Ako si gledao bilo koji film o "Mad Max" mogao si da vidiš kako tačno izgleda anarhija i kako je planeta zemlja izgledala u prvobitnoj ljudskoj zajednici.
Takođe možeš da zaključiš kako izgledaju moralana i etička načela kad ti bandit ubije ženu i dete.
Ako si gledao bilo koji film o "Mad Max" mogao si da vidiš kako tačno izgleda anarhija i kako je planeta zemlja izgledala u prvobitnoj ljudskoj zajednici.
Takođe možeš da zaključiš kako izgledaju moralana i etička načela kad ti bandit ubije ženu i dete.
Postkatastrofični SF "Mad Max"-a pokazuje anarhističnost jednog društva, a mene zanima ono što mu prethodi: anarhističnost razmišljanja. Jer iz misli proizilaze reči, pa dela....
Ponajbolji film na temu (jedne od) prvobitnih zajednica je "Potraga za vatrom" Samo ukucati u Google "filmovi sa prevodom quest for fire".
...sve to što si nabrojo ga uopšte ne čini slobodnim e moj ti..jer nije imao slobodu i kontrolu nad time šta želi nego mu je to dolazilo automatski/po difoltu/ko zna odakle itd
''mogu da radim ono što želim,ali ne mogu da želim ono što želim''ili tako nešto,para fraziram
Baš to...predsednik je inače veliki fan i stručnjak za Šopena, kako ga od milošte naziva.
Moje mišljenje je da prvo naučiš reči pa onda da razmišlljaš pomoću reči.
Jer su našli neku decu u džungli koja su odrasla među majmunima ili vukovima, sad nije ni važno i ta deca su imala potupuno animalno ponašanje.
Da, čitao sam o tim slučajevima. Bilo bi zanimljivo od njih saznati (kasnije, kada nauče da vokalizuju svoje misli i osećanja nekim od jezika) kako je izgledao njihov unutarnji proces komunikacije sa samim sobom.
Koja je razlika u "količini" slobode mišljenja između genija, običnog čoveka, budale/idiota i robota?
Ova prva trojica, premda imaju različite distance izmedju "plafona" i "patosa" razmišljanja, imaju isti koncept urodjeno-stečene slobode misli. Robot ima informacije na svom hard disku, "sejvirane" od jednog od gorepomenute trojice.
Bilo bi zanimljivo od njih saznati (kasnije, kada nauče da vokalizuju svoje misli i osećanja nekim od jezika) kako je izgledao njihov unutarnji proces komunikacije sa samim sobom
nikako,nisu ga imali budući da nisu imali reči bez reči nema misli i svesti,garant!
Moje mišljenje je da prvo naučiš reči pa onda da razmišlljaš pomoću reči.
Jer su našli neku decu u džungli koja su odrasla među majmunima ili vukovima, sad nije ni važno i ta deca su imala potupuno animalno ponašanje.
Da, čitao sam o tim slučajevima. Bilo bi zanimljivo od njih saznati (kasnije, kada nauče da vokalizuju svoje misli i osećanja nekim od jezika) kako je izgledao njihov unutarnji proces komunikacije sa samim sobom.
Koja je razlika u "količini" slobode mišljenja između genija, običnog čoveka, budale/idiota i robota?
Ova prva trojica, premda imaju različite distance izmedju "plafona" i "patosa" razmišljanja, imaju isti koncept urodjeno-stečene slobode misli. Robot ima informacije na svom hard disku, "sejvirane" od jednog od gorepomenute trojice.
Pa "razmisljali" su pomocu slika. Ljudski mozak radi preko paterna, uzorka koji je prethodno zapamcen. Ako treba da se nadje hrana, dakle gladan si, u mozgu ti se stvaraju slike gde si poslednji put video hranu: bobice, banane, sitne zivotinje.
Kad naucnici pokusaju da rese neki problem u mozgu im se stvara model, slika toga sto pokusavaju da rese, a onda verovatno i slike formumala i ostalog.
Ali debil, dakle neko ko ima 60IQ nije u stanju ni sam da jede, niti da se obuce, niti da pisa i da obavlja veliku nuzdu. Njegov mozak je na nivou robota.
« Poslednja izmena: 15. Nov 2023, 14:36:55 od sharpSoniq »
Pa "razmisljali" su pomocu slika. Ljudski mozak radi preko paterna, uzorka koji je prethodno zapamcen. Ako treba da se nadje hrana, dakle gladan si, u mozgu ti se stvaraju slike gde si poslednji put video hranu: bobice, banane, sitne zivotinje.
Kad naucnici pokusaju da rese neki problem u mozgu im se stvara model, slika toga sto pokusavaju da rese, a onda verovatno i slike formumala i ostalog.
Ali debil, dakle neko ko ima 60IQ nije u stanju ni sam da jede, niti da se obuce, niti da pisa i da obavlja veliku nuzdu. Njegov mozak je na nivou robota.
Nisu ono jedini koji razmišljaju "u slikama". Do odredjenog uzrasta svi tako radimo a onda se pojavljuju sve kompleksniji koncepti. Jedna od prekretnica mogu biti i negativni brojevi: kako detetu objasniti da napiše da "ima" minus 3 jabuke! Ali i to prodje.
Teško je nama manje-više prosečnog intelekta da shvatimo način razmišljanja debila (koji je na nivou deteta od 8-10 godina). Nije nam to nemoguće ali jeste teško. Meni bi bilo zanimljivije da saznam kako unutar takve osobe misli i osećanja se prelamaju, dogovaraju, prosudjuju...