Иринеју који ће га са свештенством и у присуству највиших државних представника поделити грађанима.

Благодатни огањ се сматра највећим чудом православља и јавља се вековима увек на истом месту у исти дан, на Велику суботу.

За Благодатни огањ кажу да у првим минутима нема својства ватре, да не пече и не гори.

Пламен Благодатног огња неће горети само у Београду. Свештеници ће га однети и у Крушевац, Врање, Бањалуку.

У понедељак ће бити у манастирима на Косову и Метохији, прво у Грачаници. Осим у Србији пламен ће горети у храмовима српске православне цркве у Републици Српској, Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини.

Пламен Благодатног огња свечано ће вечерас у 23 сата дочекати верници, патријарх српски Иринеј и највиши државни званичници.
У поноћ почиње Васкршња литургија коју предводи патријарх Иринеј.

Хиљаде хришћанских ходочасника испуниле су данас древну цркву Светог гроба у Јерусалиму на церемонији Светог огња, уочи прославе православног Ускрса.

Полицијски портпарол Луба Самри изјавила је да су се десетине хиљада православних хришћана окупиле у цркви и у околним уским улицама у јерусалимском старом граду, поводом церемоније одржане уз јаке мере безбедности.

Ходочасници из православних земаља и Арапи хришћани, који живе у Светој земљи, брзо су палили свежњеве од 33 свећа пламеном који се појавио у цкрви.

Тај Свети огањ сада путује авионима у православне земље.

Верници сматрају да „божанска ватра из небеса пали свеће које држи јерусалимски патријарх над Христовим гробом, током церемоније која датира из 4. века и симболизиује ускрснуће Христа“, наводи АФП.

Свети огањ се сматра чудом, које се догађа једном годишње на Велику суботу.

Церемонија почиње процесијом око цркве након које се сва светла гасе, пре него што у њу уђе грчки православни патријарх Јерусалима.

И ходочасници и свештенсто кажу да Свети огањ не пече у првим тренуцима.

Црква Светог гроба подигнута је на месту где је по хришћанском веровању Исус разапет, сахрањен и васкрнусо.

Душан Јововић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију наводи да пренос Благодатног огња на Косово и Метохију има посебан значај, јер, како каже, долази у манастире, светионике српске културе које, свесно или несвесно, гасимо, односно заборављамо или остављамо по страни.

– Само вера држи народ на Космету. Стално се прича о Србима на северу Косова, али подједнак је број наших људи и у Метохији. Треба да се скрене пажња на њих, а да то нема политичку конотацију – истиче Јововић.

Пламен Благодатног огња из Јерусалима засветлеће у васкршњим данима у храмовима Српске православне цркве у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини.

Први пут ће званична делегација из наше земље, састављена од представника Српске цркве и државе, донети из Јерусалима Благодатни огањ сутра увече, на Велику суботу. Пламен из Јерусалима, из Цркве Гроба Господњег, испред Храма Светог Саве у 23 сата, дочекаће патријарх српски Иринеј, као и највиши државни званичници.

Испред београдског храма биће за ту прилику постројена и гарда Војске Србије. Исте вечери, на Велику суботу, Благодатни огањ биће пренет у Крушевaц, Соколaц, Бањалуку, док ће на дан Васкрса бити дочекан у храмовима у Источном Сарајеву, Вишеграду, Фочи, Подгорици, Пакрацу и на Цетињу.

Лампа са огњем из Свете земље у понедељак, 13. априла, биће однета и на Косово и Метохију, и то прво у манастир Грачаницу, где се налази привремено седиште епископа рашко-призренског Теодосија. Истог дана, огањ ће бити пренет у Пећку патријаршију, седиште српског патријарха, и Високе Дечане, а сутрадан у манастир Сопоћани.

Из Јерусалима, српска делегација доћи ће специјалним летом који је организовао московски Фонд Светог Василија Великог. Када буде донет пред Храм Светог Саве, прво ће литија са Благодатним огњем направити круг око храма, а затим ће он бити унет у цркву где ће верници свећама моћи да преузимају пламен из Јерусалима.
blagodatni oganj
Највеће чудо Свете земље

На Велику суботу, јерусалимски патријарх улази у мали храм Гроба Господњег само са представником Јермена. Претходно, ова црква, у којој се у току молитве јерусалимског патријарха јавља Благодатни огањ, бива прегледана како би се проверило да се у њој не налази ништа што би вештачки могло запалити пламен. Тај преглед пролази и сам јерусалимски патријарх.

Пламен који се појављује у току молитве зову још и највећим чудом у Светој земљи, јер се, како се верује, јавља сам од себе. Он прво пали кандило над Христовим гробом, затим снопове од тридесет и три свеће у рукама јерусалимског патријарха, који га затим преноси даље. За Благодатни огањ још наводе да у првих неколико минута од појављивања, нема својства ватре, не пече и не гори, као и да се дешава да се свеће у рукама верника, а сви држе снопове од 33 свеће које симболизују Христове године, пале саме.

Извор: Србин.инфо




Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora lightsoft (Vreme: 12. Apr 2015, 09:07:46)
« Poslednja izmena: 12. Apr 2015, 07:02:18 od Arijada »
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 37.0
Ништа без бајкера Smile

IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."


Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije


AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 37.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Ништа без бајкера Smile



Naravno. Da ti priblizim recniku - oni nose stafetu Pravoslavlja  Smile

Bese guzva samo takva a izgleda se i Toma pojavio na pricescu.

Dos'o, pricestio i otis'o  Smile

IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 41.0.2272.118
mob
Samsung S7
>> Пламен који се појављује у току молитве зову још и највећим чудом у Светој земљи, јер се, како се верује, јавља сам од себе.

To je cudo samo kod primitivnih osoba koje imaju dva razreda osnovne i nisu ucili na casovima hemije o fosforu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije


AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 37.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
>> Пламен који се појављује у току молитве зову још и највећим чудом у Светој земљи, јер се, како се верује, јавља сам од себе.

To je cudo samo kod primitivnih osoba koje imaju dva razreda osnovne i nisu ucili na casovima hemije o fosforu.




IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 37.0
Citat
oni nose stafetu Pravoslavlja



 Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."


Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije


AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 37.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Eto Mrgi nadjoh ti zicu za razumevanje  Smile

A posto nista ne moz' bez Putina (trenutno), evo malog priloga:


Objavljeno: 14. april 2015, 10:58

Putin naredio: Ruski milijarder finasirao donošenje Blagodatnog ognja u Srbiji



MOSKVA- Ruski milijarder Konstantin Malofejev, osnivač fonda Svetog Vasilija Velikog, inače blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, organizator je donošenja blagodatnog ognja u Srbiju, Crnu Goru i na Kosovo tvrde crnogorski mediji.
putin1 Putin naredio: Ruski milijarder finasirao donošenje Blagodatnog ognja u Srbiji


Putin (Foto: kremlin.ru)

Malofejef je navodno povezan sa proruskim aktivistima u Ukrajini, na listi je državljana kojima je Evropska unija uvela sankcije zamrzavanja imovine i zabranu putovanja u zemlje EU.

Crnogorski mediji tvrde da je upravo on snosio sve troškove da bi blagodatni oganje došao u Srbiju, na Kosovo i u Crnu Goru, a sve to po direktnom nalogu predsednika Rusije.

Malofejev je u svom obraćanju povodom organizacije prenošenja blagodatnog ognja saopštio da „čudo silaska blagodatnog ognja i njegovo prenošenje iz Crkve Hristovog vaskrsenja u sve delove pravoslavnog sveta ima duboko simboličko značenje“.

„Za nas je ova sveta svetlost opipljiv dokaz vaskrsenja Hristovog koja obnavlja i unosi život u čitavu Vaseljenu. Deo te Vaseljene je i nama bratska Srbija koja će prvi put ove godine biti obasjana vaskršnjim jerusalimskim ognjem. Zato verujem da će taj plamen, kao nikada do sada, na potpuno očigledan način srpskom narodu, pokazati istinu da svetlost dolazi sa istoka, svetlost istinskog života, moralne čistote i duhovnosti“, poručio je on, a prenosi vijesti.me.

Podsećamo, Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju na Veliku subotu, praćen zvaničnom državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja organizovan je u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

(Pravda)

IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Biram uspeh

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8
OS
Windows
Browser
Chrome 46.0.2486.0
Slava Gospodu Bogu , Blagodatni Oganj silazi samo pravoslavnom monahu .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije


Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.84
mob
Ericsson jeste
to je tvoje subjektivno mišljenje
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Бог чува Србију!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3973
Zastava Beogard
OS
Windows
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung S8 Plus
to je tvoje subjektivno mišljenje

Nije
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Apr 2024, 21:42:02
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.155 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.