Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 20:35:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sujeverje, profil sujevernih ljudi  (Pročitano 59167 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
LG 4X HD
Ovo nije mesto(podforum)  za takvu raspravu ali ne mogu da ne prokomentarishem...

Citat
Vera vodi ka daljim saznanjima
Istorija je jasno pokazala da se vera najsnaznije protivi novim saznanjima i da chesto ne bira sredstva u toj borbi.
I to je prilichno logichno, jer "verovati" ne trpi promene poshto promena stvara konflikt - do juche si verovao u neshto ali usled novih saznanja treba da verujesh u neshto drugo, a svaki iole racionalan chovek bi sebi postavio pitanje da li ce sutra doci do opet nekih novih saznanja pa ce morati opet da promeni verovanje, a to neminovno smanjuje njegovu veru u ono shto je u skladu sa trenutnim saznanjima.

Citat
I strah od smrti je umanjen.
Kao mehanizam umanjenja straha od smrti vera je sigurno delotvorna, ali to je samo lechenje posledica

Kao shto neko ko se plashi mraka moze...

1. da spava sa upaljenim svetlom
2. da se oslobodi straha od mraka

tako i neko ko se plashi smrti

1. moze da se zavarava postojanjem zagrobnog zivota
2. moze da prihvati stvari onakve kave jesu, sve shto zivi mora i da umre.

Citat
Vera ne moze nikako biti sujeverje
naravno da jeste, jer podrazumeva verovanje u neshto shto nije potkrepljeno nikakvim dokazima

Citat
PS nekako je cudno kad je covek ateista.
A meni je chudno kada je chovek teista.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 1800

Citat
PS nekako je cudno kad je covek ateista.
A meni je chudno kada je chovek teista.

meni apsolutno ništa više nije čudno... bar kad su ljudi u pitanju   
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Znam da nije mesto za raspravu, ali sam morao da reagujem kada je vera u pitanju...

Da se cuje i druga strana. Vera ne moze biti sujeverje. Ko zeli da raspravlja da li je vera sujeverje neka ode na drugi podforum  Smile A tako je krenulo...

Ne kazem da nije bilo zloupotrebe vere od strane ljudi koji nisu spoznali svetlost. Pravi vernik ima glad ka novim znanjima i shvata da su nauka i Bog povezani. Osim toga necu ni da spominjem naucnike koji su bili teisti...

Ta spoznaja je u toliko j meri da Nikolaj kaze figurativno: "Ko nije nasao Boga u logaritamskoj tablici, nece ga naci ni u Jerusalimu"...

Izvinjavam se ako je ovo off i nadam se da ce zainteresovani da nastave diskusiju na filozofiji.
(samo ne spamujte temu da vera == sujeverje... )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
I ja, kao ateist, donekle poistovećujem veru (u religijskom smislu) sa sujeverjem.

Slažem se sa tim; postoje čak i neka istraživanja koja potvrđuju tezu da se religiozni ljudi lakše opravljaju od gubitaka i trauma.
Kako sad to? Pa lepo - bog je prouzrokovao nevolju (svojom samovoljom, no to nije tema Smile ), on će je i razrešiti, i mi ćemo mu biti na tome zahvalni. Samo treba da sedimo i da se molimo.

Nama nevernicima je malo teže: kad se desi sranje, ili smo ga sami napravili, ili jeste to neka glupa slučajnost, kauzalni lanac loše sreće, malera, i ne možemo nikoga kriviti do sebe, što smo se našli na krivom mestu u krivo vreme. I onda bi valjalo pomeriti dupe, nešto učiniti da se sranje anulira, i to se neće postići tugaljivim gledanjem u nebo i molitvom. Oprostite ako sam malo (?) cinična.  Smile

Neću ja da impliciram da su, samim ovim mojim poređenjem, vernici/nevernici - samosvesniji (i obrnuto), samo iznosim neka svoja skromna zapažanja.  Smile
Majku mu... Vera ne moze nikako biti sujeverje... Vera vodi ka daljim saznanjima i izgradjivanju duhovnosti kod coveka... Naravno da se reliogiozni bolje oporavljaju od trauma jer stavljaju Boga na prvo mesto. OK, desi se coveku poraz. Ali zar je ta stvar koju smo toliko zeleli bitnija od Boga? Lakse se tako podnosi poraz. I strah od smrti je umanjen. Veruju da smrt nije kraj, a ako nije kraj - cega se bojati?

Klasifikacija na verne / neverne nije dobra... Vladika Nikolaj je govorio o stupnjevima. Piramidi duhovnosti... Stepenima spoznaje...

"Samo treba da sednemo i da se molimo"...

Eh, ovo se zove vulgarizovanje vere... Molitva Bogu predstavlja snagu da se bude aktivan i da se aktivno resava problem. Ako covek sedi i nista ne radi, kako moze da se problem resi?

I da, ne treba kriviti ni Boga ni druge. Covek uvek treba da polazi od sebe. Jovan Ducic je rekao da je "covek uvek sam sebi krivac". Kako neko moze kriviti Boga kada je on "Bog ljubavi" !?

PS nekako je cudno kad je covek ateista. Bolje je biti agnostik...  Smile

Jedina zamerka koju imam da stavim (a koja zapravo ruši sve što si napisao  Smile ) jeste to što si ti pisao o idealnom verniku, o tome kakav vernik treba da bude.

Ja sam, pak, pričala o onom najizbočenijem delu Gausove krive, onom koji je najveći. Smile

IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
HTC Wildfire S
Vera je vrhunsko sujeverje.  Smile

Da se kojim slučajem osnuje udruženje ljudi, veći broj ljudi, koji se kategorički plaše crnih mačaka i njhovog zlokobnog prelaženja puta... da kojim slučajem izgrade zgradu u kojoj će nedeljom ujutru govoriti o zlim mačkama...  da napišu knjigu "Crna mačka i 1001 način da vam pređe put", da vam govore i obećavaju o mestu na kojem, posle smrti, nema ni traga crnim mačkama, da se ljute i da vas pale svaki put kad im kažete da to što je jebena mačka prešla put ovog jutra nema apsoultno nikakve veze što su se povećale cene mleka u supermarketima, da se kojim slučajem klanjaju mermernom idolu, ogromnoj beloj mačketini...
... moglo bi se nazvati novom religijom.  Smile

Verovanje u boga nije akt koji treba dokazivati ili braniti, jer je vera, kao što i sama reč kazuje, nije nešto što se dokazuje, nego što se veruje. Ona je uglavnom rezultat vaspitanja a ne razumskog rezonovanja i više zavisi od konstitucije ličnosti nego od inteligencije.
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Citat
nadam se da ce zainteresovani da nastave diskusiju na filozofiji.

Smile

Citat
... moglo bi se nazvati novom religijom.

Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Нису нас сломиле ове тешке године...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12392
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Nokia 1100
Ево један одломак из књиге Светог Николаја Велимировића "Мисионарска писма 1 део" одговор једном ђакону о сујеверју његовог комшије,прекуцаћу један део...

...Шта те чуди драги ђаконе?То ли, што безбожништво и сујеверје иду заједно?Но то је у неприродности сасвим природно.Лаж је и једно и друго,и обоје проистичу од онога кога су наистинитија уста звала оцем лажи.Истина је увек иста,а лаж је као камелеон што се јавља у разним бојама.Није то никакав парадокс-то пријатељство између безбожништва и сујеверја-како си ти мислио,него нешто подударно као рам и слика.Свако безбоштво урамљено је у сујеверицу.И једна лаж стално гостује код друге...
IP sačuvana
social share
у суштини,овај документарац је за зле људе,нацисте,геноцидни шљам и сличне креатуре...кокота,топла препорука за тебе Smile
од мене ...нула испод земље
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
 Smile Eto, znao sam da ce ovako da ispadne  Smile Jos da zovnemo Silvanusa i tema ode nacisto  Smile

PS Igore, dobar je citat Smile
« Poslednja izmena: 26. Okt 2009, 13:54:44 od ThePhilosopher »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
HTC Wildfire S
Tema nije otišla nigde... govororimo o sujeverju i pritom vršimo komparaciju odnosno poređenje sa religijiom kao vrhunskim sujeverjem. Zato...
Citat
nadam se da ce zainteresovani da nastave diskusiju na filozofiji.
... uopšte nema potrebe da me šalješ na neke druge teme..  Smile
Ali za pohvalu je što se brineš za organizovanost i urednost foruma. Bitan je trud. Smile
Smile

Hvala... hvala...  Smile
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Previdjas poentu...

Osim toga, vec je  Igor Delija napisao dobar citat, pa vise nema potrebe za daljom raspravom od strane mene.

I zaista smatram da je ovo domen filozofije a na psihologije tako da ovaj deo foruma nije moje bojno polje.  Smile
« Poslednja izmena: 26. Okt 2009, 14:25:18 od ThePhilosopher »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 20:35:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.