Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 21:57:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sta je Bog?  (Pročitano 28799 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
LG 4X HD
na strani pre ove MM tvrdi da je zelja jedan od dva prvobitna ljudska greha,tacnije onaj zbog koga su Adam i Eva izbaceni iz raja,a posto hteti znaci zeleti onda je valjda i Bog gresan cim je pozeleo da stvori coveka
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
na strani pre ove MM tvrdi da je zelja jedan od dva prvobitna ljudska greha,tacnije onaj zbog koga su Adam i Eva izbaceni iz raja,a posto hteti znaci zeleti onda je valjda i Bog gresan cim je pozeleo da stvori coveka
Pročitao sam šta kaže MM.
Interesantno mi je to.

Ja sam nekako mislio da želeti kao impuls nije greh, osim ako motivacija/inspiracija
moje želje nije greh ili ako objekt/subjekt moje želje nije greh.
Naime, ako neko da novac prosijaku da bi ovaj kupio hleba (i preko hleba) iz saosećanja - to je jedna motivacija;
ako to uradi da bi ga ljudi hvalili - to je već druga priča (premda će u oba primera siromah biti sit).
Ili ako želim da ručam, pa kupim pljeskavicu, to je jedan način zadovoljenja mojih želja;
ako zgrabim tebe za ruku sa ciljem da nju glođem....

Malo su mi tanki primeri a i logika mi 'škripi'.  Smile

Moraću još da razmislim.
I da još par puta pročitam šta kaže MM.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4372
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tesko mi je da se nadovezem na ovu temu o Bogu cudne stvari ste napisali.Subjekt,objekt,motivacija-inspiracija...............oooooooo Smile

U stvari moje shvatanje bozanskog ne mogu bas opisati recima.
« Poslednja izmena: 28. Apr 2006, 15:05:34 od Janaa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Ljudski um tvrdi da Bog ne postoji, jer Bog se ne spoznaje kroz um. Vjera u Boga nema nesto sadrzajno u umu vec u emocijama. Emocionalni phihicki procesi su drugaciji od kognitivnih, ali nemam namjeru da raspredam o tome...

po hriscanskoj religiji djavo je andjeo koji se pobunio protiv Boga, i Bog ga je otjerao od sebe. Tako je taj andjeo postao djavo. Postoji sekta Kainiti koji vjeruju da je Kain bio pravednik i da ljude nije stvorio Bog vec Saklas, jedan od pobunjenih andjela. To se uklapa ui koncept dualistickih jeresi koje tvrde da postoje dva tvorca, a ne jedan.
Jeretici su ocigledan primjer ljudske potrebe da se izvrce sveto pismo.
Sto se tice hriscanskog tumacenja, treba imati u vidu alegoricnost biblije. Ne treba se puno zamarati o pricama o andjelu i djavolu, nego treba ici na to da se protumaci smisao poruke. Cesto nas nasa ogranicenost sprjecava da tako bude.

Postoje dva grijeha koja su pocinjena prije pocetka covjekovog zivota na zemlji. Prvi koji je pocinio adjeo pobunjenik, a taj se moze svesti samo na zelju za upravljanjem iliti gordost . Drugi su pocinili Adam i Eva u raju i to je snazna koncentracija na zelje . Znaci, iz svih tih prica sustina su gordos i zelja kao grijehovi. Dok je covjek bio u prirodi, izmjesan sa zivotinjama nije postojala nikakva zelja za upravljanjem. Pojava covjeka kao razumnog bica stvara tu zelju. Sto se tice zelja, Eva je ubrala zabranjeno voce iz zelje da ga proba i time dala do znanja da joj je ostvarenje zelje vaznije od ljubavi. To se ne odnosi samo na zelju da se jede nesto sto je zabranjeno, vec i na seksualnu zelju, zelju za emocionalnim odnosom itd. Seksualni nagon, tj. zelja za prduzenjem zivota je najjaca zelja. To je snazna koncentracija na zivot i njegovo produzenje. Po tome svemu dolazimo do zaokruzenog sistema. Volja - zelja - zivot. Sve to mora biti ispod ljubavi prema Bogu. Boga je ljubav, i prema tome ljubav prema njemu se mora razvijati.

Ocigledno da se po interpretaciji nekakvih diskutanata ubedjenih da imaju jedinu istinu (inace tipicna anamneza za shizofreniju) nekakvo nesto sto zovu "bogom" iskljucilo iz sopstvene tvorevine, i to jedne od vecih/znacajnijih.

Medjutim, da je to nekakvo nesto (koje zovu "bogom") zaista apsolutno, niti bi mu bilo potrebno da se bavi dihotomijama tipa "ovo me prihvata, ovo me ne prihvata", "ovo me sledi, ovo me ne sledi", "ovo mi se pokorava, a ovo se buni", nego ne bi bilo moguce ikada se naci u stanju izvan apsoluta.

Posto nije tako, onda nekima padne na pamet da zahtevaju da se to nekakvo nesto (sto oni zovu "bogom", a sto ocigledno nije nikakav apsolut) dozivljava emocijama. I nekim ljudima je to dosadno (emocija), nekima je odbojno (emocija), nekima je samo potrebno (emocija), a nekima -- mozda mazohistima -- neophodno je da se nekakvom takvom pokoravaju (emocija) i to tako i toliko da se "ljubav prema njemu se mora razvijati"

-- Uzgred, ova tvrdnja o "moranju" lici na Helsinki syndrome po kojem zrtve otmice razvijaju empatiju za kidnapere. Nemam nista protiv da oni kojima je to potrebno tako i cine ali samo donde dokle me ne uveravaju da je to njihovo jedno i jedina opcija.

Sa jedne strane, naravno da samo lud covek moze da kaze da bozasnko ne postoji, jer su delatnosti Bogova i Boginja vidljive u svakom trenutku svuda -- u nama i oko nas -- ali, sa druge strane, tvrditi da sve to cini nekakvo nesto jedno je krajnje infantilno. Ne postoji ni jedan jedini razlog da se pretpostavi da je bozansko jedno. Neizbrojive su mirijade Bogova i Boginja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tesko mi je da se nadovezem na ovu temu o Bogu cudne stvari ste napisali.
Subjekt,objekt,motivacija-inspiracija...............oooooooo Smile
U stvari moje shvatanje bozanskog ne mogu bas opisati recima.

Možda je tako i najbolje!
 Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49719
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Ostalo je nejasno kakto to da je zelja grijeh. U proslom postu kada sam pisao sta je grijeh, rekao sam da je to koncentracija na zelje.

Zelja sama po sebi nije grijeh. Bilo bi glupo da sam mislio da je zelja grijeh, a da sam pored toga toliko govorio o tome kako je covjek prozet zeljama. Od seksualne zelje kao najjace koja je snazno koncentrisana na zivot i njegovo produzenje, pa dalje. Zelja postaje grijeh tek onda kada nam postane smisao zivota. Ona je grijeh kada se izdigne iznad ljubavi prema Bogu i postane vaznija od nje. U slucaju da nam je ljubav na prvom mjestu a zelja na drugom, nema nikakvih problema.
Evo kako to izgleda:

Pravilno:    1. Ljubv prema Bogu   Smile Smile Smile
                          2. Zelja                           

Nepravilno:    1. Zelja                      Smile Smile Smile
                          2. Ljubav prema Bogu

Prema tome, potrebno je samo odrediti pravilne prioritete i oslonac; i zelja vise nije grijeh nego sredstvo u kojem mozemo bez ikakvih posljedica da uzivamo. Vidite, velika je razlika izmedju dvije rijeci, a to su  sredstvo i cilj . Sve dok nam je svaka zelja samo sredstvo za razvoj Bozansklog u nama sve je odlicno. Primjera radi, ako ja zelim da zaradim novac i promisljeno radim na tom planu sve zavisi od svrhe pod kojom to cinim. Vece kolicine novca obicno sticu oni ljudi koji su na to spremni. Kada njima novac pocinje biti svrha njihovog zivota ili kada im je novac glavni oslonac, dolazi do neminovnog kraha na poslovnom planu i gubitka. Medjutim, ako covjek ima novac i trudi se da pomogne drugima ili ako ne osjeca strah od toga da ga ne izgubi, novac mu ostaje. I nije tu samo stvar o novcu ( on je samo materijalna tacka ljudskih vrijednosti ), vec i intelektualnoj sposobnosti, emocijonalnoj vezanosti itd...
Eva je ubrala plod sa zabranjenog drvceta i tako potpala pod praroditeljski grijeh, jer je svoje zelje postavila  ispred ljubavi prema Bogu. Medjutim, zelja je postojala i prije tog grijeha ali ona nije bila vaznija od Boga. Nisu ni meni jasne neke stvari, al ove sto su jasne treba istaci !

@ Tralalalala

nije bas uredu sto tvrdis da samo lud covjek moze smatrati da ne postoji bozansko. Iako se ne slazemo sa njima necemo ih vrijedjati rijecima da samo mogu biti ludi pa da ne vejruju u bozansko.

Cini mi se da se Bog pogresno shvata. Bog nije neki deda koji je na nebu pa da se on sada pita: "ovo me prihvata, ovo me ne prihvata", "ovo me sledi, ovo me ne sledi", "ovo mi se pokorava, a ovo se buni". Takva shvatanja proizlaze iz pogresnog tumacenja svetog pisma. Ono je alegoricno, tako da se ne uzima sve zdravo za gotovo, nego treba shvatiti smisao. Kod Boga je sve rjeseno, a ovo spomenuto je nesto sto covjek sebi postavlja kako bi imao rjeci koje ce mu potvrditi tezu da je Bog apsolut.
Ne znam koliko si knjiga procitao o emocijama, a sto se tice"ljubav prema njemu se mora razvijati" tu sam ja preglasio ovo "mora" tako da je ispalo da to tako zaista i "mora" biti, te da covjek nema slobodu volje. Covjek moze da radi sta god hoce od svoga zivota, ili da ga upropasti ili da nesto ucini od njega ali zivot je uvijek tu kako bi se priblizili Bogu. Ako smo degradirali u jednoj inkarnaciji, imamo druge itd... 

Ne znam otkud ti to da bogovi imaju polnu orjentaciju, te da ih mozemo razvrstati na Bogove i Boginje. Ipak postujem ovo, poznati su musko-zenski principi. Primjera radi zemlja je planeta na kojoj dominira zenski princip, dok na suncu dominantan muski itd...
Da je Bogovima pol odredjen kako bi se razmnozavali to je glupo, sto se tice principa stvar je totalno drugacija.

Ipak, ja drzim da je Bog samo jedan. Da se vratim na pogresnu predstavu o Bogu. Treba otkloniti predstavu da je Bog neka pojava ili vise bice koje ima apsolutizam. Nema od toga nista. Predstava pogresnog tumacenja. Bog je opsto jedinstvo svega u vasioni, jer je sve nastalo kroz Boga i sve mu se vraca. Tako da nema nikakvog izuzetaka kada tu ubrojimo i covjeka. Prostor, vijeme, materija -- sve je nastalo iz Boga i u svemu se tome Bog ne nalazi ili jednako nalazi (ovdje logika koci kao sto slabija konfiguracija koci na prezahtjevnoj kompjuterskoj igri, i svako zavaravanje je suvisno, npr. igra ne valja komp je OK). Covjek kao kosmicko bice sadrzi bozansko u sebi i treba da ga razvija. Ne znam kakav je to navodni apsolutizam koji zahvata citav kosmos, sa svakim njegovim najmanim djelicem. Zaista neshvatljiv apsolutizam !            
« Poslednja izmena: 29. Apr 2006, 00:01:45 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ostalo je nejasno kakto to da je zelja grijeh. U proslom postu kada sam pisao sta je grijeh, rekao sam da je to koncentracija na zelje.

Zelja sama po sebi nije grijeh. Bilo bi glupo da sam mislio da je zelja grijeh, a da sam pored toga toliko govorio o tome kako je covjek prozet zeljama. Od seksualne zelje kao najjace koja je snazno koncentrisana na zivot i njegovo produzenje, pa dalje. Zelja postaje grijeh tek onda kada nam postane smisao zivota. Ona je grijeh kada se izdigne iznad ljubavi prema Bogu i postane vaznija od nje. U slucaju da nam je ljubav na prvom mjestu a zelja na drugom, nema nikakvih problema.
Evo kako to izgleda:

Pravilno: 1. Ljubav prema Bogu Smile Smile Smile
 2. Zelja

Nepravilno: 1. Zelja Smile Smile Smile
 2. Ljubav prema Bogu

................

@ Tralalalala

nije bas uredu sto tvrdis da samo lud covjek moze smatrati da ne postoji bozansko. Iako se ne slazemo sa njima necemo ih vrijedjati rijecima da samo mogu biti ludi pa da ne vejruju u bozansko.

Odlično rečeno. Hvala ti. I hvala Bogu za tebe.
Pozdrav.
 Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
LG 4X HD
A zasto je ljubav prema bog tako bitna?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

IC XC NI KA

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 552
Zastava
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Motorola ROKR E1
Boga mi tesko pitanje, jer njega covek ne moze da shvati!
Moze da daje samo razne teoreme koje su ipak samo ljudska predstava!
IP sačuvana
social share
Рeчe безумник у срцу своме: Нема Бога. Пс.(13;1)
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
@ Tralalalala

Cini mi se da se Bog pogresno shvata. Bog nije neki deda koji je na nebu pa da se on sada pita: "ovo me prihvata, ovo me ne prihvata", "ovo me sledi, ovo me ne sledi", "ovo mi se pokorava, a ovo se buni". Takva shvatanja proizlaze iz pogresnog tumacenja svetog pisma. Ono je alegoricno, tako da se ne uzima sve zdravo za gotovo, nego treba shvatiti smisao. Kod Boga je sve rjeseno, a ovo spomenuto je nesto sto covjek sebi postavlja kako bi imao rjeci koje ce mu potvrditi tezu da je Bog apsolut.
Ne znam koliko si knjiga procitao o emocijama, a sto se tice"ljubav prema njemu se mora razvijati" tu sam ja preglasio ovo "mora" tako da je ispalo da to tako zaista i "mora" biti, te da covjek nema slobodu volje. Covjek moze da radi sta god hoce od svoga zivota, ili da ga upropasti ili da nesto ucini od njega ali zivot je uvijek tu kako bi se priblizili Bogu. Ako smo degradirali u jednoj inkarnaciji, imamo druge itd...

Ne znam otkud ti to da bogovi imaju polnu orjentaciju, te da ih mozemo razvrstati na Bogove i Boginje. Ipak postujem ovo, poznati su musko-zenski principi. Primjera radi zemlja je planeta na kojoj dominira zenski princip, dok na suncu dominantan muski itd...
Da je Bogovima pol odredjen kako bi se razmnozavali to je glupo, sto se tice principa stvar je totalno drugacija.

Ipak, ja drzim da je Bog samo jedan. Da se vratim na pogresnu predstavu o Bogu. Treba otkloniti predstavu da je Bog neka pojava ili vise bice koje ima apsolutizam. Nema od toga nista. Predstava pogresnog tumacenja. Bog je opsto jedinstvo svega u vasioni, jer je sve nastalo kroz Boga i sve mu se vraca. Tako da nema nikakvog izuzetaka kada tu ubrojimo i covjeka. Prostor, vijeme, materija -- sve je nastalo iz Boga i u svemu se tome Bog ne nalazi ili jednako nalazi (ovdje logika koci kao sto slabija konfiguracija koci na prezahtjevnoj kompjuterskoj igri, i svako zavaravanje je suvisno, npr. igra ne valja komp je OK). Covjek kao kosmicko bice sadrzi bozansko u sebi i treba da ga razvija. Ne znam kakav je to navodni apsolutizam koji zahvata citav kosmos, sa svakim njegovim najmanim djelicem. Zaista neshvatljiv apsolutizam !           

Problem koji ti imas je u tome sto to sto ti nazivas "bogom" ima -- u tvojoj religiji -- nekakvog otpadnika (na hebrejskom "shatan", na arapskom "shaytan") kojega -- po toj istoj tvojoj religiji -- to sto ti nazivas "bogom" ne prozima na isti nacin na koji prozima to sto ti smatras kosmosom.

A samim time -- sto i u tom nekakvom djavolu ne ucestvuje 100% -- to sto ti nazivas "bogom" nije apsolut. I to je to.

Apsolutno je samo ono iz kojeg je nemoguce odsustvovati

-- ne zato sto neko to zeli ili ne zeli,

ne zato sto neko nesto sledi ili ne sledi,

ne zato sto neko nesto voli ili se necijih zapovesti plasi,

nego zato sto je apsolut vecno sveprisutan u univerzumu,

a "oponent" tj. "shatan" je upravo za tvoju religiju deo univerzuma, ali takav u kojem apsolut ne ucestvuje.

Svakako on je za vas monoteiste otpadnicki deo koji vi osudjujete, ali istovremno za vas iste monoteiste i vrlo realan deo, a ne samo iluzija, fatamorgana.

Dakle, posto upravo vi monoteisti sami tvrdite da u djavolu nema sveprisutnosti "boga", apsolut je u vasoj religiji nemoguc.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 21:57:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.