Nisam pristalica crkve ni religija i smatram da su u dobroj meri prevaziđene. Ipak priznajem da je ona donela i dobre stvari.
Crkva je: - Imala je značajnu ulogu u ujedinjenju evrope, prihvatanju zajedničkih vrednosti koje su poslužile kao temelj za mnoge druge procese. U odnosu na početnu rascepkanost na brojne paganske religije, ujedinjenje oko jedne je civilizaciski skok i osnova današnjeg jedinstva evropske civilizacije. - Odigrala ulogu u sprečavanju širenja islama. Nije beznačajan njen uticaj u zaustavljanju prvo arapa a potom i turaka. - Doprinela u očuvanju narodnog identiteta (vreme turske vladavine) a pomogla je i u pružanju otpora. - Bila pokretač brojnih humanitarnih akcija, naročito u zadnje vreme. - Nestankom crkve nastala bi duhovna praznina koju bi popunile druge opasnije i nazadnije religija. Tako da je samim svojim postojanjem na neki način čuvar sadašnjeg načina života i kulture. Ne bi bilo dobro da nestane dok su ljudi podložni uticaju duhovnih učenja.
Po mom nekom laickom misljenju, crkva bi trebala da predstavlja kakva je vera ustvari
Pa, odmah u startu gresis. Crkva je institucija koja propoveda veru. Kao sto je policija neko ko sprovodi zakon. Pa kao sto imas lose policajce tako imas i lose popove. Sto ne znaci da zakon ne valja nego da se negde i da ga neko ne sprovodi kako treba...
E sad za dobro, zavisi sta gledas pod dobrom. Ti kad vidis religiju vidis ratove i robove, neko drugi vidi Hrista i sve one kojima je ta vera u to neko vreme davala neku nadu. I jos uvek daje nekima. Tako da zavisi od perspektive...
Npr sam taj cin sahrane koji si opisao je obred. Ti verujes da je to potrebno kako bi necija dusa dobila pokoj, on dodje da opeva, uzme neku paru ako uzme i ode. Svodi sa na pruzanje usluga i nema nista lose u tome. Ti verujes u nesto, popa dodje i otpeva nesto i kaze "E sad je u redu da se sahrani". Ti mislis da je to smesna ceremonija jer ne verujes u to, vernici misle da su tako ucinili mrtvacu dobro i tako...
Mislim, sama vera kao vera po sebi nije losa. Ne vidim nista lose u tome da covek veruje u nesto pa cak i to bio "smesni cikica na oblaku" kako ga neki nazivaju. I da se trudi da zivi po principima vere koji generalno nisu losi.
Mislim, i ja ne volim Crkvu. Previse je danas u njoj onog sto ne valja sa sve losim popovima i gomilom drugih stvari. Evo ga jedan ovde, kocka se, pije, zajmi pare od ljudi. A on cak nije ni najgori kada se pogledaju neki iz vrha te Crkve. Tako da stvarno shvatam razocarenje u istu. Ali takodje ne vidim razlog za "pljuvanje" na veru jer si ti video popa kako uzima par hiljada na sahrani za 10 minuta pesme. Gde je tu prihvatanje, "live and let live" i sl. Kako ocekujes da neko rihvati tvoje misljenje ako udjes sa generalizacijom da Crkva(a time i vera) nikakvog dobra nije donela? Tj. ako udjes u raspravu samo "pljuvanja radi".
"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah. Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Znam to. Ali.. razmisljao sam tako pre nego sto sam se setio da...
Citat
Dalje necu da idem/pisem... jer sam na kraju proslog posta shvatio kolika je ovo glupost.. sve moze da se svede u par recenica: Sve ovo sto sam pisao je bazirano na tome da je bog dobar, pravedan, pun ljubavi i milosrdan - kao sto mnogi, mnogi kazu. Moje vidjenje je da nije, koje sam izgleda, zaboravio.. ali eto, tek sam skoro malo vise mislio o tome, pa nije ni cudo.
Uopste ga sama ta religija ne predstavlja takvog, i sta onda mozes da ocekujes od onih koji veruju u njega? Pod tim mislim; isto sto mozes i od drugih ljudi, sa, ili bez vere..
Nemam nista protiv relgije kao relgije. Ali imam kada pocne da se mesa, gde po mom misljenju, ne bi trebalo. 'ebiga..
Znam to, opet Zbog toga mi je i smetalo, mislim, mene licno briga.. kada ja umrem, nek' rade sta hoce.. ali posto je vec covek verovao u to i to, red je da se odradi posao kako treba, zar ne? Ko da platis nekome da ti sagradi kucu, a on izostavi krov, preskoci prozore, i dobijes sranje.
Ma vera = nada/hope.. meni je to ok, iako je meni licno glupost..
Nije mi cilj bila rasprava, vec cisto pitanje, jer nisam u toku, niti me je nesto preterano interesovalo pre.. Nesto i sto sam znao o crkvi pre, sam vremenom zaboravio...
Црква ће престати да узима паре тек онда када почне нешто да производи. Значи никада. Smile
Ustvari licno sam posetio par manastira u Sumadiji gde monasi zive iskljucivo od svog rada.
Ако само монаси чине цркву, океј онда.
Pa tu je i najveca nesreca jer odgovor je NE.Crkva bi kao institucija trebala da bude jednolocna ali to nije.Vernici cak i da zele da se priblize svojoj religiji tesko da ce naci pravu crkvu za to.To je na kraju i krajeva sustina crkve kao institucije.
Nigde nepise da jedan Hriscanin mora da ide u crkvu ili ti neznam gde da bi prisao Bogu , bar sudeci po Bibliji i jevandjeljima.
Crkvu trebaju da predstavljaju ljudi koji ce savetodavno kroz razgovor pomoci unesrecenima , uneti neki mir i td.Novija vremena od crkve su napravile super market , hoces blize Bogu plati.Ranijih vekova to nije bio slucaj.Katolici imaju ono , ispovedanje , mada kako meni to deluje bolje pali da sam sa sobom pricas gledajuci se u ogledalo.
Sada bi neko rekao da tako ljudi postupaju crkva bi propala ali bas nasuprot , odvojilo bi se dobro od loseg i crkva bi tek tada postala jaka.Na kraju krajeva jacina neke religije neogleda se u tome koliko smo crkava sagradili ili koliko cesto posecujemo crkvu i tako dalje , vera se ogleda samo u onima koji veruju i koliko jako veruju.
Да нема религије људи би се дјелили и ратовали. Муслимани се максимално кољу међусобно и дижу у ваздух једни другима џамије. Црнци у Африци исто тако. Да не причам о вјековним клањима Јапанаца и Кинеза, стогодишњем рату између Француске и Енлгске, рата између Сјевера у Југа. Комунизам, фашизам, нацизам,... Ратови су се увијек водили само из једног разлога: због контроле, моћи, пара и ресурса. Вјера се могла злоупотребљавти само као средство да се нађе оправдање или мотивишу ратници. Да је читава планета под истом религијом нашао би се већ други начин да се осваја, пљачка, убија. Да се намећу харач, кулук, данак у крви... Да се отимају злато, нафта, минерали,... Да се истребљују расе и нације.
« Poslednja izmena: 16. Mar 2014, 01:01:52 od Magic Master »