Možeš da ponavljaš šta si umislio, ali možeš li da daš gde je vernik tako definisan osim u tvojoj glavi?
Žao mi je ako ne možeš da shvatiš tako prostu stvar: Bog je univerzalan, pa prema tome i vernik tog Boga mora da prati tu univerzalnost. Ako si pak rešio da ne želiš to da shvatiš, tvoja slobodna volja.
Citat
Ne...osim ako nije animatronic Jesus (ili makar bobblehead).
Pa ako ne oponaša onda nema smisla ni da ga pominješ, zar ne ?
Citat
Ako kažeš da oponaša onda čini...kako da znam šta ti zamišljaš da radi?
Predmet napravljen da oponaša ne znači da taj predmet nešto i čini. Činiti nešto zahteva akt slobodne volje. Naravno, ti ćeš reći suprotno, da sve što postoji nešto čini.
Citat
Otkud ti koji malo znaš znaš šta neki bog hoće? Još onaj koji je rekao da te zavitlava.
Pa zato što Bog ne krije svoje namere. Nema za tim potrebe.
"Zafrkavanje", da ne kažem nešto jače, je produkt straha. Plašiš se, pa pokušavaš da se ohrabriš nekim jadnim humorom kojim podcenjuješ druge. U smislu, ja sam jadan ali su oni ipak gori . To ne treba Bogu. Potrebno je nekom uplašenom kao ti.
Citat
Po kojoj definiciji? Ti ne pripadaš vrhovnom bogu, već nižem kojeg su Jevreji proglasili za vrhovnog zbog svojih političkih potreba. Vrhovnog boga baš briga i za tebe i za mene. Ali ti malo znaš.
Po definiciji što taj tvoj "niži bog" uopšte nije Bog. Može da bude biće moćnije od tebe (što nije teško) , ali nije univerzalna kategorija.
Ali dobro što si otkrio svoj strah da "vrhovnog boga" baš briga za tebe, i da te je prepustio nižima. Time pokazuješ svoj pogled na Boga kao na nekog zemaljskog kralja ili cara, kojeg baš briga za narod, to prepušta "malim bogovima", tj činovnicima.
Citat
Još uvek nisi sposoban da naučiš. Niti da proceniš koliko neko zna. Nisi čak ni znao da je bog kojem pripadaš niži bog.
Procenio sam da vam je znaje, nažalost, nisko. Ne poznajete osnovne koncepte nauke na koju se navodno pozivate u dokazivanju. Pa vam je teško i da ispratite i najosnovnije stvari o kojima vam pričam. Voleo bih da me nešto naučite, ali zasad, nažalost, ćorak.
Citat
A ipak pripadaš JHVH...nižem bogu.
"Niži bogovi" nisu bogovi. Tj, bogovi su možda za tebe, usled tvog straha.
1) Oh, mislio sam na pasulj Tetovac. Već ubran i osušen, spreman za kuvanje. Inače, razgovor sa neživim stvarima se u psihijatriji naziva Šizofrenije i nažalost, neizlečiva je bolest.
Doista se tako naziva ? A mene su učili da je šizofrenija prekid misaonog procesa uz gomilu drugih simptoma. Verovatno su me prevarili, baš ti hvala što si me obavestio koja je tačna definicija.
Citat
2) Možeš ti da se trudiš koliko god hoćeš i dalje ćeš biti samo čovek sa svojim mozgom i sa svojim idejama. Ti naravno možeš da projktuješ svoje ideje na nepostojeće izmišljene entitete i da zamišljaš kako bi bilo kad bi ti bio bog pa onda nama da prepričavaš svoja maštanja.
To mu otprilike dođe ovako: ja ne umem da letim, i zato svi oni koji pričaju da može da se leti lažu .
Citat
JA: Dakle definicija necega je dokaz da to nesto postoji? I cija je to definicija? Moja nije.
Dakle da rezimiramo: Nema dokaza da bilo koji bog postoji, imamo samo tvoju definiciju. Ta definicija je dovoljna da ćeš da ideš u raj kad umreš.
Da si malo čitao ono što sam ti pisao, video bi da sam rekao da dokaz za postojanje ili nepostojanje Boga logički nije moguć. Naveo sam ti i zašto. Znam da ti je matematička logika potpuno nepoznata i strana oblast, ali barem se potrudi da zapamtiš određene stvari ako ih već ne razumeš.
Citat
4) Već sam te zamolio da ne koristiš cirkularne "dokaze". Ali ti si uporan i verovatno i ne znaš drugačije. Te citate iz biblije možeš da čitaš na časovima veronauke u svojoj sekti, bole me baš levo jajce šta su prepisivači u 1. veku nove ere napisali da je neko čuo nekoga kako Isus to priča.
Tvoja je slobodna volja da te boli uvo. Samo drugih dokaza nećeš dobiti.
Pojednostavljeno, ili ćeš Istinu prepoznati intuitivno, ili ćeš živeti ostatak svog života u strahu . I onda ćeš umreti. To ti je to.
Citat
Sem toga šta je konkretno pisac hteo da napiše. Kakve su to baljezgarije. Kakva demostracija istine je u tim religioznim rečenicama?
5) Imaš na stotine kontroverznih rečenica čak i tvom novom zavetu. Nastavak sledi...
Ako nisi u stanju da intuicijom prepoznaš Istinu, onda si jednostavno izgubljen. Kažem ti ovo da se ne bi lagali i gubili vreme. Postoje evanđeoske izreke koje gađaju u suštinu stvari. Ako ne umeš da je prepoznaš ... šta da se radi.
Žao mi je ako ne možeš da shvatiš tako prostu stvar: Bog je univerzalan, pa prema tome i vernik tog Boga mora da prati tu univerzalnost. Ako si pak rešio da ne želiš to da shvatiš, tvoja slobodna volja.
Bog kojem ti "pripadaš" nije univerzalan. Ali i bez toga, gde je definicija koju si pominjao osim u tvojoj glavi?
Predmet napravljen da oponaša ne znači da taj predmet nešto i čini. Činiti nešto zahteva akt slobodne volje.
Vratio si se na početak, a ništa nisi shvatio. Oponašanje je čin. Ako oponaša onda nešto čini. A ako čini, onda nije neophodna slobodna volja kako si ti umislio.
I to si mogao da zaključiš iz prethodne diskusije kada bi umeo logički da razmišljaš i da nisi sektaš svoje vrste, pa umišljaš stvari o svetu, ljudima i bogu kojem "pripadaš".
Pa zato što Bog ne krije svoje namere. Nema za tim potrebe.
"Zafrkavanje", da ne kažem nešto jače, je produkt straha. ... To ne treba Bogu.
Humora (i to jadnog) ima u Bibliji...a ti je očigledno ne poznaješ dovoljno da razumeš istinu o Bogu kojem pripadaš i o njegovim namerama.
I zašto ne ismevati još jednu neznalicu na forumu koja bi da priča o njemu? To je put ka savršenstvu tvog nebeskog tatice. Jer te i on zavitlava. Ipak je ovo zabava.
Do sada si pokazao da ne umeš da logički ispravno zaključuješ, da ne poznaješ Bibliju i boga kojem "pripadaš", da kada ti se zatraže gde su definicije koje navodiš ne možeš da daš izvor, da ne razumeš značenja reči...
] Bog kojem ti "pripadaš" nije univerzalan. Ali i bez toga, gde je definicija koju si pominjao osim u tvojoj glavi?
Bog koji nije univerzalan, nije ni Bog. To je najprostije što mogu da ti kažem. Ako ni to nisi u stanju da shvatiš, onda idi lepo prati fudbal ili tako nešto. Gubiš vreme sa filosofijom i religijom, to nije za tebe.
Citat
Vratio si se na početak, a ništa nisi shvatio. Oponašanje je čin. Ako oponaša onda nešto čini. A ako čini, onda nije neophodna slobodna volja kako si ti umislio.
Oponašanje nije čin nego osobina. Lutka može da bude plava ili siva, može da oponaša čoveka ili životinju i.t.d. Potpuno pasivno sa njene strane, tako su je napravili.
Citat
Humora (i to jadnog) ima u Bibliji...a ti je očigledno ne poznaješ dovoljno da razumeš istinu o Bogu kojem pripadaš i o njegovim namerama.
I zašto ne ismevati još jednu neznalicu na forumu koja bi da priča o njemu? To je put ka savršenstvu tvog nebeskog tatice. Jer te i on zavitlava. Ipak je ovo zabava.
Ismejavanje kao oblik zabave je svojstveno slabima i uplašenima. Već sam ti objasnio taj mehanizam: ja sam jadan, ali pogledaj ovog, on je još gori.
Dakle, takva vrsta humora je nekakva psihološka štaka tebi, ali Bogu naravno nije potrebna.
Citat
Opet neka tvoja definicija. Ili tvrdiš očigledno, da niži bog nije viši bog? Bog je onakav kakvim ga ti zamišljaš ili nije bog.
Pa šta ja mogu što ti pripadaš nižem, jevrejskom nacionalnom bogu i veruješ u njegovu editovanu i fan fikcija verziju?
Možeš da napišeš da je on BOG,BOG ili BOOOOOG, ali to ništa ne menja.
Ti i dalje zamišljaš nekakve parohijske "bogove", ili "bogove" okružne načelnike. Pa je ovaj jevrejski, ovaj srpski ili slovenski, ovaj kineski ... Odnosno, prenosiš nekakva svoja ljudska iskustva, da li sa nekom administracijom ili ko zna šta.
Da ti ponovim još jednom, Bog je Univerzalan, i nema ograničenu jurisdikciju.
Citat
Do sada si pokazao da ne umeš da logički ispravno zaključuješ, da ne poznaješ Bibliju i boga kojem "pripadaš", da kada ti se zatraže gde su definicije koje navodiš ne možeš da daš izvor, da ne razumeš značenja reči...
Sa moje tačke gledišta to bi se moglo reći za tebe. Logika ti svakako nije jača strana. Mada je Boga nemoguće definisati (ograničenja jezika i te iste logike) , čak i ovo prosto što ti se kaže ne razumeš. Najtužnije je što tražiš izvor za definiciju Boga - izvor za Izvor Svega.
Citat
Onda bog kojem pripadaš nije bog... Jer je on jevrejski nacionalni bog, a ti o tome nemaš pojma.
Nacionalni "bogovi" svakako nisu Bog. Pa ni jevrejski. A ja takvom "bogu" svakako ne bih pripadao.
Po mišljenju Polybiusa koji "pripada" jevrejskom nacionalnom bogu za kojeg umišlja da je univerzalan. I koji i dalje ne može da pokaže gde je definisano da vernik nema versku pripadnost.
Ismejavanje kao oblik zabave je svojstveno slabima i uplašenima. Već sam ti objasnio taj mehanizam: ja sam jadan, ali pogledaj ovog, on je još gori.
Opet prema definiciji Polybiusa koji vidi trn u tuđem oku, a ne vidi gredu u svom, pa projektuje svoje strahove na one koji pokušavaju da mu pomognu da nauči nešto. Zato te ismevam, da vidiš koliko si smešan.
Učenje kroz zabavu. Pa da se popraviš, da budeš bolji, da bude što više boljih ljudi. Pa onda potencijalno svima bude bolje.
A ne da "pripadaš" jevrejskom nacionalnom bogu i umišljaš da radiš pravu stvar.
Ti i dalje zamišljaš nekakve parohijske "bogove", ili "bogove" okružne načelnike. Pa je ovaj jevrejski, ovaj srpski ili slovenski, ovaj kineski ... Odnosno, prenosiš nekakva svoja ljudska iskustva, da li sa nekom administracijom ili ko zna šta.
Ti bogovi su odavno zamišljeni, a sa njima i bog kojem "pripadaš". A zatim su mu dopisane osobine, prema potrebama vremena. Nisi znao?
1) Oh, mislio sam na pasulj Tetovac. Već ubran i osušen, spreman za kuvanje. Inače, razgovor sa neživim stvarima se u psihijatriji naziva Šizofrenije i nažalost, neizlečiva je bolest.
Doista se tako naziva ? A mene su učili da je šizofrenija prekid misaonog procesa uz gomilu drugih simptoma. Verovatno su me prevarili, baš ti hvala što si me obavestio koja je tačna definicija.
Citat
2) Možeš ti da se trudiš koliko god hoćeš i dalje ćeš biti samo čovek sa svojim mozgom i sa svojim idejama. Ti naravno možeš da projktuješ svoje ideje na nepostojeće izmišljene entitete i da zamišljaš kako bi bilo kad bi ti bio bog pa onda nama da prepričavaš svoja maštanja.
To mu otprilike dođe ovako: ja ne umem da letim, i zato svi oni koji pričaju da može da se leti lažu .
Citat
JA: Dakle definicija necega je dokaz da to nesto postoji? I cija je to definicija? Moja nije.
Dakle da rezimiramo: Nema dokaza da bilo koji bog postoji, imamo samo tvoju definiciju. Ta definicija je dovoljna da ćeš da ideš u raj kad umreš.
Da si malo čitao ono što sam ti pisao, video bi da sam rekao da dokaz za postojanje ili nepostojanje Boga logički nije moguć. Naveo sam ti i zašto. Znam da ti je matematička logika potpuno nepoznata i strana oblast, ali barem se potrudi da zapamtiš određene stvari ako ih već ne razumeš.
Citat
4) Već sam te zamolio da ne koristiš cirkularne "dokaze". Ali ti si uporan i verovatno i ne znaš drugačije. Te citate iz biblije možeš da čitaš na časovima veronauke u svojoj sekti, bole me baš levo jajce šta su prepisivači u 1. veku nove ere napisali da je neko čuo nekoga kako Isus to priča.
Tvoja je slobodna volja da te boli uvo. Samo drugih dokaza nećeš dobiti.
Pojednostavljeno, ili ćeš Istinu prepoznati intuitivno, ili ćeš živeti ostatak svog života u strahu . I onda ćeš umreti. To ti je to.
Citat
Sem toga šta je konkretno pisac hteo da napiše. Kakve su to baljezgarije. Kakva demostracija istine je u tim religioznim rečenicama?
5) Imaš na stotine kontroverznih rečenica čak i tvom novom zavetu. Nastavak sledi...
Ako nisi u stanju da intuicijom prepoznaš Istinu, onda si jednostavno izgubljen. Kažem ti ovo da se ne bi lagali i gubili vreme. Postoje evanđeoske izreke koje gađaju u suštinu stvari. Ako ne umeš da je prepoznaš ... šta da se radi.
1) Koristim jednostavne definicije da ne bi otišli predaleko u pogrešnom smeru. Šizofrenici su oni koji umišljaju da im se oblaci obraćaju i da mogu da pričaju sa njima.
2) To što ti ne umeš da letiš, ne umeju ni drugi ljudi, a ptice ne mogu da ti objasne kakav je to doživljaj. Ako si mislio na pilote koji znaju da pilotiraju avionima => oni su samo ljudi koji ti PRIČAJU da umeju da pilotiraju i gle čuda, možeš sam da se uveriš ako sedneš u avion i odletiš sa njima negde. Tako da ponovo tvoje analogija je bezvezna. Bog nepostoji. I nema interakciju sa ljudima. Sve što si ti mogao je da koristiš svoju maštu da izmaštaš šta bi to bilo kad bi tio bio bog.
3)
Citat
da dokaz za postojanje ili nepostojanje Boga logički nije moguć. Naveo sam ti i zašto. Znam da ti je matematička logika potpuno nepoznata
Postoji samo jedna univerzalna logika, nemamo matematičku, slikarsku, delfinijsku logiku. Logika se ne dokazuje. Logikom se dokazuje. Sem toga ti si ostao na Aristotelovoj logici od pre 2000 godina. Danas imamo nauku i naučni metod kojim se utvrđuje stvarnost.
Pojasniću ti ovo za boga. Nema dokaza da bog postoji ili ne postoji. Ti si usvojio definiciju boga kome se klanjaš. Definicija boga je samo to - definicija. I posle te definicije i dalje nemamo nikakvog dokaza da bog postoji niti da potpada pod tvoju definiciju.
4) Intuicija je go kurac. Dok se u praksi ne pokaže svaka lopuža na ovom svetu se koristi intuicijom da ubedi druge da je baš njegova intuicija tačna. Moja intuicija mi kaže da će tramvaji sutra da stanu jer vrane nisko lete danas. Koga bole levo jajce za moju intuiciju. Intuicija može da pomogne u nekim slučajevima, ali da bi se saznala istina potrebna je nauka i naučni metod. (Reci mi intuitivno da su Sunce i Mesec iste veličine?)
5) Ako su te evanđeoske rečenice proizvod društvene misli, socijalnih pomeranja i inteligencije nekog pojedinca ili grupe ljudi koji su do toga došli - ok, ali sasvim sigurno evanđelja koja se bave direktno odnosom sa bogom, šta bog priča ili radi su izmišljene i ponekad čak retardirana, što se ne očekuje od nekog "pametnog" boga. Za vas, vernike iz poslednje klupe, tumačenja njegovih debilnih odluka su prenate na religijeske škole i učenjake da bi se oni kroz vekove raspravljali zašto je neki bog to uradio, a ne nešto drugo.
P.S.
E čoveče i mani me se više sa tim tvojim strahom od smrti. DOSADAN SI.
Ja sasvim lepo živim sa svojim svakodnevnim strahovima, ne samo od smrti nego i od desetine drugih problema, pa mi to ne smeta ni malo da imam koliko toliko kvalitetan život. Ti strahovim me ne parališu kao očigledno tebe. Zbog svojih fobija si i uleteo u tu tvoju sektu da ti tamo ispiraju mozak sa svojim naučno neutemeljenim dogmama.
Po mišljenju Polybiusa koji "pripada" jevrejskom nacionalnom bogu za kojeg umišlja da je univerzalan. I koji i dalje ne može da pokaže gde je definisano da vernik nema versku pripadnost.
Slobodan si da i dalje zamišljaš "nacionalne bogove".
Citat
Kada ti pokušavaš da oponašaš filozofa, da li je to čin ili osobina?
To je ipak više pitanje za tebe. Pošto kažeš da nemaš slobodnu volju, pretpostavimo da je osobina.
Citat
Opet prema definiciji Polybiusa koji vidi trn u tuđem oku, a ne vidi gredu u svom, pa projektuje svoje strahove na one koji pokušavaju da mu pomognu da nauči nešto. Zato te ismevam, da vidiš koliko si smešan.
Učenje kroz zabavu. Pa da se popraviš, da budeš bolji, da bude što više boljih ljudi. Pa onda potencijalno svima bude bolje.
A ne da "pripadaš" jevrejskom nacionalnom bogu i umišljaš da radiš pravu stvar.
Problem je samo u tome što nisi zabavan. Samo si uplašen. Što se tiče učenja, ne možeš da učiš druge, ali barem nešto mogu da nauče na tvom primeru.
Citat
Ti bogovi su odavno zamišljeni, a sa njima i bog kojem "pripadaš". A zatim su mu dopisane osobine, prema potrebama vremena. Nisi znao?
Imaš slobodnu volju da zamišljaš, pa zamišljaj. Samo, šta da se radi, tvoji zamišljeni "bogovi" me ne interesuju.
Citat
Univerzalni Bog nema, ali bog kojem ti "pripadaš" ima.
Slobodan si da u to veruješ.
Citat
Ali "pripadaš"...ili si u međuvremenu prestao da "pripadaš" bogu čije si reči iz Biblije citirao?
Pripadam, odnosno trudim se da pripadam Bogu, univerzalnom i jednom. I tačno je, što je više čovek odvojen od tog Boga, bliži je paklu. Odnosno, već je u paklu. Primer za to si recimo baš ti.
1) Koristim jednostavne definicije da ne bi otišli predaleko u pogrešnom smeru. Šizofrenici su oni koji umišljaju da im se oblaci obraćaju i da mogu da pričaju sa njima.
Koristiš pogrešne definicije, pa dolaziš do pogrešnih zaključaka. I nije prvi put. Uzmi pročitaj šta je šizofrenija pa onda komentariši.
Citat
2) To što ti ne umeš da letiš, ne umeju ni drugi ljudi, a ptice ne mogu da ti objasne kakav je to doživljaj. Ako si mislio na pilote koji znaju da pilotiraju avionima => oni su samo ljudi koji ti PRIČAJU da umeju da pilotiraju i gle čuda, možeš sam da se uveriš ako sedneš u avion i odletiš sa njima negde. Tako da ponovo tvoje analogija je bezvezna. Bog nepostoji. I nema interakciju sa ljudima. Sve što si ti mogao je da koristiš svoju maštu da izmaštaš šta bi to bilo kad bi tio bio bog.
Eto uzmu ljudi paraglajder ili padobran-krilo, pa skoče sa planine i lete. Ne bi verovao.
Citat
Postoji samo jedna univerzalna logika, nemamo matematičku, slikarsku, delfinijsku logiku. Logika se ne dokazuje. Logikom se dokazuje. Sem toga ti si ostao na Aristotelovoj logici od pre 2000 godina. Danas imamo nauku i naučni metod kojim se utvrđuje stvarnost.
Logika je pre svega matematička disciplina. I itekako se ispituju njene mogućnosti, kao i kod svake matematičke discipline. Pa su tako ljudi krajem 19. i početkom 20. veka otkrili neka intersantna ograničenja logike. Da ti ne pišem dalje o tome, jer te ne interesuje.
Citat
Pojasniću ti ovo za boga. Nema dokaza da bog postoji ili ne postoji. Ti si usvojio definiciju boga kome se klanjaš. Definicija boga je samo to - definicija. I posle te definicije i dalje nemamo nikakvog dokaza da bog postoji niti da potpada pod tvoju definiciju.
Ne samo da nemamo dokaz, nego je takav dokaz logički nemoguć. Niti je moguća definicija, jer je Bog "iznad" (nadskup ako hoćeš) našeg sistema.
Citat
4) Intuicija je go kurac. Dok se u praksi ne pokaže svaka lopuža na ovom svetu se koristi intuicijom da ubedi druge da je baš njegova intuicija tačna. Moja intuicija mi kaže da će tramvaji sutra da stanu jer vrane nisko lete danas. Koga bole levo jajce za moju intuiciju. Intuicija može da pomogne u nekim slučajevima, ali da bi se saznala istina potrebna je nauka i naučni metod. (Reci mi intuitivno da su Sunce i Mesec iste veličine?)
Izraz "tramvaji će da stanu jer nešto" nije dobijena intuicijom. Intuicija kao takva nije kauzalna. Izjava "osećam da će tramvaji sutra da stanu" bi mogla da bude intuicija. Bilo kako bilo, ti imaš slobodnu volju da intuiciju ne koristiš, i da je podcenjuješ. Samo, u ovom slučaju intuicija je jedini put.
Citat
5) Ako su te evanđeoske rečenice proizvod društvene misli, socijalnih pomeranja i inteligencije nekog pojedinca ili grupe ljudi koji su do toga došli - ok, ali sasvim sigurno evanđelja koja se bave direktno odnosom sa bogom, šta bog priča ili radi su izmišljene i ponekad čak retardirana, što se ne očekuje od nekog "pametnog" boga. Za vas, vernike iz poslednje klupe, tumačenja njegovih debilnih odluka su prenate na religijeske škole i učenjake da bi se oni kroz vekove raspravljali zašto je neki bog to uradio, a ne nešto drugo.
Naprotiv, evanđeoske rečenice ne smeju da budu zagađene trenutnom društvenom misli i socijalnim pomeranjima. Mada ponekad jesu. Ono što je bitno je upravo ono Univerzalno i Istinito.
Citat
P.S.
E čoveče i mani me se više sa tim tvojim strahom od smrti. DOSADAN SI.
Ja sasvim lepo živim sa svojim svakodnevnim strahovima, ne samo od smrti nego i od desetine drugih problema, pa mi to ne smeta ni malo da imam koliko toliko kvalitetan život. Ti strahovim me ne parališu kao očigledno tebe. Zbog svojih fobija si i uleteo u tu tvoju sektu da ti tamo ispiraju mozak sa svojim naučno neutemeljenim dogmama.
Znam da ti je upravo to slaba tačka, kao uostalom celokupnom ljudskom rodu. Imaš opciju da okreneš glavu. Prati lepo fudbal, ne bavi se filosofijom i religijom. Ali ako si već tu, problem smrti je nešto što se ne može izbeći, kao i problem straha od nje.
To je ipak više pitanje za tebe. Pošto kažeš da nemaš slobodnu volju, pretpostavimo da je osobina.
Za razliku od tebe ja razumem značenja reči, ne izmišljam sopstvene definicije i ignorišem ono što sam prethodno rekao da bih branio zabludu, kao što ti radiš. Tako da, pretpostavka ti je jednaka znanju koje imaš o jevrejskom nacionalnom bogu kojem "pripadaš", loša.
Samo, šta da se radi, tvoji zamišljeni "bogovi" me ne interesuju.
Ne razumeš napisano (kakvo iznenađenje )...nisu moji, nisam ih ja izmislio. Niti su moji zato što ti spominjem onog među njima kojem ti po sopstvenom priznanju "pripadaš". Eto, ništa ne kapiraš, a misliš da drugi znaju manje od tebe. Baš zato što ne kapiraš.
Pripadam, odnosno trudim se da pripadam Bogu, univerzalnom i jednom.
Onda me poslušaj i nauči da bog čije si navodne reči citirao nije originalno univerzalni. Samo su kasnije dopisali da jeste. Ako ti je istina draža od onoga što si umislio da znaš.
I tačno je, što je više čovek odvojen od tog Boga, bliži je paklu. Odnosno, već je u paklu.
A što je udaljeniji od tog Boga bliži je onome gde već jeste, kako si to ranije "genijalno" sročio. I kako neko može da bude odvojen od tog Boga...koliko ih to ima? Počinješ da kapiraš da taj bog nije jedini bog? Ili i dalje nisi sposoban?
« Poslednja izmena: 24. Dec 2023, 22:50:27 od Predragoon »
Eto uzmu ljudi paraglajder ili padobran-krilo, pa skoče sa planine i lete. Ne bi verovao.
Citat
3) Logika je pre svega matematička disciplina. I itekako se ispituju njene mogućnosti, kao i kod svake matematičke discipline. Pa su tako ljudi krajem 19. i početkom 20. veka otkrili neka intersantna ograničenja logike.
Citat
Ne samo da nemamo dokaz, nego je takav dokaz logički nemoguć. Niti je moguća definicija, jer je Bog "iznad" (nadskup ako hoćeš) našeg sistema.
Citat
Izraz "tramvaji će da stanu jer nešto" nije dobijena intuicijom. Intuicija kao takva nije kauzalna. Izjava "osećam da će tramvaji sutra da stanu" bi mogla da bude intuicija. Bilo kako bilo, ti imaš slobodnu volju da intuiciju ne koristiš, i da je podcenjuješ. Samo, u ovom slučaju intuicija je jedini put.
2) Nisi u stanju da pratiš tokove diskusije. LJUDI lete paraglajderom. Oni su ti rekli kako je to. TI možeš sam da se uveriš kako to izgleda. Pošto bog ne postoji, on NE MOŽE da ti kaže kako izgleda božanska pozicija. To je tvoja projekcija, šta bi bilo kad bi ti bio bog.
3) Nije. Logika je univrzalni alat. Ima u matematici logike ali se logika koristi i van matematike, kao na primerima gde nešto sledi iz prepozicije nečeg drugog i kao što sam naveo logičke greške u diskusijama.
Imaš ovde na bureku - na temi Sveznajuca-Neznalica - logičke probleme sveznajućeg boga.
4) Lepo sam ti objasnio da svaki čovek misli da je njegova intuicija nepogrešiva. A ne mogu sve biti istinite. Zato tu nastupa nauka i naučni metod. 2 milijarde muslimana intuitivno oseća da je Alah jedini bog.
5) Idi čoveče ubi se da ne bi više patio, šta da ti kažem. Najluđe je kad na sahranama upravo vernici najviše riču i plaču. Pa zar ne bi trebalo da slave, pevaju i da se smeju i vesele jer je pokojnik napokom otišao u raj.