Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šta se (ne) sme prenositi preko granice  (Pročitano 16920 puta)
09. Jul 2006, 20:43:45
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Šta se (ne) sme prenositi preko granice
U avion s balonom rakije

Bilo da u inostranstvo putujete avionom, kolima ili autobusom, za bezbedan prelazak granice potrebno znati nekoliko važnih informacija: šta se sme izneti ili uneti u zemlju, koliko novca je dozvoljeno preneti i slično.

Zaključan prtljag, obeležen nalepnicom ili priveskom sa imenom i adresom, na aerodromu ne treba ostavljati bez nadzora sve do predaje na šalteru za registraciju putnika. Takođe, svakom putniku se savetuje da ne preuzima i ne predaje tuđi prtljag kao svoj, zbog stvari koje mu mogu ugroziti bezbednost ili zbog kojih može čak krivično odgovarati.

Pri putovanju avionom, uobičajena dozvoljena težina prtljaga iznosi 30 kilograma za prevoz u poslovnoj klasi, 20 kilograma u ekonomskoj klasi, a deset kilograma je dozvoljena težina prtljaga za decu do dve godine. Višak prtljaga se dodatno tarifira, zavisno od avio-kompanije.

Avionom je dozvoljeno prenositi alkoholno piće koje putnici ili posada nose kao registrovani ili ručni prtljag, i to do pet litara. Po putniku

dozvoljeno je uneti do pet kilograma metaka za sportsku namenu u bezbednom pakovanju i uz obaveznu dozvolu prevoznika. Takođe, u avion se može uneti i suvi led kao zaštita za hranu i piće, takođe uz dozvolu prevoznika, a dozvoljena količina je do dva kilograma po putniku. Može se uneti jedan upaljač ili takozvana sejfti šibica, zatim zamrznuti tečni azot, lakovi za kosu, dezodoransi, parfemi, kolonjske vode i drugi sprejovi, a dozvoljena količina je do dva litra ili dva kilograma po putniku. Takođe, u avion se može uneti i ronilačka oprema, podvodna baterija, i to samo kao ručni prtljag, pod uslovom da se uklone toplotni ili energetski sadržaji. Uz dozvolu prevoznika moguće je uneti i invalidska kolica sa pogonom na baterije.

Ukoliko se putuje autobusom ili kolima, preporučuje se da se hrana nosi samo za lične potrebe. Većina zemalja, naime, ne dozvoljava nikakav unos hrane, pogotovo ne mesa i mleka, a takođe ni mesnih i mlečnih prerađevina.

U našu zemlju sme se uneti kupljena roba bez plaćanja carine u vrednosti do 100 evra. Uz to, sme se uneti lični prtljag, kao i jedan boks cigareta ili 250 grama duvana, po jedan litar vina i žestokog alkoholnog pića i po jedan parfem i toaletnu vodu.

Zabranjeno je preneti ili uvoziti oružje i municiju, drogu, otrove, pesticide i štetne materije, materijal skarednog sadržaja koji šteti interesu zemlje, krivotvorenu ili kopiranu robu, robu koja ugrožava patente, robu sa lažnim oznakama njihovog porekla.

Ukoliko je carinik privremeno zadržao robu ili vozilo, dužan je da putniku izda potvrdu o tome i ukratko objasni zašto je došlo do toga. Iz zemlje je po zakonu dozvoljeno izneti maksimalno 2.000 evra po osobi.

M. Cvejić

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.