Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Stručnjaci očekuju smanjenje broja pušača nakon zabrane  (Pročitano 29412 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
ja sam nepusac, ali ovaj zakon je totalno debilan...

Ok... javne ustanove, bolnice, prevoz (mada, ne mogu da se setom kada sam videla da neko pusi u prevozu)... ali firme, ugostiteljski objekti... pizdarija..
slazem se.
stvarno su ih pritisli samo tako.ovo je bas brutalno.
i to kazem ja,koji sam nepusac,i koga cak ponekad i nerviraju pusaci(ali samo odredjeni i na odredjenim mestima).jer,ipak,vidim da je ovo bas preterano.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Nokia 
Tadić upozorava da je predstojeća godina jos teža. I da se država više neće zaduživati....Pametnome  dosta.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 7.0.517.44
mob
Apple 15
U PRIMENI NEKOLIKO METODA ZA LEČENJE ZAVISNOSTI OD NIKOTINA
Za odvikavanje od pušenja potrebno je bar 90 dana

B. Gigović, I. Mišković    | 11. 11. 2010. - 00:02h | Komentara: 106
Ivica M. (46) iz Kragujevca puši već 25 godina. Nikada do sada nije ni pomislio da proba da ostavi pušenje. Ipak, nakon dugo najavljivanog zakona protiv pušenja koji danas stupa na snagu, rešio je da makar pokuša, jer je svestan da će mu česti izlasci iz kancelarije loše uticati na posao i produktivnost. Od danas u Srbiji mnogi razmišljaju ovako, jer više ne mogu da sede u kancelarijama i drugim radnim mestima i da slobodno puše kao što su to činili godinama unazad.

Više puta najavljivan, danas u Srbiji stupa na snagu rogobatno nazvan Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Odjednom, trećina Srbije, kako pokazuje zvanična statistika, našla se u problemu gde sme da puši a gde ne, ali i kako da proba da se oslobodi ove po zdravlje veoma štetne navike.

Stručnjaci zato savetuju građane da je najbolje da probaju da ostave cigarete sami, bez ikakvih troškova. Ipak, pošto to najčešće nije moguće, uz dogovor sa lekarom treba se opredeliti za neki od preparata koji postoje na tržištu.

Prim. dr Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kao prvu i najjeftiniju pomoć za odvikavanje od pušenja navodi čaj domaće proizvodnje koji pravi “Kirka”. Može se lako naći u apotekama i samoposlugama po ceni od 150 do 200 dinara i pije se tri puta dnevno. Kako navodi dr Borović, daje odlične rezultate.

Doktor preporučuje i „nikorete“, gume za žvakanje sa nikotinom, koje po pakovanju koštaju oko 800 dinara. Jedna guma traje od dva do tri sata, a žvaće se kad god dođe do pušačke krize.

Dr Borović navodi i biljni preparat „tabeks“, takođe po ceni od oko 800 dinara. Ovaj preparat se pije prva tri dana na svaka dva sata u budnom stanju, druga tri dana na dva i po sata, a prvih pet dana dozvoljeno je pušenje.

Uz sve ove preparate doktor navodi i kod nas veoma poznat lek „ziban“ koji je, kako kaže, nezaobilazan uz brojne programe odvikavanja od pušenja koji se nude u različitim savetovalištima u Srbiji. U sva ova savetovališta ide se o trošku zdravstvenog osiguranja uz uput. Takvo jedno je na Vojnomedicinskoj akademiji, gde se primenjuje petodnevni program. Ovaj program zabranjuje hranu koja podstiče pušenje (kafa, alkohol, biber, senf), a preporučuje hranu koja smanjuje želju (voće, povrće, dosta tečnosti), fizičke vežbe... Ovakav petodnevni program primenjuje se i u Savetovalištu na Klinici za psihijatriju u Nišu, u Domu zdravlja „Mladenovac“, u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, dok lekari u Zdravstvenom centru u Aranđelovcu na Odeljenju za TBC i plućne bolesti kombinuju individualne i petodnevne programe.

U Gradskom zavodu za plućne bolesti u Beogradu, dr Zorica Plavšić je uvela program „Prekini sada, sedam koraka do slobode“, grupni metod za odvikavanje od pušenja koji podrazumeva jednoiposatna predavanja tokom sedam dana. Tim lekara polaznike motiviše ne samo da ostave pušenje, nego i da promene način života i ishrane. U Institutu za bolesti pluća Kliničkog centra Srbije postoji individualni program, za koji je takođe dovoljan samo uput, a vodi ga dr Ika Pešić.

– Svi ovi programi u kombinaciji sa „zibanom“ ili „tabeksom“ (ponekad se po potrebi uključe i žvake) traju po nekoliko meseci i daju rezultate kod 85 do 90 odsto polaznika. Pušač nakon toga više nema želju za pušenjem. Međutim, kod većine se nakon određenog vremena javi želja da makar probaju, pa to krene samo uz kafu, pa sve češće, dok na kraju ne udvostruče broj cigareta koji su nekad pušili. Nažalost, na to niko ne može da utiče – kaže dr Borović.

Dr Zorica Plavšić iz Gradskog zavoda za plućne bolesti u Beogradu godinama je vodila program za odvikavanje od pušenja u toj ustanovi. Ona kaže da je uz jaku volju moguće rešiti se ovog poroka i u sopstvenoj režiji.

– Treba se prvo psihički pripremati nekoliko dana, zatim smanjiti unos kafe, povećati unos tečnosti i kad dođe petak, ostaviti cigarete. Naravno, to nije tako lako i zato treba u tom periodu provoditi što više vremena s društvom, napolju, ići na relaksaciju u spa centre... – savetuje doktorka Plavšić.

Kako bi pušačima svaki pokušaj odvikavanja dodatno otežali, u duvanskoj industriji su tokom proteklih nekoliko godina uvodili supstance koje podstiču zavisnost. Dr Borović navodi da je pre šest godina u sve cigarete ubačen amonijum-hlorid, koji povećava stepen zavisnosti, pa se nikotin po stepenu zavisnosti gotovo izjednačio sa heroinom. Zatim je pre četiri i po godine ubačen takozvani nikotin slobodne osnove, koji mnogo brže ulazi u mozak i višestruko povećava količinu unetih otrova.

Sagovornici „Blica“ nisu mogli da daju ocenu šta je najuspešnije od navedenog, već na prvo mesto stavljaju kombinovanje metoda i prilagođavanje od slučaja do slučaja.

Preporuke stručnjaka
- čaj (košta 200 dinara, pije se tri puta dnevno i daje odlične rezultate)
- gume za žvakanje „nikorete“ (800 dinara, efikasne, jedna traje 2-3 sata i koristi se kad nastupi kriza)
- tablete („ziban“, skup, ali efikasan, u poslednje vreme pominju se kontroverze u vezi s upotrebom)
- savetovališta (postoje u svim većim gradovima, besplatno – dovoljan uput iz doma zdravlja)
- lečenje u savetovalištima najčešće se kombinuje sa prethodna tri
- razne flastere i knjige za samopomoć stručnjaci ne smatraju ozbiljnim metodama

Komentari čitalaca
- Zamisli u Pančevu, na primer, ubijete dvoglavu bubamaru levom rukom, a u desnoj vam upaljena cigareta... (Kapacitet)
- Zamislite da se ljudi kucaju na satove za svaki izlazak za cigaret pauzu. Morali bi da rade bar sat vremena duže svi! A kako vidim to će morati da se uradi, jer će ljudi praktično kampovati na terasama ili ispred preduzeća. Satovi za merenje radnog vremena će biti traženi! (Samo ja)
- U Belgiji i Engleskoj, na primer, pušači nemaju svoju prostoriju, već idu napolje i po kiši i po snegu. Pa ko voli, nek izvoli. (Nije važno)
- Sve nam je u državi dobro, još samo ovo da rešimo ... (Kontrolor)

Kako kažnjavaju u Evropi
Zemlja   - Kazna za građane
Hrvatska   135
Holandija   300
Nemačka   5-1.000*
Grčka   500
Španija   600
Malta   250
Italija   275
*Napomena: Iznosi u evrima, kazne zavise od regije u Nemačkoj

Dim neće biti proteran iz kafića

Anketa koju je “Blic” sproveo u glavnom gradu pokazuje da će velika većina kafića manjih od 80 kvadarata, koji će po novom Zakonu o zabrani pušenja, imati pravo da biraju da li će biti isključivo pušački ili nepušački, dozvoliti svojim gostima da puše. Veći restorani i kafane biće podeljeni na pušačke i nepušačke zone.
U lancu kafića “Rakia bar“, čiji su svi objekti manji od 80 kvadarata, pušenje će biti dozvoljeno.

Veći restorani biće podeljeni na pušačke i nepušačke zone

- Mi ćemo označiti da smo pušački jer smatram da ne treba ljudima uskraćivati nešto ako te ne žele. U našim barovima i kafanama cigara je deo tradicije, pogotovu uz žestoka pića koja mi služimo. Očekujem da većina kafića u kojima se pije alkohol budu pušački, recimo ne mogu da zamislim pivnicu u kojoj se ne puši. S druge strane, pretpostavljam da će zabrana važiti u poslastičarnicama ili sendvičarama - kaže Branko Nešić, vlasnik “Rakia bara“.

Po rečima Aleksandra Jovanovića, direktora Ugostiteljskog preduzeća “Varoš kapije“, u čijem je sastavu osam retorana, između ostalog i najstarija kafana u Beogradu “Znak pitanja“ i “Kolarac“, vlasnici većih objekta trudiće se da zadovolje obe strane, barem koliko je to moguće.

- Kafana “Korzo“ će biti predviđena samo za pušače, pošto je veoma mala, dok će ostali objekti biti podeljeni. Jasno ćemo obeležiti delove gde je dozvoljeno, a gde zabranjeno pušenje i trudićemo se da nepušači budu bliži vratima. Naš menatlitet je takav da pušači vole da zapale posle jela, a poznato je i da ljudi više puše kad piju. To će se sigurno odraziti, pa očekujem da će pušači pribegavati restoranima manjeg kapacieta, da ne moraju da biraju gde će sesti - kaže Aleksandar Jovanović direktor Ugostiteljskog preduzeća “Varoš kapija“.

Vlasnici kafića u ulici Strahinjića Bana su plebiscitarno odlučili da dozvole pušenje u svojim lokalima. Razlog je veoma jednostavan: ogromna većina njihovih gostiju su pušači. Zbog toga ugostitelji smatraju da bi zabrana pušenja drastično pogoršala promet. Uvereni su da su nepušači prilagodljiviji i da će po cenu druženja pristati da sede u zadimljenim prostorijama.
D. M. - B. B.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Citat
Ivica M. (46) iz Kragujevca puši već 25 godina. Nikada do sada nije ni pomislio da proba da ostavi pušenje. Ipak, nakon dugo najavljivanog zakona protiv pušenja koji danas stupa na snagu, rešio je da makar pokuša, jer je svestan da će mu česti izlasci iz kancelarije loše uticati na posao i produktivnost. Od danas u Srbiji mnogi razmišljaju ovako, jer više ne mogu da sede u kancelarijama i drugim radnim mestima i da slobodno puše kao što su to činili godinama unazad.

изнервирао ме Блиц данас ... као и иначе уосталом Smile

Како ступи закон на снагу одмах ми нађоше срцецепајућу причу о човеку који се бори сам са собом а овај закон ће само да му помогне ... јбте као да им неки мексички сценариста пише чланке  Smile

Него ко ће да се клади да овај закон неће променити ништа?  Smile
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 2511
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
od tog zakona nema nista, znam iz prve ruke.U firmi u kojoj radim rade samnom i takvi pusaci da za vreme radnog vremena popuse i do kutiju i po, ne vade cigaru iz usta.A i mislim kad mogu pederi da setaju ulicama moze i normalan covek da zapali cigaru gde hoce.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Citat
A i mislim kad mogu pederi da setaju ulicama moze i normalan covek da zapali cigaru gde hoce.

ви'ш да не може ...  Smile

Ма мртво слово на папиру у најави
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
Citat
Ма мртво слово на папиру у најави

биће мртво слово на папиру док неког инспекција не подкачи...а онда ће бити...кукуууууу Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
јбга ... неко увек најебе  Smile

Ал добро да преформулишем то о мртвом слову. Овај закон неће заживети нема леба  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
ako bude kao u Crnoj Gori...nema od toga nista.
nekih mjesec,dva...bila je prica o tome i tu i tamo lupale se neke kazne...vise sam slusala o tome,ne znam nikoga ko je kaznu i popio...
najsmjesnije je sto zbog inspekcije nalupaju obavjestenje u nekim lokalima da se na deset stolova pusi,a na deset ne...a ono sto je najveci atak na inteligenciju...u pitanju je ista prostorija....

okej za ovo sto je nabrojala Anea,apsolutno se slazem...ostalo...ma idi...

sto se tice smanjenja broja pusaca...to eventualno ukoliko kutija bude 5 eura...

IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
mob
LG Nexus 5
Imenovan sam za pusackog kontrolora u mojoj poslovnoj jedinici. Smile

Morao sam i da uslikam nalepnicu koja je dugo i ponosno zivela na nasem zidu:

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.