Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 18:58:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 39 40 42 43 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpski pravopis...  (Pročitano 403707 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
Zastava Singidunum
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.10
Sumadijci ili Sumadinci?
« Poslednja izmena: 30. Jun 2011, 23:04:45 od Notingem »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
sumadinci
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
Zastava Singidunum
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.10
pa dobro znam da je tako opsteprihvaceno, ali moze li neko objasnjenje...? meni je Sumadinci privatljivo kada bi se Sumadija zvala Sumadina...Somalija - Somalijci, ne Somalinci, Eritreja - Eritrejci, ne Eritrenci...
Isto tako Karaburma - Karaburmci ili Karaburci...?
nebitno, alu mi pade na pamet pre neki dan...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

a i zapisi su reči...

Zodijak
Pol
Poruke 28485
OS
Windows XP
Browser
MSIE6.0
kod nas u jeziku sve što nema objašnjenja je analogijom dobijeno, a dao bog toga je podosta
IP sačuvana
social share
dok ne smislim nešto pametno, nema ništa Smiley
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 6.0.1
mob
Nokia 
Удала се мома да је није дома

Дома сам. Кући сам. Гајби сам. Свака од ове три реченице чуће се у нашем ближем или даљем окружењу и свака ће, верујем, наићи на негативан коментар језичких чистунаца – прва као правилнаали недовољно „наша”, а друге две наше, али граматички неисправне (трећа уз то и жаргонска).

Зашто је прва реченица правилна када је наизглед идентична са друге две? Зато што дома овде није именица већ прилог, као када кажемо Овде сам. Овај прилог је врло стар, прасловенски. Постоји и у савременом руском, пољскоми чешкомјезику. Обичан је у Црној Гори, Хрватској и Херцеговини. Не тако давно могао се чути и у нашој средини. „Удала се мома да је није дома”, каже народна пословица. „За време једнога школскога одмора био је дома у Врању”, пише Илија Вукићевић, даровити, прерано преминули српски приповедач са самога краја XIX века. И Доситеј је писао: „Николе тада није било дома”. Прилог дома употребиће и Вук, Милан Ђ. Милићевић, Б. Лазаревић и многи други. То показује да треба бити опрезан при процени шта је „наше”, а шта није (када је лексика у питању, и иначе не треба показивати превише отпора).

Ако би се попут дома и лексема кући схватила као прилог, исказ кући сам био би исправан. Међутим, иако се прилог кући среће код неких српских писаца (Боре Станковића, Милана Кашанина, С. М. Љубише), он досада није стандардизован. Ако пак облик кући посматрамо као именицу, онда је реченица граматички неисправна. Беспредлошким дативом се обележава кретање, усмереност (вратити се кући, упутити се кући), а не мировање, што се казује нашом реченицом. Стога је она нерегуларна на исти начин на који је нерегуларно и Болници сам или Канцеларији сам. Дакле, засада је исправно рећи једино Код куће сам или У кући сам (у зависности од значења), а ако је у питању кретање Идем кући / Идем ка кући. На исти начин требапосматрати исказ Гајби сам.

Једно од питања које изазива недоумице тиче се употребе такозваних покретних вокала код предлога (над, под, пред, од, код, из, без, низ и уз, каои с и к – када се употребљавају дужи (када, нада, пода), а када краћи облици (кад, над, под) и да ли постоји разлика у значењу.

У савременом књижевном језику постоји тежња да се не употребљавају дужи облици осим у малобројним спојевима са заменицама и ретко с именицама. Препорука нормативиста је да се они ипак не потискују, јер су „понекад стилски прихватљивији” (Правопис).

Предлози редовно добијају а испред инструментала мном: нада мном, преда мном, пода мном, са мном и испред заменичких енклитика: преда се, преда ме, пода се, уза се, уза те, низа ме, али недоследно испред речи које почињу истим или сличним сугласником: уз зид, низ страну, уз забран, из сна и уза зид, низа страну, уза забран, иза сна и сл. Предлози с и к обавезно се проширују испред речи које почињу истим или сличним сугласником (нпр. с испред с, з, ш, ж, а к испред к, г, х): са собом, са сестром, са зида, са шлагом; ка кући, ка храму итд. У устаљеним изразима као: с друге стране, с руке на руку, с муком, с јесени, к руци, к врагу и сл. редовно долази краћа форма предлога. У осталим случајевима употреба краће или дуже форме препушта се слободном избору: с Аном и са Аном, с нама и са нама; к мосту и ка мосту, к ливади и ка ливади и сл.

Онима који обраћају пажњу и на танане значењске преливе скренула бих пажњу на значењску нијансу која се развила између дуже и краће форме предлога к. Наиме, облик ка уобичајио се за означавање физичког приближавања нечему: Иде ка зиду; Трчи ка шуми; Пузи ка мајци. У свим овим положајима може стајати и облик к, али ће се он пре употребити у нешто другачијим семантичким ситуацијама – прво, када је од физичког приближавања важнији циљ који треба постићи Иде к мајци (од самог кретања важнији је циљ, а то је посета мајци, састанак с мајком), Пошаљи га к мени да му ја кажем (и овде је важнији циљ кретања од самог кретања). Разлог овакве употребе предлога ка може бити и чињеница да се тај предлог у новије време све мање употребљава, тј. да се све више замењује предлогом према (Иде према мајци),или дативом без предлога (Иде кући).

И на крају, једна правописна напомена. Треба пазити да се предлози с и к не пишу с апострофом (с’ поштовањем и сл.), јер су то основни облици, а не скраћено од са и ка. Из истих разлога погрешно је писати и нек’ (=нека) уместо нек.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Стари град (општина у Београду) или Стари Град?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Velikim početnim slovom pišu se višečlani nazivi delova naselja i gradskih četvrti a reči opšteg značenja unutar višečlanih imena malim slovom : Stari grad, Savski venac, Banovo brdo... Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
Taj efekat se ispoljava na nivou atoma ..., ili taj efekat ispoljava se na nivou atoma?
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Taj efekat se ispoljava na nivou atoma.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
Hvala. Smile

Postoji li neko pravilo po kome "se" uvek ide pre glagola, ili se piše po smislu? U nekim slučajevima ne zvuči pogrešno kada se piše iza glagola. Recimo u rečenici: Sintezom iz rastvora obezbeđuje se najbolja kontrola osobina čestica.
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 39 40 42 43 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 18:58:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.