Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sve shto ste zeleli da znate o S-300/400 a niste imali gde da prochitate.  (Pročitano 63346 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia E90
@gslavic
Po tebi koliko je ova moja konstatacija realna da, sto se tice naseg RV i PVO, da se usesredimo da nabavimo taj sistem i budece takve sisteme bukvalno da napravimo kisobran nad nasom zemljom, da imamo jake helikopterske snage, a sto se tice avijacije da budu otprilike kao specijalne jedinice koje ce se koristi za podrsku trupa na zemlji, iznenadne udare i slicno. Nekako mi se cini da je najbolje u smislu odnosa troskovi nabavke nove opreme, efikasnost odbrane naseg neba, tj. zastite kopnenih snaga. I da li mislis da bi nasa vojna industrija mogla usvoji proizvodnju tih raketa i da li bi to ekonomski bilo isplativo?

Pazi ovde ulazish na malo pipav teren. I to iz nekoliko razloga.
1. Finanasiski: Tachnije, nemamo mi te pare. U potpunosti opremljen sistem S-300PMU-1 koshta izmedju 120 i 240 MILIONA eura. Kako ce do kraja godine ovde i isplata penzija doci u pitanje neshto ne verujem da cemo skoro biti u mogucnosti nabavke ovakvih igrachkica.
2. Teritorijalni: Ako primenish metod "shkolskog atlasa i shestara" Smile napravish krugove prechnika 300km (centar prvog ti je Frushka Gora, centar drugog Panchicev vrh na Kopaoniku) i jedno 4-5 krugova prechnika 250km (rasporediti po slobodnom nahodjenju) dobicesh zonu pokrivanja osmatrachkih radara sistema S-300PMU-2 (64N6 i 96L6E respektivno). "Proshirivanjem" granica Srbije za 150km (domet standardnog projektila sistema S-300 za cilj na srednjim visinama) dobicesh zonu unishtenja cilja. ODMAH se da primetiti da ta potencijalna terotorija pod pokrivanjem u sebi sadrzi vishe teritorija susednih drzava !!! Kako su neke od njih chlanice NATO pakta i "verni saveznici SAD-a" neshto ne verujem da bi na chinjenicu da "ni vrabac ne moze da poleti sa njihove teritorije a da mi to ne znamo" bash gledale blagonaklono.
3. Politichki. U sluchaju da takav sistem bude pushten u rad - koliko puta bi se neko zamislio pre nego shto bi krenuo u nekakvu ratnu avanturu po uzoru na ono shto smo gledali 90-tih ? Ja mislim ne dugo. Chak i "vrle demokrate" i oni koji veruju u "evropske integracije" bi pod pritiskom dnevno-politichkih momenata i zelje za ochuvanjem fotelja pocheli da "kontenpliraju" o nekakvim "srpskim nacionalnim interesima" i "Srbima kao nebeskom narodu koje brani bozanski jak PVO sistem". Svaka moc kvari onoga ko je poseduje, a apsolutna moc - apsolutno kvari.
4. Ko nije chitao Kumanovski sporazum ne zna da je Srbiji ZABRANJENA upotreba radara koji se baziraju juzno od Save. Gde cesh onda da udenesh S-300 kad on "dobacuje" chak do Makedonije ?
5. U raspodeli snaga, obaveza i poslova u nekakvom potencijalnom ulasku Srbije u NATO pakt, vec se pricha o tome da Srbija nece imati PRAVO da ima RV i PVO sisteme !!! Nego da ce zashtita nasheg neba biti PLACANA Madjarskoj (severni deo) i Grchkoj (juzni deo). Toliko o "nashem" RV i PVO i nashoj autonomiji i nezavisnosti pri nabavci sredstava za tu namenu. Samim time chak i da se prenebregnu prvih 4 razloga - nije da cemo smeti da ga kupimo.
6. Rusija. Od 2000 pa do danashnjeg dana Rusija je od Srbije dozivljavala da se prema njima ponashamo kao nevaljalo dete koje nece da slusha, koje za svoje velike prijatelje i strateshke saveznike uzima iskljuchivo drzave koje se Rusiji i njenoj politici OSHTRO suprodstavljaju, a istovremeno kada "razbije nos" komshiskom detetu koje ima "tatu bildera" kuka da ga Rusija "brani". Ruski kapital nije bio u mogucnosti da ovde kupi ni nekoliko hotela a kamoli ISHTA od suvislih strateshkih fabrika, rudnika, rafinerija i poslovnih sistema u Srbiji. Zakljuchak je surov ali jednostavan. ZASHTO bi nam Rusi prodali S-300 ? Ja ne vidim ni jedan razlog. Specijalno kada im se na "listi chekanja" nalaze neuporedivo vredniji saveznici i bolje platishe.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Replika, replika!!!!  Smile
Salim se naravno, ali evo da dodam i ja po nesto, cisto da ne bude sve tako crno.
1. Sto se tice finansija, ocigledno je da trenutno nemamo sredstava, ali takve stvari se uzimaju na kredu, pa bi se mozda mogli isprsiti za toliko. Najave iz ministarstva i vojske kazu da ce se nakon zavrsetka reorganizacije vojske (sredinom 2008.) pristupiti modernizaciji. Prvo ce PVO dobiti nova sredstva i to je prioritet. Sta ce to biti jos se ne zna, ali najverovatnije sistemi Buk i eventualno noviji osmatracki radari. Postoji prica da ce i S-300 biti razmatran, a da ce se za ciljeve na manjim daljinama brinuti postojeci sistemi jos neko vreme u sadejstvu sa S-300. Zivi bili pa videli.

2.Mi i danas imamo radare koji pokrivaju dobar deo susednih NATO zemalja (npr. osmatracki radar AN/TPS-70). Znaci nije problem ako uzmemo S-300 to sto ni ptica nece moci da poleti a da mi to ne znamo, vec je problem sto bi uz posedovanje tog S-300 ta ptica morala da pazi da se ne kaci sa nama jer bi letelo perje, slikovito da se izrazim.

3.Cinjenica je da mi srbi imamo kompleks boga, ali bih rizikovao i sve jedno kupio takav sistem.

4.  Smile Ovo nisam znao, sokiran sam. Ali konacnim resavanjem Kosovskog pitanja Kumanovski sporazum ce prestati da postoji, a u slucaju rata, S-300 i ostali sistemi idu na najpovoljnije polozaje bez obzira na sporazum, tj. necemo ga se drzati sigurno u extremnim situacijama.

5.Samim tim sto nase rukovodstvo najavljuje kupovini novih PVO sistema smatram da ovo nije tacno, a postavlja se i pitanje naseg ulaska u NATO u poslednje vreme, pogotovo sto je i dss sada protiv, znaci na referendumu takva opcija ce tesko proci kada je dss i srs protiv, dve jake stranke sa dosta disciplinovanim birackim telom, da ne duzim sa politikom na ovom delu foruma...

6.Pa dobro poznjali su sta su sejali tokom prethodnih stoleca, narocito tokom 90-ih. Ocigledno je da i na ovom planu dolazi do preokreta. prodali bi oni nama S-300 samo ako imamo pare, to bi im dobro doslo da nerviraju amere jos malo.

Mozda i nije sve tako beznadezno za nasu ljubav prema S-300, ja zelim da budem optimista po tom pitanju, a vreme ce pokazati, i to mozda jos koliko do godine, da li je moj optimizam bio opravdan. Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

a person who deals tactfully with others

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 384
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
BlackBerry 
Ako smo nešto naučili iz Istorije, a to je da svako oružije na kraju dobije i protiv-oružije. To me navodi da osnovano sumnjam da USA stalno rade kako bi eventualno imali prednost nad ovakvim kompleksnim i po vašim rečima neprelaznim PVO sistemima. Setite se samo projekta ATB, neprijatelj nikada ne spava... Smile
IP sačuvana
social share
Diplomacy is the art and practice of conducting negotiations between representatives of groups or states...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
@gslavic
Ako sam te dobro razumeo pod tackom 2, Srbiju bi podelili na 7 krugova sto bi onda znacilo 7 tih sistema sto bi bila racunica 7 * 240 = 1 680 miliona evra. Mislim da to u principu i nisu velike ako bi se podelile na neki period. Sto se tice finansijskog dela, mi jedino, kao nacija i drzava, mozemo opstati ako krenemo ekonomski da se razvijamo i da kafanski patriotizam zamenimo sa ekonomskim patriotizmom. Po mom misljenju, imamo dva puta ili da opstanemo ili nestanemo. Ne znam da li znas da je prosle godine prvi put, posle 15 ili 20 godina, srpska privreda imala vise dobitasa od gubitasa. Ima povoljnih znakova, naravno to nije dovoljno, ali imamo sanse. Mislim cak i da su ovo konacno shvatili i politicari, pre svega DS i DSS, i da su konacno nakon ovih izbora naucili da prave kompromise. Nisu jos do kraja savladali lekcije, ali ide se ka tome. Malo sam se udaljio od teme, ali moja poenta je da ce svake godine ekonomska situacija biti bolja, jer je to samom narodu prioritet prioriteta, tako da nece to biti neki problem ako bude postojala volja i dobro smisljen plan.

Sto se tice politicke situacije, Kumanovskog sporazuma i NATO-a vidis i sam da nas guraju od sebe. Ako SAD prizna KiM, mi necemo u NATO, ako EU jedinstveno prizna KiM, necemo ni u EU. Znaci ici cemo totalno neizvesnim putem, ne nasom voljom. Sto se tice nekog ponovnog rata, ako se desi najgori scenario sa KiM, po meni, njega ce biti jer cemo biti ponizeni i stalno ce se gomilati neka negativna energija, iz generacije u generaciju i to ce morati da pukne kad tad. Primer je SFRJ. Znaci treba nam S-300 pod hitno  Smile . Mislim da su generacije koje prozivele 90-te naucile nesto i to mislim na one koji su tada imali od 10-30 godina, i da sada kada te generacije dolaze nece praviti gluposti. Ako ce vec neko i hteti da ponovo osvaja region da ce raditi ekonomskim putem.

Sve u svemu po tvom postu ipak ima logike u mom razmisljanju, naravno ako uzmemo tehnicki deo. Za 1680 milijardi eura dobijemo totalni zastitni kisobran nad Srbijom ili flotu oko 33 aviona vrednosti po 50 miliona eura.
Mislim da se 33 aviona ipak ne mogu meriti sa 7 sistema S-300MU-1, pa makar bili i F-35GMZ (Giga Mega Zord  Smile )

Nisi mi samo odgovorio da li je nasa privreda sposobna da proizvodi rakete za potrebe tog sistema?
« Poslednja izmena: 25. Sep 2007, 17:16:52 od niksa517 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4009
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7

Za nas bi i sistem BUK-M2 bio dosta interesantan.Nema mogucnosti kao S-300 ali kao prelazno resenje za modernizaciju naseg pvo sistema bi bio mozda i najbolje resenje.Buk-M2 ima domet od 50 km sto i nije nesto ali saobzirom da nam je zemlja sve manja moglo bi da posluzi.
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia E90
@niksa517
1. Na srecu nije ti dobra rachunica !!! Naime jedan sistem se sastoji od jednog 64N6 (domet 300km) i 3-6 96L6E radara (domet 250km). Broj zavisi od toga na kakvom terenu je sistem razmeshten (u Vojvodini ti sigurno ne trebaju vishe od 2, dok bi jug Srbije mozda trebao i chitavih 6). Samim time ako usrednjimo vrednosti (koliko smo "ushtedeli" na tome shto je vojvodina ravna toliko vishe mora da se troshi na jugu) dolazimo do potrebe za kupovinom 2 "uprosechena sistema" cene (hajde da kazemo pola) 180 miliona. Time je ukupna cena negde oko 360 do 480 (ako se kupi jedan sa bude u rezervi/sluzi za obuku/koristi se za zamenu unishtenih/otkazalih komponenti). Samim time nije to bash TOLIKO puno novca. Mada i dalje mislim da je tvoja politichko-ekonomska procena losha.
2. Shto se raketa tiche ne verujem. Naime mi nemamo ni jednu fabriku koja bi bila sposobna za tu proizvodjnu, a i da neka jeste radi se o tehnologiji koja tek treba da se osvoji i implementira. Pored toga ne verujem da bi nam tako neshto bilo dozvoljeno poshto je jedan od univerzalnih metoda potencijalnih pritisaka je i uskracivanje projektila ako postanesh "nevaljao" prema onome ko ti sistem isporuchuje.  Smile Shto su Iranci sa mukom posle revolucije utvrdili.

@Diplomat
Ne postoji neprelazni sistem. Poenta S-300 nije u tome da bude "savrshen" nego u tome da:
- naprijatelju do sopstvenog unishtenja nanese tolike gubitke da ostale komponente PVO ostanu kratkih rukava. Tachnije on samostalno eliminishe preko 66% neprijateljskih vazduhoplova, dok drugi sistemi reshe problem "ostataka".
- da eliminishe pretnju unishtenja civilnih i vojnih ciljeva.
- da neprijatelja natera da vrshi intenzivne mere u ometanju ili onesposobljavanju sistema svaki put kada zeli da vrshi dejstvo u zoni pokrivanje razvlacheci neprijateljske snege na zadatke eskortiranja i ometanja umesto na konkretna dejstva po neprijatelju.
- nije ni poenta da se neshto uchini nemogucim za unishtenje poshto je to nemoguce  Smile Nego da se samo uchini do-zla-boga komplikovanim.

@ramon23 cenim kada je neko optimista - ali ja nisam.
1. Naime spreman sam se opkladiti da ce se u kljuchnom momentu nashe vlast odluchiti za "evropske integracije" i kupiti neku zapadnu dreshinu (NIKE HERKULES ili prvobitnu verziju Patriota iz 90-te). Shto se priche o kupovini PVO sistema tiche ona se "misteriozno" pojavila nedelju dana posle pushtanja "pilot balona" da u sporazumu o pridruzivanju "Partnerstvu za sir" pishe da Srbija nema potrebe za PVO poshto je imaju sve okolne zemlje a one su vec chlanice NATO integrisanog PVO sistema. Samim time celu prichu o nabavci BUK ili BUK-M2 (mada bih iskreno voleo da je tachna poshto se radi o PVO sistemima koji kao da su napravljeni za nashe potrebe) vidim samo i jedino kao zamazivanje ochiju.
2. Pokrivaju ramon ali nemamo radare koji to rade u uslovima modernog elektronskog rata niti imamo sisteme PVO koji su u stanju da dejstvuju do dubine of 150km u teritoriju susedne drzave. Kao shto rekoh uzmi malo shestar u ruke pa cesh videti koliko je to !!!
3. E vidish ja ne bih rizikovao sa srpskim kompleksom BOGA !!!
4. Zivi bili - pa videli.
5. Vec nash status kandidata za prijem nam stavlja dosta veliku omchu oko vrata po pitanju izbora PVO sistema !!!
6. Kakvog su predsednika i vladu imali - ja sam srecan shto nas i oni nisu bombardovali 99-te !!! ALI ako moze strateshka firma Amerima koji nas JESU bombardovali - zashto ne moze Rusima ?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Imam jedno opet jedno tehnicko pitanje. Citao sam nesto malo o izvesnom ruskom naucniku Tolkacevu, koji je radio na mnogim ruskim projektima, izmedju ostalih i na S-300. On je 1979. poceo da radi za amere i dostavio im je jako mnogo podataka o razvojnim projektima izmedju ostalih i o S-300. Otkriven je 1985. i nakon sudjenja streljan. Amerikanci su jos pet godina nakon njegove smrti proucavali dokumentaciju koju im je dostavio. Amerikanci su na osnovu dostavljene dokumentacije navodno razvili dosta uspesne mere za ometanje S-300.
Ono sto mene zanima je da li imas podatke o tome koliko je i kako ovo uticalo na razvoj ovog sistema, u smislu koliko su ga menjali nakon toga kako bi predupredili americke mere ometanja u kasnijim generacijama sistema i da li je ovo i koliko uopste istina (mislim na deo vezan za S-300, slucaj je medijski dosta poznat kao spijunska afera).
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia E90
Imam jedno opet jedno tehnicko pitanje. Citao sam nesto malo o izvesnom ruskom naucniku Tolkacevu, koji je radio na mnogim ruskim projektima, izmedju ostalih i na S-300. On je 1979. poceo da radi za amere i dostavio im je jako mnogo podataka o razvojnim projektima izmedju ostalih i o S-300. Otkriven je 1985. i nakon sudjenja streljan. Amerikanci su jos pet godina nakon njegove smrti proucavali dokumentaciju koju im je dostavio. Amerikanci su na osnovu dostavljene dokumentacije navodno razvili dosta uspesne mere za ometanje S-300.
Ono sto mene zanima je da li imas podatke o tome koliko je i kako ovo uticalo na razvoj ovog sistema, u smislu koliko su ga menjali nakon toga kako bi predupredili americke mere ometanja u kasnijim generacijama sistema i da li je ovo i koliko uopste istina (mislim na deo vezan za S-300, slucaj je medijski dosta poznat kao spijunska afera).

Davno je to bilo ramon23 DAVNO !!! Od 1985 mnogo toga je uradjeno na sistemu da bi on uopshte i lichio na onaj koji sada gledamo. Pored toga, nije da je i jedan deo sistema S-300 (barem to nije danas) nekakava velika tajna. Tajna S-300 nije u pojedinachnoj komponenti (npr. radaru koji su amerikanci "nauchili da ometaju") nego u chinjenici da S-300 "uvezuje" podatke dobijene od 3-5 radara koji pokrivaju istovremeno isti sektor u jedinstvenu sliku vazdushnog prostora. Ovim je potrebno jednovremeno i koordinisano ometanje svih 5 da bi se sprechilo dejstvo sistema.
Osim toga Tolkacev je uglavnom dostavljao materijale vezane za radare ranog razvoja phased array principa SSSR-a. Nekoliko generacija radara kasnije - nastali su radari sistema S-300 koje trenutno poznajemo. Njegov najvredniji "produkt" bila je kompletna dokumentacija za radar aviona Mig-31, koji poseduje mogucnost "selekcije pokretnih ciljeva spram pozadinskog shuma terena" chak i kada je radar "visoko" pokretan (chitaj leti brzinom od 1+ Maha !!! Mada je to trenutno sasvim normalna stvar, 80-tih je to bilo na nivou nauchne fantastike.
Shto se konkretno S-300 tiche, Tokarev jeste "odao" principe rada Tin Shield i Clamp Shell radara, ali primeticesh da ni jedan od njih nije deo sistema S-300 od verzije PMU-1, tj. do kasnih 90-tih. Samim time SAD-u su tada ti podatci bili vredni, danas su poprilichno zaostali.

Mnogo zanimljivija pricha je ona o NAMERNOM odavanju tajne S-300V amerikancima kako bi se finansirao razvoj unapredjene verzije istog sistema.
Evo chlanka:
Kako je prevaren Pentagon
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
@gslavic
Ako ne budemo optimisti i ne budemo verovali da ce biti bolje i cinili da bude bolje, svako u svom mikro okruzenju, prvo za sebe onda za svoju okolinu, jer ako covek ne moze prvo sebi da pomogne ne moze ni drugima, onda ne vredi ziveti u ovoj zemlji. Bolje onda sto pre napustiti brod koji tone.

Hvala na odgovorima i podacima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 339
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia E90
@gslavic
Ako ne budemo optimisti i ne budemo verovali da ce biti bolje i cinili da bude bolje, svako u svom mikro okruzenju, prvo za sebe onda za svoju okolinu, jer ako covek ne moze prvo sebi da pomogne ne moze ni drugima, onda ne vredi ziveti u ovoj zemlji. Bolje onda sto pre napustiti brod koji tone.

Hvala na odgovorima i podacima.

Ja se prvi slazem sa tobom !!! Medjutim doza realnosti u optimizmu nije na odmet. Dokle god (a sve indicije su da ce tako biti) nabavka sistema PVO bude utopisko-politichki (ako ga mi kupimo "oni" ce da nas vole i/ili da nam sidju sa grbache), kriminalno-korupcionashki (ako sredim da kupimo "to" JA dobijam toliko) umesto tehnoloshko-realistichki proces, bojim se da cemo kao nove i napredne sisteme ovde vidjati samo i iskljuchivo prevazidjene i odavno zastarele kante iz 80-tih i 90-tih.
Svojevremeno kada je SFRJ gradila svoj integrisani sistem PVO baziran na sistemima Neva i Kub JNA je dobila iz SSSR-a sisteme i komponenete za iste koje nisu prodavane chak ni "saveznicima" iz Warshavskog pakta !!! Samo i jedino zbog toga shto smo celu stvar placali u "zivoj lovi" a ne kreditnom linijom ili "dodjem ti-dodjesh mi". A kapacitet da polozimo tolike pare na sto necemo sigurno imati josh dugo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.