Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 16:19:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je crkva donela dobro?  (Pročitano 20017 puta)
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49928
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
mob
Samsung Galaxy S24
Прочитај мало Библију пуна је обећања...ако верујеш царство божије ако не верујеш пакао...све лепо пише...и сам Маџик Мастер је рекао да ''црква показује пут спасења и вечни живот''...

Исус Христ спаситељ...обећава се спасење и искупљење греха...

То ти је ко програм неке странке која каже ако изабереш нас ми ћемо ово оно итд...тако и црква ако верујеш, радиш ово-оно ићи ћеш у рај, бићеш спашен...итд.

Mогуће да ту гријешите. И да из те грешке произлази заблуда да на религију гледате као на дрогу. Јесте то њено застрањење. То обећање да ће све бити супер када кренеш у цркву и примиш Исуса у срце. Да нас Бог ето тек тако  воли и слично... Али то није црква коју је правио Христ. Његова почива на неким другим начелима. На принципу љубави, вјере и обилате жртве за вјеру и љубав. Посебно за Љубав. Потрошачки менталитет који пројектујете нема са тим никакве везе.
« Poslednja izmena: 06. Mar 2014, 15:49:06 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49928
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
mob
Samsung Galaxy S24
2) Dobar deo posta je napisan iz frustacije, jer pop koji treba da radi svoj posao - nije uradio kako treba. I to ne kazem ja, vec drugi, a svako bi primetio da je preskako stranice samo tako, skratio za trecinu, itd. Zabole mene za to, iskreno.. zabole me. Ali covek je verovao, popu je (verovatno) placeno, red je da uradi svoj posao kako treba, a ne samo da otalja sto pre.

Као што имаш лошег свештеника, тако имаш и лошег учитеља, полицајца, медицинског радника. Не видим смисао питања шта је нама добро донјела болница, школа, полиција. Све је то добро познато. Тако и вјерници одлично знају зашто иду цркву и што зову свештеника.

3) Dobar deo posta, takodje, je napisan sa pretpostavkom da je bog dobar, ili barem da je u bibliji pogazan kao takav - sto licno mislim da nije slucaj, ali eto, zaboravio sam. Nece se desiti opet.

Нема у библији показатеља да је Бог добар или лош. Истиче се само божанска закономјерност.

5) Tekst je bio planiran u drugom pravcu da ide, ali eto.. Stoji da (po mom misljenju....) pop - bi trebao da bude primer drugima. Ako je vec pop, logicno je pomisliti da bi on trebao jos vise da veruje u boga, cak sta vise da je siguran da postoji, i uopste da ce biti dobra osoba. Ima ih svakavih, i licno, voleo bih da je debeli pop koji mlati pare najveci problem..

Ово све стоји. Али опет, тако је у свим институцијама. Корупција је свагдје присутна. Држава је препуна криминала. И Љекари дају Хипократову заклетву, па су опет за паре спремни све да ураде. Схватам ја тебе када очекујеш да црква треба да буде боља од осталих... За степеницу изнад да би пратила властито учење. И ту си оправдано незадовољан. Далеко од тога да је брезгрешна. Има она мана. Опасних. Али и даље оправдава смисао постојања.

6) Crkva ima uticaj na svet, vladu, ljude.. mozes(te) do sutra da pricate da nije tako, ali jeste. Malo, malo, pa se pojavi koja vest. Recimo, jedna od onih koje sam zapamtio: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/10531811/Spain-approves-new-restrictive-abortion-law.html

Црква мора да се бори за морал и хуманост у свијету. То јој је један од главних задатака који је установио сам Христ.
« Poslednja izmena: 06. Mar 2014, 15:44:59 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.117

Crkva nije uticala vec je bila vlast i dok je bilo tako bili smo veoma mocni kao drzava...A bila je vlast zato sto nije bilo drugih ucenih ljudi koji su bili sposobni za to

Па и Немачка је била моћна под Хитлером па то не значи да је то добра ствар...

Моћ квари, апсолутна моћ квари апсолутно.  Smile

Mогуће да ту гријешите. И да из те грешке произлази заблуда да на религију гледате као на дрогу. Јесте то њено застрањење. То обећање да ће све бити супер када кренеш у цркву и примиш Исуса у срце. Да нас Бог ето тек тако  воли и слично... Али то није црква коју је правио Христ. Његова почива на неким другим начелима. На принципу љубави, вјере и обилате жртве за вјеру и љубав. Посебно за Љубав. Потрошачки менталитет који пројектујете нема са тим никакве везе.

Јебига, сад можемо и о томе да ли је црква оно што је Исус хтео или није...ја у то не улазим, под црквом подразумевам данашње верске организације сад да ли оне стварно испуњавају Христова начела је ирелевантно.

А што се тиче ''Љубави'' погледај мој потпис.  Smile

« Poslednja izmena: 06. Mar 2014, 15:56:39 od YuWarez »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
Windows
Browser
Opera 12.16
mob
Nokia 6220
Citat
Crkva nije uticala vec je bila vlast i dok je bilo tako bili smo veoma mocni kao drzava...A bila je vlast zato sto nije bilo drugih ucenih ljudi koji su bili sposobni za to
Oduvek je bilo ljudi koji su posteno zaradjivali svoj hleb, i ljudi koji obicno nisu radili nista korisno, a imali su vise od ovih prvih. Takva situacija je stvarala opasnost da ovim prvim pukne kurac, uzmu sta stignu, i kratko presude ovima drugima. Svesni toga, ovi drugi su postavili crkvu na taj nivo, da moze da spreci to, pricom kako je sve to od Boga, pa i takva postavka stvari ... Tako ja vidim ulogu crkve, od Konstantina do renesanse ...
Citat
Јебига, сад можемо и о томе да ли је црква оно што је Исус хтео или није...ја у то не улазим, под црквом подразумевам данашње верске организације сад да ли оне стварно испуњавају Христова начела је ирелевантно.
"Ko ima dva audija, jedan treba da da, onome ko nema ni jedan " Smile
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.9.1
Browser
Safari 537.73.11
mob
I-mate 30 Pro
Crkva treba da stane svojim primerom iza toga sto propoveda...

Onda imamo o cemu da pricamo...

Do tada...cikica na nebu neka odmori...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17305
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
Inicio je lepo rekao to u prvoj recenici..

Sta je auto doneo dobro ljudima? Sta je kompjuter doneo dobro ljudima? Mozes ceo dan ovako a nema sanse da vidis koja je svrha pitanja. Provokacija, mozda...to jedino mogu da razumem jer kad ljudimaa nesto smeta a ne mogu nista da urade protiv onda rade nesto ovako

Svrha pitanja je da vidim sta je to crkva donela dobro ljudima, ili ovoj planeti. Prosto. Znam dovoljno toga sta je donela lose. I za sada, jedini pravi odgovor je dao Raven.. i delom jasikasi.
Jeste, provociram. Verujem da ti nece smetati, posto je tvoja vera u boga snazna, i to nista ne moze promeniti.

Citat
Нема у библији показатеља да је Бог добар или лош. Истиче се само божанска закономјерност.

E vidis.. ja dajem sebi pravo da odlucim da li je on los, ili ne. Upravo zbog te tvrdnje da nas je on stvorio. Pisao sam pre, i na drugim mestima.. ako se cita biblija, on nije ni priblizno onome sto bih nazvao dobar. A na takvog boga, pa... eh, necu o tome.

Citat
Ово све стоји. Али опет, тако је у свим институцијама. Корупција је свагдје присутна. Држава је препуна криминала. И Љекари дају Хипократову заклетву, па су опет за паре спремни све да ураде. Схватам ја тебе када очекујеш да црква треба да буде боља од осталих... За степеницу изнад да би пратила властито учење. И ту си оправдано незадовољан. Далеко од тога да је брезгрешна. Има она мана. Опасних. Али и даље оправдава смисао постојања.

Jeste, ali ne bi trebalo da bude. Ako njima vera nije dovoljno jaka da ih spreci da ne rade to i to, sta onda reci..

Citat
Црква мора да се бори за морал и хуманост у свијету. То јој је један од главних задатака који је установио сам Христ.

E vidis, to ti je vec mesanje, i uticaj crkve.. i meni se licno ne svidja. I onako je planeta prenaseljena..
IP sačuvana
social share

Calmly.. walk down the road.. and into your death..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49928
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
mob
Samsung Galaxy S24
Oduvek je bilo ljudi koji su posteno zaradjivali svoj hleb, i ljudi koji obicno nisu radili nista korisno, a imali su vise od ovih prvih. Takva situacija je stvarala opasnost da ovim prvim pukne kurac, uzmu sta stignu, i kratko presude ovima drugima. Svesni toga, ovi drugi su postavili crkvu na taj nivo, da moze da spreci to, pricom kako je sve to od Boga, pa i takva postavka stvari ... Tako ja vidim ulogu crkve, od Konstantina do renesanse ...

На часовима историје више од тога ниси могао научити. Исто тако просјечан Амер мисли да су Срби дивљаци који су криви за све ратове. ТВ не нуди другу верзију приче...

E vidis.. ja dajem sebi pravo da odlucim da li je on los, ili ne. Upravo zbog te tvrdnje da nas je on stvorio. Pisao sam pre, i na drugim mestima.. ako se cita biblija, on nije ni priblizno onome sto bih nazvao dobar. A na takvog boga, pa... eh, necu o tome.

Ако се не удаљиш од тога да је твоја осуда битна нећеш схватити писмо. Када би просјечан човјек био задовољн Богом то не би био Бог већ ђаво. Човјек је грешан и ограничен па према томе не може његова наклоност бити мјера ствари. За неког би Бог требао бити овакав, за неког онакав. Тако да је то скроз бесмислена прича. Ствари су утврђене. Онакве су какве јесу, свиђало се то нама или не. Можете ићи на карту да не постоји јер не успањава X критеријума. Али прича о томе је л добар или лош безвриједна је свакоме ко размисли.

E vidis, to ti je vec mesanje, i uticaj crkve.. i meni se licno ne svidja. I onako je planeta prenaseljena..

Црква дјелује духовно. Људи материјално. Сад да ти кажем за што је све црква добра нема ефекта када не вјерујеш у читаву ту причу. Ништа не могу доказати. Па према томе нећеш то узети здраво за готово. И нећеш схватити зашто људи вјерују. Једно су закони тијела, скроз друго закони душе.
« Poslednja izmena: 06. Mar 2014, 17:56:25 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.117

Црква дјелује духовно. Људи материјално.

Нешта јој пуно треба материјалног да би деловала духовно... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17305
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
Nisam ni rekao da je moja osuda bitna (drugima), ali je bitna meni. Ja ga ne 'osudjujem' uopste, jer pre svega ne verujem u njega, vec gledam na to kao sto bi ti recimo procitao neku knjigu, i posmatrao fiktivnog lika, i kakav je on uopste. Ja samo kazem da je laz ono sto ljudi pricaju, 'dobar, milosrdan', itd. A posto je to laz, onda nije ni cudo da... (pisao sam vec..)

Aj' odoh.. mrzi me vise. Mozda cisto svratim pa procitam ako je neko nesto napisao u vezi teme.. pa makar to bilo i materijalno.

Inace... cisto da se razumemo..

Estimates - moze da se kaze 'pretpostavka'.. jer je u brojevima 'samo' napisano 2 miliona i nesto.. a dosta toga nije. (nije provokacija, al' shvatite kako hocete...)
« Poslednja izmena: 06. Mar 2014, 18:52:35 od pleybeck »
IP sačuvana
social share

Calmly.. walk down the road.. and into your death..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.146
mob
Nokia 950
Citat
Црква ће престати да узима паре тек онда када почне нешто да производи. Значи никада.  Smile

Ustvari licno sam posetio par manastira u Sumadiji gde monasi zive iskljucivo od svog rada.

Problem je sto svi vi gledate samo vasu okolinu dok je sira slika nesto bolja , nekazem da je generalno dobra.

I u mom kraju se slicna situacija kada gledamo sa stanovista kako oni dolaze do novca.

Sahrana 2 3 hiljade , svecenje vodice 1000 - 1500 , skoro sam krstio sina to me je kostalo 70 eura plus crkveni plast 1500. Kada svestas kucu prvi put to je 100 eura , kalendar 200 dinara , svece i ostalo mozes da kupis samo u crkvi i prodaje se solidarisu da neuzimaju taj dinar crkvi.Crkveni dom ima dva svestenika i stim sto stariji zivi od pcela i poljoprivrede kao dodatno.Crkveno dvoriste je prelepo i nalazi se pored osnovne i srednje skole deca se tu stalno igraju.

Sta hocu da kazem , generalno oba popa su ok ljudi , a misljenja oko naplate su podeljena od kuce do kuce.Nemogu da kazem , sluzbu obavljaju ok nikada nije bilo zamerki , bar ja nisam cuo.Cak sto vise kada neko kaze da nema para da plati niko nepravi pitanje.

To je u mom mestu a u susednom mestu skroz drugacija slika.
Pop i njegov sin preprodaju automobile , uz to oboje piju nezna se koje gori da li ovaj sto pije po kucama ili ovaj sto pije po kafanama.Crkva katastrofa , nista se neulaze , da opstinsko komunalno nekosi travu i na groblju i u crkvenom dvoristu sve bi izgledalo uzasno.

Medjutim manastiri u Srbiji bar od onih koje sam ja video i posetio izdrzavaju se od svog rada.Sto od poljoprivrede sto od domace radinosti , ikonopisa i tako dalje.Manstir Josanica u Jagodini je za mene primer.Bogomolja nije raskosna niti je manastirski krug neznam koliko ukrasen ali petoclano brastvo manastira zivi uglavnom od pcelarstva i knjigovestva.Sve je kulturno i ceo manastirski kompleks ima dusu , preporucujem da posetite.Onda manastir Grncarica , Nikolje , Voljavca  i tako dalje , svima je slicnost sto se uglavnom izdrzavaju od svog rada.

Po gradovima i manjim mestima cesce nailazimo na slucaj da su monasi oni koji skrnave veru i ucenje.Imamo parohija gde se monasi jednostavno stope sa narodom pa ceo taj odnos izmedju gradjana i crkve postane previse opusten sto za neke nebi trebalo da bude tako.

Ali ima primera i gde se monah bori za prolepsanje svoje eparhije koji ulaze sredstva koje sakupi.Naj lepsi primer je za mene crkva Presvete Bogorodice u Markovcu gde je porodica koja zivi u crkvenom domu, uz pomoc donacija ljudi iz Markovca koji su u diaspori , sagradila i vise nego velelepnu crkvu.
Evo na linku ispod i slike :
Crkva Presvete Bogorodice - Markovac

Poenta moje price je da su ljudi u pravu donekle o ruglu koje pojedine crkve donose ali opet kazem sira slika nije toliko losa i jos uvek postoje dosta eparhija , crkava , manastira pa i najobicnijih bogomolja koje cuvaju taj starinski odnos prema veri i nacin zivota iskrojen prema veri.
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 16:19:01
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.