Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 22:37:16
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ширење гласина - трач  (Pročitano 34504 puta)
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
ni bi u zivotu pozvala na rodjendan u kucu nekoga koga ne volim  Smile

sve da mi je drugar iz oka ispao ...

naravno da bi on vrlo dobro znao zasto ta osoba nije pozvana ...
« Poslednja izmena: 26. Feb 2011, 03:28:42 od MunkaZe »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Zaključak: družiš se sa čudnim ljudima.  Smile
Indeed Smile Imaju bubice ali su dobri ljudi Smile

Ja bih istrpeo cak iako mi se ne dopada ali ona je drugacija i ima drugacije vidjenje rodjendana i svega toga i zato je shvatam. Njega vec ne shvatam jer je uradio nesto krajnje grozno iako ima prava da se ljuti

Da li je "trac" posto nije izrekao neistinu? To sam danas razmisljao posto je rekao istinitu stvar cak iako je to uradio u negativnom kontekstu i "iza ledja"
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
A što, je li idete na sud, pa da terminološki sve utanačite?  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Ma cisto pitam onako posto me interesovalo da li spada u to neko sirenje glasina ili samo u opanjkavanje iza ledja. U sustini, i nije toliko bitno  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

I Templari c'entrano sempre.

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 32002
Zastava Младеновац
OS
Windows XP
Browser
Chrome 7.0.517.450

A mali govore o drugim ljudima.

Ja sam mali covek Smile

A sto se tice Markovog slucaja... po meni, ta sto je slavila rodjendan, ispala je guska... to ti je ono "ajde brate na fudbal iza zgrade zajedno da igramo svi, ali nemoj da zoves burazera". Slepacki. Ako su svi zajednicki poznanici (ovi koji su bili na rodjendanu), ta devojka sto nije pozvana, imala bi sa kim da prica ako ne sa slavljenicom.
A sto se tice tog lika... ruzno je svakako ali nisam protivnik toga, sto rece Munka, da se govori istina pa bilo kome... ali... misljenja sam da je to uradio u afektu jer ga je uvredilo.

Ja moram da priznam da cesto o nekome govorim tako da kazem "iza ledja"... ali nije to ono klasicno ogovaranje... to je nesto... kao... ono... mozda neka bojaznost da se taj, o kome pricamo zapravo, ne naljuti, uvredi... ne mogu da kazem najboljem drugu da je "idiot jer je to i to uradio"... odmah nastaje rasprava i na kraju - bum. Neki put precutim ali zapravo trazim pricu sa nekim drugim oko zadatog slucaja. To ne nazivam tzv. tracarenjem.
« Poslednja izmena: 26. Feb 2011, 04:07:28 od Tepachenko »
IP sačuvana
social share
Let me tell you something you already know. The world ain't all sunshine and rainbows. It's a very mean and nasty place and I don't care how tough you are it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it. You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! Now if you know what you're worth then go out and get what you're worth. But ya gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain't where you wanna be because of him, or her, or anybody! Cowards do that and that ain't you! You're better than that!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Citat
Moje pitanje je: da li je to trac s'obzirom da nije izrecena neka neistina ali da je bilo pricanja "iza ledja"? Moje neko misljenje je da jeste

Moje mišljenje da to nije ni tračarenje ni širenje glasina već stara, dobra neiskrenost i nesposobnost suočavanja, tj. izražavanja sopstvenog mišljenja.Možda čak i dvoličnost.
Hodanje po liniji manjeg otpora se često pretvori u hodanje po ivici noža.
« Poslednja izmena: 26. Feb 2011, 08:42:34 od Brana.M »
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
To škakljivo uredsko ogovaranje

Mogu li tračevi odraslih na radnim mjestima doseći gore razmjere od onih kakve doseže tinejdžersko ogovaranje u popularnoj seriji  „The Gossip“?

Ako vam je teško u povjerovati u to, vjerojatno ne pratite etnografska istraživanja. Možda ste negdje pročitali riječ „etnografija“ i pomislili da se sigurno radi o nekakvim izvještajima o amazonskim domorodačkim plemenima. Ali ovog puta etnografi su se vratili s terena sa snimkama drukčijeg izvorno domorodačkog rituala: učitelja u osnovnoj školi koji pričaju o svom ravnatelju, iza njegovih leđa.

Upravo su rijetka istraživanja o „epizodama ogovaranja“ tema davo začete debate između antropologa i sociologa. Jedna škola, ona funkcionalistička, vidi trač kao koristan alat za uspostavljanje socijalnih pravila i održanje grupne solidarnosti. Drugi pravac vidi ga više kao neprijateljsko ponašanje koje sebično koriste pojedinci kako bi unaprijedili vlastite interese.

No oba pravca provela su više vremena teoretizirajući o tračanju nego proučavajući tračere u njihovom prirodnom okolišu. Dosad, nijhova istraživanja uglavnom su se fokusirala na ogovaranje u kućanstvima ili menzama američkih škola.

Te ranije studije pokazale su da, kad jednom netko kaže nešto negativno o osobi koja nije tamo, razgovor obično postaje zlobniji, osim ako netko odmah ne krene braniti metu. U suprotnom, i kod odraslih i kod tinejdžera, uvrede nastavljaju pljuštati, čemu je uzrok veliki socijalni pritisak koji osjećamo – pritisak da se složimo s drugima.

Primjerice, bacite oko na niz uvreda koje su Donna Eder i Janet Lynne Enke sa Sveučilišta u Indiani snimili u školskoj menzi. U tom razgovoru, grupa učenica osnovne škole raspravljala je o jednoj učenici s prekomjernom težinom, čije su grudi smatrale prevelikima za njenu dob:

Penny: Ta je cura u zboru sjedila ispred nas, a mi smo govorili:„Muuu“

Karen: Govorile smo „Dođi, kravice, dođi, dođi“

Bonnie: Da, znam, baš je krava.

Penny: Izgleda kao velika debela kravetina.

Julie: Tko to?

Bonnie: Ona cura iz košarkaške ekipe.

Penny: Ona velika crvenoglava krava.

Julie: O, da, znam nju. Baš i izgleda kao krava.

Novo istraživanje pokazalo je da je tračanje u uredima obično također iznimno negativno, ali su uvrede više suptilnog tipa, a tijek razgovora nije toliko predvidljiv kao u slučaju tinejdžera, kaže Tim Hallet, sociolog sa Sveučilišta Indiana. Dr. Hallet proveo je istraživanje zajedno s Dr. Eder i Brentom Hargerom s Fakulteta Albright.

“Uredsko ogovaranje može biti vrsta reputacijskog rata”, kaže Dr. Hallet “Ono je poput neformalnog ogovaranja, ali je bogatije i mnogo razrađenije. Sastoji se od više razina jer su ljudi kod njega skloni neizravnosti i izbjegavanju. Kod uredskog ogovaranja ljudi su obično mnogo oprezniji jer znaju da mogu izgubiti ne samo prijateljstvo- već i posao.”

Tijekom svog dvogodišnjeg istraživanja grupne dinamike na osnovnoj školi Midwestern, koja mu je dozvolila istraživanje pod uvjetom da sudionici ostanu anonimni, Dr. Hallett ustanovio je da su se učitelji kraj njega i njegove kamere počeli osjećati toliko ugodno da bi bez ograde vrijeđali šefove u individualnim intervjuima. No na grupnim sastancima učitelja, kad su znali da bi neki drugi učitelj njihovo ponašanje mogao prijaviti ravnatelju, bili su diskretniji.

Umjesto da direktno kritiziraju, nekad bi “ubacili” pokoji sarkastičan komentar kako bi testirali situaciju. Koristili su i druge indirektne taktike poznate kao “pohvali prethodnika”, kao npr. u razgovoru u kojem se učitelj u pohvalnom tonu prisjetio prethodne uprave:  “Bilo je tako mirno, i mogao si bez brige predavati. Nitko ti nije konstantno gledao preko ramena.” Drugi su se učitelji brzo složili. Trenutnu ravnateljicu nitko eksplicitno nije prozvao autoritarnim zabadalom, ali ta neizrečena pretpostavka visjela je u zraku.

Neki su se učitelji pokazali osobito vještima u upravljanju tračevima. Na jednom sastanku, nakon što se netko požalio o učeniku koji hoda školom sa frizurom u obliku rogova (“Recite mi, kako se to točno uklapa u školska pravila oblačenja?”), grupa je krivnju za manjak discipline prebacila na pomoćnika ravnateljice. Činilo se da trač ide istom zlobnom putanjom kao u slučaju “baš-je-krava” epizode kod tinejdžera, sve dok jedan od učitelja, osoba sklona pomoćniku ravnateljice, nije lukavo intervenirao.

Prvo, učitelj je prekinuo napad pitajući za ime učenika s rogovima. To je skrenulo grupni trač na školske poteškoće učenika i njegovo čudno ponašanje (“Taj mora da plaši manju djecu!”). Tada je taj učitelj majstorski dovršio process spašavanja pomoćnika ravnatelja potpuno mijenjajući temu, podsjećajući sve prisutne na drugi problem s disciplinom koji je bio krivnja manje popularnog dijela uprave – same ravnateljice. U tom trenutku ona je u sekundi postala nova meta ljutnje grupe.

Zaključak? Trač učitelja ni u jednom trenutku nije postao tako izravno zao kao onaj tinejdžerica – nitko nikoga ni u jednom trenutku nije prozvao kravom – ali na neki su način posljedice s vremenom bile mnogo dalekosežnije.

Kako su učitelji sve više zadirkivali ravnateljicu i žalili se na njenu “krutost” i”prenabrijanost”, atmosfera je s vremenom postajala sve otrovnija. Ravnateljici se počelo činiti da tračevi potkopavaju njezin autoritet i poduzela je mjere protiv učitelja za koje je (s pravom) posumnjala da je kritiziraju. Učitelji i dio uprave napustili su školu, što se odrazilo i na lošijim uspjesima učenika u školi.

“U ovom slučaju trač je služio da ojača učiteljsku grupnu solidarnost, ali istovremeno je bio vrsta rata koja je na kraju svima naštetila” kaže Dr. Hallett “ Ta situacija podsjeća na onu staru izreku da trač ima troračvasti jezik: može istovremeno naštetiti govorniku, slušatelju, baš kao i meti.”

Neki šefovi pokušali su pretvoriti svoje urede u “zone bez tračanja”, ali Dr. Hallett kaže da je mnogo realističnija perspektiva pokušati njime upravljati.

Recimo, ako neki suparnik u uredu počne blatiti jednog od vaših odsutnih kolega, Dr. Hallett predlaže da napravite “preventivnu pozitivnu evaluaciju”. Brza upadica “Da, ne radi li ona zaista dobro?” mogla bi biti dovoljna da prekine napad.

Ako vaš suparnik ipak bude uporan pa nastavi, koristeći se neizravnim sarkazmom –“Oh, stvarno dobro”  – možete dalje nastaviti tako da ga ozbiljno upitate što točno pod tim misli. To jednostavno pitanje, izazov koji mu bacite u ugodnom tonu, često utiša sarkastične komentare kakve proučava Dr. Hallett.

A ako ni to ne upali, Dr. Hallett predlaže da pokušate upotrijebiti jednu još jednostavniju taktiku, koja se uspješno upotrebljavala na sastancima učitelja- i koja je dostupna na svakom radnom mjestu u svakom trenutku.

Ustvari, to je jedna od taktika koja se može upotrebljavati samo na radnom  mjestu. Kada stvari odu predaleko, i kad trač postane zloban, uvijek vam ostaje na raspolaganju pouzdana rečenica za bijeg: “Ne bismo li mi ovdje danas trebali nešto i raditi?”

John Tierney
 NY Times

Izvor
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 9.0.597.98
mob
Apple 15
Zivio trac!

Da nema traceva, niko ne bi obracao paznju na mene...

No... wait... pa to nije  uopste lose...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
I dalje duboko verujem u to da nikome nisam toliko bitna ili intrigantna da bi ga zanimalo bilo šta o meni (tačno ili ne), tako da nemam probleme sa tračevima. Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Ako neko zeli da vidi kako tracevi mogu da uticu pogubno po necije zivote neka pogleda ovo

Gossip(2000)

http://www.imdb.com/title/tt0176783/

Sasvim je fino objasnjeno kako se tracevi sire i kakav uticaj imaju
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 22:37:16
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.