Dok se žena mazila sa ljubavnikom, odjednom se čuju vrata. - To je moj muž, idi brzo u ćošak! Ljubavnik je začuđeno pogleda, ali je posluša. Žena ga brzo namaže kremom i pospe belim prahom. U tom momentu ulazi muž. - Šta je ovo? - Ma videla sam kod drugarice ovakav isti kip, i svideo mi se toliko da sam morala da ga imam. I tako ljubavnik provede ceo dan i noć kao kip. Sledećeg jutra prilazi mu muž sa doručkom i reče : - Evo, uzmi. Tako sam i ja proveo tri dana kod komšije, a niko mi ni čašu vode nije ponudio.
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom. I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...
"Vlast i vlasnistvo se mogu razdovjiti na izvesno vreme, ali nikako zauvek jer ce vlasnistvo, shvativsi koliko je razdvajanje bolno, odmah kupiti vlast ili ce vlast osvojiti vlasnistvo a time i bogatstvo."