Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbi najviše izgubili raspadom SFRJ  (Pročitano 3447 puta)
04. Jul 2011, 21:27:11
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
LG Google Nexus 5
Beograd -- Srbija je najviše izgubila na kvalitetu života građana u prethodnih 20 godina od raspada SFRJ u odnosu na ostale bivše jugoslovenske republike.

Građani Srbije sa prosečnom platom od 345 evra nalaze se ispod svih bivših sunarodnika iz SFRJ, osim Makedonaca, koji su od nas lošiji za 12 evra, piše Pres.

Apsolutni šampion je Slovenija, koja je u kategoriji prosečnih mesečnih primanja ispred nas za čak 630 evra.

Istraživanje pokazuje da po platama prednjači Slovenija sa 975 evra. Na drugom mestu je Hrvatska sa 742 evra, na trećem Crna Gora sa prosečnom platom od 479 evra, sledi Bosna i Hercegovina sa 406 evra, zatim Srbija sa 345 evra, dok je na začelju Makedonija, u kojoj građani mesečno zarade ravno 333 evra.

Loš pokazatelj je i to što je za prosečnu potrošačku korpu od 557 evra u Srbiji neophodna čak 1,5 plata. U Hrvatskoj potrošačka korpa iznosi 908 evra, u Crnoj Gori 770, a u Makedoniji 200 evra. Slovenačka statistika ne barata istom potrošačkom korpom kao i mi, a u BiH se ona više ne izračunava.

Kada se uporede ekonomski podaci zemalja bivše SFRJ, uočava se i da je stopa nezaposlenosti u Srbiji jako visoka jer iznosi čak 22,2 odsto, pa smo po broju nezaposlenih gori od Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Veću muku od nas muči BiH sa 27,2 odsto građana koji ne rade i Makedonija sa 31,2 odsto nezaposlenih.

Iznajmljivanje stana od 50 kvadrata u širem centru Beograda košta oko 250 evra, identično kao i u Sarajevu i Skoplju. Najviše novca na iznajmljivanje daju Slovenci, čak 500 evra, zatim stanovnici Crne Gore - 350, pa Hrvatske, u kojoj najam košta 300 evra.

Interesantno je da posle Slovenije, u kojoj se na vrtić izdvaja čak 250 evra mesečno, sledi Srbija, gde državna obdaništa koštaju 85 evra, što je skuplje nego u ostalim republikama.

Ekonomisti: Sve je jasno

Ekonomista Bečkog instituta Vladimir Gligorov smatra da ovo istraživanje jasno ocrtava da Srbija značajno zaostaje za Hrvatskom i Slovenijom, a da je manje-više izjednačena sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom, zemljama od kojih je ekonomski u prošlosti mnogo bolje stajala.

Gligorov navodi da je "u poslednjih 20 godina Srbija prošla daleko najgore u odnosu na sve ostale republike bivše Jugoslavije. To se sada vidi i po stanju na tržištu rada, broj nezaposlenih izuzetno je veliki".

"Srbija za svoju situaciju može da okrivi pogrešnu ekonomsku politiku. Pre svega politiku kursa, rđavu fiskalnu politiku, ali i oslanjanje na strane kredite, posebno u periodu vlade Vojislava Koštunice. Tu je u stvari i nagomilan taj veliki spoljni dug koji imamo. Ali, ako hoćemo istini da pogledamo u oči, moramo da kažemo da se glavna destrukcija svega u Srbiji desila '90-ih godina sa propadanjem industrije. Tako da plaćamo danak tim godinama", tvrdi on.

Ekonomista Miroljub Labus kaže da je posle raspada zemlje Srbija izgubila tržište i dugi niz godina nije investirala u razvoj. On dodaje da smo "imali višak zaposlenih, koje umesto da smo uposlili kroz razvoj industrije, mi smo otpuštali".

"Delimično smo razvijali i ulagali u nekretnine, trgovinu, bankarski sistem i usluge. Sve ono što nije proizvodnja. I sada imamo problem jer nemamo robu za izvoz. To je naša sumorna situacija. Rešenje su ozbiljne reforme državne administracije i regulative, finansiranje privrednog razvoja i kontrola cena. Tako bismo mogli da se takmičimo sa drugima", ističe Labus.
IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Ewig dein, Ewig mein, Ewig uns

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Look, when you love someone, it's worth fighting for, no matter what the odds.                
Why do I keep doing this to myself? I must be a masochist or something.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
LG Google Nexus 5
Citat
ali i oslanjanje na strane kredite, posebno u periodu vlade Vojislava Koštunice

bila sam na predavanju (prosle nedelje) u kom je ovo izlagao gligorov i tema je bila raspad jugoslavije i sta treba nauciti iz toga.

i imam njegovo predavanje, tj research u kome on i spominje ove tabele i velicina GDP-a za vreme, posle raspada YU

i ni jednog trenutka nije spomenuo politicare, pogotovo ne kostunicu, pa ni milosevica.

tako da ne znam otkud u ovom tekstu sa B92 kostunica.

njegova tema je bila nacionalizam i ekonomija bivsih republika YU, i buducnost Evropske Unije.
IP sačuvana
social share
Budi jako oprezan da ne rasplaces zenu jer Bog broji njene suze. Zena je nastala od muskarcevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zasticena i pokraj srca da bude voljena.

Nicht alle sind glücklich, die glücklich scheinen. Manche lachen nur um nicht zu weinen.

U mraku vidim kako ti oči sjaju, a kad nam se lica dotaknu i tvoj dah ukrsti sa mojim, ja osetim sve godine naše ljubavi sažete u jedan jedini tren, i znam samo da postojimo ti i ja, ali pretopljeni na silnoj vatri naše duge, tajne i tajanstvene ljubavi, i pomešani nerazdvojno, zauvek.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.112
Ajde referiraj malo Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
LG Nexus 5
Citat
Gligorov navodi da je "u poslednjih 20 godina Srbija prošla daleko najgore u odnosu na sve ostale republike bivše Jugoslavije. To se sada vidi i po stanju na tržištu rada, broj nezaposlenih izuzetno je veliki".

Dakle, da se razumemo, ovo tvrdi covek u cijoj drzavi je standard jos gori i kojoj amerika vestacki odrzava celovitost inace bi granica izmedju siptarske i obicne makedonije bila Vardar?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Live Long and Prosper

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 11001
Zastava Austria
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
LG Google Nexus 5
bio gligorov kao predstavnik makedonije i srbije, jedan slovenac, hrvatica, bugarin i jedan francuz.

bilo zanimljivo, mada meni nista nepoznato, dok je ovaj kolega, austrijanac ostao bez teksta kako se to sve odvijalo.

zanimljivo u smislu da su svi imali isto misljenje.

inace gligorov vec duze zivi u becu i radi u istrazivackom centru. tipican makroekonomista.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 12.0.742.112
Znaci svi se slazu da smo mi u najvecim govnima Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
LG Nexus 5
@mirjanammm

Pa sve je to meni jasno ali u gornjem tekstu vidim da je makedonija po svim ekonomskim pitanjima iza Srbije, a srbi najgori, pa mi nesto nelogicno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Inače nije pomenuo ni štete od uništenja celokupne industrije Srbije u nato bombardovanju, i odlivom stručnjaka pod smrtnim pretnjama, a ni to da je njegov tata zajebo stvar upravo kad su šiptari u pitanju pa je ipak učio da leti.

Tutunoberačite  Smile
« Poslednja izmena: 04. Jul 2011, 21:48:47 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9046
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50
mob
Alcatel One Touch
Znaci svi se slazu da smo mi u najvecim govnima Smile
    Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Jedino Aleksu Đilasa mogu da uporedim sa Vladimirom Gligorovim po količini odvratnosti koju u meni izazivaju svojim oportunizmom
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.