Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Feb 2026, 19:05:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 38 39 41 42 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodna volja  (Pročitano 39592 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Da ponovim još jednom, ako Bog nema versku pripadnost onda i vernik (ako pripada Bogu i drži se Boga) nema versku pripadnost.
Možeš da ponavljaš šta si umislio, ali možeš li da daš gde je vernik tako definisan osim u tvojoj glavi?

I oponaša li taj lik na krstu pravog čoveka ?
Ne...osim ako nije animatronic Jesus (ili makar bobblehead).  Smile

Dakle lutka u izlogu koja stoji ceo dan nešto čini ?
Ako kažeš da oponaša onda čini...kako da znam šta ti zamišljaš da radi?

Bog nema nameru da ti uzima slobodu izbora.
Otkud ti koji malo znaš znaš šta neki bog hoće?
Još onaj koji je rekao da te zavitlava.  Smile

Bog po definiciji ne može da bude (jedno)nacionalan. Ipak je Kreator Univerzuma koji uključuje sve nacije.
Po kojoj definiciji?
Ti ne pripadaš vrhovnom bogu, već nižem kojeg su Jevreji proglasili za vrhovnog zbog svojih političkih potreba.
Vrhovnog boga baš briga i za tebe i za mene.
Ali ti malo znaš. Smile

Nisam protiv učenja. Problem je što vi nekako uvek još manje znate. Za sad me niste mnogo naučili.
Još uvek nisi sposoban da naučiš.
Niti da proceniš koliko neko zna.
Nisi čak ni znao da je bog kojem pripadaš niži bog. Smile

Samo što ja nisam preterano zainteresovan za "male bogove". Mene interesuje Bog, Jedan i Jedini.
A ipak pripadaš JHVH...nižem bogu. Smile
« Poslednja izmena: 22. Dec 2023, 23:00:31 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd
Još jednom, u kojem rečniku piše definicija po kojoj vernik nema (versku) pripadnost?
Da ponovim još jednom, ako Bog nema versku pripadnost onda i vernik (ako pripada Bogu i drži se Boga) nema versku pripadnost.

Opet. Logicka greska: NE SLEDI.

Opet mali primer da pojasnim.

Vernici u Jahvea su jevreji. Jahve je bog jevreja. Jahve nema versku pripadnost jer ne moze da pripada samom sebi.

Muslimani imaju Alaha. Alah ne pripada samom sebi.

Hrišćani pripadaju Isusu a on sam ne pripada samom sebi.

Malo opširnije ali ovo ti je već 3 ili 4 put da ne razumeš da praviš velike logičke greške.
« Poslednja izmena: 22. Dec 2023, 22:56:02 od sharpSoniq »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
što se tiče razgovora sa oblakom (pošto nisi do sad ukapirao) , radi se o razgovoru sa Onim koji ga je stvorio.
Ljudi se pitali šta je ovo, a ono odgovor Polybiusu na pitanje "Šta sam zaslužio, Gospode?".  Smile

Meditaciji, ako ti se tako sviđa.
Meditaciji...dakle verovatno nisi pravoslavac.

Trudim se da se približim stanovištu Večnog. Ako budeš malo razgovarao sa oblacima možda jednog dana osetiš i stanovište delfina.
Rastafarijanac.  Smile
« Poslednja izmena: 22. Dec 2023, 23:19:43 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd

1) Oblak, kamen i pasulj su nezive stvari. Samo ziva bica tj. mi ljudi imamo svest. Za sada postoje polemike da li kuce, mace i delfini imaju svest ili ne. Posto je i definicija svesti jako nejasna. Svest bi se mogla karakterisati kako tvoje misli misle o sebi samima.

Čak i ovozemaljska biologija tvrdi da je pasulj živa stvar (biljka). O tome šta sve ima svest se zaista vodi polemika. A što se tiče razgovora sa oblakom (pošto nisi do sad ukapirao) , radi se o razgovoru sa Onim koji ga je stvorio. Meditaciji, ako ti se tako sviđa.

Citat
2) Kazes sa ljudskog stanovista? A sa kog stanovista ti nastupas? Imas mogucnost da se premestis u delfina pa da nam kazes kako je sa njegovog stanovista. Dakle ti mozes da imas samo jedno, svoje ljudsko stanoviste jer imas samo jedan mozak i jednu svest. To sto ovde prezentujes je samo tvoje misljenje (koje mozda delish sa drugima ili ne) ali je tvoje.

Trudim se da se približim stanovištu Večnog. Ako budeš malo razgovarao sa oblacima možda jednog dana osetiš i stanovište delfina. Ako se budeš držao tog svog jednog stanovišta, ne pokušavajući da vidiš stanovišta drugih, onda ćeš ostati ograničen. Samim time smrtan i u patnji.

Citat
3) Dakle definicija necega je dokaz da to nesto postoji? I cija je to definicija? Moja nije. Ja sad mogu da izmislim definicuju za bice koje ne postoji i samim tim to odmah pocne da postoji. Samo nemoj da me drndas sa glagolom "postojati".

Dokaz za postojanje ili nepostojanje Boga je nemoguć. To sam ti već rekao. To potvrđuje i logika (Gedelove teoreme nekompletnosti). Jednostavno je nemoguće iz jednog sistema dokazati čak i sam taj sistem, a kamoli onaj veći koji ga uključuje. U našem primeru iz ljudske perspektive dokazati/opovrgnuti Boga.

Citat
4) Na kom si ti nivou da proglasavas nesto za jeres ili da je neki tekst izvitoperen? Otkud znas da je bash tvoja verzija ispravna. Da me ne protumacish pogresno, bole me levo jajce i za jevreje, muslimane i vas hriscane podjednako. Dakle na osnovu kojih tacno kriterijuma si se odlucio sta je tacno a sta nije? I samo nemoj onaj bezvezni cirkularni argument. Tacno je zato sto je tacno.

Na osnovu kriterijuma Istine. Koji i ti poseduješ. Jer kad čitaš Isusove izreke iz Jevanđelja intuitivno ih osećaš kao duboku Božiju Istinu . Na primer :

8:10 A kad se Isus ispravi, i ne videvši ni jednog do samu ženu, reče joj: Ženo! Gde su oni što te tužahu? Nijedan te ne osudi?
8:11 A ona reče: Nijedan, Gospode! A Isus joj reče: Ni ja te ne osuđujem, idi, i odsele više ne greši.

Kad čitaš Stari Zavet, mnogo toga ne izgleda kao da je izrekao Bog. Jer i nije, izvitopereno je.

Citat
5) Moraces da procitas neke tekstove koje si namerno preskocio kad si studirao religiju. Kod tvog boga, koji god da je, imas 300 plus zakona, pravila i naredbi koje su u najmanju ruku kontraverzne i suprotstavljene jedna drugoj. Zato  i imate milion svestenika i 10.000 nominacija i jedno 5,6 glavih racvanja, jer ni vi sami ne umete da rastumacite sta su prepisivaci hteli da vam poruce.

Kod Boga nema ništa kontroverzno. Bog je jednostavno Istina. A lažne proroke koji iskrivljuju Istinu je lako prepoznati. Kao što reče Isus, po plodovima njihovim ćete ih poznati.

Citat
Dakle u najkracim crtama. Bog rece: Kako ja zapovedam ili u pakao.

Ne. Ako si odvojen od Boga, već si u paklu. Što si više odvojen, pakao ti je bliži.

1) Oh, mislio sam na pasulj Tetovac. Već ubran i osušen, spreman za kuvanje. Inače, razgovor sa neživim stvarima se u psihijatriji naziva Šizofrenije i nažalost, neizlečiva je bolest.

2) Možeš ti da se trudiš koliko god hoćeš i dalje ćeš biti samo čovek sa svojim mozgom i sa svojim idejama. Ti naravno možeš da projktuješ svoje ideje na nepostojeće izmišljene entitete i da zamišljaš kako bi bilo kad bi ti bio bog pa onda nama da prepričavaš svoja maštanja.

3) Vidim da imamo puno tačaka ovde pa se gubi nit razgovora. Ništa zato podsetiću te šta si napisao i koji je bio moj odgovor na to.

Citat

TI: Rekao sam ti. Raj nije ništa drugo nego povezanost sa Bogom na jednom višem nivou.

TI: Bog je po definiciji Jedan, Neograničen, Univerzalan. Mali "bogovi" sa ograničenim sposobnostima i dužnostima nisu interesantni za ovu priču.

JA:  Dakle definicija necega je dokaz da to nesto postoji? I cija je to definicija? Moja nije.

Dakle da rezimiramo: Nema dokaza da bilo koji bog postoji, imamo samo tvoju definiciju. Ta definicija je dovoljna da ćeš da ideš u raj kad umreš.

4) Već sam te zamolio da ne koristiš cirkularne "dokaze". Ali ti si uporan i verovatno i ne znaš drugačije. Te citate iz biblije možeš da čitaš na časovima veronauke u svojoj sekti, bole me baš levo jajce šta su prepisivači u 1. veku nove ere napisali da je neko čuo nekoga kako Isus to priča.

Sem toga šta je konkretno pisac hteo da napiše. Kakve su to baljezgarije. Kakva demostracija istine je u tim religioznim rečenicama?

5) Imaš na stotine kontroverznih rečenica čak i tvom novom zavetu. Nastavak sledi...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd
Mnogobrojni autori Jevanđelja – a
svi su oni pisali mnogo decenija posle raspeća – nisu mogli da
se slože ni oko čega bitnog. Matija i Luka ne mogu da se slože
oko bezgrešnog začeća ili Isusovog porekla. Direktno protivreče
jedan drugom povodom “bega u Egipat” – Matej kaže da je Josif
“opomenut u snu” da odmah pobegne, a Luka kaže da je svo troje
ostalo u Vitlejemu sve dok Marija nije bila “pročišćena u skladu
sa Mojsijevim zakonom”, što je moralo da traje 40 dana, i da su
se zatim preko Jerusalima vratili u Nazaret. (Uzgred, ukoliko ima
neke istine u toj priči o begu u Egipat kako bi se sklonilo dete
nakon što je Irod izdao naredbu o ubijanju dece, onda su nas
Holivud i mnogi hrišćanski ikonografi obmanuli – teško da bi
bilo moguće plavokosu i plavooku bebu odvesti u deltu Nila ne
privlačeći pažnju.)
U Jevanđelju po Luki kaže se da je do čudesnog rođenja došlo u
godini kada je car Avgust naredio popis u svrhu naplate poreza, i
da je tada Irod vladao Judejom a Kirinije bio guverner Sirije. To je
od svega što je ijedan biblijski pisac ikada uspeo da napiše najbliže
istorijskom datiranju. Ali, Irod je umro 4. godine “pre Hrista”, a
tokom njegove vladavine guverner Sirije nije bio Kirinije. Nijedan
rimski istoričar ne pominje nikakav Avgustov popis stanovništva,
no jevrejski hroničar Josif kaže da jeste bilo popisa – ali ne i teško
sprovodivog zahteva da se ljudi vrate u mesto svog rođenja – i
to šest godina posle navodnog rođenja Isusa. Sasvim je očigledno
da je sve ovo smušena rekonstrukcija, zasnovana na usmenom
predanju, i to dosta vremena nakon samih “događaja”. Pisci ne
mogu da se usaglase ni oko elemenata koji su postali deo mita:
drastično se razilaze u vezi sa Besedom na gori, u vezi sa Hristovim
krštenjem, Judinim izdajstvom i Petrovim poricanjem. A što
je najneverovatnije, ne mogu da slože ni oko priče o raspeću i
uskrsnuću. Zbog svega toga jedno tumačenje naprosto moramo
odbaciti – ono koje kaže da su sva četiri Jevanđelja božanskog
porekla. Knjiga na kojoj su možda sva četiri zasnovana, i koju
naučnici u svojim spekulacijama označavaju sa “Q”, izgubljena je
zauvek; to, reklo bi se, govori o priličnom nemaru od strane boga
za koga se tvrdi da ju je “nadahnuo”.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
Citat
Trudim se da se približim stanovištu Večnog. Ako budeš malo razgovarao sa oblacima možda jednog dana osetiš i stanovište delfina. Ako se budeš držao tog svog jednog stanovišta, ne pokušavajući da vidiš stanovišta drugih, onda ćeš ostati ograničen. Samim time smrtan i u patnji.
zar nisi i ti smrtan i u patnji?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Ma ne, sektaši veruju*, poput (lažnog) apostola Pavla, da su spašeni, a dobar deo njih  i da samo što se Isus nije vratio (isto kao Pavle pre 2K godina)...a onda krepaju. Smile

Kad se već pominje samoproklamovani "apostol" Pavle on je, za razliku od sektaša i povremenog delfina Polybiusa govorio kako je moguće dokazati da bog postoji**...izgleda da je i NZ "uprljan" i da Delfinus i članovi  sekte kojoj pripada znaju bolje od osnivača pokreta.  Smile

I gaje ovakav sunovrat logike:

"Ne. Ako si odvojen od Boga, već si u paklu. Što si više odvojen, pakao ti je bliži."
Kad si bliži Beogradu, dok si na Dorćolu ili na Vračaru?  Smile

*To jest lažu sebe i druge.
** Doduše i u Bibliji piše sve i svašta, po potrebi se stavovi drže i napuštaju.
« Poslednja izmena: 23. Dec 2023, 11:29:32 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
a msm da je napiso ranije da je i on kao u nekoj valjda patnji tj da nije POTPUNO savlado strah od smrta il tako neš,pa mi to sumnjivo,čudna je vrsta sektaša  Smile
meh,svakako je krele ispranog i deformisanog mozga,BRAVO!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
Mnogobrojni autori Jevanđelja ....

Sad na brzinu pogledah ko je autor ovog teksta.
Zvao se Kristofer Hičens, bio je atesita jevrejskog porekla.
Kaže se da pravio razliku izmedju "Jevreja" sa kojima je priznavao da ima
porodičnu vezu, i "Judaizma" koji je odbacio.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd
Mnogobrojni autori Jevanđelja ....

Zvao se Kristofer Hičens, bio je atesita jevrejskog porekla.
Kaže se da pravio razliku izmedju "Jevreja" sa kojima je priznavao da ima
porodičnu vezu, i "Judaizma" koji je odbacio.

Dobro, i... ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 38 39 41 42 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Feb 2026, 19:05:18
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: volja Slobodna
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.