Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 06:40:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 55
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sex pre braka i crkva  (Pročitano 55913 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Za sebe ne mogu da tvdim hocu li biti spasen, jer ako bi bilo sta rekao, bio bih gord. A gordost je sustina svakog greha. Pravi vernik uvek sebe stavlaj kao najveceg gresnika.

Pre svega da nesto razjasnimo: Bog ti je dao razum da spoznas i svesno prihvatis Boga, a ne da radis sta hoces i kako hoces. Po tvojoj logici "raditi kako hoces i sta hoces" ispravan je i ubica, jer on radi sta hoce, pa jel on zasluzuje da bude spasen ako se ne pokaje i ne popravi?

Drugo da razjasnimo: Crkva nista izricito ne zabranjuje. Hriscanska vera nije kao islam, gde po serijatskom zakonu ako te uhvate u bludu onda te kamenuju javno, ili ako te uhvate u kradji onda ti odseku ruke, ili ako primis drugu veru onda mozes biti osudjen i na smrt. Niko tebe nece ganjati ako ti spavas sa devojkom u vreme posta recimo i upraznjavas svoju strast. Ali ako to budes ispovedao svesteniku, on ti moze dati epitimiju (zabranu) na pricesce recimo mesec dana. Sad ako se iskreno kajes, onda ce ti ta zabrana znaciti puno jer ces popraviti, ako ne tebi to ide na osudu.

Kada nakon vaskresenja svi stanemo pred Boga, nece Bog nikome suditi u smislu kako to ljudi sude. Bog ce samo otvoriti svima srce, a ako su dela tema zapsiana u srcu bices rasporedjen u tamu gde si to hteo oduvek i za vreme zivota. Ako ti je svetlost zapisana u srcu, bices predat svetlosti i tacka.

Kao trece: Ovo je samo forum. Isto bi i ja tako mogao reci da i ti zivis samo na recima koje ovde napises, a ne potvrdjujes to u zivotu. Ja svoj zivot upravljam prema onome kako uci pravoslavna vera, i trudim se da zadobijem Boga u sebi sto je i cilj Hriscanske vere. Cilj je da covek postane cist sasud kako bi se u njega mogla sipati blagodat Svetoga Duha, a covek ne moze nista sam da cini. Inace ne bi se Bog ovaplotio i primio na sebe ilovacu i poucavao ljude, kada bi smo tek tako mogli svojim sopstvenim razumom dostici vrline svetosti i cistote.   
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
LG 4X HD
Citat
Bog ti je dao razum da spoznas i svesno prihvatis Boga,

hm,ako ga spoznam primice me u raj ako ne poslace me u pakao? Smile Zar to nije gordost sa njegove strane?

Ubicu ce kazniti ljudski zakoni,nisam ja rekao da treba da radis sta god hoces,nego da sam donosis svoje odluke,a ne da zivis po tudjim pravilima.naravno, za svaku svoju odluku snosis pozitivne ili negativne posledice.ako ubijes nekog ides u zatvor,ako bog treba da sudi ubicama ljudski zakoni su besmisleni.

A to da li ce svestenik da ti da epitimiju ili ti odsece ruku,to je samo pitanje strogosti i znacaja crkve u drustvu,kao sto za ubistvo negde mozes da dobijes 5 a negde 50 godina robije,ja jednostavno ne priznajem crkvi pravo da me kaznjava ili nagradjuje
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Vernik to prima u srcu svom. To je ono sto vi koji ne verujete ne mozete da shvatite. Ja Novi Zavet citam jel u njemu vidim srecu i radost, a ne zato sto se slpeo toga drzim. Ne idem u Crkvu zato sto me neko tera, nego zato sto mi je lepo u Crkvi. Niti postim zato sto me neko uslovljava, nego zato sto se bolje osecam posle toga.

Kao sto sam ti objasnio nijedan svestenik niti ijedan zakon Crvkeni nece nasilno coveku nista oduzeti ako ovaj prekrsi kanone Crkve. Mislim da mozes da razlikujes to od strogog serijatskog zakona kod muslimana, ili kastnog sistema kod hindusa.

Zato iz toga sledi, da Bog nece nikoga na silu uvesti u raj, niti ce ikoga na silu poslati u pakao. Ljudi sami sebe svojim delima bacaju u pakao i raj.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
vi se raspisali, vracam se na nesto sto je imaginelo pomenuo
kome i cemu vera sluzi? je liona iznad i izvan nacionalnog, ili ne?

mora sluziti naciji, jos bolje bi bilo kada bi sluzila coveku... ne moze biti samoj sebi svrha

u doba nemanjica je vera i crkva bila varijanta da se 'na mala vrata', tj. izokola dodje do tako zeljene i potrebne drzavnosti
sv. Sava je bio izvanredan politicar i diplomata, i clan vladarske porodice. ta je praksa ostala i kasnije.
vera+ vlast, nekad na dobro svome narodu, a nekad ne.
kojoj se veri, tj. kom carstvu prikloniti?... ovozemaljski su to problemi bili, i konsekvence.

vera je opijum za pucanstvo, a oruzje vladajucih slojeva.
verski zakoni i ovi drzavni se savrseno poklapaju i nadopunjuju,
s tim sto se ti drzavni nuzno prilagodjavaju vremenu sadasnjem, a ovi crkveni ponekad pucaju po savovima, ili se malko rastegnu, ili se nanovo tumace, ne bi li bili i ostali prihvatljivi

sto se mene tice, crkva je 'dama sumnjivog morala' koja vazda koketira sa glavnim dasom na vlasti. kada bi to cesce bilo na zadovoljstvo i dobrobit naroda, ne bih imala protiv
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
@machakz

No comment...anymore

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
onda budi dosledan   Smile
kao da si ocekivao da cu postati vernik... jos mi samo to treba, da se odreknem sebe.
divan i covekoljubiv bese, taj Isus, a biblija je veoma interesantno stivo.
... no nemam tih reci za crkvu koja se davno odrodila i od Hristovih reci i od zivota.
barem po mom misljenju, formiranom na ljudskim pitanjima, sumnjama i istorijskom uvidu u cudo zvano Crkva.
« Poslednja izmena: 04. Apr 2006, 17:18:10 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Nisam ocekivao da ces biti vernik.

Ali da neko kaze da je su Sv. Sava i Nemanici bili takavi kakve si ih opisala, neocekujem ni od najokorelog ateiste. Oni u najmajmu ruku, ako neveruju u njega kao svetog, bar ga postuju kao pozitivnu istorijsku licnost koji je bio osim Crkveni covek, i veliki prosvetitelj i ucitelj.

« Poslednja izmena: 04. Apr 2006, 17:28:11 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
nemoj mi stavljati na silu u usta ono sto nisam ni rekla ni pomislila.

sv. sava se 'izlomio' oko svog naroda, i radio za njegovu dobrobit.
u tadasnjim verskim i politickim okolnostima i situaciji na vrlo vest nacin postigao mnogo vise nego drugi ratovima.
izvanredan diplomata, obrazovan i rodoljubiv.
a praksa je bila jos neko vreme da jedan sin iz vladarske porodice postane svesteno lice. zatvoren krug. ako je na dobrobit naroda, savrsen krug. ako ne, zlo i naopacke.
jel' treba i da nacrtam ono sta sam rekla?
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Sv. Sava je bio sve osim izvaredan politicar i diplomata. I sve sto je postigao, nije postigao diplomatijom nego Bozijom pomocu. Kakva diplomatija u 12 i 13 veku?
Obrazovan, na svetoj Gori, rodoljubiv jest, Hristoljubiv najvise.
Sv. Sava je bio prvi srpski arhiepiskop, i to je samo na pocetku bilo. Kralj i arhiepiskop iz iste vladarske linije. Drugi arhiepiskop je bio prost covek iz srema, zvan Arsenije. Tako da ta praksa nije nastavljena kako kazes.

Svejdno je sta god da si htela reci, Crkva je bila cuvar naroda izricito zbog Crkve i dobre povezanosti Crkve i kralja, narod je ziveo u miru i Srbija je bila dobra drzava. A to je sve ostvareno na temeljima pravednog ispovedanja Jevandjelja i vere, a ne nekim politickim metodama, kojima se danas ili nekada ljudi koriste/koristili.
« Poslednja izmena: 04. Apr 2006, 17:48:42 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
diplomatija postoji od kad je ljudi i drzava...  Smile
sv. sava je uz pomoc crkve stvorio drzavu, koristio je religiju u nacionalne i rodoljubive svrhe i u tome nema nista lose. sta je tebi tu neprihvatljivo?
ne znam za bozju pomoc, ali je ocito imao mnogo i licnihi kvaliteta.
i imao je ideju samostalnosti!!  i crkve i drzave, i napretka svog naroda, i na tome je radio 
no bez samostalne drzave, tj. bar priznate, nema ni crkvene samostalnosti...
neverovatan i izvanredan covek, za nas je on ucinio sto i konstantin za hriscanstvo  Smile

« Poslednja izmena: 04. Apr 2006, 18:03:06 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 55
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 06:40:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.