Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 14:57:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sujeverje, profil sujevernih ljudi  (Pročitano 59183 puta)
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla desktopsmiley_1_1
mob
HTC Wildfire S
Vidim da su danas popularni brojanica oko ruke+krstic oko vrata...
Ne shvatam koja im je funkcija, sem modne... ali ako nekome pomaze... ajde...

Brojanica danas ima pola modnu a pola "protrljaj me i ispuniću ti tri želje" funkciju.  Smile
Smešno mi je što većina mladih misli da brojanice imaju neku versku i svetovnu vrednost... i onda se za vreme praznika tripuju kako su ispunjeni verom. Smile
Al' ne... brojanice nemaju nikakvu vrednost osim funkcije da se s njom broje molitve a jedini predmet koji ima neku svetovnu vrednost je krst. Smile
Doduše kod muslimana brojanice (u obliku oka) su protiv uroka... moguće je da smo od njih nešto pokupili.
Krst oko vrata nosim čak i ja.
I ima isključivo sentimentalnu vrednost. Zajednički poklon za rođendan od najboljeg druga i najbolje drugarice.
Dalje... sujeverje?
Ne, apsolutno se ograđujem od pomisli da neko drugi vodi moj život umesto mene... i da me šutnula devojka u jer sam preskočio šaht tri puta... ili da sam pao ispit jer sam dva puta išao liftom a samo jednom stepenicama.
itd itd itd.
Isto kao što preuzimam odgovornost za svoje greške i ne svaljujem ih na drugog, isto tako ne želim da pripisujem bilo kome drugom moj trud i uspeh za koji sam zaslužan isključivo ja.
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Da. Ubedljivo su najjaci likovi koji na sebi nose krstace, brojanice...grade manastire, doniraju crkvi....i ubiju coveka, a da ne trepnu.

Sujeverni ljudi su nestabilne licnosti, bez samopouzdanja i vere u sebe. Za svoje neuspehe i nesrece im je lakse da krive nesto trece nego da se suoce sa realnoscu. Pri ekstremnoj sreci, opet, radije glorifikuju visu silu umesto silu i zakone prirode.

Vrlo opasna stvar, koja zivotu moze dati jedan sasvim nezeljeni tok.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Нису нас сломиле ове тешке године...

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12392
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 1100
Сујеверје и безбожништво не иду један без другог...
IP sačuvana
social share
у суштини,овај документарац је за зле људе,нацисте,геноцидни шљам и сличне креатуре...кокота,топла препорука за тебе Smile
од мене ...нула испод земље
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
Apple 15
Da. Ubedljivo su najjaci likovi koji na sebi nose krstace, brojanice...grade manastire, doniraju crkvi....i ubiju coveka, a da ne trepnu.

Sujeverni ljudi su nestabilne licnosti, bez samopouzdanja i vere u sebe. Za svoje neuspehe i nesrece im je lakse da krive nesto trece nego da se suoce sa realnoscu. Pri ekstremnoj sreci, opet, radije glorifikuju visu silu umesto silu i zakone prirode.

Vrlo opasna stvar, koja zivotu moze dati jedan sasvim nezeljeni tok.

Moguce, ali svima nam je potrebna neka staka. Tj. dobrom delu...

Objektivno, ne nalaze svi svoj najveci oslonac u sebi. Neki veruju u boga, neki grle drvece, neki veruju u sebe, neki u svoju porodicu, neki u vanzemaljce... Jeste... ja sam bogohulna kada vanzemaljce i boga trpam u isti kos, ali eto... cini mi se da su ljudi vise krhki nego sto se nekad predstavljaju, pa odgovore traze na nekoj drugoj strani...

Slazem se da su cesto, ali ne i uvek, najveci "vernici" i najveci "nevernici"... ali to nas dovodi do price o sistemu vrednosti, sto je, priznaces, veceno aktuelna i mucna tema...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Nazalost, struktura covecanstva je takva da je neophodno da mnogi veruju u postojanje Boga.
Zasto to kazem? Pa, mogu misliti kakav bi haos nastao kada bi ljudi shvatili da izmedju nas i nasih zivota i dela ne stoji  nikakav cika Bog nego obicna majka priroda, te da za svoja eventualna nedela nece biti kaznjeni.
Tema jeste sujeverje, a ne vera....da.I verovatno se mnogi nece sloziti, ali mislim da je tanka linija izmedju te dve opcije.
Sto se konkretno sujeverja tice, mislim da je apsolutno katastrofalna opcija i da ubija elemente razuma, bez kojih je jako tesko voditi jedan normalan i svrsishodan zivot.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
Apple 15
Meni su neko vreme bili smesni ovi sto se javljaju kod Milana tarota, ali onda sam ukapirala da mi ih je beskrajno zao jer su sve to neke izgubljene duse koje traze slamku spasa...

Jeste, tesko je zamisliti da neko moze sebi da lupi jaje na glavu kao lek protiv uroka, ali.. nisu svi samosvesni...

Sujeverje moze da unisti zivot, da... to je sigurno...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
I ja, kao ateist, donekle poistovećujem veru (u religijskom smislu) sa sujeverjem.

Ali, ovde se možemo dohvatiti i jedne teme o kojoj smo već diskutovali:
http://forum.burek.com/kakav-imate-lokus-kontrole-t419981.topicseen.html

Dakle, po svemu sudeći, unutrašnji lokus je povezan sa većom verom (ne, nikako u religijskom smislu) u sebe i svoju sposobnost da se upravlja sopstvenim životom i ''sudbom kletom'', dok je kod spoljašnjeg - obrnuto.

Ovo je jako bitna podela kod istraživanja depresivnih i anksioznih poremećaja... no, ne verujem da vas to nešto preterano zanima. Smiley

Što se religioznosti same po sebi tiče, Anea je spomenula da je ona nekim ljudima - štaka.
Slažem se sa tim; postoje čak i neka istraživanja koja potvrđuju tezu da se religiozni ljudi lakše opravljaju od gubitaka i trauma.
Kako sad to? Pa lepo - bog je prouzrokovao nevolju (svojom samovoljom, no to nije tema Smile ), on će je i razrešiti, i mi ćemo mu biti na tome zahvalni. Samo treba da sedimo i da se molimo.

Nama nevernicima je malo teže: kad se desi sranje, ili smo ga sami napravili, ili jeste to neka glupa slučajnost, kauzalni lanac loše sreće, malera, i ne možemo nikoga kriviti do sebe, što smo se našli na krivom mestu u krivo vreme. I onda bi valjalo pomeriti dupe, nešto učiniti da se sranje anulira, i to se neće postići tugaljivim gledanjem u nebo i molitvom. Oprostite ako sam malo (?) cinična.  Smile

Neću ja da impliciram da su, samim ovim mojim poređenjem, vernici/nevernici - samosvesniji (i obrnuto), samo iznosim neka svoja skromna zapažanja.  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
LG 4X HD
Сујеверје и безбожништво не иду један без другог...
Naprotiv, vera je vrhunsko sujeverje, ne postoji nikakva razlika izmedju onoga shto ide tri koraka unazad ili baci kamen preko ramena kada mu crna machka predje put i onoga shto se nada da ce mu Bog uslishiti molitve.

Citat
postoje čak i neka istraživanja koja potvrđuju tezu da se religiozni ljudi lakše opravljaju od gubitaka i trauma.
Naravno da je tako jer uspevaju da ubede sebe kako je sve to Bozja volja i samim time umanjuju svoju odgovornost. To jeste lakshe ali nije ispravno. Kao i uvek, ispravnu stvar je teze uraditi, suochiti se sa gubitkom i sa zivotom uopshte.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
 Smile

Hvala, Svedoče stvaranja istorije na savetu.  Smile

Znam da nisam napisala detaljniji post, ali smatram da je ovo bilo dosta za to što mi je trebalo. . .   Smile

Ovo sam baš i tražila. Smile

Al', ako mi bude još nešto trebalo, znaću gde da pitam.   Smile  Smile
« Poslednja izmena: 25. Okt 2009, 02:07:37 od eellaa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
I ja, kao ateist, donekle poistovećujem veru (u religijskom smislu) sa sujeverjem.

Slažem se sa tim; postoje čak i neka istraživanja koja potvrđuju tezu da se religiozni ljudi lakše opravljaju od gubitaka i trauma.
Kako sad to? Pa lepo - bog je prouzrokovao nevolju (svojom samovoljom, no to nije tema Smile ), on će je i razrešiti, i mi ćemo mu biti na tome zahvalni. Samo treba da sedimo i da se molimo.

Nama nevernicima je malo teže: kad se desi sranje, ili smo ga sami napravili, ili jeste to neka glupa slučajnost, kauzalni lanac loše sreće, malera, i ne možemo nikoga kriviti do sebe, što smo se našli na krivom mestu u krivo vreme. I onda bi valjalo pomeriti dupe, nešto učiniti da se sranje anulira, i to se neće postići tugaljivim gledanjem u nebo i molitvom. Oprostite ako sam malo (?) cinična.  Smile

Neću ja da impliciram da su, samim ovim mojim poređenjem, vernici/nevernici - samosvesniji (i obrnuto), samo iznosim neka svoja skromna zapažanja.  Smile
Majku mu... Vera ne moze nikako biti sujeverje... Vera vodi ka daljim saznanjima i izgradjivanju duhovnosti kod coveka... Naravno da se reliogiozni bolje oporavljaju od trauma jer stavljaju Boga na prvo mesto. OK, desi se coveku poraz. Ali zar je ta stvar koju smo toliko zeleli bitnija od Boga? Lakse se tako podnosi poraz. I strah od smrti je umanjen. Veruju da smrt nije kraj, a ako nije kraj - cega se bojati?

Klasifikacija na verne / neverne nije dobra... Vladika Nikolaj je govorio o stupnjevima. Piramidi duhovnosti... Stepenima spoznaje...

"Samo treba da sednemo i da se molimo"...

Eh, ovo se zove vulgarizovanje vere... Molitva Bogu predstavlja snagu da se bude aktivan i da se aktivno resava problem. Ako covek sedi i nista ne radi, kako moze da se problem resi?

I da, ne treba kriviti ni Boga ni druge. Covek uvek treba da polazi od sebe. Jovan Ducic je rekao da je "covek uvek sam sebi krivac". Kako neko moze kriviti Boga kada je on "Bog ljubavi" !?

PS nekako je cudno kad je covek ateista. Bolje je biti agnostik...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 14:57:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.104 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.