Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Кад пријатељ(ица) оболи од менталне болести (1)  (Pročitano 483 puta)
22. Okt 2007, 14:15:33
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Nokia 

Практично да и нема људског бића које бар некад није било болесно, почев од досадних ситних болести, као што су кијавице и прехладе, преко нешто озбиљнијег грипа, па и до јачих болести, као што су разне упале и инфекције.

Кад сте ви болесни, добро је, ако је икако могуће, да болест одлежите и узимате што више течности; тако ћете брже оздравити, плус смањујете шансу да болест пренесете на неког другог (уколико је заразна). Ако су вам пријатељи болесни, а болест је заразна, боље је не посећивати их, већ са њима причати и подржавати их телефоном и преко SMS порука (може и путем лепих мејлова) - нити ће вама пријати ако се заразите па се и ви разболите, плус у међувремену заразите још неког, нити ће вашем болесном пријатељу или пријатељици бити драго ако "покупите" заразу од њих па и вама буде лоше. Уколико ваш болесни пријатељ или пријатељица немају заразну болест, наравно да ћете их обилазити и трудити се да их разведрите и да им болест лакше прође - под претпоставком да им није толико лоше да нису у стању да примају посете нити уживају у њима.

Све сте то већ знали и то спада у неку општу културу (а и у хигијену) кад се ради о болестима. Међутим, шта кад болест вашег пријатеља или пријатељице није физичка, већ ментална? Шта ако вам је другарица болесна од, рецимо, анорексије или булимије, или ако је оболела (оболео) од депресије - шта ако је болест одмакла толико да је ваш пријатељ покушао самоубиство?

Многи се боје менталних болести, и то не само ваши вршњаци већ и одрасли, па се чак може десити да од одраслих добијете забрану да посећујете своју депресивну другарицу. Многи и ментално обољење сматрају неком врстом срамоте, што је став који никако не би требало усвојити. Бити болестан, без обзира на то да ли се ради о физичком или менталном обољењу, није никаква срамота. Болесној особи подршка пријатеља јако много значи и помаже у оздрављењу - о каквој год болести да се ради.

Кад се ради о менталним болестима, требало би да се распитате да ли ваш друг или другарица смеју да примају посете (додуше, ако не смеју да примају посете, ионако вам неће бити допуштено да их виђате). Ако сте нервозни и не знате како да се поставите, не морате у посету ићи сами - нека иду још неки заједнички пријатељи.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
mob
Nokia 
Кад пријатељ(ица) оболи од менталне болести (2)

Како се понашати у таквим посетама? Aко вам родитељи тог пријатеља или пријатељице ништа посебно нису рекли (у смислу да о неким стварима не би требало да причате, или да нешто не бисте смели да радите), понашајте се као што бисте се и иначе понашали.

Проблем са којим се често суоче оболели од неке менталне болести јесте то што их сви одбаце и нико не жели да се дружи више с њима - а то онда само још погорша симптоме болести, јер ко жели да буде сам и да нико неће да га види ни да прича с њим? Да до овог осећаја одбачености не би дошло, можете помоћи управо ви, тиме што ћете свом другу или другарици показати да сте им и даље пријатељи, без обзира на то што су сада болесни. Исто важи и када они долазе у школу - понашајте се као и раније и, ако сте им раније били пријатељи, то и останите.

Проблем са којим се можете суочити јесте то да се, рецимо, након посете депресивној другарици, и ви лоше осећате. Извесно осећање узнемирености, па и то да вам буде тешко јер вам је другарица болесна, јесу нормалне појаве и требало би ускоро да се примирите. Међутим, ако сте након сваке такве посете "у тешком бедаку", безвољни, нерасположени, није вам ни до чега, и таква осећања не пролазе дуже од две недеље, могуће је да депресија ваше другарице превише утиче на вас. У том случају, било би добро да питате школског психолога за савет како да се понашате и шта да урадите. Менталне болести нису заразне и ви их не можете добити од пријатеља, али је могуће да сте на неку болест преосетљиви и да би за вас, у случају те одређене болести, било добро да проредите посете.

Дакле, болесне пријатеље - о каквој год болести да се ради - не би требало одбацити, него им показати да сте и даље уз њих, као што сте увек и били. Чему служе пријатељи, ако не и томе да помажу једни другима и подржавају једни друге?

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
imam jednu prijateljicu koja se lecila u palmoticevoj  Smile ne znam sta joj je dijagnoza, ali ja bih to polulaicki opisala kao krizu adolescencije, posto imam uvid u okolnosti koje su neposredno prethodile citavom  njenom slomu... imala je 20 god.
onda se kao zalecila, pa postala duboko religiozna... sad ima 28 god, oblaci se kao moja baba, guta tonu pilula kao terapiju i vidi se iz aviona da s njom nije sve kako treba  Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12370
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
poznajem ja drugaricu, ajd da je nazovem vise poznanicom koja je od razvoda braka pocela da pada u depresiju, pa je postajala sve nervoznija ustvari i netrpeljivija i agresivnija te je na kraju dozivela nervni slom, a mog je uzrasta..a sto je najgore od svega zivela je sama sa detetom te mogu zamislti na sta se zivot tog deteta svodio..sada je kao malo bolje nakon lecenja, mada iskreno nije ni sada prijatno drustvo.Jednostavno covek ne zna kako da se postavi prema njoj...a mi je i pre toga bila dobar prijatelj verujem da se moj odnos ni nakon svega toga prema njoj ne bi promenio..prijatelj se u nevolji poznaje zar ne?
IP sačuvana
social share
Veliki deo svog zivota propustila sam cekajuci da se stvari dese..same od sebe..a nisu se desile..plasim se da cu se jednog dana okrenuti..i iza sebe necu videti nista drugo do hrpu neostvarenih snova , zelja i nadanja, gomilu lazi, izrecenih i neizrecenih...gomilu promasenih investicija i ulaganja sebe...i tek onda cu shvatiti da su sve male stvari u zivotu prosle pored mene..dok sam ja trazila i cekala velike da se dese..nisam umela da citam znakove...trazila sam vise...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

I observe people.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12;
Sad ima 28 god, oblaci se kao moja baba, guta tonu pilula kao terapiju i vidi se iz aviona da s njom nije sve kako treba  Smile

Institut cini cuda  Smile
Naravno, salim se  Smile
IP sačuvana
social share
Doctor, doctor, People keep ignoring me!
-Next please!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
pa... ja sam se nadala da ce se vise vratiti normali i zivotu  Smile
posecivala sam je dok je bila tamo, bila tu da je tesim, hrabrim... njena mama me je krisom od nje zvala da je zovem, da se pozovem u goste kad pocne da tone u krizu... al' to previse traje  Smile
sad se vidjamo jednom u mesec-dva, izbegavam te neke skakljive teme, kada pocne da mraci udarim brigu na veselje... i tako. ja joj ne mogu pomoci ako sama ne pokazuje zelju za tim  Smile
mogu slobodno reci da sam jedna od malobrojnih koja uopste ima vremena za nju... zaista me ni ne cudi  Smile ljudi imaju svoje zivote, svoje probleme... ponekad im zatreba nazad to rame koje su podmetnuli  Smile
« Poslednja izmena: 22. Okt 2007, 23:44:30 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
ljudi imaju svoje zivote, svoje probleme... ponekad im zatreba nazad to rame koje su podmetnuli  Smile

Zaista si u pravu mačko, svima nam život zadaje udarce i dobri prijatelji obično mogu da nam pruže ruku i to rame neko vreme. Ako se stvari produže previše, ako nema poboljšanja, i ti naši napori opadnu jer nam vlastiti problemi to nalažu. Nije to zlonamerno, bezosećajno odustajanje.

Ko nije posećivao pacijenta u bolnici za mentalno zdravlje ne može ni da zamisli kakav je psihički napor da se tamo dođe drugi, treći,... pedesetipeti put.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
LG Google Nexus 5
Sad ima 28 god, oblaci se kao moja baba, guta tonu pilula kao terapiju i vidi se iz aviona da s njom nije sve kako treba Smile

Smile

a ja nedavno cuh drugu pricu. devojka, ili bolje receno devojcica, 14, 15 god. obolela od necega, pojavio se strah da ce biti ostavljena i vec vise od pola godine ne izalzi iz sobe. samo lezi u krevetu.
a sve je pocelo kad je otac od njene drugarice umro, pocela da place i pala u nesvest i otad vise ne izlazi iz sobe.

uzas!!!   al nije mi jasno zar ne postoji neki metod lecenja, mlado je to bice da ne moze da se izleci.

IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.074 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.