Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 02:19:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodna volja  (Pročitano 33994 puta)
19. Maj 2023, 02:31:52
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
Postoji li takva sloboda?
Naravno da ne postoji.
Postoji samo volja, ograničena datostima na koje nikako ne možemo utjecati pa tu volju, koja doduš postoji,  nikako ne možemo zvati slobodnom. Naime, čim postoje ograničenja tu slobode nema. Kad bismo je pored ograničenja kojima je opterećena smatrali slobodnom (voljom) tada bismo morali prihvatiti da druge (neslobodne) slobode nema jer nekakvu slobodu ima i zatvorenik u tamnici kao i pas na lancu pri čemu se sloboda zatvorenika mjeri veličinom ćelije u kojoj je zatočen, dok se psečja sloboda mjeri dužinom lanca kojim je vezan. Slobodna bi volja trebala proizlaziti is slobodnog mišljenja, ali je ono (avaj!) daleko od slobode jer je neminovno vezano za tuđa iskustva pa prema tome ne mogu biti produkt našeg slobodnog mišljenja
Ta kakva bi nam bila slobodna volja kad nemamo slobodnog mišljenja?
Uostalom kako bismo objasnili postojanje i nastanak slobodne volje?
Možda bismo u tu preveliku misteriju ni krivog ni dužnog upetljali samog Boga?
On bi nam kao dao slobodnu volju?
Kao dar?
Kad se nekog daruje, potrebno je da daroprimac jasno izrazi privolu primitka dara, ali tko nas je ikada pita za bilo kakvu privolu?
Uostalom, nismo je mogli ni dati jer kako bismo je dali kad nismo imali slobodne volje u odlučivanju primitka ili odbijanja takvog dara?

Ovih nekoliko (polu) slobodnih misli stavljam pred poštovani forum Bureka pa ako netko smatara da se po tome još može čeprkati (mada su se na tu temu izredali mnogi, što veći i što manji umovi) bilo bi mi drago čuti drukčijih mišljenja i komentara.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Već smo se dotakli tog pitanja pre 5,6 godina na drugoj temi.

Apsolutna slobodna volja ne postoji. Ako imaš prirodne zakone kojima moraš da se povinuješ, onda tu nema slobode.

Medjutim problem je oko termina "SLOBODA". Svako ima slobodu da misli šta hoće i da na osnovu toga odabere šta će da kaže (svakako ne šta će i da urad). S obzirom da je govor svesni napor i dolazi od pojedinčeve volje da progovori i kaže šta misli, tada moj zaključak je da ljudi imaju slobodnu volju mišljenja i govora.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
nema šta da se doda,sve si lepo reko budjavi ali ne vredi neki to neće skapirati ni za sto godina,npr ovaj blusoniq

Apsolutna slobodna volja ne postoji. Ako imaš prirodne zakone kojima moraš da se povinuješ, onda tu nema slobode.

Medjutim problem je oko termina "SLOBODA". Svako ima slobodu da misli šta hoće i da na osnovu toga odabere šta će da kaže (svakako ne šta će i da urad). S obzirom da je govor svesni napor i dolazi od pojedinčeve volje da progovori i kaže šta misli, tada moj zaključak je da ljudi imaju slobodnu volju mišljenja i govora.
nema nikakvog problema oko toga,kad se kaže ''sloboda'' podrazumeva se da se misli na apsolutnu slobodu jer je sloboda sama po sebi..apsolutna (te kao takva očigledno ne postoji nigde,bar si to skapirao), termin ''neapsolutna/ograničena sloboda'' je tragikomično apsurdan i očigledan oksimoron/paradoks i  nemam pojma kako 10 godina ne uvidjaš to..znači čim je bar MALO i bar na BILO KOJI način ograničiš-ona prestaje da bude ''sloboda''/''slobodna''već..paj sad..ograničena! a ''sloboda'' i ''ograničenje'' su antonimi,dva suprotna,nespojiva pojma tkd..jesi konacno skapiro? ne a?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Slobodna volja i te kako postoji.
Znam jer sam gledao (i to bez titla jer perfektno znam engleski).

https://www.imdb.com/title/tt0106965/
« Poslednja izmena: 19. Maj 2023, 21:55:02 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
ahahah budalice bre jedna,pa to nema veze sa slobodnom voljom,to je free WILLY a ne free WILL,znači to je ime onog delfina il šta je već,willY, a will je volja,nema to veze jedno s'drugim,pogrešio si i permutovo sve  Smile Smile Smile
BRAVO  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Willy je nadimak od Will. Smile

Nije delfin, delfini su ribe, a čuo sam da je ovo velika njorka...crno bela prica koja leti ispod površine vode.
« Poslednja izmena: 20. Maj 2023, 07:28:50 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
svejedno,nevidim kako bi ovaj dečiji film mogo da dokaže postojanje slobodne volje (iako nisam gledo priznajem)..ako si bio ozbiljan oko toga a izgleda da jesi  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Neophodno je (svojevoljno) gledanje 3x godišnje i svakim danom tokom posta, da se razumije...garant.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50043
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S24

Сложио бих се и додао да имамо и слободу осећања. Да ли ћемо господара вучића мрзети или волети зависи искључиво од нас.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Morao bih da dodam da ja ne mogu sebe da nateram da nekoga volim ili mrzim. To dolazi iznutra i ja nisam svestan kada sam odlucio da nekoga volim.

Inace poslednih dana gledam nekoliko YT videa koji se ticu MATRIX filmova i tema slobodne volje koji se promalja kroz ovu trilogiju. Ja ne mislim da je odabir koji NEO radi proizvod slobodne volje. Uostalom i ljubav zbog koje on odlucuje da zrtvuje ceo ZION nije proizvod slobodne volje jer je motivisan ljubavi.

Ali njegova ideja da ne veruje u sudbinu je proizvod njegove *ogranicene slobodne volje kao uostalom i svaki zdravi skepticizam.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 02:19:01
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: volja Slobodna

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 1.337 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.