Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Слаба информисаност о завештању органа  (Pročitano 662 puta)
19. Sep 2011, 19:52:59
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
Browser
Mozilla Firefox 6.0.2
mob
LG Nexus 5
За одлуку о завештању и донирању органа, осим хуманости, неопходна је и добра информисаност о процедури добијања донор картице. Код већине лекара опште праксе на југу Србије тешко ћете добити информацију о поступку добијања донор картице.

Ове недеље у Србији је продужено пет живота, јер су две породице дозволиле да се донирају органи њихових најближих, који су доживели мождану смрт. Осим хуманости, за одлуку о завештању и донирању органа неопходна је и добра информисаност о процедури добијања донор картице.

Ивана Мирчић из Ниша, мајка двоје деце, прошле године је једва успела да пронађе добровољне даваоце крви за операцију супруга. Знала је да је људима који чекају орган још теже, па је са још 20 својих пријатеља и рођака одлучила да завешта органе. Каже да је то учинила из хуманих разлога.

"Завештање и донирање органа код нас више није табу тема, људи о томе говоре слободно, мада сви људи са којима сам разговарала кажу да нису довољно информисани о свему томе", каже Мирчићева.

Иако је интересовање за завештање органа веће него ранијих година, код већине лекара опште праксе на југу Србије ћете тешко добити информацију о поступку добијања донор картице.

Александра Игњатовић, директор Дома здравља у Сврљигу, каже да никада званично нису добили ниједан флајер да би едуковали лекаре, али су се сами организовали, па на састанцима разговарају о томе шта је најбоље и како да разговарају са пацијентима који им дођу и питају о тој процедури.

Пракса је показала да се људи углавном одлучују за завештање свих унутрашњих органа. Има и оних, међутим, који избегавају давање ткива и рожњаче.

Видојко Ђорђевић, руководилац тима за трансплантацију Клиничког центра "Ниш", каже да су  у разговору са заинтересованима за завештање органа приметили да они ипак не знају шта и како желе, али да је важна њихова хуманост.

Свест о завештању и донирању органа се и на југу Србије променила, али чини се недовољно.

Иако је све више оних којима је трансплантација неопходна, за протекле четири године је само 13 људи у том делу Србије успело да продужи живот. Трансплантиране су три јетре, а десет пацијената је добило нови бубрег.

Video

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 6.0.2
Mislim da bi mnogo više ljudi zaveštalo organe kada ne bi bilo ovoliko korupcije u zdravstvu. Ljudi se boje i nepoverljivi su, sa razlogom. Pored toliko uhapšenih lekara zbog korupcije i dalje ogroman broj lekara traži mito za razne zahvate i operacije. Ko će onda garantovati da sutradan neko ko je zaveštao organe neće biti "greškom" ubijen pri operaciji uraslog nokta, hernije, ili slične gluposti, a njegovi organi završiti kod nekog ko je dobro platio?
Lekarima su ljudi bitni kao i neka stoka, kasape ih svaki dan, tako da je to za njih jedna smrt manje, više.
Nazovite me paranoikom, ali ne verujem im ništa.
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.51
mob
Nokia 
ima kod nas dosta da se radi da bi ovo zaživjelo kako treba  Smile
a i ne vjerujem doktorima gotovo ništa,ko mi garantuje da će,ako zavještam nešto,da se trude oko mene ako doživim udes recimo,kao što bi se inače trudili
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.51
ама не дам и тачка ...  Smile

а ови што прде о потреби донирања, добиће моју делимичну пажњу тек кад покажу своју донорску картицу.
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Chrome 14.0.835.163
mob
Nokia 
Dacu sve i jedan organ koji ce moci da se iskoristi u slucaju moje smrti, isto tako potpisacu dokument pre svake operacije o NE ozivljavanju ....Da me iskljuce sa aparata, ne zelim da budem biljka, i neka "podele" moje organe onima kojima jako trebaju.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5437
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 6.0.2
mob
Nokia zvrr
Pa zar se plašite da će vam neki ljekar posvetiti manje pažnje pri određenim intervencijama samo zato što zna da ste potencijalni donator organa? Smile Nema bojazni za tako nešto. Ljekari koji pružaju pomoć osobama u npr. saobraćajnim udesima nisu povezani sa ljekarima koji se nalaze u tom transplantacionom timu. Doniranje organa je moguće samo kad se i pored svih terapijskih mjera utvrdi postojanje nepovratne moždane smrti.
« Poslednja izmena: 19. Sep 2011, 22:20:44 od slavko_pg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 6.0.2
mob
LG Nexus 5
Ne pise ljudima na celu: "Ja imam karticu za sherovanje organa, kill me than fuck me ili obrnutim redosledom".

Druga je stvar sto ce neki organ od donora zavrsiti kod cike koji vise plati za njega.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.045 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.