Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Svakih 40 sekundi jedan čovek se ubije  (Pročitano 792 puta)
07. Apr 2006, 09:58:57
Moderator
Superstar foruma


Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.53
Samoubistvo je u svim zemljama sveta među deset glavnih uzroka smrti
Pretpostavlja se da je broj onih koji se ubiju mnogo veći jer je veoma teško utvrditi da li je postojala namera smrti u saobraćajnim nezgodama, utapanjem, padovima, predoziranje putem ilegalne droge


Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2000. godine u svetu se ubilo milion ljudi. Svakih 40 sekundi neko na planeti oduzme sebi život, dok svake tri sekunde neko pokuša da se ubije. Samoubistvo je gotovo u svim zemljama među deset glavnih uzroka smrti i jedan od tri vodeća uzroka smrti u starosnoj grupi od 15 do 35 godina. U proseku jedno samoubistvo intimno se tiče još najmanje šest drugih ljudi. Ako se dogodi u školi ili na radnom mestu, ono utiče na stotine drugih ljudi - istakla je dr Dušica Lečić-Toševski govoreći o prevenciji samoubistava na Forumu o prevenciji i unapređenju mentalnog zdravlja koje je organizovao Institut za mentalno zdravlje.

Samoubistvo je jedan od pet primarnih uzroka smrtnosti mladih uzrasta 15 do 19 godina. Dečaci se češće ubijaju od devojčica i kao način biraju nasilne metode kao što su vatreno oružje, vešanje i eksploziv. Pretpostavlja se da je broj onih koji se ubiju mnogo veći jer je veoma teško utvrditi da li je postojala namera smrti u saobraćajnim nezgodama, utapanjem, padovima, predoziranje putem ilegalne droge, tako da je samoubilačko ponašanje teško dokazati.

- Samoubilačko ponašanje najčešće se sreće kod dece koja pokazuju simptome depresije, konzumiraju alkohol i drogu, imaju poremećaj ishrane, psihotični poremećaj ili su prethodno već pokušali samoubistvo. Zato svaku naglu promenu koja utiče na uspeh deteta u školi treba ozbiljno razmotriti. To se odnosi na smanjenje interesovanja za uobičajene aktivnosti, smanjenje truda u školi, neprikladno ponašanje, neopravdani i učestali izostanci. Najbitniji aspekt prevencije suicidnog ponašanja je rano prepoznavanje dece i mladih pod stresom. Ukoliko neko od dece pokuša ili izvrši samoubistvo, škole moraju imati hitne planove kako da obaveste osoblje, nastavnike, učenike i roditelje, čiji je cilj sprečavanje pojave serije samoubistava - kaže Grozdenko Grbeša, član nacionalne komisije za mentalno zdravlje.

Osim dece školskog uzrasta, zabrinjavajući su podaci koji kažu da zatvorenici imaju mnogo višu stopu samoubistava nego ostali pripadnici zajednice. U ustanovama za kratkotrajni smeštaj optuženika, stopa samoubistava je deset puta veća nego u spoljnoj zajednici.

Na stručnom skupu predstavnici nacionalne komisije za mentalno zdravlje istakli su značaj medija u prevenciji samoubistava. Posebno su zamerili štampanim medijima koji na naslovnim stranama objavljuju slike samoubica nepoštujući mrtvo telo, ne razmišljajući o efektu koje te slike izazivaju na porodicu kao i da nisu svesni da na taj način mogu da izazovu Verterov efekat, tj. seriju samoubistava.

Česta samoubistva u zatvoru

- Ispitivanja su pokazala da su pritvorenici koji izvrše samoubistvo muškarci od 20 do 25. godina, neoženjeni, to im je uglavnom prvi prestup i uhapšeni su zbog manjeg prestupa. Ubiju se obično ili u prva 24 sata nakon lišavanja slobode ili pre izricanja presude. U poređenju sa njima oni koji se ubiju u zatvorima su stariji od 30 godina, nasilni su prestupnici i sebi oduzimaju život posle dužeg vremena provedenog u zatvoru - zaključuje Milan Stanojević iz Nacionalne komisije za mentalno zdravlje.


Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.