Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 14:35:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 42 43 45 46 ... 55
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbi islamske vere i šta mislite o njima?  (Pročitano 70752 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Само да приметим да лужички Срби себе зову Серби (а нас јужни или балкански Серби), а не Сорби или Сораби.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
 YetYou  , U tom slučaju se je trebao obratiti njegovoj " personalnosti" a nikako zahvatati šire , da se razumemo nije on mene ništa povrijedio , naši kažu kakav selam takav i alejkumu selam . Daleko od toga da sam spreman da branim svaku osobu koja za sebe kaže da je musliman ( pogotov sam alergičan na tzv. Vehabije) , ali ako neko govori generalno onda je već stvar sasvim drugačija. 

Vidiš sama rasprava u vezi toga kako su Bošnjaci prihvatili islam je potpuno iracionalna , i počinjete je vi jer vam nije stalo do neke tobože historijske istine , već je u pitanju savim konkretan politički cilj negiranje Bošnjačke nacije a samim tim i države Bosne.

Inače kad je u pitanju kako su Bošnjaci prihvatali islam razolga ima verovatno stotina , a vjerujem da se međusobno jako razlikuju kao što se i ljudi međusobno jako razlikuju , najčešći se navodi to da su oni već bili Bogumili tj otpadnici od " klasičnog" hrišćanstva pa im je islam došao kao spas od krstaških ratova koje je papa  vodio protiv nijh , potom i onaj klasičan motiv koji je uvjek prisutan  ,mali narodi se uvjek dive velikim i žele ih oponašati u svemu pogotovo ako su ovi dominatni nad njima , svi danas nosimo američki džins , hamurgeri , i neznam koje ti sve američke nacionalne kerefeke kopiramo , šta misliš dali je danas u srbiji prisutnija američka ili ruska nacionalna nošnja , iako ste vi bliži rusima , ti sam kod kuće sigurno imaš farmerice a nemaš neku rusku kapu ili šta ti ja znam , tako su i tadašnji ljudi zadivljeni sjajem osmanske imperije želeli i oni da budu " sjajni" a ne neki svinjari ili kozari , i to je bio motiv prihvatanja islama , neko zbog povlastica , neko jer je htio da ratuje i pljačka osvojena područija , nekome se sviđala neka turkinja i nije mogo da je oženi ako nije musliman , nekome se sviđala turska nošnja , ... i šta ti ja znam , ima stotine važnih ili nevažnih , značajnih ili bednih razloga u zavisnosti od čoveka .

Ali zašto je to bitno , ja nikada ne postavljam pitanje kako ste vi primili kršćanstvo , silom ili miliom ( ja mislim silom ali to nije bitno) , ti si sad kršćanin , to se tebi sviđa , zadovoljan si sa time , šta se mene tiče ostalo , što mene briga zašto si kršćanin ili zašto nisi , to je tvoje pravo , ti imaš razum , odluči sam što je za tebe najbolje , svaki čovek ima pravo na ovo , nije moje da razglabam historijske činjenice kako su vas vizantijci pokrstili silom i kako treba da se vratite u prethodnu vjeru , očigledno da vam je ova bolja zato ste i ostali u njoj , da je bolje paganstvo vi biste mu se vratili.

Samo vrlo , vrlo , vrlo primitivne osobe se mešaju drugim ljudima u pravo izbora njihove vjere.

Ali očito je ovdje puno takvih , nažalost.

« Poslednja izmena: 10. Jun 2010, 12:38:21 od konankos »
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Што се избора вере тиче, у праву си и нема се шта ни додати ни одузети. Али, проблем је избор нације. У чију историју спадају Мехо, Ахмет и Шефка до 1974. године? Или однедавно, када су тобожњи Муслимани одједном постали Бошњаци? И како неко из Рашке може да буде Бошњак? Или је само Србин мухамеданац чија је нација накарадно названа по географској одредници суседне области? И да ли је муслиман из Македоније Бошњак или "Македоњанин"?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Citat
već je u pitanju savim konkretan politički cilj negiranje Bošnjačke nacije a samim tim i države Bosne.

додао бих можда ту и линију мањег отпора ... није тешко негирати нешто што ни само не зна шта је, од кад је а уз то подељено да подељеније не може бити.

Уосталом мало је илузорно очекивати да после дуге и махом крваве историје која нас спаја имамо нешто другачији став ... и једни и други.  Smile

Citat
Samo vrlo , vrlo , vrlo primitivne osobe se mešaju drugim ljudima u pravo izbora njihove vjere.

Ali očito je ovdje puno takvih , nažalost.

Колико знам неки тамо којих овде баш и нема пуно дозвољавају прелазак из друге вере у своју, а напуштање своје кажњавају смрћу ... тако да се слажемо око овог горе цитираног ... бар за први ред  Smile
« Poslednja izmena: 10. Jun 2010, 13:18:07 od 3maj001 »
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
И да ли је муслиман из Македоније Бошњак или "Македоњанин"?

Торбеш Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
Што се избора вере тиче, у праву си и нема се шта ни додати ни одузети. Али, проблем је избор нације. У чију историју спадају Мехо, Ахмет и Шефка до 1974. године? Или однедавно, када су тобожњи Муслимани одједном постали Бошњаци? И како неко из Рашке може да буде Бошњак? Или је само Србин мухамеданац чија је нација накарадно названа по географској одредници суседне области? И да ли је муслиман из Македоније Бошњак или "Македоњанин"?

Znači svako ko živi na teritoriji današnje srbije ( ovo je vrlo bitno jer nijedna država niti njene granice nisu od adama i eve) mora biti srbin , i čudo je ako nije , dočim svaki stanovnik hrvatske nemora biti hrvat nego može i srbin , i svaki stanovnik bosne nemora biti bošnjak , makedonije itd , jel vidiš koliko ti je teza plitka do bola.

U hrvatskoj može biti srba ali u srbiji nemože biti Bošnjaka  , nije nego.

Ovo o torbešima , pročitaj malo koga su rimljani nazovali fungijati tj , torbani i zašto tako , da nije što su ih stalno progonili zbog njihove vjere pa su morali bježati  samo sa po jednom torbom.  I njihov nastanak je vezan za mjesta gdje su koreni kršćanstva ( palestina , sirija) , a na balkanu su se proširili kasnije ( prije svega ideje , nevjerujem da su otamo dolazili) ali je ime ostalo.

Čudni su ti torbeši i mnogo dublji nego što mnogi misle.
« Poslednja izmena: 10. Jun 2010, 15:06:38 od konankos »
IP sačuvana
social share
Ovde će stajati vaša reklama za samo 10 KM !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Ма торбеши су данас у Македонији само малим делом они прави торбеши. Велика већина су потурице, ал је то све стављено у ту групацију торбеши и сад се ти људи масовно изјашњавају као Босанци или Бошњаци иако Босне видели нису.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia 6300

Znači svako ko živi na teritoriji današnje srbije ( ovo je vrlo bitno jer nijedna država niti njene granice nisu od adama i eve) mora biti srbin , i čudo je ako nije , dočim svaki stanovnik hrvatske nemora biti hrvat nego može i srbin , i svaki stanovnik bosne nemora biti bošnjak , makedonije itd , jel vidiš koliko ti je teza plitka do bola.

U hrvatskoj može biti srba ali u srbiji nemože biti Bošnjaka  , nije nego.

Ovo o torbešima , pročitaj malo koga su rimljani nazovali fungijati tj , torbani i zašto tako , da nije što su ih stalno progonili zbog njihove vjere pa su morali bježati  samo sa po jednom torbom.  I njihov nastanak je vezan za mjesta gdje su koreni kršćanstva ( palestina , sirija) , a na balkanu su se proširili kasnije ( prije svega ideje , nevjerujem da su otamo dolazili) ali je ime ostalo.

Čudni su ti torbeši i mnogo dublji nego što mnogi misle.

Објасни ти мени лепо откуд у Србији "боњшаци" и какве они везе имају са Босном?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Веза? Па преко букви ... мислим то ми једино пада на памет  Smile
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 423
OS
Windows XP
Browser
Safari 5.0.375.70
Па нико од страних историчара не доводи у везу назив Србин са речју серв, из простог разлога што су Срби са својим именом већ били знани у Пољској и пре него што су дошли на ове просторе. Назив се први пут помиње још, чини ми се, у 3. веку.

Наравно да је сличност две именице, после послужила Ромејима да робовима називају све Словене овде.

i meni zvuci jako slicno slovenci i slovaci, austrijanci i australci, xm sta kazes ti na to...mojne ba vezat srbe i sorabe luzicke kad oni nemaju veze s vezom, nije dzaba simo sarajlija u vrijeme stvaranja srpske nacije( 19 vjek) boravio kod luzicana, zna se sto, sirio propaandu...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 42 43 45 46 ... 55
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Avg 2025, 14:35:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.