Po mom nekom laickom misljenju, crkva bi trebala da predstavlja kakva je vera ustvari. Dobro, ne crkva kao objekat, ali oni koji su u njoj - popovi, pa.. eh. Sada sam shvatio koliko je ovo glupost. Toliko ljudi ide u crkvu, moli se bogu, and so on, and so forth, a ovamo delom ti isti ubijaju, 'grese' svaki dan, i.. glupost.
Imao sam tu nesrecu da idem do crkve skoro, na sahranu jednog coveka.. pop je sve to sveo na manje od 10 minuta, preskakao strane, i na kraju je usrao i govor, ponavljao se, itd.. Za ovaj prvi deo nisam siguran, ali to drugi kazu.. srecom, nisam bio na nekoj sahrani od kada sam bio mali.
Elem, pogledam okolo ljude.. covek tek izasao iz zatvora stoji tamo, ovaj drugi pored mene na svakoj recenici kada pop pomena boga, krsti se tri puta.. I onda se setim popa iz ove crkve u blizini gde ja zivim, na 3-4 kilometra.. covek debeo, pare mlati na sahranama, pa pred slave, itd.. i mene je sramota. Sramota me je da delim svet sa takvim ljudima.
Mozete vi da pricate do sutra crkva nije religija, i tako dalje, ali ako su popovi ovakvi, sta tek ocekivati od vernika?
I hajde, molim vas.. prosvetlite me.. sta je to crkva donela dobro, osim prilike odredjenih ljudi (popova) da zaradjuju na nesreci drugih ljudi, ratova zbog te iste religije (kojih garant ne bi ni bilo), spaljivanje 'vestica', i sto je izgleda noviji trend, pedofila popova..
Ljudi koji veruju mogu da se mole i od kuce.
Najsmesniji (iliti najjadniji) deo je pop koji je 'pevao' je radio to lose, hajd' sto nema glas za to, ali.. plus je pola bilo nerazumljivo. Niti je upalio coveku svecu.. Iskren da budem, doslo mi je da odem posle toga, da ga potapsem po ramenima, i kazem, "Bravo care! Svaka cast.. ti si jebeni moron." ali i da sam hteo, ne bih mogao, jer je pobegao velikom brzinom u drugi deo crkve.. plus ne bih iz postovanja prema preminulom i porodici istog.
Ali da jesam, ne sumnjam da bih 'upao u problem' sa ovim mega-vernikom pored mene, koji je se krstio tri puta, every fuckin' time.
I da.. ne racunam ono sto 'crkva' se seti da uradi nesto dobro, nekome, jednom u godinu dana, sto mu dodje vise lobi za one koje ne dolaze.. tako da, izvolte. Prove me wrong.
Mozda sam i ja kriv.. 'ebote, stalno mi se desava pa zaboravim koliko je i biblija sprdnja, i sta ocekivati onda od popova i uopste ljudi..
Hej, boze, tu li si? Hajde podavi nas opet keve ti, nismo za bolje.
Hajd', obecavam ovaj put, necu vise.. nemam zivce za ovo, i ako nastavim..
Ropstvo se polako ukidalo po zemljama počev od 13. veka, i to često uz pomoć religije, jer je religija smatrala da su svi ljudi jednaki i da niko ne treba da bude ničiji rob.
Citat
Sam papa je zahtevao da se ropstvo zabrani, pa su katoličke zemlje prestale sa tim negde u 16. veku.
Јесте да је предуго трајало то укидање ропства, али и црква је имала улогу у томе.
Оно што ми није јасно је због чега Црква дозвољава свештеницима да дижу зграде у облаке и купују новине које коштају неколико милиона динара, као што ради један попа у Шапцу. Једним речима јавна брука за Цркву.
О пљачкању од хиљаду динара за свећење водице да не причам.
Е, то несам знао. Изгледа компликовано наћи добру страну, за сада.
Црква ће престати да узима паре тек онда када почне нешто да производи. Значи никада.
Ако би требало да именујем некога за кога стварно мислим да је побожан, то свакако не би били попови, већ монаси. Нити имају положај, нити могу да оснују породицу, живе оскудно, раде као коњи, моле се богу, причају и са људима. Не знам сад да ли и они добијају паре, али сигурно не толике као попови.
« Poslednja izmena: 03. Mar 2014, 16:39:57 od Lazar Milic Milic »
Naravno, ima koji izuzetak kojima je stalo do onoga u sta veruju, i drze se toga. Takvi imaju postovanje od mene, iako ne verujem u ono cega se oni pridzravaju.
Мање од 1% људи иде у цркву. Тако да не видим какав проблем можете имати са истом. Ако не вјерујеш у ништа од читаве те приче зашто га зовеш на сахрану, крштење, славу?
« Poslednja izmena: 03. Mar 2014, 21:28:03 od Magic Master »
Mislim da je 1% preterivanje, ali hajde.. Problem nemam sa crkvom, vec onima koji tu crkvu, i religiju predstavljaju. U ovom slucaju, popovima. Dobro, malo sam otisao i na 'obicne' vernike.. ali jbg.
Ne zovem ga ja, zovu ga moji roditelji. Oni veruju, ja ne. I mislim da je lopovluk pare koje uzima(ju) za tih par minuta. Ostalo.. je l' si ti uopste procitao sta sam napisao?
Sto se crkve tice, samo sam se zapitao za sta uopste i sluzi, i da li je donela koje dobro, osim prilike da ovakvi ljudi, da se ne izrazim drugacije, mlate pare. Sramota me je da dobrom coveku taj isti pop ne moze ni da 'opeva' kako treba.