Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 08:54:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 43
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Serbian tragedy - cyrilic or latin?  (Pročitano 22997 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
@bambyle

Samo mi nadji gde sam ja bilo koga pljuvao sto pise cirilicom majke ti. Pljuvao sam bilo kakvu inicijativu ukidalja latinice. Smatram bogatstvom i srpskog jezika i kulture sto ravnopravno koristi oba pisma i ne vidim nista "glupo" u koriscenju latinice.

Ne znam isto tako iz koje sopstvene frustracije si izvukao cinjenicu da plujem "po svemu sto je srpsko" - vrati se i citiraj ako mozes da nadjes.

I nastavi da uzivas u toj tvojoj praistorisjkoj slici Srbije koja se nadam se nece nikada ostvariti.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Ako nastavite da se pljujete zakljucacu temu. Molim raspravljajte kulturno. Odnosi se na sve!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
деки 999

Прво, ја нисам за укидање латинице већ за њено искорењивање из службене употребе, не видим шта је ту праистроијска слика Србије (о којој немаш права да причаш јер ниси овде), као што сам рекао и написао свако има право лично да пише како му воља: арапски,кинески,манџуријски,тибетански...али треба да се зна које је једино писмо за званично употребу:
постојање два писма је бесмислено, или ћемо укинути (за званичну употребу) латиницу и писати званична документа ћирилицом или ћемо укинути ћирилицу и сви писати латиницом, а наравно пошто сам Србин који поштује културно наслеђе и баштину а самим тим државу (каква год да је она,могу да не волим људе који су на власти али државу не)...преферирам ћирилицу...дакле или,или.

Напоменуо сам само да ми је мука људи који не живе овде а полемишу о стварима које се овде дешавају, на жалост и у најближој фамилији имам такве и према њима имам исти став као и према теби, ја нисам ксенофобичан али сам србоксенофобичан и то само према Србима који живе ван и фолирају се а и тамо где живе празилук им вири из оне ствари. доживео сам да ми Срби из расејања причају "Јао какви сте ви Срби,код нас није тако" (наравно са изопаченим акцентом иако су отишли пре 2 год.)...е о томе се ради

За употребу ћирилице сам изнео довољно јаке аргументе са којима се можеш сложити или не, али не и пљувати по њима са фразама "бесмислено итд.." ако имаш јаке и оправдане контрааргументе изнеси их лепо и културно, елем ако ти се тема не свиђа, не знам зашто пишеш, па брате мили имаш још 10000000 других тема а увек можеш отворити тему "Боље латиница а не ћирилица" па пљуј по ћирилици колико желиш, а ја ћу на њој бити рад гост са јаким и добро образложеним аргументима.

Ја се овом проблематиком дуго бавим и (признајем) доста је лично доживљавам, зато ти се извињавам за неке ружне речи које сам ти упутио али испровоцирао си ме и реаговао сам у афекту.

Само немој да мислиш да је нама овде лако (са малим платама,урушеним правосудним системом...), али смо ту и боримо се колико можемо да уредимо ову државу која је систематски била уништавана од стране комунизма, па и Источни Берлин не може дан данас да се избори са посткомунистичким синдромом а камоли мала Србија.Поштуј нашу борбу.
« Poslednja izmena: 14. Sep 2006, 14:52:48 od bambyle »
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Faca je lepo formulisao, ako je jedan jezik, onda je i jedno pismo, a i onda je latinica samo dopuna za lakše baratanje i razumevanje.Nema ravnopravnosti.Srpskohrvatski je isto što i hrvatskosrpski, ali opet različito. Jebi ga, i nastadoše dva jezika. Moramo forsirati ćirilicu. Baš ću kad pođem kući da malo pogledam nazive firmi.
Mi smo učili prvo ćirilicu, a čini mi se u trećem razredu latinicu, i što reče čovek, više znaš, više vrediš.
Ali je istina i da je ćirilica ugrožena. Pogledajte Otpusane (ljubaznošću RTS-a, imamo prilike da ih OPET gledamo), pa bre švabe su objave i proglase štampali ćirilicom. Mislim da i ovo može da se upotrebi kao argument. Ja lično se potpisujem ćirilicom, i stalno pržim ljude kada primetim da neko koristi latinicu za potpis.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
OK OK OK jedan jezik, jedn nardod, jedno pismo ako tako odluci vecina onda nek bude tako. Mozda sam i ja sentimentalno vezan sto smo jedini u skoli ucili dva pisma ravnopravno od sve dece na svetu  Smile Smile

@bambyle

Razumem tvoju vezanost za to sto radis i za to sto se boris - to sto grizes znaci da si iskren u tome sto radis i to cenim. Ali samo me nemoj stavljati u isti kos sa expatriotima koji su ti se zamerili. Ima mojih davnasnjih postova gde smo raspravljali o uplivu dijaspore u stvari u Srbiji - posebno politicke. Moji stavovi su identicni tvojima - nisam tamo ne mesam se u politiku. Pitanje pisma mi je ipak vise opste kulturno jer sam ipak zavrsio skolu u Srbiji i time se ponosim. Znam da vam nije lako - ali nikome nije lako - i svako bije svoje bitke. Biti srbo-ksenofobican je nalepnica koju bi sam sebi mogao da stavim bezuci od ljudi koji ili nikada nisu znali svoj jezik i kulturu ili su ih namerno zaboravili. Ja se ipak trudim svim snagama da nas Srbe reklamiram na najbolji nacin i u najboljem svetlu.  Imam drugacije misljenje od tebe ali me to ne cini srbo-mrscem i pokondirenom tikvom koja drugima kenja sta treba da rade.

Uzivaj i nastavi borbu.  Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

nemoguce je otkriti sta je nemoguce

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 278
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
bambyle Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Dragi Bambyle,

Niko ti ne spori pravo da pises cirilicom i niko ne spori da deca treba da je uce u skoli. Meni niko ne moze da oduzme pravo da pisem latinicom kao sto bi deca, po meni i dalje trebalo da uce latinicu - ne zbog engleskog jezika nego zbog svoje generalne pismenosti.  Organizacija Svetozar Miletic, cije ideje proteziras, bi u 19.veku bila najzesci  protivnik Vuka Karadzica i pobornik staroslovenskog koga je pregazilo vreme.

Tvoje teze sadrze nekoliko netacnosti:

- U Grckoj i vecini drzava Bliskog istoka vecina objekata pored lokalnog napisani su i na latinici/engleskom jezikom. U suprotnom niko zivi od turista ne bi nista razumeo.Kolika je nebuloza pokusaj komunikacije sa turistima na cirilici su oni sramotni bilbordi turistickog saveza - mapa katastrofalnog dizajna (sa TV sneg sarom?? u pozadini) na cirilici ispisuju znacajne tacke Beograda. Jedan se nalazi na Trgu, kod Jugoeksporta, jedan mozete videti na Gardosu...Prvo - jako ruzno i nepregledno uradjeno, drugo potpuno nerazumljivo za turistu jer je na cirilici, trece verovatno je to napravljeno samo zato da bi neko strpao sebi pare u dzep.

- Latinicu je u Srbiju uvela srpska dinastija Karadjordjevica. To je deo istorije, svidelo se nekome to ili ne. Istoriju i njeno nasledje ne mozete izbrisati. Moje je pravo da pisem naziv svoje firme pismom koje se meni vise dopada - a posebno me ne dotice sta ce nacionalni isfrustriranici odrasli pod Palmom/Pinkom/Arkanom & Cecom i takvom vizurom srpstva da misle o tome.
« Poslednja izmena: 14. Sep 2006, 16:01:29 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Равна Гора победити мора!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 708
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.0
Данило Бг,ја ти предлажем да промениш и име.Буди ,рецимо, Dany,или тако нешто.Очигледно је да не разумеш о чему се ради. Или можда разумеш,али намерно говориш тако,из теби познатих разлога. Ја нисам одрастао на Пинку,Аркану и осталим глупостима које помињеш. Волим и страну музику,али више домаћу(рок пре свега),волим и стране писце(видиш ми ник?),али више волим домаће... Национализам је позитивна ствар,а не негативна,како је ви овде представљате.Теби ако се не свиђа ћирилица и Србија,каква год она била,увек можеш отићи у Хрватску,такве ће тамо радо примити!
IP sačuvana
social share
Нек се сваки Србин напије воде са чесме хајдучке,нека узме сабљу Милоша Обилића и топуз Краљевића Марка,па ће опет настати царство Душаново!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Dragi Raskoljnikov,

Hvala sto si podelio javno svoj muzicki & knjizevni ukus...ja sam pre sklon da selekciju pravim na osnovu kvaliteta a ne po tome da li je domace ili strano. Lepo od tebe sto predlazes da se preselim, to je verovatno deo tog `zdravog` nacionalizma o kome govoris. Ako je to medjutim bila ponuda za dobrovoljno nosenje kofera kada budem isao na odmor svakako cu te imati u vidu.
« Poslednja izmena: 14. Sep 2006, 20:35:57 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Равна Гора победити мора!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 708
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.0
Ја сам ти само понудио избор,а то је демократски,зар не!?  Smile
IP sačuvana
social share
Нек се сваки Србин напије воде са чесме хајдучке,нека узме сабљу Милоша Обилића и топуз Краљевића Марка,па ће опет настати царство Душаново!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 43
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Sep 2025, 08:54:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.