Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 01:29:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Срби, Хрвати,Бошњаци...  (Pročitano 58397 puta)
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49850
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S24
o Balkanu,
neću puno jer nekima što god napošeš oni su sposobni staviti samo ikonu koja se smije.
Na ovoj karti je i laiku vidljiva nelogičnost da Rumunjska nije Balkan a iIstra  npr. je.
Bukurešt nije na Balkanu  a Trst i Rijeka jesu.Ne može osnovica sa kojom se veže za kontinent biti puno duža nego dubina poluotoka,Poluotok bi bio od ušća Drima u Albaniji pa pravo u Crno more.
Naziv je upotrebljen 1808 i ti pogrešnim prijevodom nekog Nijemca za riječ Balkan.kasnije su neki prihvatili a danas se najčešće koristi izraz jugoistočna Europa

Pa poluostrvo (poluotok) je kopnena masa koja je sa tri strane okružena morem dok se samo jednom naslanja na kopno. Prema toj definiciji kopno koje je smjesteno tako da mu je sa zapadne strane Jadransko more, sa juzne Egejsko i Jonsko, a sa istoka Crno more jeste Balkansko poluostrvo. Da li je tu Bukurest ? Pa moze da se vodi polemika, ali su ovde zarad preciznije geografske odrednice granice Balkana na sjeveru rjeke Dunav, Sava i Krka. Bilo bi veoma tesko procjeniti sta je granica na sjeveroistoku ako ne bi uzeli da je Dunav. Zar ne ? Smile uostalom i jedan dio Rumunije pripada Balkanu ako cemo bas strogo da vazemo, pa onda mapa zemalja koje su citave ili djelomicno na Balkanu izgleda ovako:

http://www.znanje.org/i/i26/06iv11/06iv1109/POCETNA%20STRANA.htm

« Poslednja izmena: 18. Maj 2010, 18:39:34 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
ako je balkan to što tvrdie pronađite sličan poluotok.Kojemu je to poluotoku strana kojom se veže za kopno puno duža od dubine poluotoka.O ovom se spore stručnjaci pa nema smisla raspravljati.Ali da je Istra na Balkanu malo j ečudno a Rumunjska nije.Di je clipi sa svojim ikonicama?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Ајде стави овде који то географи негирају званичне границе Балканског полуострва.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49850
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung Galaxy S24
« Poslednja izmena: 18. Maj 2010, 20:01:31 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 45
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
o Balkanu,
neću puno jer nekima što god napošeš oni su sposobni staviti samo ikonu koja se smije.
Na ovoj karti je i laiku vidljiva nelogičnost da Rumunjska nije Balkan a iIstra  npr. je.
Bukurešt nije na Balkanu  a Trst i Rijeka jesu.Ne može osnovica sa kojom se veže za kontinent biti puno duža nego dubina poluotoka,Poluotok bi bio od ušća Drima u Albaniji pa pravo u Crno more.
Naziv je upotrebljen 1808 i ti pogrešnim prijevodom nekog Nijemca za riječ Balkan.kasnije su neki prihvatili a danas se najčešće koristi izraz jugoistočna Europa
82,
o mojim uvredama.Naravno da nisu navedeni predhodni komentari na koje sam reagirao.Kad netko piše neozbiljno ili ironično naravno da odgovorim na sličan način.I tvoj izraz konjušari ide u kategoriju "vrati istom mjerom".U vreda u takvom načinu pisanja sigurno nije.
Ti tvrdiš da su Splićani bili okrenuti Beogradu prije 1917. a to ničim ne dokazuješ.O Odesi neću ,to je druga tema.
Nisam govorija o kulturi cilog naroda već smo govorili o Splitu.To nikako nije balkansko grad ni u kojem smislu.Kultorološki je tipični sredozemni grad sa bogatim romanskim nasljeđem,kasnije renesansa,barok i ostali stilovi koji su isključivo dolazili sa Sredozemlja.Isti primjer je zadar,dubrovnim..
Usporediti prošlost Sarajeva i splita je neprimjereno.Marko marulić splićanin je početkom 15.st. pisao djela koje je europa cijenila a Sarajevo u to doba ?Šetajući Splitom dovoljno je pogledati palače,crkve,ljetnikovce,vodovod star 1700 godina, i zaključit o kulturi staroj preko tisuću godina.Ovim ne omalovažavam kulturu Sarajeva ili nekog drugog grada u unutrašnjosti

Smiley ovako,sto sad neces o Odesi, ti si je prvi i pomenuo? Zatim , ne verujem da si strucno potkovan da odredjujes granice Balkana. Pomenjujes nekog svabu i njegov pogresan naziv, ali to nema nikakve veze sa prostiranjem poluostrva, samo sa imenom. Ali ako ti smeta sto si na Balkanu, evo ja se sa tobom solidarisem Smile
sto se tvojih uvreda tice, kad si rekao da ces se povuci sa foruma ako budu nadjene(a nisi se ogradio da si odgovarao na tudje uvrede onih koji su, opet odgovarali na uvrede,recimo ja)...nije da to zelim, ali nemoj da budes kao ostali Hrvati da pokazuju dosledno samo svoju nedoslednost Smiley kad zavrsis ovu temu, bio bi covek od integriteta kad bi se povukao.
Ovo za Split ne tvrdim, ali su to teski neljudi ako se nisu solidarisali sa pravim nesrecnicima koje su pod laznom optuzbama napali nemci i madjari...jos saplemenicima...ako nisu, bezi iz tog grada dok te bagra nije pokvarila.
  Ovo sto pominjes akvadukte stare 1700 godina i rimsku tradiciju Splita...to su bili drugi narodi i druge civilizacije u cijem gradu sad zivite, i vi nemate nikakve veze sa tom kulturom, naukom,arhitekturom. To je kao kad bih ja tvrdio da je Car Justinijan neka perjanica Srpske kulture i drzave jer je covek rodjen blizu Nisa. Besmisleno

A opet, sve je to povezano sa onim o cemu sam pricao, opsednutoscu Hrvata svojom kulturom, tolikom da asimiliraju sve sa njihovih prostora da pi pokazali kulturne domete. Tako cujem da prisvajaju i Nikolu Teslu, sina pravoslavnog svestenika iz Like, kao Hrvata. Mora da im je mnogo stalo do imena u svetu, kad usvajaju one koje najvise mrze, samo ako im koristi.
Izmedju 2 svetska rata postojala je poslovica u Jugoslovenskom parlamentu: Sacuvaj me boze srpskog junastva i hrvatske kulture. Prvog jer zbog junacenja ispadaju sr***, a drugog jer ne postoji
   Sto se Sarajeva tice, poredjenje mi nije toliko na mestu jedino iz razloga sto nije zahvalno uporedjivati 2 razlicite kulture. A koja je starija, uopste nije vazno, jer starija je Berlinska od Njujorske, pa je ovaj drugi grad ipak prestonica sveta, kulturoloska, finansijska, politicka. Nema to veze sa starosti kulture, moze Split da bude prestignut od Karlovaca za 50 godina
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
82,
O Odesi neću jer bi to odvelo raspravu u drugom smjeru.Što se tiće struke ja sam geograf a ti napiši svoju struku pa da vidimo tko je stručniji.U vezi Balkana mi objasni da je Istra n aBalkanu a Rumunjska nije.Bukurešt nije a Trst je.Vidim da si opsjednut nacionalnim kolektivitetom pa uvjek uopćavš Hrvati.Ja to ne radim,ne mislim da smo svi isti ni da su Srbi svi isti.Svak je pojedinac koji odgovara za svoje postupke.Ja i n eznam toliko Srba da bi generalizira a ni ti ne poznaješ dovoljno Hrvata da bi nešto zaključiva.Ja kad govorim o srbima mislim na vašu politiku a ne narod.O solidarnosti ne bi puno.Koliko si ti bija solidaran dok su padale granate po Splitu i to granate koje su uputili tvoji suplemenici?
Svi mi nasljeđujemo nečiju kulturu i tradiciju .Ne počinje sve od nas.Tko je izgrađivao sarajevo,možda Mujo i Haso?O Hrvatima donosiš mišljenje na osnovu pisanju nekih senzacionalističkih medija.Tesli nitko normalan ne negira pripadnost srpskom narodu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Profesore, prvo si bio istoricar, pa veroucitelj, sad si geograf! Smile
Sta je sledece? Matematicar? Smile

Inace da sam na tvom mestu i da sam geograficar ne bih se hvalio svojim neznanjem.
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 45
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Ja misljenje o hrvatima donosim na osnovu toga da mi je majka poreklom iz like, sa krbavskog polja, i da su joj ustase poklale sve u 2. svetskom ratu. U zivotu joj je ostala jedna tetka i jedan brat od strica, i oni koji su 30-tih odselili pa nisu ziveli tamo u to vreme. Znam da si Dalmetinac, pa te zato malo stedim u izjavama. Bilo je nesto dalmatinaca u cetnicima (koje ja inace ne gotivim bas, ali kako pricaju neki licani, do 1943. nisu ni culi za partizane, cetnici su ih stitili koliko su mogli). Ajde ti reci sta su im ti civili uradili, ustasama? Sto nisu istrebili cetnike ili partizane?Mozda sto su bili naoruzani? I sto bih saosecao sto su bombe padale na Split? Da smo mi takvi neljudi i da smo uzvracali istom merom, hrvata bi sad bilo na svetu onoliko koliko je ostalo avara posle franaka.
Ajde ti daj neki dobar kriterijum po kome cu da razdvajam hrvate, i pristajem. Doduse, razlikujem ih od dalmatinaca koji imaju mnogo srpske i romanske krvi
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1965
Zastava Spanish Town
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Qtek 'bem ga
BoraBoras@
Pusti sad prozivke. Posto si iz Splita verovatno navijas za  "Bile"-Hajduk?
« Poslednja izmena: 19. Maj 2010, 16:12:10 od buzer »
IP sačuvana
social share
Sta se palite, to je samo Diabolina keva . . .

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
RSMC,
ako ti nisi volija školu ja jesam.Nikad nisi čuja da postoji dvopredmetni studij zvan povijest-zemljopis.
Mislio sam da se u vas kaže geograf a ne geografičar.
FINGON
vidim da kao obično donosiš pogrešn ezaključke bez ikakvih dokaza.Nisam Dalmatinac i tu se vidi kako na osnovu ko zna kakvih prosudbi ti donosiš zaključke.U vezi ustaških zločina uvik sam jasan to j ezločin koji se ne može opravdatiTo da su četnici braneći srpske civile ubijali hrvatske civile valjda si čuja.Nisu se nikad sukobili sa ustašama i to valjda znaš.Ti si spomenuo suosjećanje pa sam te pita koliko si ti suosjećajan prema drugima.
U ovom zadnjem ratu nisam primjetija da ste nas štedili,bilo je tko koga.
Moj ti je savjet da nikad ne generaliziraš ljude je rnismo svi isti ni po čemu.Niti dovoljno poznaješ Hrvate a da i jesi to je mali uzorak da bi mogao donjeti zaključak.Mene si po ikavskom govoru svrstao u Dalmatince a ja to nisam ni po čemu.Vidiš kako se lako može pogriješiti.
BUZERU
živim u Splitu dugo godina li nisam hajdukovac
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 01:29:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.