Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 28 29 31 32 ... 38
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Смрт је илузија коју ствара свест  (Pročitano 39218 puta)
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
bluesoniq

Mzoes li pojasniti koncpet "slobodne volje", ako niko od nas nije imao slobodnu volju da se rodi? Koliko je, u tom slucaju, nasa volja "slobodna"?

Vrlo lepo zapazanje:
Citat
Ako stanemo između željezničkih šina i pogledamo dokle nam pogled seže, vidjeti ćemo da se šine sve više približavaju ida se  u krajnjoj točki spajaju.
Ne vjerujući u ono što vidimo,  razumom korigiramo potpuno krivu osjetilnu informaciju i znamo da se radi o optičkoj iluziji jer se šine i dalje protežu jednako razmaknute.

Pretpostavimo sada da je netko stvarno izgradio prugu (ne ulazeći u razloge) tako da se njene šine ipak  nakon nekoliko kilometara spajaju u jednoj točki. Iz početne promatračke pozicije to nikako ne bismo mogli razabrati, jer nam približavanje šina djeluje kako dobro znana iluzija, koju smjesta podvrgavamo razumskoj korekciji i "znamo" da su šine jednako razmaknute.
Naravno krivo.
Kako bismo se točno mogli uvjeriti u stvarnu protežnost željezničkih šina?
Jedino tako da dođemo na krajnu točku vidnog dosega i da se uvjerimo u razdvojenost ili spojenost šina.
Pazi vraga, sada bismo vjerovali svojim očima, a do maločas, ne samo da smo sumnjali u očevidni nalaz, već smo ga  potpuno odbacili, potpuno uvjereni da se radi o iluziji.
Iz navedenog možemo izvući slijedeće zaključke:
Našim osjetilima ne možemo uvijek vjerovati, a isto tako ni našem razumu.
Ipak se  volimo oslanjati i na osjetila i na razum, iako nam taj isti razum nalaže da se previše ne oslanjamo na njega samog, zbog njegove očigledne manjkavosti i nesavršenosti.
« Poslednja izmena: 05. Dec 2014, 12:25:06 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Ericsson jeste
Citat
Pa i ja sam ti sa logickog i zdravorazumskog stanovista objasnio da slobodna volja postoji
ništa ti objasnio nisi
Citat
ja samom sebi odredjujem sta cu raditi.
to ti se samo čini,sam si sebe ubedio,kao i većina ostalih,jer ti je tako lakše
Citat
Prvi deo netacan, covek moze da deluje i na osnovu slucajnog izbora, recimo kad baci novcic ili kockicu.
genije,odakle mu impuls/nagon/želja/potreba da je baci?!i šta je bre netačno,oćeš da kažeš da si ti kreirao svoje misli???!objasni nam kako ti je to pošlo za rukom o svemogući  Smile  Smile
Citat
Takodje moze bez uplita svojih misli da izabere put u sumi ili sta god.
vrlo teško,jer čovek gotovo neprestano koristi svoje misli,ali ako se to i desi,onda izabere put na osnovu instinkta/impulsa/nagona.zaboravih da napišem da je čovek pored toga što je rob svojih misli i dnk,takođe rob i svojih instinkta/nagona/i slično, ali mislio sam da se to podrazumeva.ništa ti nikad nisi izabrao,ili možda hoćeš da mi kažeš da si izabrao svoje instinkte  Smile
Citat
Naravno da mozes da obuzdavas i da kontrolises svoje misli. Nismo deca. Cak mozes da kontrolises i svoj bes na primer. Mogu svesno da izaberem da iz svoje proslosti izbacim ruzne stvari i da mislim samo na lepe i pozitivne.
naravno da ne možeš jer ti misli nonstop naviru,najnasumičnije,koje upravljaju tobom i određuju šta ćeš govoriti,kako ćeš se ponašati,čime ćeš se baviti itd,sve.i napisah da imaš samo maalu kontrolicu,u smislu da možeš recimo,kad ti padne neka ružna misao ( o smrti na primer) da je potisneš ali samo trenutno i privremeno,ne možeš uticati na to da li će ti se ta misao ponovo javiti;a neki u stvari čak ne mogu ni to,ne mogu da je potisnu niti malo,na bilo koje vreme,jer su recimo rođeni sa slabijom psihom,labilnom
Citat
To sto si ti deo prirode, a to si tako sto moras da razmenjujes sa njom materiju, niko te ne tera da ne mislis sta god ti pozelis, a mogucnosti su beskonacne
ne vredi, ti uopšte ne shvataš koncept misli.
Citat
Izbori skoro uvek postoje i u tome se ogleda tvoja i svacija slobodna volja, da u okviru milion mogucnosti izaberes onu za koju mislis da ce ti najvise pogodovati.
a šta ako među tih ''milion'' mogućnosti ne postoji baš nijedna koja bi mi pogodovala? šta ako mi treba,ako želim MILIJARDU mogućnosti? šta onda? ništa jbg,ograničen izbor -.- pa to onda nikakva slobodna volja nije;slobodna volja je ili apsolutna ili je nema uopšte,nema sredine kao što si ti umislio iz nekog razloga.msm predebilno je;imaš da biraš između sladoleda od jagode i sladoleda od čokolade.al ja oću s vanilom. e pa nema jbg,to ti je što ti je  Smile naravno da ja imam MOGUĆNOST (na koju,opet,ja ne mogu da utičem jer mi misli ''diktiraju'' šta da radim uvek) da odaberem neki od ta dva,ali šta ako ja želim još mogućnosti,ne zanimaju me uopšte ta samo 2 moguća izbora??
i što rekoše već ovi,pa sad i kristal,nisi izabrao da se rodiš,ne biraš kad i kako ćeš umreti (jao sad će reći biram-mogu da se ubijem  Smile ),ne biraš čak ni da li jebeno dišeš,čak ni tu najosnovniju funkciju;GDE je tačno tu slobodna volja?! ali džabe sve ovo pišem
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Samsung S7
To sto ti tvrdish je apsurd. Zasto bi uopste zeleo da imash milijardu mogucnosti. Kako bi uopste izabrao onda bilo koju? Sa uvecanem mogucnosti umozavash vreme potrebno da napravish pravi izbor. Ne vidim uopste razlog za postojanje sto milijardi mogucnosti.

Prilicno si iskljuciv. Ili je ovako kako ti kazes ili je debilno. To je tvoje tumacenje pojma slobodna volja. Po tebi ona moze biti apsolutna ili ne. Po meni moze da bude uokviru nekog seta ogranicenja. To sto tebi random naviru misli za koje ne znas odakle poticu, kako ti dolaze u pamet, ne znaci da drugi ljudi imaju te mogucnosti/probleme.

Kad jedan vrhunski sahista misli o sledecem potezu, nece sigurno dozvoliti da mu mozak vrluda i da misli da li je iskljucio sporet u kuhinji i da li ce za 5 godina Lacio biti prvak evrope.

Takodje mislim da je prihvatanje sudbine prilicno pranje ruku od sopstvene odgovornosti za ucinjena/ne ucinjena dela.

Ako odemo jos dublje u mikro svet, videcemo da su tek tamo random dogadjaji, za koje nama nikakvih zdravorazumskih/logickih zakljucka i formule po kojima to funkcionise.

Svemir je na globalnom planu stohasticno/uredjen sistem u isto vreme.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
bluesoniq

Mislim da hoces da kazes da postoji sloboda izobra ali ne i slobodna volja?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Samsung S7
To je jedno te isto. Ako imas slobodu da birash, imas i slobodnu volju. Kompjuteri nemaju slobodnu volju. Pa samim tim ni kreativnost.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Ericsson jeste
Citat
To sto tebi random naviru misli za koje ne znas odakle poticu, kako ti dolaze u pamet, ne znaci da drugi ljudi imaju te mogucnosti/probleme.
odakle tebi potiču misli? i nisi mi još objasnio način na koji si kreirao svoje misli/instinkte/nagone itd (ne mislim na to kako ''biraš'' o čemu ćeš da misliš,već baš KREIRANJE,kako si ti tačno,kojim procesom kreirao svoje misli)
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
To je jedno te isto. Ako imas slobodu da birash, imas i slobodnu volju. Kompjuteri nemaju slobodnu volju. Pa samim tim ni kreativnost.
Ne bih rekao da je isto. Izbor nastaje u zavisnosti od datih/ponudjenih uslova. Slobodna volja nastaje tvojom odlukom/kreacijom, nezavisno od bilo cega, sto je, ja mislim - nemoguce.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Samsung S7
Proces kreiranja misli pocinje postavkom problema koji zelis da resis. Polazis od poznatih stvari i kroz razne logicke algoritme koje si naucio tokom zivota dolazis do resenja tog problema. Covek je mislece bice sa sposobnoscu ucenja novih stvari. Kreiranje misli krece od povezivanja dobro poznatih stvari i radi pomocu prepoznavanja paterna. Kros referenci i jos stosta.

-----------------------------------

Konkretan odgovor na tvoje pitanje mogu da ti dam samo kroz kontra pitanje: Ako ti mislis da ti sobom ne upravljas onda to bice-entitet koje tobom upravlja mora da ima slobodnu volju? Ako ni ono nema slobodnu volju, moramo da istrazujemo dalje dok ne dodjemo do prauzroka svih misli/dogadjaja u ovome svemiru, a time dolazimo do vecitog pitanja: Sta je bilo prvo?

Na pocetku je bio generator slucajnih brojeva. Nas svemir je izvukao lucky number pi.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 39.0.2171.59
mob
I-mate 30 Pro
U masi situacija logika ima vrlo malu ili nikakvu primenu...uglavnom ono najvaznije
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 33.0
U masi situacija logika ima vrlo malu ili nikakvu primenu...uglavnom ono najvaznije
Па ако си лемур, онда нема.  Smile
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 28 29 31 32 ... 38
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.