Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Sep 2025, 10:58:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta vas je nateralo da verujete ?  (Pročitano 37434 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Credo ut intelligam- verujem da bih spoznao (razumeo). Ovaj pogled datira još iz srednjeg veka. Vera vodi ka spoznaji, a ona kasniji održava i jača veru. Otud " Veruj da bi spoznao, spoznaj da bi verovao". Nisam baš siguran u ovaj citat. Ako vera vodi spoznaji, spoznaja može biti odraz naših želja, nada, pa i strahova. Kao takva ona je iluzija koju smo sami stvorili.  
To po meni znaci ostati otvorenog uma sto je sasvim na mestu. Samo neki od nas, kao ja nekad recimo, ocekujemo da se ta vera pobrine i o nasem materijalnom zivotu i potrebama.
A kamilu treba cvrsto svezati Smiley
Kako je rekao nas drug - dajte bozje Bogu, a carevo caru.
Al trazite najpre Carstvo nebesno pa ce vam se sve ostalo pridodati. Al to je vec spoznaja, ne vera. Ili bas je to prava vera sada ovde. U stanju spoznaje mislim da sam komotno mogao reci - znam! Samo mi je tesko bilo ostati otvorenog srca cini mi se... ili stvar navike.
IP sačuvana
social share
Please explain why your silence makes more noise than a thunder.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia Luvmya 520
Citat: Mighty Luke
Nisam odvojen od Istine, al sad bas nisam svestan toga, ili bolje svestan sam onoga sto mi pravi iluzije da sam odvojen od Istine. Pun sam problema bratac. Ne daju mi mira, ili bolje, ja si ne dam mira zbog nacina na koji ih gledam.
Lazna nada - cekam da problemi sami od sebe nestanu.
Prava nada - akcija i cvrsta vera u tu akciju.

Or at least I think so... Smiley
Problem ne postoji, postoji samo situacija. Istina je da tebi neke situacije stvaraju negativan osecaj.
Nisi jos u potpunosti svestan sta "istina" znaci, zato si u dilemi u kojoj si. Jos jednom, istina je ono sto postoji,
ti postojis u situaciji, to je znaci istina. Kako ti osecas tu situaciju, to je licni osecaj.
Ja vidim sta ti pises, ali ja ne mogu da osetim tvoj osecaj onoga sto pises.
Kada bi uspeo da shvatis da si morao da se nadjes u situaciji u kojoj se nalazis, da to nije tvoja volja,
ne bi imao negativan osecaj.
Imas los osecaj zato sto verujes da postoji krivac za situaciju u kojoj se nalazis (bilo da si to ti ili neko drugi, nesto drugo).
"cekam da problemi sami od sebe nestanu" je utopija a ne nada, posto nista nije samo od sebe nestalo u
uzrocno posledicnoj realnosti.
Citat: bjbojan
Kako sad to? Čovek veruje sada i ovde, ali veruje da su se neki prošli događaji desili (ako ne može da utvrdi činjenično da su se stvarno desili) ili veruje da se neki sadašnji događaji sada dešavaju (ako čovek nije u njihovoj blizini pa ne može da utvrdi da se i zaista dešavaju) ili veruje da će se neki budući  događaji desiti (ako ne može da utvrdi pouzdano da će se desiti).
Da li shvatas razliku izmedju reci verovanje i pretpostavljanje ?
Verovanje je emocija koja ti govori da je istina nesto sto se nije desilo u stvarnosti u kojoj ti postojis.
Smrt se desava svuda oko tebe, znaci kada ti neko kaze " Isus je umro pre 2000 godina. ", ti samo mozes da pretpostavis da je to istina, ali kada ti neko kaze " Isus je odleteo u atmosferu. " onda to
samo mozes da verujes ili da ne verujes.
Zašto čovek može da veruje samo u nešto što se nije desilo? Otkud znaš da se nije desilo? On veruje da se nešto desilo, jer ne zna da li se to pouzdano desilo. Da zna, ne bi verovao, nego bi znao. Dakle, čovek može da veruje u nešto što se stvarno desilo ako ne zna pouzdano da li se desilo. Smile
Zato sto ono sto se desilo, covek samo moze da zna ili ne zna, a ono sto se nije desilo covek zamo da veruje ili ne veruje.
Ja znam da u mom iskustvu ne postoji situacija u kojoj se neko vratio iz groba ili da postoji bilo kakva druga forma coveka sem "krvi i mesa".
Ako ti neko kaze istinu koju ti ne znas, ti samo mozes da pretpostavljas da je to istina, dok se sam ne uveris.
Tako je. Samo koji je to čovek koji će da sagleda sve uzročno posledične veze? Ja za takvog ne znam. Nijedan čovek se nije naučen rodio pa da za sve može da kaže to je sigurno tako i tako i da ne upotrebljava reč možda. Svaki čovek mnogo više ne zna, nego što zna, inače nauka ne bi imala čime da se bavi. Sve bi bilo poznato.
Rekao sam da je sve uzrocno posledicna realnost, a ne da neko treba da ispita uzrocno posledicnu realnost svega. Svako ko ima prosecnu inteligenciju i pristojan osecaj logike moze da shvati uzroke onoga sto mu se desilo. Svaki covek se rodio sa znanjem koje su mu situacije otkrivale. U skoli se uce verovanja, covek moze samo da se nauci da veruje. Znanje je energija koja stvara dozivljaj, istinu.
Istina pomaze istinski, teorija pomaze teoretski.
Nauka je teorija, i nikada coveku nije kreirala nikakvu prednost u odnosu na zivot koji je imao dok nije imao teorije. I danas ima ljudi koji zive kao ljudi koji su ziveli pre nego sto su se teorije pojavile.
Hidrocentrale na Đerdapu nije bilo dok se nije sagradila pre par decenija. Smile
Znaci pre nego sto je pocela gradnja hidrocentrale na djerdapu, niko nikada nista nije gradio ?
Jel' gradnja hidrocentrale na djerdapu uzrok ili posledica ?
A otkud to da Bog ne postoji?Dok sam bio ateista nisam znao da Bog ne postoji, nego sam samo  mislio  da znam da ne postoji. Onda se desio splet okolnosti, malo me je obuzeo i besmisao života, jer nije sreća samo u jelu, piću, ženama i slično. Počeo sam malo da se bavim prirodnim naukama i tada sam video da se mnoge stvari dešavaju prema prirodnim zakonima. Onda sam se zapitao šta je to što sprovodi prirodne zakone? Nauka mi nije dala odgovor pa sam se malo bacio na čitanje Biblije i Kurana i stekao utisak da je taj Bog, koji se tamo spominje, upravo Neko ko sprovodi te prirodne zakone, jer se On smatra Tvorcem svemira pa prema tome i prirodnih zakona. Tako mi je postalo besmisleno da mislim da Boga nema. Vremenom sam se sve više u realnosti uveravao u neke stvari koje su proroci  pričali o životu, ali pošto nisam sve te stvari mogao da ispitam iz svih mogućih uglova (kojih ima beskonačno), nisam mogao ni da kažem da je to sigurno istina, nego sam još u fazi da verujem da je to istina, ali i dalje ispitujem. Eto, to me je nateralo da verujem, pa bi to bio i odgovor na naslov teme. Smile
Ja znam da Bog o kojem govori bilo koja religija - ne postoji, zato sto ga nisam doziveo i zato sto ne postoji dokaz postojanja takvog Boga. "hriscanstvo" je nihilisticka religija koja ne priznaje zivot u krvi i mesu, koji je jedini zivot koji covek ima, posto se nije pojavio covek koji nije krv i meso.
Priroda sprovodi prirodne zakone, a Bog je rec, koja nije iz prirode ove Planete, posto je na nju dosla pre
6-7 hiljada godina.
Verovanje i istina nemaju apsolutno nista zajednicko. Verovanje ne postoji u materiji, a istina je sve sto postoji u materiji.
Pogresno shvatanje verovanja te je nateralo da ti mislis da te je nesto nateralo da verujes.
Moje pitanje se odnosi na verovanje u ono sto ne postoji (zivot posle smrti......) a ne na pretpostavke o onome sto postoji a ti (ili bilo ko drugi) to ne znas.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Da li shvatas razliku izmedju reci verovanje i pretpostavljanje ?
Slično je, ali ima razlike. Verovanje je vrsta pretpostavke za koju imaš osećaj da je tačna. Dakle, verovanje je podskup skupa pretpostavki.

Smrt se desava svuda oko tebe, znaci kada ti neko kaze " Isus je umro pre 2000 godina. ", ti samo mozes da pretpostavis da je to istina ali kada ti neko kaze " Isus je odleteo u atmosferu. " onda to samo mozes da verujes ili da ne verujes.
Mogu i da verujem i da ne verujem i da pretpostavim da jeste i da nije istina. Sve varijante dolaze u obzir. Jedino ne mogu da znam, jer za sada nemam načina da to proverim. To što se sada možda to ne dešava, ne znači da se nije dešavalo niti da ne može da se desi.

Zato sto ono sto se desilo, covek samo moze da zna ili ne zna , a ono sto se nije desilo covek zamo da veruje ili ne veruje.
Ako ti neko kaze istinu koju ti ne znas, ti samo mozes da pretpostavljas da je to istina, dok se sam ne uveris.
Zašto „samo“? U nekom užem smislu se slažem da je tako, ali u širem – ne.

Svaki covek se rodio sa znanjem koje su mu situacije otkrivale.
Ne znam šta da ti kažem, osim da to za mene onda nije znanje. Neko može nešto da mi otkrije ako za to ne znam, a ako znam, onda je to za mene otkriveno i nema šta da mi otkrije.

U skoli se uce verovanja, covek moze samo da se nauci da veruje. 
Mislim da si sada izrekao jednu od najvećih istina koju 90% ljudi (prema mojoj subjektivnoj proceni) ne prihvata.  Smile

Znaci pre nego sto je pocela gradnja hidrocentrale na djerdapu, niko nikada nista nije gradio
Znači, niko nikada pre toga nije sagradio konkretno tu hidrocentralu.  Smile

Jel' gradnja hidrocentrale na djerdapu uzrok ili posledica ?
U nekom kontekstu je uzrok, a u nekom posledica. Gradnja hodrocentrale je uzrok nastanka veštačkog jezera u okolini gde se gradi, a želja ljudi za dobijanjem električne energije ima za posledicu gradnju hidrocentrale.  Smile

Ja znam da Bog o kojem govori bilo koja religija - ne postoji, zato sto ga nisam doziveo i zato sto ne postoji dokaz postojanja takvog Boga.
Ovo je bitno. Ti znaš da Bog, kakvim si ga ti shvatio, ne postoji. Ali ne znaš da li si pravilno shvatio religije i Boga o kojima pričaju (ovo nije ništa lično – to važi i za mene i za bilo koga drugog). To je kao što čovek nešto priča pa ga neki čovek razume, a neki ne razume.

Priroda sprovodi prirodne zakone
Ja zato i kažem Priroda = Bog.  Smile

a Bog je rec, koja nije iz prirode ove Planete, posto je na nju dosla pre 6-7 hiljada godina.
Verovanje i istina nemaju apsolutno nista zajednicko. Verovanje ne postoji u materiji, a istina je sve sto postoji u materiji.
Ti možda poseduješ neka znanja koja ja ne posedujem pa ne mogu da kažem ovo nije tačno. Sa drugim pasusom se ne slažem, ali nemam ništa novo da dodam. Što se prve rečenice tiče, imam pitanje: odakle je došla ta reč i otkud ti to znaš?

Pogresno shvatanje verovanja te je nateralo da ti mislis da te je nesto nateralo da verujes.
Otkud znaš da je pogrešno? A to „nateralo“ je više figurativno pošto si postavio takav naslov teme.

Moje pitanje se odnosi na verovanje u ono sto ne postoji (zivot posle smrti......) a ne na pretpostavke o onome sto postoji a ti (ili bilo ko drugi) to ne znas.
Otkud znaš da život posle smrti ne postoji? Da nije to samo tvoja pretpostavka ili verovanje? Ili si možda proverio da je tako?
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia Luvmya 520
Slično je, ali ima razlike. Verovanje je vrsta pretpostavke za koju imaš osećaj da je tačna. Dakle, verovanje je podskup skupa pretpostavki.
Da li bi bio ljubazan da mi objasnis kako moze verovanje da ce neko ko je rodjen pre 2000 godina da se danas vrati leteci na oblaku da nekom da "osecaj tacnosti" ?
Ili verovanje da ce neko ko je juce kremiran da se sutra vrati u zivot ?
Ili kako je pretpostavka da ce Federer pobediti Rodika mogla da bude verovanje, ako imamo znanje da ga je i ranije pobedjivao ?
Mogu i da verujem i da ne verujem i da pretpostavim da jeste i da nije istina. Sve varijante dolaze u obzir. Jedino ne mogu da znam, jer za sada nemam načina da to proverim. To što se sada možda to ne dešava, ne znači da se nije dešavalo niti da ne može da se desi.
Ti mozes da pretpostavis da nesto sto niko na ovoj Planeti nije doziveo moze da se desi ?
Sta je osnov za tu pretpostavku ?
Ne govorimo o necemu sto "ce mozda da se desi" nego o necemu sto neko tvrdi da se desilo pre 2000 godina.
Zašto „samo“? U nekom užem smislu se slažem da je tako, ali u širem – ne.
Zato sto istina nije naucna fantastika i ne moze tako da zvuci.
U najuzem osnovnom smislu ne shvatas razliku izmedju pretpostavke i verovanja, i nisam siguran koliko dugo ces
imati mogucnost da me vidis kako sedim sa tobom na ringispilu ignorisanja koji si kreirao i zavrteo.
Ne znam šta da ti kažem, osim da to za mene onda nije znanje. Neko može nešto da mi otkrije ako za to ne znam, a ako znam, onda je to za mene otkriveno i nema šta da mi otkrije.
Pa ne otkriva tebi neko tvoje znanje nego njegovo/njeno, da bi ti to isto znanje otkrio u sebi.
Ne znas da znas da vozis bicikl, pa kad vidis kako drugi znaju da ga voze, onda i ti kada pocnes da ga vozis
otkrijes da i ti to znas. Moras voziti bicikl da bi znao da znas da ga vozis.
Znaci ta sposobnost koja omogucava da energija u tebi stvori dozivljaj voznje bicikla je bila u tebi pre nego sto si
shvatio da ti imas taj dozivljaj.
Sve je u krvi, genetici.

U skoli se uce verovanja, covek moze samo da se nauci da veruje. 
Mislim da si sada izrekao jednu od najvećih istina koju 90% ljudi (prema mojoj subjektivnoj proceni) ne prihvata.  Smile
Znači, niko nikada pre toga nije sagradio konkretno tu hidrocentralu.  Smile
Pa ja i nisam rekao da je neko pre Djerdapa stvorio identicnu centralu, nego da je stvaranje uzrokovano prethodnim stvaranjem bilo cega. Dosla je rec i covek je poceo da stvara, posto mu je rec to omogucila, i dovela
covekovo stvaralastvo do ovoga sto imamo, a pre reci nismo imali nista, posto nismo znali sta je sta, nismo znali
sta imamo.
U nekom kontekstu je uzrok, a u nekom posledica. Gradnja hodrocentrale je uzrok nastanka veštačkog jezera u okolini gde se gradi, a želja ljudi za dobijanjem električne energije ima za posledicu gradnju hidrocentrale.  Smile
Ali ja govorim/pitam za hidrocentralu a ne za jezero. Svako ko ima oci moze da vidi posledice, ali ne moze svako da zna uzrok.
Ovo je bitno. Ti znaš da Bog, kakvim si ga ti shvatio, ne postoji. Ali ne znaš da li si pravilno shvatio religije i Boga o kojima pričaju (ovo nije ništa lično – to važi i za mene i za bilo koga drugog). To je kao što čovek nešto priča pa ga neki čovek razume, a neki ne razume.
Jako je bitno da shvatis da ti jako slabo obracas paznju na ono sto ja kazem.
Ja znam da covek koji se rodio pre 2000 godina, koji je sam svoj otac, koji leti kao Supermen, i koji se na zemlju spusta na oblaku ne postoji, i samo ako to dozivim moci cu da znam da takva osoba postoji.
Da li neko razume coveka koji prica zavisi od onoga koji slusa, a ne od onoga koji prica.
Ja zato i kažem Priroda = Bog.  Smile
Pa Bog je rec, a rec nije priroda, priroda je materija a rec nije. Rec je stvorila prirodu, nije priroda stvorila rec, da je priroda stvorila rec, onda bi je imali svi u prirodi, a ne samo covek.
Ti možda poseduješ neka znanja koja ja ne posedujem pa ne mogu da kažem ovo nije tačno. Sa drugim pasusom se ne slažem, ali nemam ništa novo da dodam. Što se prve rečenice tiče, imam pitanje: odakle je došla ta reč i otkud ti to znaš?
Da li mozes da mi navedes jedno verovanje koje postoji u materiji ?
Kada bi ti rekao odakle je dosla rec, morao bi da te ubijem. Smile
Recimo da je vise nego dovoljno da znamo gde se prvo pojavila, a to je Vinca, Srbija.
Otkud znaš da je pogrešno? A to „nateralo“ je više figurativno pošto si postavio takav naslov teme.
Zato sto si mi to objasnio izjavljujuci da je verovanje sinonim za pretpostavljanje.
A ovim pitanjem ispod si to zabetonirao.
Otkud znaš da život posle smrti ne postoji? Da nije to samo tvoja pretpostavka ili verovanje? Ili si možda proverio da je tako?
Zato sto znam da je zivot osecaj prisutnosti koji se nalazi u krvi i mesu coveka i nisam video coveka koji se ne nalazi u krvi i mesu.
Kako neko moze da pretpostavi ili da veruje da nesto ne postoji ?
Kako neko ko je ziv moze da proveri da zivot ne postoji posle smrti ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
1. Da li bi bio ljubazan da mi objasnis kako moze verovanje da ce neko ko je rodjen pre 2000 godina da se danas vrati leteci na oblaku da nekom da "osecaj tacnosti" ?
2. Ili verovanje da ce neko ko je juce kremiran da se sutra vrati u zivot ?
3. Ili kako je pretpostavka da ce Federer pobediti Rodika mogla da bude verovanje, ako imamo znanje da ga je i ranije pobedjivao ?
4. Ti mozes da pretpostavis da nesto sto niko na ovoj Planeti nije doziveo moze da se desi ?
5. Sta je osnov za tu pretpostavku ?
6. Ne govorimo o necemu sto "ce mozda da se desi" nego o necemu sto neko tvrdi da se desilo pre 2000 godina.
7. Zato sto istina nije naucna fantastika i ne moze tako da zvuci.
8. Ne znas da znas da vozis bicikl, pa kad vidis kako drugi znaju da ga voze, onda i ti kada pocnes da ga vozis otkrijes da i ti to znas. Moras voziti bicikl da bi znao da znas da ga vozis.
9. Znaci ta sposobnost koja omogucava da energija u tebi stvori dozivljaj voznje bicikla je bila u tebi pre nego sto si shvatio da ti imas taj dozivljaj.
10. Jako je bitno da shvatis da ti jako slabo obracas paznju na ono sto ja kazem.
11. Ja znam da covek koji se rodio pre 2000 godina, koji je sam svoj otac, koji leti kao Supermen, i koji se na zemlju spusta na oblaku ne postoji, i samo ako to dozivim moci cu da znam da takva osoba postoji.
12. Da li neko razume coveka koji prica zavisi od onoga koji slusa, a ne od onoga koji prica.
13. Pa Bog je rec, a rec nije priroda, priroda je materija a rec nije. Rec je stvorila prirodu, nije priroda stvorila rec, da je priroda stvorila rec, onda bi je imali svi u prirodi, a ne samo covek.
14. Da li mozes da mi navedes jedno verovanje koje postoji u materiji ?
15. Kada bi ti rekao odakle je dosla rec, morao bi da te ubijem. Smile
16. Recimo da je vise nego dovoljno da znamo gde se prvo pojavila, a to je Vinca, Srbija.
17. Kako neko moze da pretpostavi ili da veruje da nesto ne postoji ?
18. Kako neko ko je ziv moze da proveri da zivot ne postoji posle smrti ?
19. U najuzem osnovnom smislu ne shvatas razliku izmedju pretpostavke i verovanja, i nisam siguran koliko dugo ces  imati mogucnost da me vidis kako sedim sa tobom na ringispilu ignorisanja koji si kreirao i zavrteo.
Odgovori
1. Ne daje verovanje osećaj tačnosti, nego čovek veruje u nešto ako ima osećaj da je to nešto tačno, ali to ne zna, jer ne može da proveri. Kada proveri, onda valjda zna.
2. Neko ko je juče kremiran, možda nije kremiran ceo, nego samo njegovo telo, a njegova duša možda i dalje živi.
3.  Znanje da je Federer ranije pobeđivao Rodika nije = znanju da će ga uvek pobeđivati. Federer je verovao da može da pobedi Rodika verovatno jer ima više pobeda od njega, a Rodik je verovao da može da pobedi Federera, jer ga je dva puta pobedio, a i na turniru je dobro igrao. Čija je vera bila jača, videlo se.
4. Da.
5.  Ja verujem da je sve moguće i verujem da je to korisna pretpostavka da se čovek ne bi „zabetonirao“  u pogrešna uverenja, tj. „znanja“.
6. Kad bi mogao da proveriš ono što se desilo pre 2000 godina, onda bi znao. Ovako se sve svodi na pretpostavke i verovanja.
7. Za nekog je i istina naučna fantastika ako je nije spoznao.
8. Nisam ja znao da vozim bicikl dok nisam probao. Šta više, kada sam prvi put probao da ga vozim, pao sam. Tek posle toga sam znao da ga vozim.
9. Nije u meni bila sposobnost, nego energija. Sposobnost je došla sa verovanjem da mogu.
10. Osećaj je izgleda obostran. Kada te ne razumem, ne mogu ni da obraćam pažnju na to što kažeš.U svakom slučaju, ne očekuj od mene da prihvatam tvoje definicije pojmova, jer su mi nerazumljive, a ti nisi vlasnik definicija i pojmova. Nisam ni ja njihov vlasnik pa ne očekujem ni da ti prihvatiš definicije koje sam ja prihvatio.
11. Ne znam kako ti to znaš, ali OK. Nije više ni bitno.
12. Tako je.
13. Reč je deo prirode pa ima i materijalnu dimenziju. A priroda nije samo materijalna, kao što ni čovek nije samo materijalan (svest, razum ...).
14. Ja verovanje doživljavam kao nešto nematerijalno, ali pošto ima veze sa mozgom, možda bi u tom smislu moglo da se kaže da verovanje postoji u materiji.
15. Nema veze. Kaži. Ubice me i ovako vrebaju sa svih strana.  Smile
16. Ja to još uvek ne mogu da prihvatim kao znanje dok ne proverim.
17. Dođe neko i kaže ti da postoji nešto. Ako ne možeš da proveriš da li je to tako imaš mogućnost da poveruješ ili ne poveruješ u to. Ako razmatraš varijante šta bi bilo kad bi bilo, onda možeš u nekoj varijanti da pretpostaviš da je tako,  a u nekoj drugoj da nije tako.
18. Kad bih znao, i ja bih to proverio. Ovako mi ostaje da verujem ili ne verujem.
19. Što se mene tiče, nemam ništa protiv (mada ne preporučujem) da tako ti razgovaraš sam sa sobom. Ali ne računaj da ćeš mene više videti kako sedim sa tobom na ringišpilu ignorisanja koji si ti kreirao i zavrteo.
Pozdrav i sve najbolje.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia Luvmya 520
1. Ne daje verovanje osećaj tačnosti, nego čovek veruje u nešto ako ima osećaj da je to nešto tačno, ali to ne zna, jer ne može da proveri. Kada proveri, onda valjda zna.
2. Neko ko je juče kremiran, možda nije kremiran ceo, nego samo njegovo telo, a njegova duša možda i dalje živi.
3.  Znanje da je Federer ranije pobeđivao Rodika nije = znanju da će ga uvek pobeđivati. Federer je verovao da može da pobedi Rodika verovatno jer ima više pobeda od njega, a Rodik je verovao da može da pobedi Federera, jer ga je dva puta pobedio, a i na turniru je dobro igrao. Čija je vera bila jača, videlo se.
4. Da.
5.  Ja verujem da je sve moguće i verujem da je to korisna pretpostavka da se čovek ne bi „zabetonirao“  u pogrešna uverenja, tj. „znanja“.
6. Kad bi mogao da proveriš ono što se desilo pre 2000 godina, onda bi znao. Ovako se sve svodi na pretpostavke i verovanja.
7. Za nekog je i istina naučna fantastika ako je nije spoznao.
8. Nisam ja znao da vozim bicikl dok nisam probao. Šta više, kada sam prvi put probao da ga vozim, pao sam. Tek posle toga sam znao da ga vozim.
9. Nije u meni bila sposobnost, nego energija. Sposobnost je došla sa verovanjem da mogu.
10. Osećaj je izgleda obostran. Kada te ne razumem, ne mogu ni da obraćam pažnju na to što kažeš.U svakom slučaju, ne očekuj od mene da prihvatam tvoje definicije pojmova, jer su mi nerazumljive, a ti nisi vlasnik definicija i pojmova. Nisam ni ja njihov vlasnik pa ne očekujem ni da ti prihvatiš definicije koje sam ja prihvatio.
11. Ne znam kako ti to znaš, ali OK. Nije više ni bitno.
12. Tako je.
13. Reč je deo prirode pa ima i materijalnu dimenziju. A priroda nije samo materijalna, kao što ni čovek nije samo materijalan (svest, razum ...).
14. Ja verovanje doživljavam kao nešto nematerijalno, ali pošto ima veze sa mozgom, možda bi u tom smislu moglo da se kaže da verovanje postoji u materiji.
15. Nema veze. Kaži. Ubice me i ovako vrebaju sa svih strana.  Smile
16. Ja to još uvek ne mogu da prihvatim kao znanje dok ne proverim.
17. Dođe neko i kaže ti da postoji nešto. Ako ne možeš da proveriš da li je to tako imaš mogućnost da poveruješ ili ne poveruješ u to. Ako razmatraš varijante šta bi bilo kad bi bilo, onda možeš u nekoj varijanti da pretpostaviš da je tako,  a u nekoj drugoj da nije tako.
18. Kad bih znao, i ja bih to proverio. Ovako mi ostaje da verujem ili ne verujem.
19. Što se mene tiče, nemam ništa protiv (mada ne preporučujem) da tako ti razgovaraš sam sa sobom. Ali ne računaj da ćeš mene više videti kako sedim sa tobom na ringišpilu ignorisanja koji si ti kreirao i zavrteo.
Pozdrav i sve najbolje.  Smile
Ne ocekujem ja od tebe apsolutno nista i nije mi jasno odakle ti ideja da ja od tebe nesto ocekujem ?
Samo govorim ono sto moram da kazem, a moram da kazem da je procenat racionalne misli u onome sto ti govoris izuzetno mali.
1. Pa to "nesto" jeste verovanje. Da ne postoji rec "Bog", verovanje u "Boga" ne bi postojalo.
Niko ko veruje u Boga ne proverava "tacnost" Boga, nego jednostavno veruje izvoru informacije.
Verovanje ne moze da se proveri i pretvori u znanje, posto bi prestalo da postoji.
Kada bi "hriscanski" Bog - postojao, ne bi moglo da postoji verovanje u "hriscanskog" Boga.
2.Sta mene boli briga da li za tebe "mozda" postoji dusa van tela ? Pitao sam o tacnosti vracanja u zivot
tela koje je kremirano.
3. A gde sam ja rekao da jeste ?!? I gde sam te pitao za tvoje misljenje o verovanjima Federera ili
Rodika ?
4&5. Ako je sve moguce, onda realnost ne postoji, ako za tebe realnost ne postoji, o cemu mi onda ovde pricamo ?
Da li za tebe postoji razlika izmedju "Nista nije nemoguce." i "Sve je moguce." ?
6. Jel' sam te ja pitao da li nesto sto se desilo pre 2000 godina moze dase proveri ?
Zasto non-stop govoris o 'verovanju i proveravanju', koji ljudi koji veruju u Boga proveravaju da li on postoji ?
Koji 'hriscanin" proverava da li Isus Hrist postoji ?
7. Kako za nekoga istina moze da bude nesto sto nije spoznao ? Istina je nesto sto neko zna.
Zato i postoji rec "pretpostavka", neko cuje neku informaciju za koju pretpostavlja da je istina.
Ti mozes da cujes istinu, samo ako je znas, a onaj koji ti je govori to ne zna.
(Imam blagi osecaj da sam u Decijem Vrticu, i pricam sa detetom)
8. Pa zato ljudi moraju da probaju, da bi videli da znaju ili ne znaju. Pre i posle probanja ti si ista osoba, bez obzira sto si spoznao da je to znanje bilo u tebi pre nego sto si probao. Ima i onih koji posle probanja i masakra od padova spoznaju da pre probanja nisu u sebi imali to znanje.
Ali ako osoba ima Miki Maus shvatanje da je sve moguce, verovatno misli da svi znaju sve da rade.
Moram ti priznati da je jako uzbudljivo komunicirati sa tobom, posto do sada u zivotu nisam sreo i komunicirao sa osobom za koju je sve moguce
9. Covek je sposoban za nesto ako veruje da nesto moze da uradi, nije bitno da li moze to da uradi ?
Znaci dovoljno je da covek veruje da moze nesto da uradi, i bice sposoban da to uradi ?
Ja sam recimo rodjen bez mogucnosti verovanja i uvek sam znao sta je za mene, a sta nije za mene, i nisam nikada omanuo, nikada se nisam prihvatao necega sto nisam odradio. Od sportova do zanimanja
kojim sam se bavio, uvek je bilo - to sam ja, i uvek sam to bio ja. Recimo nemam sluh za muziku, ne sviram
instrument, ali kada sam ziveo u Londonu od '87-'90, shvatio sam da mogu da budem DJ, i jesam.
10. Ja tebe zemljace kristalno jasno razumem, i uvek, ako sa nekim zelim da komuniciram, a ne razumem ga,
onda uvek postavljam pitanja da bi do razumevanja dosao.
Ja jesam vlasnik mnogih definicija, koje sam ovde navodio i prihvatio sam neke iz engleskog recnika.
Da li tvoja izjava da su tebi moje definicije nerazumljive njih cini netacnim ?
11. Pa objasnio sam ti kako znam. Ali sada me vise zanima kako ti to ne znas.
12. Pa ako je tako, onda shvatas da ja nemam nikakve veze sa cinjenicom da ti mene ne razumes.
13. Kada bi ti dokazao da rec postoji u prirodi, zasluzio bi Nobelovu nagradu, da li bi zeleo da pokusas ?
Molim te reci mi molekularni sastav reci ? Priroda nije materijalna ?
Svest i razum nije hemijska reakcija u ljudskom mozgu ? Ili bi hteo da elaboriras nematerijalni aspekt svesti i razuma ?
14. Ja znam da verovanje "nema veze sa mozgom", i vernici ce ti reci da je ono u srcu.
Kako bi verovanje mogao da povezes sa "svescu i razumom" ? deca su svesna i razumeju sta je Deda Mraz ?
Ili vernici sta je "Gospod Isus Hrist" ?
15. Necu.
16. Ja to od tebe ne ocekujem, i samo ti mogu reci da je ekstremno lako. Googlujes, dobijes datum, i uporedis ga sa smesnim Sumerskim pismom koje se pojavilo par hiljada godina posle Vince.
17. Evo jos jednog masakra paznje i fokusiranja na ono sto kazem/pitam. Ne znam da li zelis da ti ponovim pitanje, ali cu ga ipak ponoviti, " Kako neko moze da pretpostavi ili da veruje da nesto ne postoji ? "
18. Ti proveravas ono sto znas ? Ako znas, sta proveravas ? Recimo, znas da si ziv, ali nisi siguran, pa moras da proveris ?
19. Nemas nista protiv cega ?
Ja zivim u realnosti, nikoga ne ignorisem i nicije reci ne izvrcem, znam da je moguce samo ono sto znam da je moguce i da sve ono sto ne znam nije nemoguce, samo je neverovatno.
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Gde god da odem naiđu neki muzikanti zajebanti. I to me je "nateralo" da verujem. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
mob
Samsung Galaxy SII
Nateralo me je da verujem moje razmisljanje u samoci... Razmisljanje o Bogu, o svetu, o zakonima fizike koje znam, o nauci koju volim, o umetnosti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
mob
Nokia Luvmya 520
Gde god da odem naiđu neki muzikanti zajebanti. I to me je "nateralo" da verujem. Smile
I dalje ne shvatas razliku izmedju pretpostavke i verovanja.
Citat: ThePhilosopher
Nateralo me je da verujem moje razmisljanje u samoci... Razmisljanje o Bogu, o svetu, o zakonima fizike koje znam, o nauci koju volim, o umetnosti.
Spomenuo si razmisljanje u samoci, pa si nastavio sa raznim razmisljanjima, kakve to veze ima sa verovanjima ?
Da li verujes u zakone, nauku, umetnost, svet ?
Kako je to uopste moguce ?
Da li ti razlikujes pretpostavljanje od verovanja ?
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Bez Kralja ne valja

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 36126
Zastava Tamna Strana Meseca
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5
mob
Apple Kineska kopija
Posto postije milion nacina i razloga za verovanje ja licno pisem o veri u Boga...

Niko me nije tero niti sam ja moju decu tero... Jednostavno sam odrastao u porodici gde se nedeljom islo u crkvu, uvece molilo pred spavanje tako da nisam ni znao da postoje neke druge varijante ovoga zivota. Gledam neke slike kada sam bio pre skoro pola veka mali klinac i uvek sam od svoje druge godine imao privezak sa krstom na lancicu. Ja sada ne mogu ni da zamislim da imam neki drugi privezak sem krsta... Ne kazem ja da sam neki veliki vernik i Bogomoljac, ja postujem tradicuju i moje predke. Iz svakog kolena su davali moji preci zivot za ovu nasu veru i otadzbinu tako da ni ja necu da budem niti sam bio crna ovca i kukolj.

I kao sto rekoh niko me nije terao ja sam sam pokusao da kopiram i licim na mog dedu i mog oca...
IP sačuvana
social share
Za sve nase [Lobotomiste], igrajte se i vi
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Sep 2025, 10:58:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 5.36 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.