Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Svako peto dete u našoj zemlji na neki način zlostavljano  (Pročitano 897 puta)
06. Apr 2006, 13:12:33
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
mob
Apple iPhone SE 2020
Svako peto dete u našoj zemlji na neki način zlostavljano

Bes iskaljuju nad nejakima

BEOGRAD - Zvanični podaci o broju zlostavljane dece u Srbiji ne postoje, beleže se samo pojedinačni slučajevi kada je već kasno da se reaguje, a istraživanja su pokazala da je svako peto dete u našoj zemlji na neki način zlostavljano. Boris Stajkovac, član UO Dečje klinike u Tiršovoj, istakao je da je u poslednje vreme povećan broj dece koja su žrtve nasilja.

- To je zato što se u javnosti sve više priča o zlostavljanju. Do sada lekari nisu obraćali pažnju da li je dete palo niz stepenice ili se opeklo na peglu, samo im je bilo važno da deci pruže pomoć. Danas lekar mora da bude sumnjičav i da prepozna povrede zlostavljanja. Poslednjih godina u našim porodicama, zbog ekonomske situacija, povećana je nervoza i muškarci se iskaljuju nad ženama i decom - objašnjava Stajkovac.

U prihvatilište "Sigurna kuća" samo od početka ove godine 600 žrtava je telefonskim putem prijavilo nasilje, a Vesna Stanojević, koordinator u ovom prihvatilištu, kaže da je prošle godine bilo čak 4.000 poziva.
- Deca su crna tačka i mi smo trenutno u dva prihvatilišta u Beogradu smestili 20 dece sa majkama. U naše objekte dolaze i devojke od 16-17 godina u pratnji zaposlenih iz Centra za socijalni rad. U Srbiji postoje prihvatilišta i u Kragujevcu, Leskovcu i Užicu, a trebalo je da od 1. januara počne da radi slična ustanova u Novom Sadu - priča Stanojevićeva.
      

Nasilje među mladima

BEOGRAD - Tribina "Nasilje među mladima", koju organizuje Društvo psihologa Srbije sa Domom omladine Beograd, održaće se danas u 19 sati u sali na prvom spratu. Tribina je namenjena mladima, ali i svima onima koji žive ili rade s njima - roditeljima, stručnim savetnicima, profesorima i vaspitačima. Na tribini, čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti na pojavu koja je sve prisutnija u našoj realnosti, govoriće psiholozi dr Dragan Popadić, Dragana Koruga, Biljana Lajović i Mirjana Trkulja.
V. V.
      
   
   
      

SOS telefoni

Prihvatilište "Sigurna kuća" uskoro će otvoriti besplatan telefon na koji se mogu javiti žrtve nasilja. Broj 0800-011-011 biće dostupan svaki dan (i vikendom) od 10 do 19 sati.
- Ovo je dobar put da se blagovremeno otkrije nasilje, ali dosta zavisi od obučenosti kadrova koji će se javljati na telefon. Možda bi trebalo da se na ulicama postave veliki oglasi sa brojevima telefona, a pozivi na ove brojeve moraju biti besplatni. Naša organizacija je 2002. godine sprovela pilot-projekat u četiri beogradske opštine. Postigli smo izvanredne rezultate jer se na naše telefone javilo pet puta više žrtava nasilja - rekao je Ljubomir Pejaković, direktor nevladine organizacije "Centar za prava deteta".
      
   
   

Ona kaže da se nasilja nad decom svi plašimo i pokušavamo da "zabodemo glavu u pesak", a često se pravimo da ne čujemo i ne vidimo znakove nasilja. Prema novom Zakonu o porodici, koji je stupio na snagu 1. jula, obaveza svakog građanina je da prijavi nasilje policiji, a nasilniku mogu da se izreknu razne mere - od zabrane prilaska žrtvi, do podizanja krivične prijave i suđenja. Boris Stajkovac kaže da je novi zakon dobar, ali je sporna njegova primena.

- Naša nacija nije disciplinovana. Džaba nam što sve imamo na papiru kad to ne primenjujemo i nemamo mehanizme koji će sankcionisati prekršioce. Rezultat takve situacije su puni domovi dece bez roditeljskog staranja, s jedne strane, i sa druge, veliki redovi građana koji žele da usvoje decu, ali ne mogu jer ne postoji mehanizam da se deca odvoje od roditelja koji ih zlostavljaju. Država mora da pokrene kampanje i programe edukacije društva kako se nasilje otkriva. Moramo povezati zdravstvene i socijalne institucije sa policijom i medijima i krenuti u zajedničku akciju - predlaže Stajkovac.

Vesna Stanojević kaže da novi zakon ne daje najbolje rezultate u praksi jer advokati dugo čekaju u sudu, nailaze na nerazumevanje, a sporo ide i iseljavanje nasilnika iz stana i useljavanje žrtve u isti.
- Da bi se smanjilo nasilje nad decom, moramo da krenemo sa edukacijom roditelja i to moraju da rade svi - od patronažnih sestara, preko vaspitača, učitelja... Porodica mora neprestano da se prati. Žene koje godinama trpe nasilje nemaju dovoljno vremena da se posvete deci, a mi treba da ih naučimo kako da pronađu vreme za njih. Bitno je da država pokrene inicijativu-objašnjava Stanojevićeva.

Slobodan Lalović, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, najavio je otvaranje škola roditeljstva i drugih aktivnosti koje su isprobane u razvijenijim zemljama. A da su ključ problema roditelji smatra i Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sport, koji je pokrenuo akciji "Gde je sada tvoje dete?".

- Uputio sam pismo direktorima svih osnovnih i srednjih škola da sazovu sednice saveta roditelja i da se dogovore o većem angažovanju roditelja u radu škole i vaspitno-obrazovnom procesu. Angažovanjem prosvetnih radnika u proteklom periodu značajno je smanjeno nasilje u okviru škole. Međutim, to nije dovoljno jer su deca izložena iskušenjima i tokom slobodnog vremena. Uloga roditelja je nezamenljiva i u narednom periodu insistiraćemo na njihovom većem učešću - kaže Vuksanović.


Izvor: Glas Javnosti \ M. Jakovljević
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.