Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 20:31:08
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 43
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Serbian tragedy - cyrilic or latin?  (Pročitano 22979 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
I jel sad meni neukom glupom i neobrazovanom polu pismenom lozacu neko moze da objasni sta je toliko lose znati oba pisma i koristiti ih ravnopravno?

Zasto je cirilica BOLJA od latinice?? Ili da preformulisem - kako to da cirilica cini nekoga vecim Srbinom nego sto jeste??? 
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Ма теби нико не брани да пишеш и јапански (као што ти нико не брани да стављаш јапанску заставу),
поента је у томе шта ће бити званични језик (и писмо) а оно мора бити ћирилица и српски језик, а ти кући белешке, своје списе и књиге пиши и на хебрејском то ти нико не може ускратити...као што ти нико не може ни на форуму ускратити то право...капираш...
Наравно што више језика знаш-то си богатији...
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
PA u cemu je problem sa time - taj zakon je jos Sloba uveo dok sam ja bio u Srbiji. Sluzbena dokumenta moraju da budu na cirilici - tako pise i tome nista mu ne fali. Mada cak i da se usvoji to sto je Tadic (valjda) predlozio da se uvedu oba pisma kao ravnopravna u sluzbena dokumenta - to je tehnicki malo debilno jer onda ili ces imati svaki dokument pisan dva puta na dva razlicta pisma (debilizam) ili ces imati dokumente dja na latinici dja na cirilici pa ce da izgleda ko da je pisao Mile sa Bajlonove pijace (neprofesionalno). Ali u skolama treba decu i dalje uciti oba pisma - o tome sam ja pricao.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Пази, може у школама да се учи али само у оквиру енглеског језика, ја сам за то да све буде двојезично али Српски и Енглески (као у Јапану нпр.), наравно само ствари које имају имају додир са туристима (путокази,ценовници итд,обавештења),него се овде људи ваде на фразу "пишем латиницом да би био ближи европи" а то је апсурд, замисли када би се Јапанци одрекли свог писма зарад приближавања остатку света, па то ник не ради (осим нас,наравно)...
Дакле резимирам: Ћирилица званично, Енглески званично 2 (да стварно будемо ближи свету), па ко не разуме ћирлицу енглески зна сигурно, а не као она папазјанија у Војводини, једна табла на 13000987 језика и писама...
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 90
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens 
Globalizacija uzima maha.
Pogledajte samo natpise na radnjama(da ne pricam o nocnim klubovima) -svi odreda pisani latinicom i koriste se uglavnom termini iz engleskog jezika.
Da ne pricam samo o drugima cesto i sam uhvatim sebe kako pisem latinicom a vrlo cesto i sam koristim strane izraze
Jednostavno vecina zemalja danas koristi latinicu tako da poznavanje barem engleskog alfabeta postaje neophodnost
A da li je neophodno znanje i cirilice?(prakticni razlog)
Slazem se da je potrebno ocuvati cirilicu kao deo naseg kulturnog bica ali se bojim da ce na kraju(u praksi)biti potisnuta od strane latinice
Sto bi rekao jedan moj komsija"nije vise u modi pisati natpise radnji cirilicom"
IP sačuvana
social share
"Always look at a bright side of life'
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
...

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

mcdonald russia.jpg
(19.63 KB, 240x180)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
U ovoj zemlji postoji 100 godisnja tradicija ravnopravne upotrebe cirilicnog i latinicnog pisma. Uvedena je jos u vreme Kraljevine Jugoslavije. Nebulozno je i nemoguce sada praviti korak nazad. Ne mozete nekoga na silu da terate da pise jednim ili drugim pismom samo zato sto neke trese osecaj nacionalne isfrustriranosti i krize nacionalnog identita. Koriscenje i poznavanje oba pisma je jedinstvena prednost Srbije u odnosu na druge zemlje regiona.

« Poslednja izmena: 13. Sep 2006, 22:23:16 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 740
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Nokia 
"osecaj nacionalne isfrustriranosti i krize nacionalnog identita"
Mi treba da se zapitamo zasto je to tako. Ko je nama za to kriv? Ima toliko velikih Srba koji tvrde da je cirilica stara 1000 godina?!? Treba prvo sebe da upoznamo, i onda nam latinica niti bilo sta drugo nece smetati, tj necemo se osecati ugrozeno jer znamo ko smo i sta smo. Ovako... samo lutamo.   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
U ovoj zemlji postoji 100 godisnja tradicija ravnopravne upotrebe cirilicnog i latinicnog pisma. Uvedena je jos u vreme Kraljevine Jugoslavije. Nebulozno je i nemoguce sada praviti korak nazad. Ne mozete nekoga na silu da terate da pise jednim ili drugim pismom samo zato sto neke trese osecaj nacionalne isfrustriranosti i krize nacionalnog identita. Koriscenje i poznavanje oba pisma je jedinstvena prednost Srbije u odnosu na druge zemlje regiona.

Apsolutno se slazem Smile. Ne vidim sta se postize time da se latinica kao SRPSKO pismo ne uci u skolama. Sta je vama ljudi?? Pa nemate bre gde vise da idete i da suzavate tu jadnu Srbiju. Jedino u rupu da se zakopate. Sta cuvate nije mi jasno. Kao latinica je simbol globalizacije - pa i mobilni telefoni su simbol globalizacije sto njih ritualno ne spaljujete da bi ste bili veci Srbi - da li ce te biti veci Srbi kada se vratite u pecinu i urezujete cirilicu na zidove. Dokle bre idete sa ksenofobijom i nacionalizmom aman zaman ako Boga znate.  Smile Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Србија је и дошла у овакву ситауцију у каквој је данас због људи који су размишљали као ви (агент,данило,деки999) али су они на жалост били на власти (на срећу ви нећете)... Ја не видим да су Хрвати и Словенци (били део СХС исто колико и Србија) пропатили због неравноправности два писма...дакле трабуњате...званично писмо ће бити ћирилица а евентуално други језик и писмо биће енглески и алфабет (много равноправније за странце на које се толико вадите него да им пишете хрватски)

БУКВАР О ЋИРИЛИЦИ
(ЗА НЕУПУЋЕНЕ)

ОВДЕ СУ НАВЕДЕНЕ И РАЗОБЛИЧЕНЕ НАЈЧЕШЋЕ ПРЕДРАСУДЕ ВЕЗАНЕ ЗА НАШУ ЋИРИЛИЦУ.

Сви пишу латиницом

Нетачно. Латинично писмо је писмо скоро свих западно и централно европских народа, као и многих других који црпе свој идентитет из западно европске културне баштине (латинска и северна Америка, делови Африке, делови Азије...). Међутим, већина народа у свету не пишу латиницом (од земаља које су припадале Византијском и исламском културном кругу, па све до Кине и Јапана). Тако данас, становништво којем латиница није матично писмо, износи преко 60% светске популације.

Странци не разумеју ћирилицу

Нетачно. Странци, у највећем броју случајева, не разумеју српски језик. Текст на српском језику исписан латиницом једнако је неразумљив странцу који не зна српски језик, као исти тај текст исписан ћирилицом.
Размислите који би текст странцу био највише разумљив: под а, б или в?

а) Добродошли б) Dobrodošli в) Welcome

Да је ово тачно, имамо и пример Грчке која сваке године угости милионе иностраних туриста, па опет нико од Грка нема потребу да пише грчки језик латиничним писмом.

Ћирилица се не може користити на рачунарима

Нетачно. Сваком рачунару који има Виндовс (Windows) уграђена је подршка за све европске језике и писма, укључујући и српски језик и српску ћирилицу. Под подршком се подразумева унос и приказивање текста на ћирилици, писање и читање електронске поште на ћирилици, прегледавање интернет локација са ћириличним садржајима... Оно што још увек није урађено је тотална локализација Виндовса и Офиса (MS Office) на српски језик.

Са ћирилицом не можемо у Европу

Нетачно. Ћирилица је последња ствар која ће спречити наш улазак у Европску заједницу. Да подсетимо да је Грчка члан ЕЗ-а, а да се није одрекла ни свог језика, нити свог писма. Штавише, грчко писмо се налази на новчаницама нове европске валуте Евро. Такође, ЕЗ је 1996. године донела "Програм за промоцију језичке различитости ", по којем сви народи Европе имају право да са својим језиком и писмом улазе у актуелне процесе економске, политичке, привредне и културне интеграције.

Латиница је технички савршеније писмо

Углавном нетачно. Једина предност латинице што заузима мање простора (и до 20%) што је нарочито важно код прелома часописа, мада се и овај проблем може решити. Са друге стране, ћирилични принцип „један глас – један знак”, знатно олакшава писање као и читање текстова написаних на ћирилици. Насупрот тога, неке, доста честе, комбинације латиничних слова знатно отежавају читкост. Например, комбинација латиничног „рн„ - rn личи на „м” - m. Безсерифна латинична слова "И" и "л" су идентична, тако на пример: „Или” - Ili, „Илић” - Ilić.

Нашем народу је потребна латиница да би били ближи европи и свету

Тачно, ако се под латиницом подразумева нпр. енглеска, немачка, француска латиница. Онда је ова латиница неопходно као саставни део опште културе наших суграђана који би требало да знају неке од наведених светских језика. Познавање нпр. енглеског језика (а самим тим и енглеске латинице) пружа нам нормално широке могућности на пословном, културном, научном и сваком другом плану.
Нетачно, ако се под латиницом мисли на "српскохрватску" односно хрватску латиницу. Онда је инсистирање на латиници непотребно, јер свака реч у нашем језику може да се напише ћириличним писмом. С друге стране, све битне стране речи у оригиналу (нпр. енглеске, француске, немачке...) не можемо писати српскохрватском латиницом (нарочито не словима "š", "ć", "č", "đ", "dž", "ž"), него само латиницом која припада датим језицима (нпр. енглеска, француска, немачка латиница...).
Тако ову тезу треба преформулисати да би она била тачна: "Нашем народу је потребно знање страних језика да би били ближи Европи".

Морамо писати латиницом због интернационалних симбола, мерних јединица и слично
Нетачно. Интернационалне ознаке и симболе доносе одговарајуће међународне организације. Највећи део симбола, из свих области људске делатности, користе термине, скраћенице или слова из енглеског, латинског и грчког језика. Тако да поред латиничних слова и ознака, имамо и употребу скоро свих слова грчке азбуке, као на пример: "α", "β", "γ", "δ", "φ", "ψ", "π", "Δ", "Ω" итд... И поред тога, ником нормалном не пада на памет да нас тера да пишемо грчким писмом.

Инсистирање на службеној употреби ћирилице, угрожава права наших суграђана који су других националности.
Нетачно. Наши суграђани који су других националности своја права по овом питању остварују употребом свог језика и писма (нпр. мађарског, румунског ...), а никако не, употребом српског језика писаног "српскохрватском" односно хрватском латиницом.

Ако сте све ово прочитали, надам се да сте схватили да ћирилица није нешто што је страно европској цивилизацији и саврееменом тренутку,него баш напротив,нешто што је саставни њихов део, а уз свце то и један од наших знакова препознавања пред целим светом
« Poslednja izmena: 14. Sep 2006, 09:58:10 od bambyle »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 43
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 20:31:08
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.