Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Maj 2026, 00:41:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: sisanje (2008)  (Pročitano 111073 puta)
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
Ovaj gore intervju je dao sam autor koji je toliko ušao u materiju i koji je toliko kompetentan da ne zna šta je nacionalizam.Ovaj intervju ispod je dao čovek koji je video film pa ko hoće neka ih uporedi.
Ovaj članak po meni dosta otkriva radnju i može da pokvari gledanje ovog filma o kom se inače sve zna.Ili ga zaobiđite ili ga nađite i čitajte kao ja na sopstvenu odgovornost.Nadam se da ovaj deo nije mnogo otkrio.

ŠIŠANJE (2010)

Autor exkluzivnog rivjua koji sledi je Nikola Popević, stalni povremeni saradnik ovog bloga, koji je imao dubiozno zadovoljstvo da ŠIŠANJE (aka SISANJE) vidi na pretpremijernoj novinarskoj projekciji. Zato nemojte od nas tražiti linkove za skidanje ovog filma - gledajte ga u bioskopu, počev od 5. - pardon, 6. oktobra!

"Šišanje" je neobično gledalačko iskustvo. Bilo bi nepošteno reći da se radi o kriminalno lošem filmu; ako ništa drugo, nije mi bio dosadan kao ogromna većina srpskih filmova, što je dovoljno da ne dobije onu legendarnu Radivojevićevu ocenu D (domaći). Neobičan je najviše zbog toga što se, umesto već kontroverzne (uglavnom među onima koji ga nisu gledali, već samo slušali o njemu) priče o skinhedima, navijačima i "pogrešnim izborima" koji mladog čoveka odvedu na stranputicu, ispostavlja da se radi o fantastici. Preciznije, o podžanru alternativne stvarnosti. Nisam usamljen u toj proceni, Bojana Novaković koja tumači jednu od glavnih uloga, misli(la) (je) isto, pa je za Novosti izjavila sledeće: "Kad mi je Stevan poslao scenario, mislila sam da je neka fantastika, i bilo mi je čudno kako može da se radi stilom koji je realan."

Ne samo što je film "odrađen stilom koje je realan" (sic! ; ma šta to značilo), film samome sebi daje težinu uvodnim telopom, posvetom svim žrtvama huliganskog nasilja, a naročito odjavnim tekstom, podužim spiskom žrtava sa opisom događaja u najkraćim crtama. U više navrata garniran arhivskim snimcima razbijanja gej parade '01, paljenja američke ambasade i Bajrakli džamije, "Šišanje" je film koji se očigledno trudi da tematiku razmatra ozbiljno, a po početnim kadrovima reklo bi se čak i pseudo-dokumentaristički. Međutim, po izboru materijala (zašto baš gore navedeni incidenti, a ne i neki drugi jednako atraktivni i zabeleženi kamerama?) i činjenici da se kroz ceo taj kolaž provlače i slike Miloševića i Koštunice, veoma se lako može izvući i zaključak da je, koliko god se trudio da bude pseudo-dokumentarac, takođe veoma daleko od nepristrasnosti. Svakako daleko od tinejdžerskog filma u stilu osamdesetih, kakvog ga je još na početku snimanja najavljivao koscenarista Dimitrije Vojnov.

*prekidamo program zbog važnog saopštenja za javnost*

Iako je redovnim posetiocima ovog bloga poznat sukob njegovog vlasnika i Vojnova, ovaj tekst nema za cilj dezavuisanje, blaćenje ili lično kritikovanje, niti stajanje na bilo čiju stranu. Tekst će se baviti filmom, potkulturama koje su ga inspirisale i načinom na koji su prikazane i zapravo je više niz misli koji će se u uobličenijoj formi (možda) pojaviti u nekom od narednih brojeva "Filaža". Molim da svi to poštujete. Hvala.

Veliki problem "Šišanja" jeste što je režiser njime previše hteo, da bude atraktivan i nehermetičan, da bude ozbiljna drama, a u isto vreme i politička kritika. A pri tome taj režiser nije Oliver Stoun. Pa sve i da jeste, teško je da bi se takav zalogaj, ova tema u Srbiji danas, mogao obraditi za stotinak minuta. Kad se tome doda očigledno ideološko i estetsko neslaganje koscenarista, dobili smo ovo što "Šišanje" zapravo i jeste – vešto uslikani politički pamflet, nezaokružen i nedorečen, koji zahteva nategnuta "čitanja" da bi imao smisao, kad već nema samosvest da bude ono što jeste – fantastika. Alternativna stvarnost.

Upozorenje – rivju će imati više bitnih spojlera. Jedan od najvećih pluseva "Šišanja" je to što, i pored povremenog praznog hoda, nije dosadan. Imajte to na umu. Likove oko kojih se radnja vrti, Novicu i Relju, kao i licemernu vlast oličenu u lažljivoj profesorki, "Šišanje" profiliše veoma rano na matematičkom takmičenju. Novica nije drukara, bezobziran je prema onima koje smatra inferiornim i gaji veliko poštovanje prema Relji kome je bila potrebna pomoć. Da bi se odužio za uslugu, Relja (očigledno skinhed, vrsni matematičar ali navodno ne Novičinog kalibra) mu otkriva jedan novi svet – "Majn kampf", fudbalski stadion i srpsku antisemitsku inteligenciju.

Opširnije : http://cultofghoul.blogspot.com/2010/09/sisanje.html

Ovo su samo neke slike iz filma :

A evo i muzike   

http://www.youtube.com/watch?v=wEHqJChNXg8

IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
muzika - don't like on 1st listening Smile
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
American History X
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 287
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
American History X

Romper Stomper?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 6.0.472.63
mob
Apple 15
Sve zajedno...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
  Nisam gledao film ali mogu da tvrdim da je ovo još jedan "moderan,angažovan i autentičan film".Primetio sam nešto kod ovih naših novih filmova i reditelja i nadam se da nisdam usamljen u tome (mislim prvenstveno na Srpski Film koji je postavio "standarde ponašanja").Mnogo skandala i buke i povike da će film zbog "autentičnosti" biti zabranjen,premijera u inostranstvu i želja umetnika da se zapadu predstave kao jedini i pravi iluminatori života i stanja (koji samo oni izgleda tako vide) u Srbiji.
  Ne slušam ovu vrstu muzike koju sam gore okačio pa nisam kompetentan da je upoređujem sa ostalom iz tog faha ali ne mogu a da ne primetim da je gnusno patetična.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 4859
Zastava Србија
OS
Windows 7
Browser
Chrome 6.0.472.63
Реп "музика" и скинси нео фашисти...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 155
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 6.0.472.63
mob
Nokia C3
Sve zajedno...  Smile
+ Fabrika fudbala
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.10
  Našao sam nešto a tiče se današnje premijere.Ista vest iz dva izvora koji slede u nastavku.

B92

Stevan Filipović: nije bilo pretnji

Reditelj filma "Šišanje" Stevan Filipović uputio je dopis medijima u kome navodi da ekipi tog filma nisu upućene pretnje na zvaničnim sajtovima pojedinih organizacija, kako su neki listovi prethodnih dana pisali, već putem foruma neonacističkih sajtova.

Filipović je naglasio da on nijednom nije izjavio da mu je bilo koja organizacija pretila dopisom sa memorandumom ili tekstom na zvaničnom sajtu, već da su u pitanju pogrešna tumačenja izjava članova ekipe u javnosti.

"Ono što jeste istina je da su članovima ekipe mnogobrojne pretnje upućene putem diskusija na forumima neonacističkih sajtova kao što je 'Stormfront Srbija', kao i u vidu komentara gledalaca na sajtu 'YouTube', na kome se nalazi trejler za film, naravno anonimne i pod pseudonimima, a nekoliko članova ekipe dobili su i usmena upozorenja i 'dojave' od pripadnika raznih, uglavnom, huliganskih, grupa", naveo je Filipović.

Svi komentari i pretnje, kao što je pozivanje na batinanje i linčovanje reditelja, prijavljene su policiji, koja se, prema Filipovićevim rečima, najozbiljnije bavi ovim slučajem i garantuje bezbednost publike na premijeri, koja je večeras, 6. oktobra, u Centru "Sava".

On je dodao da je cela ekipa na filmu radila četiri godine, ne da bi učestvovali u dnevnopolitičkim "prepucavanjima", već da bi pokušali da pošalju jednu univerzalnu poruku protiv nasilja, svakom ko je spreman da je čuje.

Producent filma Branislav Jević apelovao je na sve da film shvate kao poruku "onome što je dobro u svakom od nas, kako bi ukazali na zlo, koje opet postoji u svakom od nas i pokušali da ga pobedimo i uđemo u neko srećnije vreme i bolji svet".

Film "Šišanje" govori o nasilju među navijačima, akcijama skinheda i društvenim strukturama koje manipulišu takvim grupama, a kroz priču o srednjoškolcu, nadarenom za matematiku, koji se, zaveden harizmom vođe navijača i skinheda, priključuje toj grupi.

Izvor :  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_id=463490

MONDO TV: "Šišanje" neće da provocira skinse

06. oktobar 2010. 10:51 > 15:33

Reditelj filma "Šišanje" Stevan Filipović kaže da mirno čeka premijeru u Centru "Sava", jer nije želeo da provocira ekstremiste, već da iznese svoje mišljenje na tu temu.

"Šišanje" je priča o odrastanju, ljubavi i odanosti i pogrešnim izborima glavnog junaka Novice. On je mladi matematički genije koji misli da će sve svoje dečačke snove, poštovanje i ljubav ostvariti ukoliko se pridruži jednoj od navijačkih grupa.

Vođen harizmom navijačkog vođe Relje i zaljubljenošću u svoju komšinicu Minu, Novica postaje vođa navijačke i skinhead grupe.

Film govori o tome kako sistem zloupotrebljava zaslepljenost mladih ljudi pogrešnom ideologijom i koliko je malo pogrešnih koraka potrebno mladom čoveku da uništi svoj i živote svojih najbližih.

Reditelj Stevan Filipović više puta je izjavio da je želeo da snimi "konkretnu priču o ličnoj odgovornosti mladog čoveka (skinheda) i odgovornosti društva za stvaranje uslova u kojima će fašizam ili mutirani nacionalizam da budu normalna stvar".

U izjavi za MONDO Filipović je rekao:

"Pretpostavljam da će ovaj film isprovocirati određene grupe ljudi, ali to nam nije bio cilj. Želeli smo da kažemo naše mišljenje kroz taj film, tako da sam ja miran".

Međutim, pojedini su to shvatili drugačije, pa je članovima ekipe prećeno u diskusijama na forumima neonacističkih sajtova, komentarima na trejler filma na sajtu YouTube, kao i usmeno, od pripadnika raznih grupa.

Tim povodom se na dan premijere Stevan Filipović oglasio saopštenjem u kome je podvukao da su ovakve pretnje "blagovremeno dokumentovane i javljene policiji, koja se najozbiljnije bavi ovim slučajem i garantuje bezbednost premijere".

"Grupama čiju zabranu traži i republički javni tužilac zbog raspirivanja mržnje prema neistomišljenicima preporučujem da se pozabave sopstvenim problemima, umesto da licemerno prete medijima i umetnicima. Ekipa i ja smo na ovom filmu radili pune četiri godine, ne da bismo učestvovali u dnevnopolitičkim prepucavanjima, već da bismo poslali jednu univerzalnu poruku protiv nasilja svakom ko je spreman da je čuje", napisao je Filipović.

Svečana premijera filma u Centru "Sava" ima i sasvim simboličan datum - 6. oktobar. Mladi reditelj kaže da nije slučajno.

"To je ono što se nikada nije dogodilo i mnogima to smeta. Država se nije konačno razračunala sa lošom zaostavštinom vladavine Slobodana Miloševića", objasnjava Stevan.

Film je nastajao gotovo četiri godine zbog materijalnih problema, jer u početku nije dobio podršku Filmskog centra Srbije na konkursu za sufinansiranje, pa su scene snimane po fazama, kada je i koliko bilo novca. Sada je, sudeći prema velikom broju ljudi koji su odgledali promotivni trejler, u konkurenciji za najgledaniji film godine. Dobro je prošao i kod renomiranih filmskih umetnika.

Glavni lik - Novicu veoma uverljivo igra Nikola Rakočević, a u ansamblu su Viktor Savić, Bojana Novaković, Nikola Kojo, Nataša Tapušković, Dragan Mićanović, Predrag Ejdus, Srđan Miletić i drugi. Scenario potpisuje Dimitrije Vojnov.

Izvor :  http://www.mondo.rs/s184936/Film/MONDO_TV-_Sisanje_nece_da_provocira_skinse.html

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 26
Zastava Sabac, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Chrome 6.0.472.63
mob
LG 09
jel zna neko kada ce moci da se skine na netu?  Smile
IP sačuvana
social share
"Without frustration you will not discover that you might BE ABLE TO DO SOMETHING ON YOUR OWN. We grow through conflict" Bruce Lee
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Maj 2026, 00:41:52
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.