Tja; da sačekamo još malo pa da vidimo razliku izmedju našeg "sve" i Božijeg "sve". Ne bih ja žurio sa zaključcima, još uvek smo u prvoj i drugoj trećini one rečenice.
Sačekali smo više nego što je i Isus navodno kazao i nego što je osnivač Hrišćanstva kakvog ga imamo očekivao.
Sam si rekao da je Sin žrtvovan da bi sve spasio od greha neimanja poverenja u Boga. I da nemaju svi poverenje u Boga. Znači, fejlovao je.
(Tek) ovih dana sam čitao knjigu Viktora Frankla "Zašto se niste ubili". Knjiga nije religiozno štivo. On je to napisao za 9 dana, odmah po izlasku iz koncentracionih logora. Doživljaji, iskustva koja je tamo stekao ... Nenormalna, normalna i nad-normalna ponašnja u ekstremnim uslovima.
"Koncentracioni logor je tu samo kao primer, recimo kao model. Želeo sam njime da dokažem ne samo da život ima svoj smisao, već i da ga zadržava u svim uslovima i pod svom okolnostima, čak i onakvim kakvi su bili u logoru Aušvic, i da će ga sačuvati do svog zadnjeg trenutka, do našeg poslednjeg daha." V. Frankl
Religioznima je smisao zivota da sluze izmisljenim bogovima i njihovim prohtevima.
(Igram igricu Assasin Creed: Origins. I tu kaze lepo covek, mozes da uradis sta god hoces ako je to volja bogova. Dakle kompletan kretenizam. Ili mogu da uradim sta god hocu ili ce mi bogovi nacrtati sta treba da uradim)
Ostali (ne-religiozni), neki traze smisao ceo zivot, neko se zadovolji da zivi kako ume i zna najbolje sto moze.
« Poslednja izmena: 19. Feb 2024, 17:31:44 od sharpSoniq »