Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 23:46:27
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodna volja  (Pročitano 34019 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 226
Slobodna volja ne postoji. Da postoji onda bih ja imao opciju da pre početka svog rođenja izaberem kakav ću i gde ću da se rodim ili da li ću uopšte da se rodim.

Što se Boga tiče Boga ni Bog nema slobodnu volju jer unapred sve zna šta će da de desi. Zna i za svoj početak i za svoj kraj. I sve radi prema svom planu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
itekako postoji,i ti to znaš samo se praviš blesav,dokazi su svuda oko tebe
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Slobodna volja može da se difiniše na puno načina.

Problem nastaje kad se prihvati samo jedno objašnjenje.

Recimo sloboda da si mogao da izabereš drugačije. Ili sloboda da možeš da misliš šta hoćeš.

U determinisanom univerzumu nema mesta za apsolutnu slobodnu volju, ali pošto same subatomske čestice imaju superpoziciju onda je sve neka vrsta verovatnoće.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
-razmisljanje da je nesto sto se nije desilo "moglo da se desi" nije racionalno. desava se samo ono sto je moralo da se desi, nikada se do sada nije desilo nesto sto je "moglo da se desi", postoji samo ono sto je moralo da postoji. to je surova stvarnost uzrocno posledicne realnosti, ne postoje "slucajnosti" svaka posledica je predodredjena uzrokom, kako u nama tako i oko nas. svi smo mi tacno to sto jesmo sa tacno odredjenim mogucnostima koje imamo bez obzira kada postajemo svesni tih mogucnosti. svako je u svakom momentu tacno ono sto jeste i radi tacno ono sto ga cini onim sto jeste. ako se coveku dopada to sto jeste onda dolazi do zablude da je "u kontroli", a ako se coveku ne dopada to sto se desilo onda dolazi u zabludu da je nesto drugo "moglo da se desi" i da je "mogao da se odluci za nesto drugo"

sloboda je "sistem/proces/zakonitost u kojem ne postoje ogranicenja" sto kod coveka ne postoji. sloboda izbora je iluzija u kojoj se veruje da covek kontrolise ono sto ustvari radi po defaultu. i to po principu kada nesto uradi, covek veruje da je mogao da uradi nesto drugo, a nikada se nije desilo da je bilo ko uradio nesto sto je mogao, nego svi uvek rade ono sto su morali da urade
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 226

Malo pre ja sam ti rekao zašto ne postoji slobodna volja. Koji dokaz? Daj jedan jedini dokaz.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745

Malo pre ja sam ti rekao zašto ne postoji slobodna volja. Koji dokaz? Daj jedan jedini dokaz.
slobodna volja" je iracionalna tvrdnja da "ja" ima mogucnost izbora. svako ko tvrdi da "ja" ima bilo kakav izbor je u kontradikciji sa cinjenicom da je "ja" kreacija koja nije imala nikakav izbor da postane taj i takav "ja". svaki covek umire postojeci, tako da svako ko je svestan svoje smrtnosti moze da kaze da je vec mrtav, bez obzira da li ce ta smrt nastupiti za 5 minuta, 5 dana, 5 godina
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 226

slobodna volja" je iracionalna tvrdnja da "ja" ima mogucnost izbora. svako ko tvrdi da "ja" ima bilo kakav izbor je u kontradikciji sa cinjenicom da je "ja" kreacija koja nije imala nikakav izbor da postane taj i takav "ja". svaki covek umire postojeci, tako da svako ko je svestan svoje smrtnosti moze da kaze da je vec mrtav, bez obzira da li ce ta smrt nastupiti za 5 minuta, 5 dana, 5 godina

Ali opet je činjenica da ne možeš da napraviš ni prvi osnovni izbor, a to je da li ćeš da se rodiš, kao kakav i gde.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Svest je prvi znak slobodne volje. Roboti i nesvesna bića nemaju mogućnost izbora, tj, njihov izbor je stvar algoritma koji se odvija u njihovim "mozgovima".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745

Ali opet je činjenica da ne možeš da napraviš ni prvi osnovni izbor, a to je da li ćeš da se rodiš, kao kakav i gde.
upravo to,to je i najveći i najočigledniji dokaz da nema slobodne volje
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3745
Svest je prvi znak slobodne volje. Roboti i nesvesna bića nemaju mogućnost izbora, tj, njihov izbor je stvar algoritma koji se odvija u njihovim "mozgovima".
haha opet lupetaš po običaju
svest uopšte nije znak ni dokaz slobodne volje,to što si SVESTAN nečega,ne znači da to i KONTROLIŠEŠ pobogu
stvarno se brinem za tvoj iq kad ti ovoliko ne ide elementarna (to znači osnovna) logika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 23:46:27
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: volja Slobodna

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.