Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 20:55:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 85
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šta je Ateizam???  (Pročitano 163990 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
kazu da je ateista covjek koji ne vjeruje u ljepotu sopstvene duse...

istocnjacki mislioci.

I nisu neki mislioci, bas suprotno Smile

I ne volim te zbirne termine tipa "mislioci"... koji mislioci? Prica narod... Smile

trebalo bi nekog ovdje da boli patka sta ti volis?

sad bi na ovaj tvoj komentar,a da bude u tvom stilu vodjenja dijaloga,trebalo da kazem " ko je coolrunner? prica dokoni narod..."

ali ja to u principu ne mislim.

mislim da ono sa cim covjek nije na cisto voli da se napada,konkretno na forumu,pa makar u izigravanju hostese neke teme i shvatanju previse licno onoga sa cime se ne slazemo.

u redu je to.

samo kada bi se ostavilo malo i prostora za drugacija gledista...mislim,u slavu dijaloga i zdrave polemike.

valjda je to smisao tema.

a ne uzaludna napinjanja da se oni suprotnog gledista ubijede u svoje vlastito.

Lepo je to tvoje izlaganje, ali je prazno.

Ja pitah koji mislioci, ne kao ko su oni, vec da vidim na koje se ljude pozivas. A zbirna imenica mislioci jeste ista kao narod .

A ti i dalje bacaj otrovne strelice, imun sam  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
otrovne strelice?

nema vajde da tvrdim da otrovnih strelica nema?

ja,zaista,ovo ne dozivljavam licno.

nije mi se ucinilo da te stvarno interesuje ko su,u ovom slucaju,tibetanski i staroindijski mudraci." ja pitah ko su mislioci,a ne kao ko su oni" je prilicno besmislena recenicna konstrukcija...kad malo bolje razmislis...ali dobro.

ta recenica,koju sam parafrazirala,moze da se uzme i kao sveopsti stav mislioca u razdoblju od VI vjeka prije nove ere do pocetka druge polovine XX vijeka.
dakle,misli najumnijih glava istocne Azije u periodu 26 proteklih stoljeca....ako se ne varam.otprilike.

vrlo interesatna razmisljanja o stremljenju obicnog covjeka na putu duhovne ravnoteze i prosvjetljenja duha.

mislim,nije nuzno da se covjek  deklarise kao vjernik ili ateista,a da se citaju neki od njih kao na primjer : car Asoka,Ranada, Kalidasa,Ramanudza, Sauda,Vali....i na koncu svega Dalaj Lama ili Rabindranat Tagore.

i jedan  Aleksandar Makedonski je bio fasciniran otkricem jednog sasvim drugacijeg,ali fascinantnog svijeta i razmisljanja.

ima tu puno materijala za upitanost,cini mi se,pa je iskljucivost,tvrdim,losa je za svakoga i za bilo sta drugo u zivotu.a ne po pitanju vjecito besmislenog konfrotiranja izmedju vjernika i ateista.

ne volim kada su tvrdoglavi ni jedni ni drugi.
ne volim ubjedjivanje u  bilo sta.

dakle,ta recenica,koju mnogi docekase na noz nije trebala da prozove ateiste,ne proziva ona nikoga,ona samo oslikava stav po pitanju vjerovanja i duhovnosti jedne daleke,ali mudre kulture.
ja je nisam tako olako odbacila kao besmislenu.

IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Moja recenica "Ko su, a ne kao ko su"... citaj malo pazljivije, prvo jeste afirmativno pitanje, drugo je stos/zargon "a on je kao vazan"... pa ti objasnih ukratko, bez mnogo nepotrebnih reci konotaciju izrecenog.

Svrha pitanja je bila prosta - masa ljudi se oglasava, iznosi nesto tako zbirno i uopste, a kada pitas "Reci konkretno ko", nema odgovora. Nije bilo nipodastavanja, vec zelja da se vidi da li temeljis na necemu stavove ili bacas opsta mesta. Nisam ranije diskutovao sa tobom da bih procenio, a bas da yrazim tvoke poruke radi tumacenja, mnogo je  Smile

A sto se tice navedene misli i mog stanovista - filosofija je jedna lepa nauka, ali i ona ima svoje domete. Svako ko ce da me uci mojim licnim osecajima na osnovu svoje percepcije ili unutrasnjih/subjektivnih dozivljaja mi je neozbiljna. Pogotovu sto izneti stav pokazuje i podrazumeva da su mislioci (na osnovu tvog parafraziranja) verujuci, pa ne mogu steci istinski uvid u raspolozenje, stavove, emocije i dozivljaje ateista. Ukratko - ili nagadjanje, ili stari dobri nacin relativizovanja ateizma "to su nesrecni, izgubljeni ljudi"  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

i sirom otvorenih ociju ne vidim nista...

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 35385
Zastava Tamo negde
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia N95 8gb
Off obrisan - bez vredjanja, drzite se teme....
IP sačuvana
social share
"Vlast i vlasnistvo se mogu razdovjiti na izvesno vreme, ali nikako zauvek jer ce vlasnistvo, shvativsi koliko je razdvajanje bolno, odmah kupiti vlast ili ce vlast osvojiti vlasnistvo a time i bogatstvo."
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Slazem se, i ja uzivam, samo sto su to ljudske kreacije. Ja mislim da iza svake npr. slike stoji autor, a to sto ti verujes (ali ne znas) da je njega nadahnuo bog i ne priznajes ljudsku sposobnost i kreativnost, to je druga stvar.

Nisam ni ja slucajno ovde, vec kao proizvod ljubavi mojih roditelja a ne boga. A ona druga slucajnost, na koju mislis, po meni potreba za svrhom jeste racionalizovanje straha od smrti raznim misijama, a zatim zagrobnim zivotom.

I pored svih napredaka nauke, covek je i dalje a i bice smrtno bice. Pomisao na kraj, zavrsetak, jednostavno smrt kao takvu je veliki problem i pritisak mnogih ljudi, pa se brane na sve nacine. Ja taj problem nemam, neminovan proces, nakon kojeg se vracam prirodi (razgradjivanjem) i nigde dalje nego sto sam sada.

A misija ne mora biti bogom dana vec mozes doziveti zivot svakog coveka kao misiju da ostavi bolje, naprednije i srecnije drustvo za svoju decu i sve ljude. Bas je u tome po meni glavna razlika, neko se "bori" za zagrobni zivot, a neko za ovozemaljski, ali ne materijalisticki (u strogom smislu te reci) vec bolji i napredniji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Ne bih zalazio ja u ove detaljne prepiske, koje nikada nemaju kraja. Ali necu ni da mi kazes "ucutao, jer nema sta da kaze", pa cu najkrace i bez previse unosenja.

Muzika - cula, nervni impuls, nadrazaj. Isto i sa umetnoscu.

Majcinska ljubav, zivotinjski svet - inskinkt.

Borhes - imam jednu izreku svoju na to, tacnije na razliku ateista/vernik: ako umrem pa ima nesto posle, bar cu se uveriti da sam pogresio. Ako nisam, zao mi je sto se vernik nece uveriti da on jeste  Smile

Po cemu je tvoje verovanje u nevidjeno realnije ili objektivnije od mog neverovanja u nevidjeno a verovanja u vidjeno? Sebe vidim, a ako ima dublju poruku tvoje pitanje, pojasni (verujem da ima, ali mi je mozak na minimumu baterija, a ne mogu da izvlacim snagu za tumacenje).

Pa kad se odmorim, mozda opsirnije i po tvom misljenju kvalitetnije odgovorim na sve.

A mozda i ne... nemam potrebu za vecnim preispitivanjima, dok to radim, prolazi vreme a samim tim mnogo toga sto se moze uraditi za drustvo preispitivajuci njega  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Moja recenica "Ko su, a ne kao ko su"... citaj malo pazljivije, prvo jeste afirmativno pitanje, drugo je stos/zargon "a on je kao vazan"... pa ti objasnih ukratko, bez mnogo nepotrebnih reci konotaciju izrecenog.

Svrha pitanja je bila prosta - masa ljudi se oglasava, iznosi nesto tako zbirno i uopste, a kada pitas "Reci konkretno ko", nema odgovora. Nije bilo nipodastavanja, vec zelja da se vidi da li temeljis na necemu stavove ili bacas opsta mesta. Nisam ranije diskutovao sa tobom da bih procenio, a bas da yrazim tvoke poruke radi tumacenja, mnogo je Smile

A sto se tice navedene misli i mog stanovista - filosofija je jedna lepa nauka, ali i ona ima svoje domete. Svako ko ce da me uci mojim licnim osecajima na osnovu svoje percepcije ili unutrasnjih/subjektivnih dozivljaja mi je neozbiljna. Pogotovu sto izneti stav pokazuje i podrazumeva da su mislioci (na osnovu tvog parafraziranja) verujuci, pa ne mogu steci istinski uvid u raspolozenje, stavove, emocije i dozivljaje ateista. Ukratko - ili nagadjanje, ili stari dobri nacin relativizovanja ateizma "to su nesrecni, izgubljeni ljudi" Smile

o,citam ja pazljivo tvoje postove na ovoj temi.shvatila sam ja da katkada koristis zargon...ali eto,ne propustih priliku da kazem da je i besmislen...ovoga puta.

u jednom postu nazvala nazvala sam te hostesom,jer te dozivljavam kao nekog ko budno motri na postove ovdje i ukoliko se pojavi neki post koji ne lici na tvoje misljenje osjecas se,rekla bih,prozvanim i duznim da odgovoris,sto je i lijepo,ali uvijek i sa dozom nipodastavanja.kao tvoj post gdje si nasao vezu izmedju mislioca i naroda,uceci nas sve ovdje zbirnimimenicama.mada je lijepo da si izmedju ove dvije imenice stavio znak jednakosti.kamo srece da to rade svi...

ja sam ti navela imena mislioca koji izrazavaju stav koji sam navela,ali,posto insistiras da ti nisam to rekla u prvom postu,valjda ti je i jasno zasto nisam.sa onakvim stavom sa kojim si komentarisao moj post,ne vidim zasto bi se sa tobom razgovaralo.nisi se dojmio kao zdrav sagovornik.

samo bih nesto dodala,a tice se tvog odnosa prema filozofiji koji mi je zapao za oko....kazes da ona ima domete.pretpostavljam da si mislio ogranicene domete.
slazem se.
ali,zar ne mislis da je sve sto je produkt ljudskih misli i djela ima ogranicen domet?ama bas sve pod suncem.ako podjemo od te zdrave pretpostavke,pa i ateizam ima ogranicene domete.ili si misljenja,posto si takvog stava i rezona,da ateizam nudi sve,a pri tom i odlicne odgovore?ukoliko tvrdis...onda to vazi za tebe,a ne nuzno i za svakoga.to ne bi trebalo biti tesko za svariti.

i jos nesto o filozofiji.
svako misljenje u koje se unosi zapitanost ili iznosi licni stav o necemu,ako bolje razmislis,jeste neko filozofsko glediste.
tzv...personalna filozofija.

i ko je taj ko bi atesite mogao nazvati ljudima koji su nesrecni ili neozbiljni?prosto mi je nevjerovatno da si na osnovu jedne,rekla bih lijepe recenice,iznio takav zakljucak...ja nisam.nisu ni oni.kazes da te ti mudraci ne mogu razumjeti,jer si ti ateista,a a oni govore sa stanovista vjernika(pogresan izraz...sa stanovista duhovnika)....priznaces,recenica nabijena egom i vrlo smjela.da li to znaci da su oni ograniceni za nekog kao sto si ti ili da si ti ipak velicina i u nekoj prednosti,samim tim jer si ti ateista?
iskreno,nebitno.
samo da ti pokazem kako izgleda kada se donosi zakljucak koji bi trebao samo da degradira sagovornika,a ne i da bude istinit.
by the way,mnogi od njih nisu se rodili kao vjernici i ljudi sa jasnom misijom na duhovnom putu.
ne radjajs se kao takav.
takav postajes.
ili sam izaberes ili te nesto izabere za takve puteve.
dakle,kako mozes da tvrdis,a da i ne procitas,da nesto od njih ne mozes i da naucis?

toliko.da ne bude zablude, ne napadam ni ateiste ni vjernike...
ali je zaista,vrlo cesto otuzno,nastojanje i jednih i drugih da ukinu razlike medju ljudima.
« Poslednja izmena: 20. Mar 2009, 10:19:55 od sesircic »
IP sačuvana
social share
  napuni prazno.
  isprazni puno.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Mislim da se ta istocnjacka misao ne moze upakovati u zapadnjacki svijet monoteistickih religija kojima je fokus na svemu osim na razvijanju duhovnosti ljudskog bica.
Tako da, u kontekstu istocnjackih religija,
Citat
kazu da je ateista covjek koji ne vjeruje u ljepotu sopstvene duse...
, ima itekako smisla.
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
da,za njih posebno ima smisla.

ja sam samo htijela,a ne znam koliko vjesto umijem,da prenesem jedno drugacije glediste na stvari.

strogo vodeci racuna da se ne svrstam izricito ni na jednu stranu.u polemikama ovakve vrste to ne zelim,zato sto sam uvjerenja da istina nikako ne moze biti svojina samo pojedinca ili grupacije.tacnije,vrlo rijetko jeste.u ovakvim ozbiljnim egzistencijalnim pitanjima,usudjujem se reci da nije i ne moze biti.

uvijek sam puna nepovjerenja prema ljudima koji govore sa stanovista apsolutne istine,jer duboko vjerujem da su nam znanja o ovakvim stvarima prilicno ogranicena i da sirina koju podrazumjeva traganje za nekim odgovorima na ovakvim temama ostavlja puno prostora za jedno ALI...

covjek je,izmedju ostalih definicija,i vjerujuce bice.
ovo vjerujuce je sirok pojam...ne odnosi se samo na apstraktne pojmove.Bog,Bogovi,sudbina ili slicno.to vjerujuce odnosi se na mnoga uvjerenja kojima definise sopstveni identitet i na taj nacin ga potvrdjujemo.i ateizam je,na koncu svega,jedan oblik vjerovanja.

volim da kada kazem vjerujuci covjek mislim na nekog ko je u potrazi za smislom.

nisam bukvalista.
nista sto procitam,nista od raznih ucenja,religijskih ili filozofskih ,ne uzimam zdravo za gotovo.ona za mene postoje da uzmem najbolje od njih,da ih provucem kroz sopstveni sud i iskustveno znanje(onoliko koliko mogu i koliki jeste domet mog poimanja)...na kraju krajeva,da mi pomognu,ukoliko mogu,da prosirim sebe i dozvolim sebi jednu duhovnu avanturu u potrazi za znanjem i nekim odgovorima.

dakle,literaturu koju citam ne dijelim na onu koju je pisao neko ko vjeruje u Boga ili neko ko ne vjeruje u Boga ili slicno.ja u njima vidim samo ljepotu covjekove teznje da dosegne smisao.ono sto ne shvatam i sto mi se ne dopada...i ne zalijepi se za mene.ali nikada ne kazem da su to gluposti.jer,nisu ih pisali glupaci i ludaci.u mnogim stvarima zakopano je vjekovna mudrost i kolektivno nesvjesno.to sto,mozda ja,ne mogu da ih dosegnem...ne znaci,nuzno,da su to i gluposti.

covjek 20 i 21 vijeka ima tendenciju da uzgaja uvjerenje da je mnogo mudriji od covjeka iz daleke ili blize proslosti.
da,tamo neko iz proslosti,nije posjedovao znanja i vjestine koje posjeduje on- covjek savremenog doba.
uvijek sam se pitala na cemu se temelje ta uvjerenja?
duboko se ne slazem sa njima.

dakle,volim da citam jednog Nicea i nalazim puno mudrosti u onome sto je pokusao da nam prenese,i ako se znam ne slagati sa svim sto je rekao ili govorio.
ucenje jednog Isusa (bez namjere da polemisem da li je postojao ili ne ili da tvrdim bilo sta slicno...jer za ovo sto cu reci nije ni vazno) jako su mi inspirativna i nalazim vrlo vazne i lijepe informacije koje,neko ko nije slijep za bilo sta drugo,moze na koristan nacin uklopiti u svoj zivot i uvjerenja.
tako bih mogla u nedogled da nabrajam izvore iz kojih se dusa covjekova moze napajati i prosiriti sebe.

mislim da je,na putu ovakvih traganja,pozeljno da covjek bude otvoren i spreman da slusa i da uvijek bude u upitanosti.

naravno,vlastiti sud je na kraju samo nas.
ali nam to ne daje za pravo da vjerujemo i da smo u pravu,samo zato sto mi tako mislimo.
IP sačuvana
social share
  napuni prazno.
  isprazni puno.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One

Svrha pitanja je bila prosta - masa ljudi se oglasava, iznosi nesto tako zbirno i uopste, a kada pitas "Reci konkretno ko", nema odgovora. Nije bilo nipodastavanja, vec zelja da se vidi da li temeljis na necemu stavove ili bacas opsta mesta. Nisam ranije diskutovao sa tobom da bih procenio, a bas da yrazim tvoke poruke radi tumacenja, mnogo je Smile

A sto se tice navedene misli i mog stanovista - filosofija je jedna lepa nauka, ali i ona ima svoje domete. Svako ko ce da me uci mojim licnim osecajima na osnovu svoje percepcije ili unutrasnjih/subjektivnih dozivljaja mi je neozbiljna. Pogotovu sto izneti stav pokazuje i podrazumeva da su mislioci (na osnovu tvog parafraziranja) verujuci, pa ne mogu steci istinski uvid u raspolozenje, stavove, emocije i dozivljaje ateista. Ukratko - ili nagadjanje, ili stari dobri nacin relativizovanja ateizma "to su nesrecni, izgubljeni ljudi" Smile

o,citam ja pazljivo tvoje postove na ovoj temi.shvatila sam ja da katkada koristis zargon...ali eto,ne propustih priliku da kazem da je i besmislen...ovoga puta.

u jednom postu nazvala nazvala sam te hostesom,jer te dozivljavam kao nekog ko budno motri na postove ovdje i ukoliko se pojavi neki post koji ne lici na tvoje misljenje osjecas se,rekla bih,prozvanim i duznim da odgovoris,sto je i lijepo,ali uvijek i sa dozom nipodastavanja.kao tvoj post gdje si nasao vezu izmedju mislioca i naroda,uceci nas sve ovdje zbirnimimenicama.mada je lijepo da si izmedju ove dvije imenice stavio znak jednakosti.kamo srece da to rade svi...

ja sam ti navela imena mislioca koji izrazavaju stav koji sam navela,ali,posto insistiras da ti nisam to rekla u prvom postu,valjda ti je i jasno zasto nisam.sa onakvim stavom sa kojim si komentarisao moj post,ne vidim zasto bi se sa tobom razgovaralo.nisi se dojmio kao zdrav sagovornik.

samo bih nesto dodala,a tice se tvog odnosa prema filozofiji koji mi je zapao za oko....kazes da ona ima domete.pretpostavljam da si mislio ogranicene domete.
slazem se.
ali,zar ne mislis da je sve sto je produkt ljudskih misli i djela ima ogranicen domet?ama bas sve pod suncem.ako podjemo od te zdrave pretpostavke,pa i ateizam ima ogranicene domete.ili si misljenja,posto si takvog stava i rezona,da ateizam nudi sve,a pri tom i odlicne odgovore?ukoliko tvrdis...onda to vazi za tebe,a ne nuzno i za svakoga.to ne bi trebalo biti tesko za svariti.

i jos nesto o filozofiji.
svako misljenje u koje se unosi zapitanost ili iznosi licni stav o necemu,ako bolje razmislis,jeste neko filozofsko glediste.
tzv...personalna filozofija.

i ko je taj ko bi atesite mogao nazvati ljudima koji su nesrecni ili neozbiljni?prosto mi je nevjerovatno da si na osnovu jedne,rekla bih lijepe recenice,iznio takav zakljucak...ja nisam.nisu ni oni.kazes da te ti mudraci ne mogu razumjeti,jer si ti ateista,a a oni govore sa stanovista vjernika(pogresan izraz...sa stanovista duhovnika)....priznaces,recenica nabijena egom i vrlo smjela.da li to znaci da su oni ograniceni za nekog kao sto si ti ili da si ti ipak velicina i u nekoj prednosti,samim tim jer si ti ateista?
iskreno,nebitno.
samo da ti pokazem kako izgleda kada se donosi zakljucak koji bi trebao samo da degradira sagovornika,a ne i da bude istinit.
by the way,mnogi od njih nisu se rodili kao vjernici i ljudi sa jasnom misijom na duhovnom putu.
ne radjajs se kao takav.
takav postajes.
ili sam izaberes ili te nesto izabere za takve puteve.
dakle,kako mozes da tvrdis,a da i ne procitas,da nesto od njih ne mozes i da naucis?

toliko.da ne bude zablude, ne napadam ni ateiste ni vjernike...
ali je zaista,vrlo cesto otuzno,nastojanje i jednih i drugih da ukinu razlike medju ljudima.

Ok, ti mene hostesom, ja tebe konobarom. Kad se nadje posla za hostesu, pojavi se konobar da vidi ima li i za njega nesto  Smile

Moj nacin i povod izlaganja nije misterija - nisam na temi da afirmisem ateizam, to je licni osecaj svakog pojedinca. Javljam se kada neko pozeli da tumaci ateiste, misleci da se to moze prvo generalizovati, a totalno je individualna stvar, a sa dsruge strane vernik ne moze analizirati ateistu (u potpunosti).

Sto se tice filozofije, ona ima razne pravce, kao i skole. Nadam se da me nisi unapred uzela kao ogranicenog pa tako tumacis moje reci. Kada sam rekao da ima domete (ograniceno, ali nema potrebe za podvlacenjem toga) nisam uzeo filozofiju uopste, vec ono o cemu smo pricali... ili jednostavnije, istocnjacke mislioce... drugaciji svetonazori od zapadnjackih, drugacije teme iz drugog ugla... u tom kontekstu je bilo.

Sto se tice recenice - nije ego, smela jeste. Ja tvrdim da ne mozes analizirati necija licna osecanja ni inace, a pogotovu ako nisi istog senzibiliteta kao on. Jedno je praviti generalnu sliku, ili na osnovu nekih iskustava sa nekim ateistima reci - ateisti su takvi i takvi. Nemoguce... a kako sam atesita i ne verujem u boga, zasto bih verovao u nepogresivost i sveznanje bilo kog mislioca?

Da se razumemo, nisam u fazonu da sam najpametniji, postujem razne mislioce koji su pricali o raznim temama, ovo se odnosi konkretno na ovu tematiku.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 85
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 20:55:42
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.081 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.