Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 17:49:31
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ширење гласина - трач  (Pročitano 34450 puta)
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Ne bih rekao da je baš lista tačna pošto ja recimo volim da pričam o sportu sa prijateljima a sport ovde nigde ne vidim a sportske diskusije su i na ovom forumu veoma aktivne od muških članova.
IP sačuvana
social share
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam

Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Pa ne tracas o sportu  Smile
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
LG 4X HD
Trachash o sportu u kome si uchestvovao sa prijateljima.Ko prvi ode kad se pije pivce posle fudbala zagarantovano shtuca do kuce. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
E pa vi ste onda stvarno gori od nas zena, superiornih bica  Smile
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
LG 4X HD
naravno,uvek i u svakom pogledu.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Moć trača

Ogovaranje je opasno oružje u „ratu" za uticaj na poslu, a istovremeno socijalno povezuje ljude i blagotvorno utiče na zdravlje žena

Najopasnije... Ogovaranje na poslu može nekome da upropasti karijeru

Većina smatra da je trač banalna aktivnost, a mnogo puta smo se i sami uverili koliko u stvari glasine mogu da budu opasne i smišljene sa određenim ciljem. U prilog neprijatnim iskustvima idu i mnoga naučna istraživanja koja trač ocenjuju kao izuzetno moćno oružje u „ratu" za uticaj na poslu. Istovremeno, trač je i važan proizvod evolucije kao i blagodet za zdravlje žena.

Ogovaranje pomaže širenju socijalnih mreža, a ima uticaj i na donošenje ekonomskih odluka, poručili su italijanski naučnici na seminaru „Vrlina brbljanja" koji je nedavno održan u Rimu.

Frka na poslu

Na seminaru su predstavljeni rezultati studije dr Flaminija Skvaconija sa Univerziteta Breša koji je istraživao kako trač utiče na ponašanje bankara, menadžera i zaposlenih na berzi.

- Reputacija i glasine imaju veliki uticaj na donošenje ekonomskih odluka koje se u principu zasnivaju na racionalnim razmišljanjima. Osetljivost na glasine prilikom donošenja važnih ekonomskih odluka ima neke nesvesne i emocionalne elemente - rekao je dr Skvaconi.

Studija italijanskih naučnika samo je jedno u nizu istraživanja posvećenih ogovaranju.

Tako je nedavno u časopisu „Žurnal savremene etnografije" objavljeno istraživanje o traču na radnom mestu. Naučnici su zaključili da trač može da bude moćno oružje u „ratu" za moć i uticaj na poslu.

- Kada sedite na poslovnom sastanku, obratite pažnju kada razgovor skrene na osobe koje nisu prisutne. To ponekad može da bude oružje koje će pokopati te ljude. Ako se pak o njima govori pozitivno, trač može biti poklon koji će im osnažiti reputaciju u kompaniji - utvrdio je dr Tim Halet, jedan od autora studije.

Buđenje hormona

Trač može da ima i blagotvorno dejstvo na zdravlje žena, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Mičigen u koje je bilo uključeno 160 studentkinja.

- Kada ogovaraju, žene su međusobno povezane, a u to je uključeno mnogo hormona koji doprinose smanjenju nivoa stresa i anksioznosti - rekla je dr Stefani Braun koja je vodila istraživanje.

Važan proizvod evolucije

Iako mnogi smatraju da je trač vrlo banalna aktivnost, naučnici tvrde da je ogovaranje važan proizvod evolucije. U knjizi „Ogovaranje i evolucija jezika", oksfordski profesor Robin Dunbar izneo je tezu da je ogovaranje važno jer služ i za stvaranje socijalnih mreža. Kod šimpanzi, ulogu trača ima timarenje tokom koga se one međusobno češkaju. Timarenje je u početku služilo održavanju higijene, ali je preraslo u instrument jačanja povezanosti. Ljudi su umesto timarenja razvili ogovaranje.

- Trač je oruđe socijalnog povezivanja ljudi - zaključio je Dunbar, koji tvrdi da dve trećine svake konverzacije trošimo na ogovaranje.

- Trač je omiljena razbibriga u svim društvima jer poznavati činjenice o drugim ljudima znači moć. Ljudi vole da ogovaraju jer im ono što drugi ne znaju pruža stratešku prednost u igrama života - tvrdi slavni lingvista Stiven Pinker.

Izvor: Press
« Poslednja izmena: 27. Jan 2010, 11:05:12 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 
Jao što je trać blagotvoraaaaaaaaaaan!

Možeš da opanjkaš nekog s kim se inače ne miožeš meriti. Možeš da umanjiš nečije uspehe , da nekog dovedeš u stres zbog kog će napustiti posao i da pri tome sebi daš alibi kako to nije bila podlost nego socijalno korisna aktivnost.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 

Ljudi se najvise spajaju kad imaju zajednicku mrznju prema nekome ,nebitno da li jedan drugom odgovara - bitno je da recima unize tu trecu osobu i da se na momenat osete bolje .
A dok traje taj momenat ,ta treca osoba obicno sklopi jos jedan unosan posao  Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
HTC Wildfire S
People who say they don't care what people think are usually desperate to have people think they don't care what people think. - George Carlin 
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Trac - glagol od koga mi odmah bude muka. Uvek nekog prekinem ostro ukoliko hoce nekog da traca, jer slusajuci takve price stvara se u meni neki osecaj praznine.

Em osecaj praznine toga nekog sto traca, em mene koji slusa te sve gluposti. Nekad mi bude interesantno (ali vrlo retko) pa ispitujem "tracaoca" da li je stvarno siguran u to sto prica i cesto ga dovedem u apsurd. (karakteristicno za skolu, fakultet, posao).

U drustvu nema potrebe za takvim stvarima jer se ne druzim sa osobama koje tracaju.
Ponekad naidje kakva zena koja je "puna negativne energije" i koja zeli da ubedi u istinitost svojih stavova... Ali je odaju oci. Oci pune neceg loseg.

To su osobe koje pate. Koje nemaju svoj zivot ispunjen. Koje moraju posto-poto da opravdaju svoj ego umanjivanjem necijeg uspeha, velicanjem truna u necijem oku, ne videci brvno u svom.

Jos je interesantnije posmatrati dve osobe koje uzivaju u tome. Mracna zadovoljstva.
Iza toga se mozda krije neki nagon za unistenjem ili nagon za samopotvrdjivanjem (nazovimo ga tako). Te dve osobe nisu i ne mogu biti prijatelji. Prijatelj je samo onaj koji gaji vrlinu. Koji prezire takve porive. Nego sta su, sta dele zajednicko? --> dele istog "demona".

Treba gledati u sirinu. Larma pasa se lagano gubi sto vise idemo ka ........
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Avg 2025, 17:49:31
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.