Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 00:40:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: srusio se makedonski mi-17  (Pročitano 23256 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
to je tvoje misljenje... Smile

ok.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mas que nada

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1285
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung X660
СО ВОЕНИ ПОЧЕСТИ ПОГРЕБАНИ 11-ТЕ ЗАГИНАТИ ВОЈНИЦИ НА АРМ

Земја завиена во црно!

Плач, лелек, пискотници, солзи во очите и тага на сите лица кои вчера дојда на Градските гробишта "Бутел" да оддадат последна почит на трагично загинатите припадници на Армијата на Македонија. Траорна атмосфера. Молк и сочувство ги следеше семејствата на прерано згаснатите животи на водникот Александар Тасковски, водникот Александар Васиќ, заставник Тони Давитковски, потполковник Тони Спасовски и постар водник Јанко Шириќ.

Со највисоки воени почести погребот на петтемина македонски херои започна во капелата на Градските гробишта Бутел.

- Летавте на земјата како ангели на мирот, затоа го молиме Господ да ја продолжите мисија, но овој пат како ангели на небото, рече во својот проштален говор командантот на воздухопловниот ВИНГ на Армијата на Република Македонија, потполковник Владимир Лазаров.

Последна почит на загинатите македонски мировници на гробиштата Бутел, со положување венци им оддадоа претседателот и врховен командант на вооружените сили на Република Македонија, Бранко Црвенковски, премиерот Никола Груевски, претседателот на Собранието Љубиша Георгиевски, министерот за одбрана Лазар Еленовски, началникот на ГШ на АРМ, Мирослав Стојановски, партиски делегации, дипломатскиот кор, министри за одбрана на повеќе земји, воени претставници на сите држави-членки на НАТО, командантот на ЕУФОР генерал мајор Игнасио Мартин Виљалаин.

Во Куманово во тага и болка, со највисоки воени почести и последен поздравен на Градските гробишта беа погребани капетан Бране Спасовски и водникот Мики Ивановски, двајца од 11-темина припадници на АРМ кои загинаа во хеликоптерската несреќа кај Катланово, на враќање од мисијата АЛТЕА во БиХ.

Последна почит покрај семејствата, им одадоа делегации од Кабинетот на претседателот на Република Македонија, од Владата, од АРМ, од Министертвото за внатрешни работи, претставници од сите полтитички партии, од локалната власт, како и неколку илјади граѓани.
Мајор Горан Ристовски со највисоки воени почести беше погребан на семејните гробишта во Каминик, Скопско. Од него се прости неговата сопруга Јелка, двете малолетни ќерки, роднини, пријатели, колеги, претставници од Армијата и делегации од Собранието.
Дваесет и шестгодишниот Златко Велјановски беше погребан во Драчево.

Со тага во срцата семејството и блиските го испратија во неговиот вечен дом најмладиот од загинатите 11-мина. Скопско Драчево во плач. Присутните зборуваа за неговата храброст. Златко требал да се жени откако ќе се врати од Босна.

На погребната церемонија, во огромен број, од него се збогуваа и неговите другари. Присутен беше и потпретседателот на Собранието Благој Зашов и пратеникот Борис Кондарко.

Со солзи, болка и највисоки државни почести, вчера на гробиштата во Гевгелија семејството и пријателите се простија од 31-годишниот капетан Игор Ѓорески. Најблиските, 4-годишниот син Иван, сопругата Ружица, братот Александар и родителите, скршени од болка со солзи и лелек за последен пат се збогуваа со својот најсакан.

Почит му оддадоа министерот за правда Маневски и министерот за труд и социјална политика Мешков, а од опозицијата од Игор се прости лидерот на СДСМ Радмила Шеќеринска. Во Босна замина како патриот, а херојски замина и од овој свет, давајќи го животот на олтарот на татковината, говореа неговите колеги.Во Струмица, на семејната парцела во градските гробишта во Струмица беше погребан трагично загинатиот заставник на АРМ Славчо Василев. На подофицерот за безбедност за летање со хеликоптер последна почит му оддаде почесниот вод, а со длабока тага до неговиот вечен дом го испратија членовите на неговото потесно семејство, роднините, пријателите, претставнци на Собранието на Република Македонија, Владата, АРМ, локалната самоуправа и на Македонската православна црква.

Владата на Република Македонија го прогласи денот на погребот на македонските мировници за Ден на жалост. Знамињата се симнати на половина копје, а сите настани и манифестации во земјава се откажани.
Поради лошите временски услови во Сараево, државната делегација на БиХ, на чело со претседавачот на Претседателството Жељко Комшиќ, вчера не пристигна во Скопје, на погребот на 11-те војници на АРМ, кои пред три дена загина во хеликоптерската несреќа на враќање од мировната мисија АЛТЕА во БИХ.

Покрај Комшиќ, на погребот требаше да присуствуваат и министерот за одбрана на БиХ, Селмо Цикотиќ, началникот на Заедничкиот штаб на Вооружените сили на БиХ, Сафет Подџиќ и генералите Анте Јелиќ и Младен Милојевиќ.

Izvor:http://www.vecer.com.mk/
« Poslednja izmena: 16. Jan 2008, 18:33:46 od jajinho »
IP sačuvana
social share
Ja sam ceo zivot s' tobom
Kao mali pevao
Po skola ma se tuk'o
Tvoje ime branio
Ja jos sam JUGA deo
I ludo volim te
Sa drugovima svojim
Za tebe borim se...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mas que nada

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1285
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Samsung X660
погребани загинатите припадници на АРМ

Македонија се прости од мировниците

Летавте на земјата како ангели на мирот, затоа го молиме Господ да ја продолжите мисијата, но овој пат како ангели на небото, рече меѓу другото на последното простување нивниот командант, потполковник Владимир Лазаров

Македонија вчера се прости од единаесеттемина припадници на АРМ, кои во саботата загинаа во хеликоптерската несреќа кај катлановско Блаце, при враќање од мировната мисија „Алтеа“ во Босна и Херцеговина.

Со највисоки државни и воени почести во Алејата на великаните на Градските гробишта „Бутел“ во Скопје беа погребани потполковникот Тони Спасовски, заставникот Тони Давитковски, постариот водник Јанко Шириќ и водниците Александар Тасковски и Александар Васиќ. Посмртните останки на мајор Горан Ристовски беа погребани на гробиштата во Камник, а на десетарот Златко Велјановски во Драчево. Во Куманово беа погребани водникот Мики Ивановски и капетанот Бране Спасовски, во Струмица заставникот Славчо Василев, а во Гевгелија капетанот Игор Ѓоревски.

На гробиштата „Бутел“ последна почит на загинатите мировници им оддадоа претседателот и врховен командант Бранко Црвенковски, претседателот на Собранието Љубиша Георгиевски, премиерот Никола Груевски, министерот за одбрана Лазар Еленовски и началникот на Генералштабот на АРМ Мирослав Стојановски. На погребната церемонија од загинатите припадници на АРМ последен се прости командантот на воздухопловството, потполковник Владимир Лазаров.

- Летавте на земјата како ангели на мирот, затоа го молиме Господ да ја продолжите мисијата, но овој пат како ангели на небото. Сочувствувајќи со преголемата болка на вашите најмили, денеска се простуваме од вас и со сета почит што ја заслуживте, за се' што направивте на професионален план, за другарскиот и коректен однос што го имавме со сите вас, се поклонуваме пред вашиот одар и се простуваме од вас пред вашето вечно почивалиште - рече нивниот командант.

На последното испраќање на македонските мировници присуствуваа претставници на дипломатскиот кор, на министерствата за одбрана од речиси сите соседни земји, воени аташеа на земјите-членки на НАТО, како и командантот на ЕУФОР, генерал-мајор Игнасио Мартин Вилалајн.

Izvor:http://www.dnevnik.com.mk/
« Poslednja izmena: 16. Jan 2008, 18:38:50 od jajinho »
IP sačuvana
social share
Ja sam ceo zivot s' tobom
Kao mali pevao
Po skola ma se tuk'o
Tvoje ime branio
Ja jos sam JUGA deo
I ludo volim te
Sa drugovima svojim
Za tebe borim se...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 64
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Nokia N73ME
problemi sa visinomerom........preslusane su kutije...........
zadnji razgovor:kontrola pita za momentalnu visinu dobija odgovor 800 metara,i trazi da namale na 600m i gubi se kontakt.Inace  helikopter je trebao da sleti,ali su dali prednost civilnom avionu a ovaj na cekanje.........jbg mi smo jedina je.ena drzzava gde svi imaju prednost ispred vojske......s.anje.....
inace nema nikakvog terorizma........to je iskljuceno.......mnogo ocevidaca je bilo.....

Odakle tebi decko ovakve informacije?
U interesu istrage totalno sve se drzi u tajnosti, a crne kutije jos nisu ni otvorene.

"Според наши извори, тој не пријавил дефект на висиномерот. Тие велат и дека немало класична објава на итност, која би наметнала интервентна процедура за слетување."

Tog dana, uprkos magli, vidljivost je bila 500 metara.

I jos jedna glupost: vojni helikopter ne slece na civilni aerodom u Skopju, vec na vojni i njemu opste ne treba poletno-sletna platforma.

Sto jos necu da procitam ovde ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
SonyEricsson C702i
Citat
I jos jedna glupost: vojni helikopter ne slece na civilni aerodom u Skopju, vec na vojni i njemu opste ne treba poletno-sletna platforma.

Ne znam gde je lociran vojni aerodrom u Skoplju na koji je ovaj Mi-17 trebalo da sleti ali ako se nalazi unutar prostora oivicenim imaginarnim ravnima aerodroma Skoplje (prostor od u najmanju ruku 5-8 NM - ovaj prostor je mnogo veci ali recimo da je 5-8 NM sa stanovista bezbednosti u sluzbi kontrole letenja ) onda ne sme da sleti istovremeno kad i avion bez obzira sto avion koristi poletno-sletnu stazu a Helikopter Heliodrom ili neku drugu predvidjenu povrsinu
Tako da...natanX nije napisao glupost
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

nisam ljubitelj moderatora....grrrr

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 629
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson z1010
od kad civiliimaju prednost nad vojskom? gde je sad nas voljeni drug tito da vidi ovo Smile
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Svuda u normalnom svetu, i nije bas voljen...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11

U interesu istrage totalno sve se drzi u tajnosti, a crne kutije jos nisu ni otvorene.

"Според наши извори, тој не пријавил дефект на висиномерот. Тие велат и дека немало класична објава на итност, која би наметнала интервентна процедура за слетување."

Gledaj genije, taj "dečko" je aktivni oficir makedonske armije!!!
Jesi li ikada bio na Petrovecu(danas se zove "Aleksandar Veliki", mislim)? Vojni dio se nalazi preko puta putničkog terminala.
Jesi li ikad bio na Aerodromu Golubovci? Vojni dio se nalazi pored civilnog i dijele istu PSS.
PSS ti ne treba za helikopter, tačno, ali iz bezbjedonosnoh razloga u mirnodopsko vrijeme civilni avion će imati prednost da sleti(a nije dozvoljeno istovremeno slijetanje).
Jesi ti bio s njima pa znaš kolika je magla bila - tj. vidljivost.
Sreća naša pa si ti došao na ovaj forum da nam svima otvoriš oči Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 64
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Nokia N73ME

Gledaj genije, taj "dečko" je aktivni oficir makedonske armije!!!
Jesi li ikada bio na Petrovecu(danas se zove "Aleksandar Veliki", mislim)? Vojni dio se nalazi preko puta putničkog terminala.
Jesi li ikad bio na Aerodromu Golubovci? Vojni dio se nalazi pored civilnog i dijele istu PSS.
PSS ti ne treba za helikopter, tačno, ali iz bezbjedonosnoh razloga u mirnodopsko vrijeme civilni avion će imati prednost da sleti(a nije dozvoljeno istovremeno slijetanje).
Jesi ti bio s njima pa znaš kolika je magla bila - tj. vidljivost.
Sreća naša pa si ti došao na ovaj forum da nam svima otvoriš oči Smile

Mladicu ja sam bivsi pitomac VVA Zadar, generacija 1989.  Smile
.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11

Mladicu ja sam bivsi pitomac VVA Zadar, generacija 1989.  Smile
.
Moje poštovanje što se toga tiče. Ali to ti ne daje za pravo da onako napadaš čovjeka  Smile
« Poslednja izmena: 17. Jan 2008, 01:42:37 od pg/niks »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 00:40:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.