Ja imam drvenu stolariju i premazem jednom u 10 godina sadolinom, i to traje. Prozore se ni ne secam kada sam premazivao.
Ako ih farbas ne smes da prelazis previse sa farbom i da stavljas debeo sloj jer ce da ti se ljusti i puca farba.
Ako se stavlja tanji sloj drvo upija vodu i truli,toga kod Alu i Pvc stolarije nema.
Ne bih znao, takvim farbanjem prozori mi traju sigurno koliko ja imam godina, i kao novi su, znas kako se sijaju belo, a farbao sam ih pre 6-7 godina. Jos i roletne kada sam ofarbao, jbs tu plastiku.
« Poslednja izmena: 20. Feb 2014, 22:34:45 od telep »
drvo se farba uljanim bojama..i ako se tako tretira ne moze da istrui... drvo upija tu boju u svoj povrsni sloj...a uljane boje su masne..i sprecvaju pordiranje vlage u drvo...
elem u varijanti samogradnje...i zastite drveta.... mozes rastopiti i stiropor u benzinu ili nitro razredjivacu...i to je dobar premaz....i dobra zastita za drvo.... benzinu treba dugo da izlapi..pa je bolji nitro razredjivac on za sat vremena izlapi....
i od otopine striropora i razredjivaca...dbije se smjesa...koja ja je jednako dobra za zapusavanje kojekakvih rupica na bilo cemu....podjdnako dobra kao neke skupe smole... kad se strvrdne cvrsta je kao kamen....
ja sam s tom otopinom premzao na placu pecaru...od stare cerpic cigle... pre par godina....sjaji se i dan danas... i bash daje neki rustican stil....
aluminijum ima samo jednu manu..a to je...sto je metal...i sto je hladan.. spoljini uticaj hadnoce i unutarnji uticaj tiplote...smanjuju mu vijek rajanja...
nigdje na hladnijim predjelima ..gdje to hladno vrijeme preovladava vecim dijelom godine niko ga ne koriti....svi u takvm uslovima drvo koriste....duze traje i bolje je....
inace drvo ako se redovno i dobro odrzava...moze te nadziviti... i plus sto je ljepse...prijatnije za oko i toplije....
drvo je drvo..i tu nema price....
« Poslednja izmena: 21. Feb 2014, 05:46:38 od bobaK_bl »
Drvo je tesko zastititi.Uzmimo primer kondezacije prozora.kapljice vode se slivaju a drvo upija tu vlagu i vremenom dolazi do trulenja drveta.Cime to da sprecis?
Drvo ima dusu to je tacno ali plastika i aluminijum danas imaju prednost.ne znam da li si cuo za Winkhaus okove koji se ugradjuju kod plasticne stolarije.Prozor zatvoren lopov nece uci a prostorije se provetravaju,resen problem kondezacije i orosavanje prozora.