Суфикс -јӣ се јавља у два вида: неизмењен, при чему има готово увек и иначицу -ијӣ, или с јотовањем претходног сугласника. Двојства -јӣ/-ијӣ данас се углавном сматрају једнако правилним, с тим што се краћем облику даје предност, осим после основа са завршетком на два сугласника, где препоручују овчији, гушчији, врапчији. Пасји се данас употребљава само у том облику, док је голубији знатно чешће него голубљи.
Након уснених сугласника настају завршеци -љӣ (жабљи, мрављи), -њӣ после н (јесењи, дањи), -ђӣ после д (медвеђи, говеђи). Тако имамо и -ћӣ (телећи и сл.), само се ту -јӣ с продужетком именице на -е, -ета слило у посебан суфикс -ећӣ. Изазива и палатализације: к > ч (вучји, човечји), г > ж (божји, вражји), ц > ч (птичји, зечји).
Додаје се на увек именичке основе. Велика већина придева има у основи име животиње, са односним значењем везаним за целу врсту (навешћемо само краће облике, да не бисмо компликовали са заградама и претрпавали текст): овчји, козји, јарчји, пасји, мачји, пачји, гушчји, кокошји, птичји, сврачји, чавчји, јаребичји, препеличји, ластавичји, мишји, вучји, зечји, лисичји, веверичји, јазавичји, рачји, говеђи, медвеђи, лабуђи, кобиљи, крављи, бивољи, камиљи, лављи, жабљи, рибљи, мрављи, мувљи, јелењи (поред јеленски) итд. На људска или натприродна бића односе се човечји, божји, вражји, вештичји. Од им. неживог значења је јесењи, уз данас ретко дањи и благдањи (далеко обичније празнични).
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom. I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom. I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...
Sila Boga ne moli. Dno nema granice, uvek moze gore. Svi imaju pocetak kraja. Na pitanje ide odgovor. U zivotu uvek ima ono "ali". Papir trpi svasta. Nista vise a ni manje. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Svet je jedno globalno selo. Istorija se nastavlja, II deo. Svi su krivi dok se ne dokaze suprotno. Vetar duva, sljive padaju. (Erozija vetra) ... Sini munjo, udri grome. (Elektricno praznjenje) CQ mod pesma
Sila Boga ne moli. Dno nema granice, uvek moze gore. Svi imaju pocetak kraja. Na pitanje ide odgovor. U zivotu uvek ima ono "ali". Papir trpi svasta. Nista vise a ni manje. Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Svet je jedno globalno selo. Istorija se nastavlja, II deo. Svi su krivi dok se ne dokaze suprotno. Vetar duva, sljive padaju. (Erozija vetra) ... Sini munjo, udri grome. (Elektricno praznjenje) CQ mod pesma
Nešto u vezi toga što je 'ona' srednji rod, a 'cvet' muški rod?
Ne, u pitanju je gramatika odnosno vrste reci u gramatici srpskog jezika... Ako znamo koje su i koliko ih ima, lako se nadje odgovor na pitanje u vezi recenice