Da li oni koji osećaju (veruju, misle) da je njihova volja neslobodna, istovremeno osećaju da to tako ne treba biti, da bi trebali biti slobodni u tom "epicentru" svoje duše? Ili su se saživeli sa tom "činjenicom" tako i toliko da tu ništa nebi menjali?
2) To što ti ne umeš da letiš, ne umeju ni drugi ljudi, a ptice ne mogu da ti objasne kakav je to doživljaj.
Ako si mislio na pilote koji znaju da pilotiraju avionima => oni su samo ljudi koji ti PRIČAJU da umeju da pilotiraju i gle čuda, možeš sam da se uveriš ako sedneš u avion i odletiš sa njima negde. Tako da ponovo tvoje analogija je bezvezna. Bog nepostoji. I nema interakciju sa ljudima. Sve što si ti mogao je da koristiš svoju maštu da izmaštaš šta bi to bilo kad bi tio bio bog.
Isti slučaj je kad neki muškarac izjavi: Ja znam kako je to biti majka. Urnebesno smešno.
Citat
Eto uzmu ljudi paraglajder ili padobran-krilo, pa skoče sa planine i lete. Ne bi verovao.
Postoji samo jedna univerzalna logika, nemamo matematičku, slikarsku, delfinijsku logiku. Logika se ne dokazuje. Logikom se dokazuje. Sem toga ti si ostao na Aristotelovoj logici od pre 2000 godina. Danas imamo nauku i naučni metod kojim se utvrđuje stvarnost.
Citat
3) Logika je pre svega matematička disciplina. I itekako se ispituju njene mogućnosti, kao i kod svake matematičke discipline. Pa su tako ljudi krajem 19. i početkom 20. veka otkrili neka intersantna ograničenja logike.
Pojasniću ti ovo za boga. Nema dokaza da bog postoji ili ne postoji. Ti si usvojio definiciju boga kome se klanjaš. Definicija boga je samo to - definicija. I posle te definicije i dalje nemamo nikakvog dokaza da bog postoji niti da potpada pod tvoju definiciju.
Citat
Ne samo da nemamo dokaz, nego je takav dokaz logički nemoguć. Niti je moguća definicija, jer je Bog "iznad" (nadskup ako hoćeš) našeg sistema.
4) Intuicija je go kurac. Dok se u praksi ne pokaže svaka lopuža na ovom svetu se koristi intuicijom da ubedi druge da je baš njegova intuicija tačna. Moja intuicija mi kaže da će tramvaji sutra da stanu jer vrane nisko lete danas. Koga bole levo jajce za moju intuiciju. Intuicija može da pomogne u nekim slučajevima, ali da bi se saznala istina potrebna je nauka i naučni metod. (Reci mi intuitivno da su Sunce i Mesec iste veličine?)
Da ne kažem da si upravo u svojoj poslednjoj rečenici dao definiciju: Da je bog iznad sistema.
Citat
Izraz "tramvaji će da stanu jer nešto" nije dobijena intuicijom. Intuicija kao takva nije kauzalna. Izjava "osećam da će tramvaji sutra da stanu" bi mogla da bude intuicija. Bilo kako bilo, ti imaš slobodnu volju da intuiciju ne koristiš, i da je podcenjuješ. Samo, u ovom slučaju intuicija je jedini put.
2) Daj be. Nešto mi govori (intuicija) da vernici nisu normalni. Nisi u stanju da pratiš tokove diskusije. LJUDI lete paraglajderom. Oni su ti rekli kako je to. TI možeš sam da se uveriš kako to izgleda. Pošto bog ne postoji, on NE MOŽE da ti kaže kako izgleda božanska pozicija. To je tvoja projekcija, šta bi bilo kad bi ti bio bog.
3) Nije. Logika je univrzalni alat. Ima u matematici logike ali se logika koristi i van matematike, kao na primerima gde nešto sledi iz prepozicije nečeg drugog i kao što sam naveo logičke greške u diskusijama.
Imaš ovde na bureku - na temi Sveznajuca-Neznalica - logičke probleme sveznajućeg boga.
4) Lepo sam ti objasnio da svaki čovek misli da je njegova intuicija nepogrešiva. A ne mogu sve biti istinite. Zato tu nastupa nauka i naučni metod. 2 milijarde muslimana intuitivno oseća da je Alah jedini bog.
5) Idi čoveče ubi se da ne bi više patio, šta da ti kažem. Najluđe je kad na sahranama upravo vernici najviše riču i plaču. Pa zar ne bi trebalo da slave, pevaju i da se smeju i vesele jer je pokojnik napokom otišao u raj.
« Poslednja izmena: 26. Dec 2023, 13:06:08 od sharpSoniq »
Da li oni koji osećaju (veruju, misle) da je njihova volja neslobodna, istovremeno osećaju da to tako ne treba biti, da bi trebali biti slobodni u tom "epicentru" svoje duše? Ili su se saživeli sa tom "činjenicom" tako i toliko da tu ništa nebi menjali?
Slobodan u smislu da niko ne može da me spreči da govorim istinu o tvojoj "pripadnost" jevrejskom nacionalnom bogu za kojeg misliš da je univerzalni?
Slobodan u smislu da ti je univerzalni Bog omogućio da veruješ u šta želiš, i da On ne želi da ti uzima tu slobodu. I da, tvoja slobodna volja je uslovljena Njegovom Voljom da ti da tu slobodnu volju.
Citat
Onda me poslušaj i nauči da bog čije si navodne reči citirao nije originalno univerzalni. Samo su kasnije dopisali da jeste. Ako ti je istina draža od onoga što si umislio da znaš.
Bog jeste Univerzalan. Ono što ljudi zamišljaju , kojekakvi nacionalni i parohijski bogovi, nije univerzalno, a samim tim to i nije Bog. Tek kad čovek shvati da iza te njegove lažne slike postoji pravi Bog, onda se približava Istini. Da ti dam primer, ti npr zamišljaš Svaroga ili Peruna kao nekakvog samo srpskog boga. Ali kad shvatiš da je Bog Univerzalan, onda taj tvoj mali bog više nije nacionalni, nego postaje sveopšti.
Citat
A što je udaljeniji od tog Boga bliži je onome gde već jeste, kako si to ranije "genijalno" sročio. I kako neko može da bude odvojen od tog Boga...koliko ih to ima? Počinješ da kapiraš da taj bog nije jedini bog? Ili i dalje nisi sposoban?
Što je čovek udaljeniji od Boga jeste bliži ovome gde već jeste - zemaljskom životu punom patnje gde ga čeka smrt. Ne znam šta ti tu nije jasno. Ljudi koji se odreknu Boga su upravo oni koji se najgrčevitije bore za zemaljski život jer drugo nemaju. A ipak ne mogu da spreče neminovno.
2) Nisi u stanju da pratiš tokove diskusije. LJUDI lete paraglajderom. Oni su ti rekli kako je to. TI možeš sam da se uveriš kako to izgleda. Pošto bog ne postoji, on NE MOŽE da ti kaže kako izgleda božanska pozicija. To je tvoja projekcija, šta bi bilo kad bi ti bio bog.
Pera kaže da leti paraglajderom. Mika kaže da je nemoguće da ljudi lete. Laza ima opciju da posluša Peru i da proba i on da poleti, ili da posluša Miku i da ne pokuša uopšte Tako ti je i sa komunikacijom sa Bogom.
Citat
3) Nije. Logika je univrzalni alat. Ima u matematici logike ali se logika koristi i van matematike, kao na primerima gde nešto sledi iz prepozicije nečeg drugog i kao što sam naveo logičke greške u diskusijama.
Logika je u današnje vreme striktno matematička disciplina, a njene rezultate interpretira filosofija matematike. Baš zato što je alat za dokazivanje, potrebna je matematička strogost u konstruisanju logike. S tim u vezi, logika sama za sebe kaže da nije univerzalna. Baš te teoreme nekompletnosti pokazuju da u svakom sistemu postoje logički validni izrazi koji nisu ni tačni ni netačni. Odnosno, tek iz nekog spoljnjeg nadskupa sistema se može utvrditi njihova tačnost.
Citat
4) Lepo sam ti objasnio da svaki čovek misli da je njegova intuicija nepogrešiva. A ne mogu sve biti istinite. Zato tu nastupa nauka i naučni metod. 2 milijarde muslimana intuitivno oseća da je Alah jedini bog.
Daleko od toga da je intuicija nepogrešiva . Ja prvi ne smatram da je moja intuicija nepogrešiva. Ali je jedini kanal komunikacije sa Bogom. Kako znati ono što je tačno ? Po plodovima njihovim poznaćete ih, reče Isus.
Citat
5) Idi čoveče ubi se da ne bi više patio, šta da ti kažem. Najluđe je kad na sahranama upravo vernici najviše riču i plaču. Pa zar ne bi trebalo da slave, pevaju i da se smeju i vesele jer je pokojnik napokom otišao u raj.
Strah od smrti je svojstven svim ljudima, pa i vernicima. Ne znam šta ti tu nije jasno. Ali savlađivanjem straha od smrti otvaraju se vrata Života. Nije poenta u samoubistvu, nego o pobedi nad strahom.
Slobodan u smislu da ti je univerzalni Bog omogućio da veruješ u šta želiš, i da On ne želi da ti uzima tu slobodu. I da, tvoja slobodna volja je uslovljena Njegovom Voljom da ti da tu slobodnu volju.
Nemaš izbora da imaš slobodan izbor. Ako bog želi da misliš da imaš slobodnu volju, ti ne možeš da znaš imaš li ili ne. Ali ti misliš da znaš šta bog misli.
Bog jeste Univerzalan. Ono što ljudi zamišljaju , kojekakvi nacionalni i parohijski bogovi, nije univerzalno, a samim tim to i nije Bog. Tek kad čovek shvati da iza te njegove lažne slike postoji pravi Bog, onda se približava Istini. Da ti dam primer, ti npr zamišljaš Svaroga ili Peruna kao nekakvog samo srpskog boga. Ali kad shvatiš da je Bog Univerzalan, onda taj tvoj mali bog više nije nacionalni, nego postaje sveopšti.
Nije bog onako kako ti zamišljaš da nacionalni jevrejski bog kojem "pripadaš" mora da bude. Zašto onda ne "pripadaš" Perunu, Indri, Amunu ili Atenu? Zašto ne pričaš da je neko od njih univerzalni Bog i batališ skup različitih teoloških priča i ideja koje su skupljene i editovane u Bibliji?
Jer ako izmisliš da je Dambldor jedini čarobnjak u literaturi ikad, to ne menja činjenicu da nije. Čak i da uspešno osnuješ crkvu Dambldora, proglasiš ga za univerzalnog boga i postojeće tekstove o njemu edituješ. I da složiš priču da ti prija ono što pročitaš. Isto važi i za boga kojem "pripadaš".