Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Београд је лепа варош, него шта  (Pročitano 2802 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ташци

За шест особа узима се једно цело јаје а брашна се дода толико, колико треба да се то јаје чврсто замеси.
На средини чисте даске просеје се мало брашна, скупи на гоми- лу, разгрне у средини те гомиле тако, да ова остане празна, улу- па у исту јаје, метне се у њега на врх ножа соли, па се ножем окренувши сечицу себи, удара и замахује по јајету дотле, док се беланце са жуманцетом и соли не измеша.
Затим се ножем помало захвата све више и више брашна, док најпосле тесто не очврсне толико, да се даље мора додавајући брашна месити прстима, односно шакама. Кад тесто додавањем брашна поприлично очврсне, меси се на дасци дотле, док се потпуно не изједначи, односно, док по њему не нестане тестаних испрекрштаних жилица и грудица, односно док прсти при гње- чењу не остану од теста потпуно чисти, а гњечењем се удешава, да тесто буде округло као лопта. Тада се са даске ишчисти све сувишно брашно, та лопта од теста се длановима испритиска, не би ли се спљоштила, па се онда оклагијом развија, да се од ње- га начини што тања и што округлија обга (јуфка), а округла ће би- ти тада, кад се развија прво на страни од себе и себи, са десна на лева, затим са четир стране које стоје између ових поменутих страна, па онда редом, полако помичући и окретајући обгу, све док се потпуно правилно не заокругли и не растањи. Док се обга тањи, не сме се много посипати брашном, него тек само толико, да се за оклагију или даску не залепи.
Пошто се обга растањила а надев начинио, помеће се овај на њу кашичицом и испомажући се ножићем тако, да је једна гоми- лица од друге од прилике два до два и по центиметра далеко, пресавије се један део обге, стињи се мало прстом оно празно место теста између гомилица, па се онда мавишњаком, (демер- мавиш) праве мали ташци, оставе на дасци да мало провену, односно да се сасуше, и укувају се у чорбу. По себи се разуме, да се ташци у чорби морају дуже кувати него друго тесто, пошто су већи комадићи.

Примедба:
• Надев за ташке прави се овако: у малу шерпењу, која се прис- тави на огњиште, метне се пола варјаче масти кад се, ова за- греје, саспе се на њу пола главице врло ситно исецана црна лу- ка и мало зелена першуна, а кад се ова смеса упирјани, метне се у шерпењу ситно исецан комадић беле телеће џигерице, која се искувала у води или још боље, у мало говеђе чорбе, један ко- мадић пресне црне телеће џигерице, која се ножем са кожице саструже, дода се мало соли и ситна бела бибера, поклопи и остави да се добро упирјани, па онда са огњишта скине; пошто се мало охлади, улупа се у ту смесу једно жуманце, добро се из- меша а пошто се охладила, надевају, односно пуне се њоме таш- ци, као што је унапред речено.
• Неке домаћице упирјане у луку само белу џигерицу, а црну сас- тругану пресну заспу у исто доба на лукац, неке пак искувају и једну и другу кад улупају жуманце; то је ствар укуса.
• Џигерице, и беле и црне, довољно је за шест особа толики ко- мадић, колико је велик длан.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ћевап од сомске рибе

За ову сврху узима се само сомска сечена риба (за шест особа два килограма). Риба се ослободи сваке масти или сланине и кожице, исече на подједнаку са доброг прста дебелу парчад, добро се осоли, сложе сви осољени комадићи у чинију, саспе на њих уврх пун мали тањир ситно исечена црна лука, једна уврх пуна мала кашика ситно исечена зелена першуна, три повеће ситно исечене зелене паприке (зими се употребе паприке из си- рћета, које три до четири часа престоје у хладној води), једна мала кашика ситне црвене паприке, пола мале кашике ситног белог бибера и једна мала кашика брашна.
Сва смеса се овлаш с рибом заједно измеша, збије, што је могу- ће јаче на дно чиније, покрије потежим тесним заклопцем и ос- тави да тако престоји на хладовини седам до осам часова.
Тада се комадићи рибе сложе дужом узане дугачке тепсије је- дан уз други тако, да између сваког буде помало зеленога лука, у коме је риба престојала, а потом обложе свим зачињеним лу- ком, што је у чинији преостао, прелију са пет до шест великих ка- шика отопљене вреле масти или осам до десет великих кашика исто тако врела зејтина, па онда се тепсија метне у пећ и остави да се риба пече док лукац на њој лепо не порумени, што буде от- прилике за један час, а за све то време се ћевап прелива соком и луком, што је у тепсији око њега.
Тада се извади из пећи, сложи на дугачку узану чинију тако, како је био у тепсији, прелије луком и соком што је преостао у шер- пењи и уз одређену киселу салату, која се међутим зготовила носи на сто.

Примедба:
• Овај ћевап буде још укуснији кад се пече на ражњу. Тада се удеси исто тако, само се комадићи рибе натакну на ражањ, исто се тако између њих сложи зачињен лукац, натакнути комадићи обложе преосталим луком. ражањ смести на окачаљке, које су на тепсији начињене за ту сврху, па онда пече као што је горе ре- чено. Само се при сваком преливању ражањ мало окрене, да би се ћевап једнако испекао. Готов се скине са ражња полако на чинију и сложи као што је печен.
• Сложен у чинији окити се ради лепшег изгледа са једног и дру- гог краја чиније крецавим зеленилом.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Упитијана кувана свињетина

За ову сврху употребљују се свињске уши, папци, њушка, реп и кожурица, са које се мора сва маст скинути. Ови делови исеку се на омању парчад, добро осоле, метну у лонац, налију хладном водом толико, да у њој подобро огрезну, дометне се од сваке зе- лени пола очишћена и на омање комадиће исечена корена и једна очишћена и наполе пресечена главица црна лука, па онда се пристави на огњиште да подједнако тихо ври, док се месо добро меко не скува, али да ипак не отпадне са костију. Зелен пак не сме се јако скувати, зато је треба зарана повадити на- поље. Пошто се скувало месо, повади се напоље и послаже то у мале то у веће чиније. Чорба пак, у којој се кувало месо, остави се поклопљена да се мало сталожи, па онда се полако процеди у други чист суд и остави да стоји на млаком месту. Међутим се очисти и врло ситно исеца подоста бела лука (количина зависи од укуса), завеже у чисту танку крпицу, спусти да мало престоји у поменутој чорби, па онда се извади, варјачом о лонац притиска, да се што више тако процеђена бела лука сцеди у чорбу, иста се добро измеша, па се онда њоме налију чиније, у којима је пос- лагано скувано месо и држе напољу на хладовини, док се и ме- со и чорба у њима не упитија.

Примедба:
• За све време, док се месо кува, мора се са површине воде ски- дати сва маст и пена.
• Кожурица се исече на омање дугуљасте комаде, те се скувана увије, да изгледа као кобасица и тако смести у чинију.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Чесница

Меси се први дан Божића
Тесто се умеси и удеси као за савијачу, али се јуфке тек мало осуше, јаче омасте, испресавијају као пита и сложе у округлу теп- сију, која се добро намаже машћу. У тесто пак метне се новац какав ко воли; но који се добро опере, а смести у листове изме- ђу средине и ивице чеснице; па онда чесница пече. Неколико минута, пре но што ће се испећи, премаже се озго отопљеним и врелим медом, подржи још мало у пећи, па се онда извади и пошто се охлади, носи се на сто цела.
За столом је домаћин кида на делове ("чести"), које редом на- мењује.
Први комад намени се кући, други путнику, трећи полаженику, па онда домаћину, домаћици, по старешинству деци и осталим до- маћима.
А вели се у народу, да ће онај, у чијем делу буде новац, те године бити најсрећнији. Добивен новац откупи се од оног, ко га је до- био, другим новцем, те задене за икону или се иначе чува до ид- ућег Божића.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Филовани црвени патлиџани са јајима

Спреми се, очисти од петељака и опере онолико омањих, прав- илно округлих црвених патлиџана, колико особа има. Са сваког патлиџана одсече се сасвим мали заклопац, па се онда издуби тек само толико, да се очисти од семена и меке средине. Тада се у шерпењу пристави на огњиште толико слатка масла, да га отопљена у њој буде са два прста, пошто се исто загреје, посоле се издубљени патлиџани, полако спусте у слатко масло тако, да им отвори буду горе, па се тако подобро испеку.
Међутим се у другој шерпењи скува од патлиџана умокац, али много гушћи но обично а у исто доба обаре се у води толико јаја, колико патлиџана има.
Пошто је и то готово, успе се у округлу, не јако дубоку чинију зго- товљени умокац, али тако да чинија остане два прста празна, прелије мало киселим скорупом, који се кашиком овлаш разму- ти, поређају у чинију уонаоколо печени патлиџани, метне у сваки од њих обарено, од љуске очишћено јаје, и носи на сто.

Примедба:
Јаја треба да буду меко скувана. Јаја се у патлиџан могу метнути цела, и тада се сместе тако, да им шиљаста страна буде окрену- та горе, или им се са затубасте стране одсече толики комадић, да се лепо види сасечено жуманце, те им се тада шиљаста стра- на окрене доле. Но то је ствар укуса.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Хајдучки купус

За шест особа узме се једна повећа главица, која се очисти од свела, односно натрула лишћа, пресече на поле, па онда свака пола на омање кришке, са којих се сасече дебело корење, но тако, да се лишће не раствори. Тада се послажу у повећу шерпе- њу, налије хладном водом, мало се осоли, поклопи и остави да ври, док се не скува, онда се од воде оцеди и поклопи.
Међутим се у повећу шерпењу метне две варјаче масти, кад се ова на огњишту загреје, саспе се унутра пет до шест главица уме- рено ситно исецана црна лука, кад овај омекне, дода се пола кафене кашике ситне црвене паприке и сручи пола килограма, на мале комадиће исечена од бута а пола килограма од ребара, свињска или јагњећа меса (што је ствар укуса), налије врелом водом полако, да у њој огрезне, дода једна до две зелене пап- рике, мало осоли, поклопи и остави да ври, док се месо толико не укркти, да над њим буде сока као над паприкашом. Тада се међу тај паприкаш помећу кришке од купуса, остави да се покло- пљен мало тако прокува, па онда се налије врелом водом још толико, да над купусом буде поретка чорба, према укусу се до- соли, а ко воли и са две до три коцке шећера ослади (ово особи- то онда ако купус није сладак) и пошто тако још мало проври, из- макне се са јаке ватре и сипа у чинију.

Примедба:
Пре но што ће се купус сипати у чинију, треба у мали лончић ка- шиком покупити с њега сву паприком обојену маст, која је на по- вршини му одскочила, па њоме купус прелити када се успе у чи- нију. Паприке, које су у купусу куване, треба у чинију метнути тако, да до пола, оном страном где је петељка, извирују из чиније. Ку- пус се може налити и чистом врућом водом, али је са месом уку- снији. Боља је жута, пљошта главица купуса, него зелена пупчас- та. Осим кувана меса дају се уз овај купус као додатак и печени свињски котлети.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Царска печеница

Царском печеницом назива се горњи предњи део леђа, на коме се остави и један део ребара. Иста се готови сирова, свежа, али и сува. Сирова свежа царска печеница готови се од млада свињ- чета.
Најлепше је, да под кожом, која се остави на том комаду, буде са два прста сланине. Пошто се месо опере, остави се у комаду, добро се осоли, утре горња кожа тако, да на њој не остане није- дне мрвице соли (јер би се тако при пециву раскокала), па онда се оштрим ножем кожа до сланине пресече на омање четверо- куте. Тако удешено месо прелије се врелом машћу и метне се у пећ да се пече, док поменута горња кожа не буде крута (реш), као у прасета.
Ово месо се не прелива, јер се доле пече у масти и свом соку, а горе својом отопљеном сланином.
Пошто се испече, исече се на омање подједнаке комадиће, сло- жи на чинију тако, да изгледа као што је било цело, залије се одозго соком, односно машћу, која је у шерпењи преостала и, уз одређену зготовљену салату, носи на сто.

Примедба:
За оне који воле посебно се нечим љутим почастити, уз ово јело најбоље иде нарендани рен у винском сирћету, који се сипа у засебну малу чинију.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Чапкунице (погачице са чварцима)

Утопи се у мало млека тек да се у њему размути 4 дека квасца са врло мало брашна и 1 коцка шећера и метне на умерено топ- ло место да се кисне, док се не дигне.
Међутим се на дасци длановима натре 750 гр брашна са 125 гр (отприлике као крупно кокошје јаје и покомад) слатка масла, замеси са 3 жуманцета, 3 велике кашике кисела скорупа, сручи унутра ускисао квасац, дода мало соли и најпосле тек толико млека, да се брашном замеси у почврсто тесто.
Тако измешено тесто остави се да у чинији на умерено топлом месту ускисне, потом сручи на даску, дебелом оклагијом развије, поспе по њему 750 гр ситно исечених чварака, па се онда трипут превије и развије као лиснато тесто са слатким маслом, али се мора водити рачуна да не постоји него да се одмах једно за другим развије.
Онда се, пошто се тесто четврти пут с прста развије, исеку мале погачице, поређају у машћу намазану тепсију, нарецкају ножем, премажу целим умућеним јајетом и пеку док лепо не пожуте.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.