Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 02:26:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Slobodna trziste je nacin:
da se omoguci sto jaci privredni progres na nivou svetske ekonomije
da velike korporacije uvecaju svoje bogatstvo
da velike zemlje ucvrste svoju dominaciju
ne znam
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodno trziste - mitovi i realnost  (Pročitano 28600 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Samo budala želi da bude "jeftina" radna snaga. Radnici "Škode" u Mladoj Boleslavi stupili u štrajk, jer ne žele da rade za 660€ mesečno, u proseku, dok njihove kolege u istoj kompaniji
(VW) za isti posao u Nemačkoj zarađuju 2 do 2,5 hiljada evra. Uzgred. Škoda je već godinama najprofitabilniji ogranak grupe VW.
to nije stvar zelje, vec mogucnosti!
istina je da je skoda najpfitabilnija u grupi vw, ali treba znati da su ugrozili i sam vw, i vec su im stigli recesioni biznis planovi za predstojece poslovne godine!

to je posledica jednostavne chinjenice - ceshki radnici ne mogu da odu i da se zaposle u nemachkoj - simple as that  Smile time sve priche o "slobodnom trzishtu " padaju u vodu . uostalom ,isti sluchaj imamo i ovde - direktor srbin u stranoj firmi zaradjuje 10 puta manje nego kolega-stranac sa istim statusom u toj istoj firmi u srbiji ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
Citat
direktor srbin u stranoj firmi zaradjuje 10 puta manje nego kolega-stranac sa istim statusom u toj istoj firmi u srbiji ...

tesko da je ovo istina!
znaci, kompanija raspisuje konkurs za menadzera gde primi srbina kojeg placa 10 puta manje od drugih!
prvo, da stvarno postoji ova diskriminacija, srbi bi se lako preko zaposljavali na vodecim pozicijama (smanjeni troskovi plate i to 10x. fenomenalno za vlasnika!).
drugo,....
trece,....
.
.
.
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ухапсите Младића!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 4971
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Motorola V3i
Citat
direktor srbin u stranoj firmi zaradjuje 10 puta manje nego kolega-stranac

bas me zanima koliko zaradjuje onaj na celu Droga - Kolinska? sigurno je pristao na 10 puta manju platu, jbga...
IP sačuvana
social share
Vreme je za demonstracije.
- Sreda 20. Februar u 15h studentski protest na Platou kod Filozofskog fakulteta -
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Citat
direktor srbin u stranoj firmi zaradjuje 10 puta manje nego kolega-stranac

bas me zanima koliko zaradjuje onaj na celu Droga - Kolinska? sigurno je pristao na 10 puta manju platu, jbga...

Vanja, naši ljudi koji rade u stranim kompanijama zaista imaju višestruko manju platu od stranih kolega. Npr. generalni menadžer železare "US Steel" u Smederevu je amer i ima desetak puta veća mesečna bruto primanja od njegovog pomoćnika koji je lokalac tj. Srbin. Slična situacija je u svim velikim korporacijama koje posluju u našoj zemlji. Stranac na radu u našoj zemlji prima platu prema standardima u njegovoj zemlji + razni dodaci za život i rad u "egzotičnim" državama, kao što je Srbija viđena očima prosečnog amera.
Ista situacija je u Češkoj (Škoda) gde nemački inženjeri na privremenom radu u Škodi imaju nekoliko puta veću platu od čeških kolega koji rade isti posao.
U principu tako je u svim tranzicionim državama, niko nije lud da plati nekog lokalca (npr. Srbina, direktora u železari Smederevo) 5000€ mesečno, ako je prosečna plata u Srbiji 300€. Daju mu max. 900-1000 eura, i on prezadovoljan, gazde preko Atlantika prezadovoljne, i to je to.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
sam si dao odgovor!
ali imaj u vidu da se tu radi o poslovima na ugovor, tj. na odredjeni rok, ili o sezonskim poslovima!
retki su stranci koji su za stalno ovde! oni su tu dok se kompanija ne formira i  da sve to organizuju, posle toga odlaze!
ako ti imas platu u srbiji 500eura da li bi otisao u ugandu za te iste ili manje pare? naravno da ne bi!

moj prvi odgovor je delimicno promasen, mislio sam da je bf rekao da nasi srbi u inostranstvu imaju 10x manje plate od ostalih! sorry
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
sam si dao odgovor!
ali imaj u vidu da se tu radi o poslovima na ugovor, tj. na odredjeni rok, ili o sezonskim poslovima!
retki su stranci koji su za stalno ovde! oni su tu dok se kompanija ne formira i  da sve to organizuju, posle toga odlaze!
ako ti imas platu u srbiji 500eura da li bi otisao u ugandu za te iste ili manje pare? naravno da ne bi!

moj prvi odgovor je delimicno promasen, mislio sam da je bf rekao da nasi srbi u inostranstvu imaju 10x manje plate od ostalih! sorry

Obično, u velikim kompanijama su uvek stranci na čelu, ljudi dođu ovde po ugovoru na godinu, dve, onda dođe drugi. Retko se dešava da lokalci naslede stranca na čelu velike kompanije. Npr. Đelić je generalni direktor "Societe Generale" banke za Srbiju, voleo bi da znam njegovu mesečnu platu. Đelić je Srbin, ali je i francuski državljanin, pa verovatno ima platu po francuskim platnim standardima, što će reći najmanje desetak hiljada eura.

Ako bi mi ponudili posao u Ugandi, tražio bi 5 puta veću platu od plate koju imam u Srbiji. Treba platiti stotine vakcina protiv mnogih znanih i neznanih boleština koje vrebaju belog čoveka u Ugandi. Smile
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
ako razlika postoji, ona je odraz visih troskova koji radnik u inostranstvu ima!
djelic ima platu koja je na istom nivou kao i ostalim generalnim direktorima u drugim bankama!
ali tu su  i bonusi i td. nema to veze sa drzavljanstvom u djelicevom slucaju. ili donosis kes ili letis!

citao sam jedan clanak o problemu sto su stranci sumnjicavi kada su u pitanju visoke menadzerske pozicije, prema domacim menadzerima. to nije slucaj samo kod nas, vec svuda u svetu. pa stavi sebe u tu poziciju, da siris poslovanje na istok, npr. u vijetnam. da li bi zaposlio domorodca ili bi odavde poslao srbina?

u tom clanku se ta tema obradjuje kao ozbiljan problem u menadzmentu i tvrdi se da za tako nesto nema potrebe.
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20

u svim velikim korporacijama na svetu nikad se ne shtedi na platama visokih menadzera (chak i ako je korporacija prinudjena da otpushta radnike direktori dobijaju ogroman bonus!!!)  .razlog je jednostavan - visoki menadzeri gledaju sebe kao exkluzivan klub u koji ne moze lako da udje neko sa strane ,makar po znanju i sposobnosti bio ne znam kako dobar. jednostavno ,na taj nachin oni osiguravaju lojalnost izmedju sebe .

u zemlje kao srbija obichno se shalju loshiji menadzeri (nekad i po kazni). medjutim ,chak i ako je "lokalni" menadzer bolji ,on ne dobija shansu za najvishe mesto i jednaku platu. jer ako bi srbi sami sebi upravljali i odluchivali - za multinacionalne kompanije vishe ne bi bilo mesta Smile Smile ovako je tu uvek glavni chovek sa strane .

inache te priche o vishim troshkovima zivota su glupost - niko ne placa dodatne bonuse menadzeru koji na primer zbog posla mora da predje iz nemachke u francusku ,nego ta razlika postoji samo u odnosu na lokalnu "kolonijalnu" radnu snagu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
Nokia 
moj cale je project menager u kanadskoj firmi i ima 8 puta manju platu od kanadjana koji radi isti posao na naftnom postrojenju 30 km dalje.
ista firma, isti vlasnik isti ljudi...samo je cale iz srije...
al, opet, cale je i ovako prezadovoljan jer ima 5 puta vecu platu nego sto je imao u rafineriji, au rafineriji je radio mnogo odgovorniji posao, bitniji i tezi...
tako da je to valjda ok.
pa zato na si traze tamo-radicemo za manje pare i bicemo zadovoljni.
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
BlackBerry bold
bf, jel bi ti otisao u neku tamo zemlju za 2000 eura, ako ti je plata u srbiji 2000 eura?
naravno da ne bi!
problem nije u placanju, vec u tome sto uopste dovode strance kad imaju domacu radnu snagu!
ta predrasuda je problem i protiv toga se treba boriti!
a onaj ko nije zadovoljan platom moze uvek da da otkaz!
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 02:26:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.