Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Formule ljubavi ~ sve na jednom mestu by Z. Milivojević  (Pročitano 90719 puta)
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.68
mob
Nokia 
Citat
Promeni se, ako me voliš

Nikad,ni za milion godina, sikter. Bile sumoje reci poslednji put kad sam ovo cula  Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.68
Meni stvarno nije problem da se promenim, u razumnoj meri..ako će to poboljšati naš odnos.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.68
mob
Nokia 
Ja sam vise za kompromis. Ne dam moju pasiju a ti slobodno imaj svoju,iako se meni ne svidja . I mirna Backa. Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
Bekstvo od ljubavi

Strah od vezivanja je često reakcija na neku doživljenu traumu prestanka ljubavi, odnosno odbačenosti, na bol koji je bio veliki da osoba ne želi da rizikuje da se to ponovi u nekom novom vezivanju

Živi primer vrdalame: Džordž Kluni

Ako pogledamo kako žive savremene generacije mladih i mlađih odraslih, možemo zaključiti kako se nastavlja trend „bekstva od vezivanja”. Sve je više onih koji pokušavaju tako da organizuju život i zadovoljavaju svoje potrebe, a da pri tome nisu vezani za drugo ljudsko biće. Čini se da su muškarci ti koji manje veruju da emocionalno vezivanje jeste visoka životna vrednost. Nekada je ovo bekstvo od vezivanja otvoreno i direktno, a nekada je nesvesno i skriveno u pseudovezivanju, kao u slučaju osobe koja je u sredini pete decenije a nije uspela da ostane ni sa jednim partnerom duže od dve, tri godine.

Često je koren ovog otpora prema vezivanju u jednoj vrsti straha od vezivanja, ali ne od vezivanja kao takvog, već od odbacivanja od strane osobe za koju je neko vezan. Ovaj strah od vezivanja je često reakcija na neku doživljenu traumu prestanka ljubavi, odnosno odbačenosti, na bol koji je bio veliki da osoba ne želi da rizikuje da se to ponovi u nekom novom vezivanju. Nekada osoba odbacuje vezivanje na osnovu toga što je kao dete gledala odnose svojih roditelja i zaključila da je vezivanje uvod u međusobno mučenje i da se zato ne treba nikada vezati. Nekada je to neka vrsta prezira prema vezivanju izražena u maloj ideologiji hedonizma i nevezanosti: zašto bih bio samo sa jednom ženom, kada mogu imati njih puno? Na vezivanje se gleda kao na negaciju lične slobode.

U svom bekstvu od vezivanja mnogi ne vide problem. Muška zamena za vezivanje je seks, a ženska je zaljubljivanje. Bilo da igraju igru seksa, bilo igru zaljubljivanja, muškarci i žene beže od vezivanja. A šta je u stvari to vezivanje?

Upravo je ona važna emocija koju zovemo ljubav moguća zato što je u njenoj osnovi psihološki mehanizam koji nazivamo emocionalno vezivanje. Zato i postoji reč ljubavna veza. Kada se za nekoga emocionalno vežemo, ta osoba nam postaje veoma važna, želimo da budemo što više sa njom, važno nam je kako ona misli, kako se oseća, osećamo neku vrstu povezanosti ili pripadnosti sa njom. Drugim rečima, osećamo ljubav. A kada nas ta osoba napusti bilo svojom voljom ili smrću, tada smo tužni. Tugovanje je drugo lice ljubavi jer je u psihološkom smislu emocionalno razvezivanje od voljene osobe. I zbog toga svega je bekstvo od vezivanja u stvari bekstvo od ljubavi. A ljubav nema alternativu jer onaj koji nije vezan, ko ne voli, bitiše u svetu koji za njega nema emocionalnu vrednost. I zato treba biti slobodan da se izabere ljubav, vezanost, a ne da se sloboda traži u bežanju od ljubavi.

Zoran Milivojević

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
Ako sam uspešan, neće me voleti

Ako je u Bibliji prvi greh razlog za proterivanje iz Raja, drugi greh je ubistvo brata. A motiv za ubistvo Avelja su bili zavist, ljubomora i mržnja njegovog manje uspešnog brata Kajina. Kao što je poznato, stočar Avelj i zemljoradnik Kajin su Bogu prineli darove. Bog je uzeo darove od Avelja, odbijajući darove od Kajina, zbog čega je došlo do ubistva. Ovaj mit nam ocrtava odnose koji postoje u trouglu braće (i sestara) i roditelja. Kada jedno dete smatra da je neopravdano, iz nekog razloga manje voljeno, ono postaje agresivno prema onom detetu za koje smatra da je povlašćeno.

Opisana dinamika izlazi iz okvira porodice i postaje dinamika određene grupe, pa i celoga društva. Dete koje je najbolji učenik u razredu ne izaziva simpatije svih učenika, već postaje predmet njihove agresivnosti pa čak i nasilja. Kada učiteljica pohvali uspešno dete, to istovremeno kod druge dece izaziva osećanje ljubomore koja žele da i njih učiteljica voli, da ih pohvali. Ljubomorna deca zaključuju da im je uspešno dete „ukralo” pohvale koje bi oni dobili da to dete nije u njihovom razredu. I zato su zavist i ljubomora druge dece jedan od problema uspešnog deteta. Savremeni Avelji se plaše da će ih „braća i sestre” odbaciti i simbolički „ubiti” ukoliko pokažu da su bolji od njih.

Kada deca ili mladi onom detetu koje se u grupi ističe počnu da upućuju prezrive etikete da je „štreber”, „buržuj” i slično, iza toga stoji logika zavisti. Ključ zavisti je upoređivanje manje uspešnog sa uspešnijim, što čini da je zavist boljka koja postoji unutar jedne generacije. Kada vide da je dete toliko uspešno, mereći koliko je ono bolje od njih, deca u stvari izmere koliko su ona gora od njega. I tako njegov uspeh počinje da ih boli. Tuđi uspeh postaje lični neuspeh. A način da taj bol zavisti prestane jeste da smanje tu vertikalnu razliku. Tako se zavist izražava na različite načine čiji je cilj da se uspešno dete „spusti”, a da neuspešno dete sebe „uzdigne”.

I zato se pred uspešne stavlja dilema: uspeh i odbačenost ili neuspeh i prihvaćenost u grupi. A kada se dete odluči za prihvaćenost i „ljubav” grupe, ono počinje da skriva svoje kvalitete, utapajući se u grupu, blizu njenog vrha, ali nikada ne na vrhu. Tada kažemo da to dete počinje da pati od straha od uspeha, od Aveljevog kompleksa.

Čini mi se da je u današnjem društvu puno onih koji imaju strah od uspeha. A da bi društvo bilo uspešno, potrebno mu je što više uspešnih pojedinaca. Da bismo stvorili mentalitet koji podržava svaki uspeh, potrebno je da vidimo da drugi nisu protivnici ili neprijatelji, da su „naši” i da je njihov uspeh takođe naš.

Zoran Milivojević

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Ima li neko sliku ovog zoke milivojevica... Smile kad vec citam..pa i da vidim i ko to se** ovoliko... Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
Ti kanda nemaš TV... ili frižider, jer meni dotični već neko vreme ispada iz njega...  Smile

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Pa da nije pametan i cenjen, ne bi ga svaki put(njega i Zarka Trebjesanina  Smile ) zvali da izjavljuje nesto kada pisu novinske clanke o necemu vezanom za psihologiju i ne bi se njegove knjige prodavale za po 2000+ dinara(zadnji put kada sam pogledao u knjizari  Smile ).

No

Citat
I zato se pred uspešne stavlja dilema: uspeh i odbačenost ili neuspeh i prihvaćenost u grupi. A kada se dete odluči za prihvaćenost i „ljubav” grupe, ono počinje da skriva svoje kvalitete, utapajući se u grupu, blizu njenog vrha, ali nikada ne na vrhu. Tada kažemo da to dete počinje da pati od straha od uspeha, od Aveljevog kompleksa.
Nazalost, desava se da deca/ljudi odu ovom putanjom tj da skrivaju svoje kvalitete kako bi bili "prihvaceniji". A zavist, ona je svugde. Ako imamo makar nekog kvaliteta ne mozemo pobeci od nje. Zato i kvalitete treba istaci a zavisne pustiti da "crknu od muke".  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Bas je lijep - nema sta,... Smile sigurni ima puno iskustva u ljubavi...cim ovoliko ser*... Smile
brakovi i ljubavi i propadaju sto svi ganjaju sablone...koje prave ovakvi likovi... Smile

To sto se nesto prodaje u na nasim prostorima za dve hiljade dinara...ne znaci nista...
Tj ne znaci u zemlji u kojoj dobijes  Čolin cd  uz prasak za ves..
a dj krmak se prodaje za 5 evra... Smile

Procitao sam dosta toga sinoc ...na ovoj temi...vec vidjeno i vec sam to cuo...
nista nisam procitao sto nisam znao.... Smile i pola od toga je nepimjenjlivo...
u jbn realnom i okrutnom svetu...
Ljudi kad se posvete malo vise svojoj ljubavi..i kad umjesto vecernjeg citanja... ovakvih stiva...
pridju svom partneru i pomiluju ga... i kazu sta osjecaju prema njemu...
Manje ce imati problema u toj jbn ljubavi...
Problemi nastaju kada ti procitas neka price i pokusavas da to primjenis...
na nekome...po svaku cijenu...onda i gubois tog koga davis...sa receptima za sretnu ljubav... Smile

Imam ja tv... :shock:imam dva... Smile ne zna se koji je ljepsi od njih dva i na kojem je ljepse bilo sta gledati ..
samo sto meni ne trebaju uputstva..za nista... jer dovoljno osjecam i znam, da mogu biti sretan...
i bez njih...
a mozda je to tako... bas sto ne gledam ovog krezu...
Prvo nek sredi sebi zube ...pa onda nek nesto meni se*e...
« Poslednja izmena: 28. Maj 2011, 18:10:49 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
Ne znam da li on ima iskustva u ljubavi, ali uskoro idem na edukaciju kod njegove bivše žene, pa ćemo da čujemo i drugu stranu priče.  Smile

Ni meni nije nimalo simpatičan, a ljudi-nepsiholozi koji se kao interesuju za psihologiju su njime načisto oduševljeni. To što on priča i propagira do određene granice ima smisla (njegove knjige jesu izuzetno dobre i on jeste odličan profesionalac), ali obzirom da o dotičnom znam mnogo toga takoreći ''zakulisnog'', onoga što ne znaju poštovaoci njegovog lika i dela, ni najmanje mi nije simpatičan. Kao i većina ljudi koja je rada da se posere na struku i istu da zloupotrebi da bi zaradio koji dodatni dinar euro. Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.236 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.