Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 02:48:31
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šokantno poskupljenje nafte - dokle?  (Pročitano 38403 puta)
Poznata licnost

Hrvatska republika Herceg-Bosna HRHB

Zodijak
Pol
Poruke 2914
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
1 minuto di pausa : fermiamoci a riflettere

Nel 2000 1 $ = 1.2 € e 1 barile di petrolio = 60$
e quindi 1 barile = 72 €

Oggi
1 $ = 0.62 € e 1 barile circa 115$.

e quindi 1 barile = 71,3 €
IP sačuvana
social share

"Neke drzave imaju svoju mafiju,a nasa mafija ima svoju  drzavu"

Edit by Belgrade: Regulisana velicina slova u potpisu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Cena nafte porasla nakon velikog pada prethodnih dana

Sirova nafta je danas na svetskim berzama poskupela, nakon tri dana uzastopnog pada od ukupno 15 dolara po barelu, što je posledica vesti o proširenju štrajka u brazilskoj naftnoj industriji.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u avgustu je na NJujorškoj robnoj berzi danas porasla za 2,39 dolara na 131,68 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta za isporuku u septembru na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za gotovo identičan iznos na 133,35 dolara za barel, prenela je agencija AP, a objavljeno je na Internet strani "Jahu njuz".

Tokom utorka, srede i četvrtka, cena barela američke nafte je pala za ukupno 15 dolara po barelu, a "brent" nafte za gotovo 13 dolara.

"Cena je danas porasla za više od dva dolara usled vesti da se štrajk radnika naftne industrije u Brazilu proširio na sve filijale za proizvodnju i preradu državnog giganta 'Petrobrasa", izjavio je analitičar londonske brokerske firme "Sakden", Majkl Dejvis.

Razlog za naglo pojeftinjenje nafte proteklih dana je zabrinutost trgovaca da će usporavanje privrednog rasta u SAD dovesti i do pada tražnje u tom najvećem svetskom potrošaču energenata.

"U isto vreme su sve očitiji znaci da kriza američke privrede utiče i na ostatak sveta, tako da su najnoviji ekonomski podaci u Evropi, Velikoj Britaniji i Japanu zabrinjavajući, a čak je primetno i usporavanje privrednog rasta u Indiji i Kini, zemljama koje najviše utiču na svetsku tražnju energenata", kaže Dejvis.

Na pad cena prethodnih dana je uticao i neočekivani rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD prošle nedelje.

Statistička služba američkog Ministarstva energetike je juče objavila nedeljni izveštaj o zalihama u SAD, koji je pokazao rast zaliha sirove nafte od tri miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,2 miliona barela. Pored toga, zalihe benzina su, takođe, neočekivano porasle.

Povećanje zaliha sirove nafte i benzina u SAD pokazuje da visoke cene motornih goriva počinju da utiču na slabljenje tražnje i to usred letnje sezone, kad Amerikanci tradicionalno dosta putuju, objašnjavaju analitičari.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Nokia 6230
Nafta ce stalno da poskupljuje.
Nafta je vec presla u bazne rezerve. Da objasnim: obicne rezerve su one, cija eksploatacija donosi odmah pare. bazne rezerve su one koje se moraju dodatno ili preradivati ili su potrebne nove tehnologije da se izvuku. (sve to ulazi u cenu). uz to zavisnost od nafte postaje igra politicara.
Vadjenje nafte sve manje ide Lufkin pimpama (onaj magarac sto ga vidis u slikama naftnih polja) i sve vise se ugradjuju ogromni kompresori koji izduvavaju nafru iz pukotina gde se sakriva. Nema vise mora nafte.
Danasnja civilizacija trosi za godinu dana nesto sto se talozilo 14 miliona godina.
Bio dizel jeste skup ako racunas cenu nafte koju si ulozio da dobijes proizvod, ali kada jednom krene krug onda se pariteti cena uspostave na zelenu energiju.

Sta Nemci pricaju ne znam, ali znam da imaju 47 Giga Watta instalisane energije na vetar. Dvadeset Djerdapa.
Znam da sve vise razradjuju proizvodnju metana (biogasa) i to sa malim lokalnim stanicama.

Politika biomase je nesto cega se svi strahovito boje. Bice gladi, a ja kazem da za ragenerativnu moc zemlje u Srbiji, treba da nas boli dupe sto ce i u eritreji da polipsaju od gladi.
To je cito politika, da zamenjujes sve vise biomase u proizvodnji, da bi mogao da kazes arapinu: hajde kod mene na prasetinu ili zderi svoju naftu.
Mora da se okrene ciklus. Oni mogu samo naftu sa salatom od peska da jedu. Takva im je moc pustinje.
Ali ti moras da imas tehnologije i da im kazes: meni tvoja nafta ne treba ili ako treba ja cu odrediti cenu.

Nema u Srbiji pameti za tako nesto, pa cemo na osnovu cena nafte jeti najskuplju hranu na zemlji na kojoj ako pljunes ce roditi.
Resenje su tehnologije i bogat ucen seljak.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Citat
Obnovljiva energija u Srbiji moze za godinu ana da krene sa totalno pozitivnim efektima.

Uh volio bih da si upravu ali cisto sumnjam citam clanak  u Ninu presednik privrednika Nemacke kaze da njih samo nuklerake mogu izvicu da je kolicina energije dobijena iz alternativnih izvora smijesna za samo njegovu pokrajinu Svabiju a kamoli za cijelu Njemacku
Pazi izgradja hidroelektrane na drini bi bila dovolja za juznu srbiju plus vetar, a sto se tice sunca pa sto da ne, mogu da se izgrade ne ptreterano velika investicija ali ja mislim da od viska glava ne boli plus dunav pa ljudi mi nismo svesni koliko ima potencijala ali ne da zavisimo od jedne hidrolektrane ili termoelektrane ko sto zavisimo, kad bi na svakoj reci izgradili hidro elektranu jbt cela srbija bi sijala ko las vegas.
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Nokia 6230
Na Drini, ne moze veliki instalisani kapacitet, vec niz malih koji ukupno daju mislim 4GW. Mislim da je to vec izracunato. trebalo bi nekih 30-ak.
Uz niz jos manjih privatnih.To ti je dva Djerdapa.
Onda moras da odjebes Nemce i da udjes u dilu sa amerima. Oni imaju tu tehnologiju malih vodenih turbina. I sa Kanadjanima.

Ali za to treba nekoliko jakih direktora pri ministarstvu energetike da sastave strucne timove i da saradjujemo sa Energoinvestom.
Kupis licence, usmeris Suboticu, reanimiras Hidrogradnju i Energoprijekt i picis.
Nece hteti niko da ti finasira bez koncesija.

« Poslednja izmena: 18. Jul 2008, 21:45:41 od shkorpion »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
Samsung Galaxy IIs
@shkorpion možemo da se polomimo pričajući o mogućnostima razvoja Srbije, ali ne vredi
Ovde imaš 3-5% pametnih ljudi, ostalo se moli Rusima ili je navučeno na nacionalizam/šovinizam uz
izražene simptome megalomanije
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Nokia 
U Srbiji ima pametnih ljudi, ali se njihov glas slabo čuje a i država nam je u g*vnima da ne može građanima da reši ni najosnovnija egzistencijalna pitanja.Solarni paneli nisu neka ogromna investicija a uštedeli bi dosta energije.Što se tiče energije vetra, bila je neka priča da se u Vojvodini postave te vetrenjače, ali ne znam dokle se došlo sa tom pričom  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
mob
Samsung Galaxy IIs
Citat
Što se tiče energije vetra, bila je neka priča da se u Vojvodini postave te vetrenjače

Bilo je takvih pokušaja, uglavnom su sitni žbiri to zaustavili.

Postojao je salaš gde je čovek od usta odvajao i napravio vetrenjaču sa generatorom.
Kada se pročulo, došla neka sitnarija od ljudi da mu preti hapšenjem i rušenjem vetrenjače...
Neznam šta je dalje bilo...
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 630
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Nokia 
Citat
Što se tiče energije vetra, bila je neka priča da se u Vojvodini postave te vetrenjače

Bilo je takvih pokušaja, uglavnom su sitni žbiri to zaustavili.

Postojao je salaš gde je čovek od usta odvajao i napravio vetrenjaču sa generatorom.
Kada se pročulo, došla neka sitnarija od ljudi da mu preti hapšenjem i rušenjem vetrenjače...
Neznam šta je dalje bilo...
Genijalno, to baš liči na nas  Smile umesto da ti država da zajam da sam sebi izgradiš mini generator kao svuda u normalnom svetu...inače na TV rekoše da u Španiji svaka nova izgrađena zgrada mora da ima solarne panele na krovu  Smile mi imamo dosta sunčanih sati, a Danska koja je na samom severu ceo grad greje pomoću solarnih panela...pa ti vidi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
mob
Nokia 6230
U Srbiji ima pametnih ljudi, ali se njihov glas slabo čuje a i država nam je u g*vnima da ne može građanima da reši ni najosnovnija egzistencijalna pitanja.Solarni paneli nisu neka ogromna investicija a uštedeli bi dosta energije.Što se tiče energije vetra, bila je neka priča da se u Vojvodini postave te vetrenjače, ali ne znam dokle se došlo sa tom pričom  Smile
Ako je ista u Srbiji ili bivsoj nam bilo razvijeno do maksimuma, bila je energetika.
Gradnja hidro i termoelektrana bila je na veoma visok pjedestal. Ni jedna drzava ne bi mogla da ima 20 godina pauze u izgradnji ee kapaciteta, a da ne oseti manjak. Mi imamo jos dovoljno.
Rezultat: projektni biroi (energoprojekt, kosovo projekt,lola itd.), Specijalizovani nadzori od timova strucnjaka, izgradnja svetskog nivoa (Minel, Termoelektro) strateska industrija kotlova i opreme(Minel Ripanj, Trafo Mladenovac, Kotlogradnja Uralska, Kotlogradnja Termoelektro), kapaciteti izgradnje motora do 3 Mwata Subotica. Razradjeni propisi, preporuke, standardi, Kablovi Svetozarevo i N Sad i koliko sam jos zaboravio. Imali smo (a mislim da jos imamo) kadar koji je radio na svim svetskim super gradilstitima. Bez obzira na odliv kadrova u drzavi jos imamo veoma jake i postene ljude koji to mogu da rade. Samo sa Kosova visi ekipa strucnjaka, koji licno ne znam sta rade?
A tek iz Hrvatske i Bosne koliko su se nastanili u Srbiji.

Onda dodje recimo Velja ministar i stavlja ciganina Jocica za nekog direktora puteva. Iako skroz je to druga struka, znam ljude super inzenjere puteva koji su sa zgrazavanjem gledali primitivce koji su im postajali preko noci sefovi.
Sto to ne bi bilo i u energetici, kada je Naumov postao po, Popovic urlao; Rusijaaaaa gaaaaas, a sada je apatratcik Skundric.

Svakako da moze jos gore. Moze da prodavac drvenih kaputa Toma stavi svoje kadrove, koje ce rasporedjivati Mirchic, Jovanovicka i Todorovoic.
Raseta, Gordana i Lidija.

A za sve ove stvari su krivi cia, Soros, papa i ostali srbomrsci.

Ponavljam, mi te i ljudske i prirodne kapacitete imamo.Ali.......muslimani, majku vam madjarsku.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 18 19 21 22 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 02:48:31
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.045 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.