Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srpska policija negirala navode HRW o tretmanu migranata  (Pročitano 447 puta)
15. Apr 2015, 16:00:57
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 37.0
Srpska policija negirala navode HRW o tretmanu migranata

BEOGRAD - Srpska policija negirala je danas navode iz izveštaja organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRW) prema kojima policija sprovodi zlostavljanje i maltretiranje tražilaca azila i migranata u Srbiji.

U saopštenju dostavljenom agenciji AP se navodi da se migranti dosad nisu žalili srpskim vlastima zbog navodnog maltretiranja, objavila je američka agencija.
"Tvrdnje koje su migranti i tražioci azila izneli organizaciji HRW nisu podržani činjenicama i dokazima koji bi doprineli utvrđivanju konkretne odgovornosti zaposlenih u policiji i graničnoj policiji", stoji u saopštenju koji je srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo AP.

HRW, sa sedištem u NJujorku, objavio je jutros na svom sajtu da je putem intervjua sa migrantima i tražiocima azila ta organizacija došla do informacija o nasilnim napadima, pretnjama, uvredama, ucenama, odbijanju davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupnom slanju migranata natrag u Makedoniju.

Pored toga, neke porodice i deca bez pratnje odraslih su izjavili da su odbijeni kad su želeli da se registruju kao tražioci azila, kao i da spavaju napolju na velikoj hladnoći, navodi se u izveštaju HRW-a.
"Srpske vlasti bi trebalo da štite tražioce azila i migrante, uključujući decu koja beže od rata i progona, a ne da dopuštaju policiji da ih zlostavlja. Vlasti treba da hitno spreče policiju da primenjuje zastrašivanje i zlostavljanje i da odgovorne za to pozove na odgovornost", izjavila je istražiteljka HRW Emina Ćerimović.

HRW je između novembra prošle i januara ove godine ispitala 81 tražioca azila i migranta, među kojima i 18 dece, na više lokacija u Srbiji i Makedoniji.

Ta organizacija je došla do informacija da migranti i tražioci azila doživljavaju zlostavljanje od strane srpske policije, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Predstavnici HRW su se po ovom pitanju sastali sa zvaničnicima srpskog državnog Komesarijata za izbeglice i migracije, sa ombudsmanom, kao i predstavnicima nevladinih organizacija, agencije UN za izbeglice, UNHCR i delegacije Evropske unije u Srbiji, ali zvaničnici srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova nisu pristali na sastanak sa predstavnicima HRW, uprkos više puta ponovljenim zahtevima, navodi se na sajtu te organizacije.

Srpske vlasti bi trebalo hitno da istraže slučajeve policijskog zlostavljanja nad tražiocima azila i migrantima i da pozovu na odgovornost one za koje se zaključi da su počinili ta dela, a vlada bi trebalo i da objavi jasna uputstva policajcima kako da se odnose prema tražiocima azila i migrantima, tako da se poštuju njihova ljudska prava, saopštio je HRW.
"Ukoliko Srbija zaista teži tome da postane članica EU, trebalo bi da stane na kraj policijskom zlostavljanju i da hitno istraži navode o lošem postupanju policije", istakla je Ćerimović.

Izvor http://www.tanjug.rs/novosti/174077/srpska-policija-negirala-navode-hrw-o-tretmanu-migranata.htm
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.087 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.