Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srednji kurs evra danas 79 dinara  (Pročitano 4038 puta)
07. Okt 2008, 09:55:11
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple iPhone SE 2020
Srednji kurs evra danas 79 dinara
Autor: D. N. | 07.10.2008. - 08:34


Srednji kurs evra danas će iznositi 79,1725 dinara. Vrednost domaće valute posle višenedeljnog jačanja, juče je naglo pala, a intervencijom Narodne banke Srbije od 40 miliona evra na međubankarskom tržištu sprečena je prevelika oscilacija kursa dinara i povećan je promet.

NBS najavljuje da će ako bude potrebno, koristiti devizne rezerve kako bi uticala na prekomerno dnevno pomeranje kursa, ali da neće uticati na dugoročni trend i nivo kursa dinara.

Pad kursa dinara, kako kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta, jedna je od posledica pomeranja na srpskom tržištu čiji je uzrok svetska kriza.
- Može se računati ne samo na rast kamatnih stopa, nego i na klizanje deviznog kursa, odnosno pad vrednosti dinara prema evru, što će pogoditi ljude koji su zaduženi kod poslovnih banaka uz deviznu klauzulu - ukazuje Đogović.
Od 11. maja do danas, NBS je četiri puta intervenisala na deviznom tržištu sa po tri miliona evra, i to tako što je dva puta kupovala i dva puta prodavala devize. NBS je u petak, 3. oktobra, na deviznom tržištu, pri prometu od 262 miliona evra, prodala tri miliona evra, vrativši tako na tržište deo deviza iz neto otkupa od menjača.
Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora „Rajfajzen banke“, kaže za „Blic“ da je još u petak nastao veći rast tražnje za evrom, koji je bio nastavljen i juče.
- Stranci su u petak izlazili sa domaćeg valutnog tržišta. Tražnja domaćih pravnih lica bila je na uobičajenom nivou, dok je tražnja fizičkih lica bila nešto jača od uobičajene. Takav trend tražnje za evrom nastavljen je i juče, i u jednom trenutku dinar je gubio i dva odsto u odnosu na cenu na zatvaranju deviznog tržišta u petak. Intervencija NBS uticala je na to da se dinar oporavi tako da je kurs na međubankarskom deviznom tržištu u 16 časova završio na nivou 79,15 - 79,25 dinara za evro - kaže Petrović.
U 2008. godini dinar je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta, kada je kurs bio 75,75 dinara za evro, a najslabiji je bio 12. maja, dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, kada se evro menjao za 83,87 dinara.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple iPhone SE 2020
Psihoza osnovni razlog promena na tržištu novca
Dinar će ojačati do kraja naredne nedelje
Autor: Danijela Nišavić | Foto:V. Lalić | 16.10.2008. - 05:59

Dinar i dalje slabi. Narodna banka Srbije juče je ponovo intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 20 miliona evra, kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije. Današnji zvanični srednji kurs iznosiće 82,6 dinara. Sve oči uprte su u kursne liste. Poznavaoci prilika predviđaju da će se kurs stabilizovati u narednih desetak dana i da će se vratiti se na ravnotežni nivo od 80 do 81 dinara, koji smo imali prethodne dve godine.


Tražnja za evrom je naročito sada povećana, a po osnovnom postulatu ekonomije, čim je veća tražnja od ponude, cena robe raste. Upravo se to događa sa kursom od prošlog ponedeljka. Za Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije, u neku ruku ovo je očekivano.
- Mi smo znali da neizvesnost, trenutno prisutna u pogledu posledica međunarodne finansijske krize, utiče ne samo na poverenje u bankarski sektor nego i na kurs u obliku povećane tražnje za devizama i sa stanovništva ubrzane konverzije iz dinara u evro. To povećava tražnju i samim tim utiče na „cenu deviza“. Takvih procesa smo se dovoljno nagledali u poslednjih nekoliko godina. Pre nego što neko sebe proglasi za velikog i efikasnog „deviznog špekulanta“, bilo bi dobro da se podseti da su svi, koji su u sličnim okolnostima tako špekulisali, u periodu od nekoliko narednih meseci zaključili da su na kraju bili na gubitku - ukazuje za „Blic“ Jelašić.
Povećana tražnja za devizama, a na šta ukazuje visok promet na međubankarskom tržištu, rezultat je većih potreba, ali ima i psiholoških faktora - panike i pesimističkih očekivanja. U svakoj iole nesigurnoj situaciji, kako ističe Bojan Lečić, zamenik direktora Sektora trezora „Banke Inteza“, kurs prvi reaguje na dnevna dešavanja.
- Trenutno je pojačana tražnja za devizama jer jedan deo preduzeća kada dinar slabi, želi da što pre izmiri svoje obave ze prema inostranstvu. Većina je svoje obaveze ukalkulisala na nivou od oko 82 dinara za evro pa smatraju da je bolje da ne ulaze u neizvesnosti i da sada regulišu dugove, nego da budu na gubitku - kaže Bojan Lečić.
Zbog poremećaja na finansijskom tržištu na globalnom nivou, koje je dovelo do nedostatka likvidnosti, ukazuje Vladimir Čupić, predsednik Izvršnog odbora „Hipo Alpe-Adrija banke“, strani investitori su krenuli da povlače novac, što se mahom odrazilo kako na devizni kurs tako i na pad cena na Beogradskoj berzi.
- Moramo imati u vidu da je dinar donedavno bio stabilna valuta sa atraktivnom kamatnom stopom i upravo zbog visokog kamatnog diferencijala i stabilnosti bio je i privlačan za strane investitore. S druge strane, istorijsko iskustvo iz devedesetih dovelo je do naglog povlačenja deviznih uloga stanovništva iz banaka nakon objavljivanja finansijske krize, što je dodatno uticalo na potražnju deviza na domaćem deviznom tržištu - objašnjava Vladimir Čupić.
Kako će se dalje kretati kurs, trenutno niko ne može da predvidi. Ali, što je bitno, provejava optimizam. Po rečima Čupića, projekcija kursa zavisiće od daljeg odnosa ponude i tražnje za devizama, a koja je u svakom slučaju psihološki pojačana.
- Činjenica je da trenutno postoji kako velika psihološka tako i realna tražnja za devizama, kako kod fizičkih tako i kod pravnih lica. Banke se ponašaju u skladu sa tržišnim očekivanjima, odnosno u skladu sa trendom. Ipak, najvažniju ulogu u odbrani stabilnosti dinara ima NBS i njihov nivo intervenisanja - ukazuje Čupić.
I saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić smatra da je ključni razlog slabljenja dinara smanjenje svetske likvidnosti, manjak kapitala i manje mogućnosti srpskih preduzeća da dobiju kredite iz inostranstva, zbog čega raste tražnja za devizama na međubankarskom tržištu.
- Kritična granica kursa koja bi ugrozila ostvarenje projektovane bazne inflacije je oko 84 dinara za evro - navodi Nikolić, ali je ocenio da je realno očekivati da će klizanje kursa biti zaustavljeno pre nego što dođe do tog nivoa.
Kratkoročnih oscilacija, koje imamo i danas, bilo je i biće ih. Bojan Lečić iz „Banke Inteza“ podseća da ne treba smetnuti s uma da tržište stranih valuta funkcioniše kao i za sve druge robe.
- Očekujemo da nestabilnost prođe do kraja ove nedelje ili tokom iduće. Verujemo da će, kao i ranije, doći do stabilizacije kretanja kursa i da će se evro u kratkom periodu vratiti se na ravnotežni nivo od 80 do 81 dinara, koji smo imali prethodne dve godine. Nema nijednog racionalnog razloga za paniku. Naš bankarski sistem je stabilan i na dug rok ne postoji mogućnost da dođe do katastrofičnog scenarija - naglašava Bojan Lečić.
Narodna banka Srbije od početka ovog meseca intervenisala je na međubankarskom deviznom tržištu šest puta. Guverner Jelašić kaže da centralna banka nema neki zacrtani nivo kursa koji nastoji da brani po svaku cenu.
- Da podsetim, za Narodnu banku je prioritetni zadatak održavanje stabilnosti cena, a nikako ne održavanje nekog planskog nivoa kursa. Mi se uključujemo u rad međubankarskog deviznog tržišta da bi sprečili poremećaje, koji u kraćem vremenskom periodu mogu da dovedu do nestabilnosti na tržištu, privremene nelikvidnosti i prevelikih dnevnih oscilacija kursa - naglašava Radovan Jelašić, guverner NBS.

Banke ne iznose novac
Na pitanje da li je opravdan strah da su pojačanu tražnju za evrom zapravo izazvale same banke i da te devize, zbog celokupne krize u svetu, prebacuju kod svojih matičnih banaka, guverner Jelašić odgovara:
- Ne znam kakve potrebe za plaćanjima prema inostranstvu ovih dana imaju klijenti banaka, ali što se banaka tiče i bojazni da one sada koriste priliku da bi iznosile devize iz Srbije u inostranstvo, mogu samo da kažem da banke ni do sada nisu imale interesa da to čine, a neće ga imati ni ubuduće. Jednostavno, ovde im je atraktivnije da plasiraju kredite. Voleo bih da mi neko od dežurnih kritičara objasni zašto bi banke prikupljale depozite naših građana i na njih plaćale kamatu od sedam do osam odsto i taj novac posle iznosile u inostranstvo gde je on jeftiniji nego kod nas - kaže Radovan Jelašić.


Intervencije NBS na bankarskom tržištu


Datum   Iznos    Zvanični srednji kurs evra

15. 10.   20 miliona evra   82,6687 dinara

13. 10.   60 miliona evra   81,2203 dinara

 9. 10.   30 miliona evra   79,9850 dinara

 7. 10.   10 miliona evra   80,0352 dinara

 6. 10.   40 miliona evra   79,1725 dinara

 3. 10.   3 miliona evra   77,6504 dinara

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 20016
Zastava Novi Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Apple iPhone
Dinar od ponedeljka jači za 0,88 odsto prema evru
Tanjug - Pre 13 minuta

BEOGRAD - Dinar je danas ojačao prema evru za oko 73 pare ili za 0,88 odsto, posle petodnevnog pada vrednosti, tako da zvanični srednji kurs NBS dinara prema evru iznosi 82,2641 dinara, koji će se primenjivati od ponedeljka, 20. oktobra, od osam sati.

Mere koje je danas donela NBS radi poboljšanja likvidnosti bankarskog sektora imale su pozitivan efekat na stabilnost međubankarskog deviznog tržišta, pa je u prepodnevnoj trgovini dinar ojačao za jedan odsto.

Guverner NBS Radovan Jelašić je istakao da će se kurs i nadalje formirati tako da ne bude značajnih dnevnih fluktuacija, koje bi poremetile funkcionisanje deviznog tržišta.

NBS neće po svaku cenu koristiti devizne rezerve da bi se suprotstavljala trendu, a biće uvažen i uticaj kursa na ostvarenje ciljanog raspona inflacije i obezbeđenje adekvatnosti deviznih rezervi, dodao je Jelašić.

U protekle dve nedelje vrednost srpske valute snižena je za više od sedam odsto prema zajedničkoj valuti zemalja EU.

NBS je ove nedelje prodala ukupno 80 miliona evra da bi da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, i to u sredu 15. oktobra intervenisala je sa 20 miliona evra, a u ponedeljak, 13. oktobra sa 60 miliona evra.

Najvišu vrednost u ovoj godini dinar je imao 7. avgusta, kada je srednji kurs evra bio 75,7543 dinara, što je najveća vrednost domaće valute od 16. oktobra 2004.

Evro je u ovoj godini najveću vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.


Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Preporuka za clanove: Srpski pravopis 

Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.