Kako stvari stoje ukidanje nikako ne bi moglo biti izvedeno nasilno i bez volje politicara iz RS. Da nije tako, ona bi vec odavno bila ukinuta. Dobro je to sto amerikanci trenutno nisu zaokupljeni BiH, vec Irakom i Iranom, i nisu raspolozeni za mjenjanje dejtonskog mirovnog sporazuma. Veliki problem predstavlja to sto je Radovan Karadzic na slobodi, jer se za to uglavnom tereti RS. Po meni, u skorijoj buducnosti nece se nista znacajno promjeniti, vec ce ostatiovako kako jeste.
Dobro bi bilo posjetiti OHR-ov sajt na kome se mogu pogledati karte BiH po etnickom sastavu prije rata, poslije rata, pred potpisivanje dejtonskog mirovnog sporazuma i dr. Tu je etnicka karta bivse Jugoslavije 1981 godine
Ja mislim da kad prosecni ljudi u Srbiji, koji inace romantizuji RS kao neki hrabri Srpski poduhvat, odu do naprimer, Vlasenice, Sokolca, Rogatice....i vide kako tamo 'braca Srbi' bedno zive, onda bi se malo predomislili...
Svima je cilj bio Srpski entitet u Bosni, ma svima na ovim prostorima je toliko stalo do sopstvene drzave da niko nece ni da pomisli kako bi te drzavice i entiteti mogli da prezive. Kao sto vidimo po primeru RS, ne zivi se samo od Srpskog nacionalizma. Podelili ste Bosnu da bi istrebili narode kao neke ovce, svako na svoju stranu, a sta ce sada ti narodi sa svojim parcicem Bosne? Niko od njih nemoze da opstane od toga sto imaju, a pogotovu RS.
I eto....zato je sav taj jadan narod izginuo, bezveze, da bi ovi ziveli u bedi ali ponosni, jer je sad svako u svojoj drzavi!
A da i nepricam o etnickim podelama i govorom mrznje koji jednostavno vlada tim krajevima. Ljudima je tamo sasvim normalo da pricaju kako su paravojne formacije 'najurile' njihove bivse komsije, i tamo je 2006. bukvalno kao da se rat dogodio juce. Sa podelom Bosne na RS i Federaciju, i podrzavanjem mentaliteta i nacina zivota kakve daju ove podele, samo se sticu i razvijaju uslovi za jos jedan rat ili sukob.
Ja neznam kako iko moze da misli da je to sasvim normalno u jednoj drzvavi imati dva etnicka entiteta, pa zar niko stvarno nemoze da vidi kuda vode te podele?!!
ja prvo zelim da ti cestitam sto si prvu poruku poslala na moju temu i iskreno ti saljem pozdrave
pa da odgovorim na pitanje. ove podjele ne vode nikuda, ali one nisu nastale zbog sveopste harmonije u BiH, vec kako bi sprijecile ratni sukob koji je vladao. Dva entiteta su nenormalna za normalni drzavu, ali za nenormalnu drzavu oni su normalni. Rat i nije imao nekog narocitog efekta sem sto je doveo do bijede, pogibije i propadanja.
I ne bih se bas slozio da mrznja vlada ovim krajevima, posto je sada ostvaren povratak Bosnjaka na podrucja u kojima su prije rata bili protjerani. I ima tu jos nesto zanimljivo. Reci cu da mjesta na koja mladi izlaze su izmjesani svima i ne gleda se koje kakve vjere. E bas tu dolazi, do zanimljivog. Momka strasno jako privlaci cura koju ne poznaje bas, ali on osjeca svim srcem da je voli. Poslije saznaje da je ona muslimanka ( a on je pravoslavac) i tu se radja dilema ! Kako postupiti ? Jeste da je ovo za posebnu temu, ali nije sve u politici...
Ja zivim u RS a poreklom sam iz Srbije i mogu odgovorno da tvrdim da stanje u RS nije tako bedno kako ti kazes - cak sta vise dobrim delom je i bolje nego u Srbiji! Nisam za rat nikada bila ali ukidanje bilo kog od ova dva entiteta bi dovelo do novih sukoba i zato je ovako najbolje da ostane!
Republika Srpska treba da se odcepi od neprijateljskog Mudzahedinsko-ustashkog entiteta tzv. Benson-&-Hedgesovinije i da se usjedini sa Srbijom i to iskljucivo u unitarnu (tj. nikavu federalnu!!) drzavu, VelikuS rbiju, sa novom prestonicom u Radovanjskom Lugu gde je ubijen Karadjordje ili kod crkve Pokajnice nedaleko odatle.
Mnoge zemlje su premestile prestonice iz najvecih gradova u kojima je ranije bilo sediste vlade: Brazil, Nigerija, Kazahstan... Moze i Velika Srbija.