Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Avg 2025, 09:17:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 76 77 79 80 ... 124
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sekte  (Pročitano 244835 puta)
Zvezda u usponu

Ok, sve najbolje.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1515
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.15
Pravoslavlje je nastalo (nastajalo) tokom Isusovog zivota, tokom rada apostola i sl. To sto se od devetog veka zove Pravoslavlje ne znaci da je tad nastalo.
Kako to nastalo tokom Isusovog života kada je pravoslavna crkvu osnovao Sveti Sava sin župana Stefana Nemanje oko 1167-1196.
Po kojoj to Bibliji i Jevanđelju Isus pominje pravoslavlje ili da ga pominju apostoli.Pretpostavljam da je to po Jevanđelju koja je izvrćana, izmenjana i izmišljena i koja nema veze sa Isusovim Jevanđeljem.Nađi meni u pravom Jevanđelju gde se pominje pravoslavlje?A ono kako kažeš da neznači da nije postojao ako ne piše u Jevan]elju je dokaz da pravoslavlje daje slobodu sebi da izmišlja novo Jevanđelje sa novim izmenjenim zapovestima,suprotni pravim Božjim zapovestima i teraju čoveka na greh.E prijatelju to su karakteristike sekte.

Citat
vec pricam o sektama koje izvrcu Pravoslavnu veru.
A zašto pravoslavna vera izvrće Jevanđelje Isusovo i izmišlja nove zapovesti suprotne postojećim Božjim zapovestim? Zar nije to mnogo važnije pitanje?
Zar ne čine upravo sekte to da izvrću,dodaju i menjaju Jevanđelje Isusovo?
« Poslednja izmena: 01. Avg 2008, 21:24:31 od Pirox »
IP sačuvana
social share
Skrab.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"Nisu loša vremena, nego čovek."

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Samsung Z 240
I sad neka me neko ubedi da religija sa sobom ne nosi dogme i demagogiju koja je odlična osnova za ispiranje mozgova i manipulisanje širokim narodnim masama, jer ih je tako lakše kontrolisati.
Sekta, crkva, kako god, ista polazišta, isti principi "poslovanja", ista sistematizacija, isti način vrbovanja, isti način uvlačenja u život. Sve isto, samo što je jedno legalno a drugo ne.
Kao što mi je neko slikovito objasnio razliku između hrišćanstva i sekti preko priče o fudbalu, nazovimo zvaničnu religiju, naravno pravoslavlje antidepresivom koji se kupuje u apoteci i sadrži slična svojstva kao sintetička droga extazi, koji je ilegalan i njegovo posedovanje je kažnjivo. Razlika je samo u "zvaničnom" i "nezvaničnom". Glupa poređenja, ali je suština ista.
IP sačuvana
social share
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 157
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson 

Još samo da mi objasniš kakve veze hrišćanstvo, sve njegove vrednosti, svetosavlje i slavljenje slave imaju  sa onim Srbima koji su se pokazali 17. marta kada su se tukli sa kontejnerima i izlozima sa najkama, i kao i ovi od pre neki dan?
Ako su to tipični srpski mladi naraštaji, sa akcentom na verujući, onda ću da ćutim i da se pokrijem ušima.
U potpisu: Srpkinja iz Srbije (bez najki).

Nemaju nikave veze , i nije mi jasno zasto se uvek bitange vezuju za veru i crkvu. Jesu li svi nemci nacisti sprmni da ubiju sve sto nije nemacko ? Jesu li svi muslimani teroristi? Nisu naravno , i niko u to ne sumnja , i niko nemncima ne nabija na nos drugi svetski rat i onolike zrte po logorima , niti muslimane proganjaju zbog terorizam , vec lepo proganjaju samo pojedince odgovorne za zlocine. Samo kad su Srbi u pitanju , svi su krivi . Ljudi dajte se u pamet . Izadje gomila huligana , kojima je mesto u zatvoru , i naprave ono sto inace prave pred svaku utakmicu , i odmah je to srpski pravoslavni podmaldak . To su prosto bitange koje vole da se obracunavaju sa policijom , i da ova drzava i malo funkcionise ono bi bili na robiji . Morate jednom da shvatite (mada ja znam da svi to dobro znaju , mada se prave nevesti) to sto se neko deklarise na jedan nacin ne znaci automatski da to i jeste u stvarnosti . Uzmite primer sekti , nude spasenje, med i mleko , resenje za sve probleme , a u stvarnosti su organizacije koje iskoriscavaju clanove i unistavaju im zivot i zdravlje. Tako da je dosta sa tim -svi su Srbi ...., nisu , ja nisam
, i jako mi smeta kada me neko trpa u isiti kos sa ubicama , huliganima , kriminalcima , i slicnim svetom . To sto nekima smeta sto Srbi vole svoju zemlju , i svoj narod , i na kraju svoju veru , koja je za Srbe predstavlja mnogo vise od religije , to je njihov problem , valjda svi narodi na svetu imaju pravo na to samo mi nemamo  . Svi oni kojima se ne svidja sto pripadaju srpskoj naciji , i sto ne vole svoj narod , prosto neka odu da zive na neko drugo mesto , i neka budu nesto drugo , to bar nije veliki problem , i umesto da budu nesrecni i frustrirani ovde , neka idu negde gde ce da budu srecni , prosto i jednostavno. Evo , lepo svi kojima se smucilo da budu Srbi neka se upisu kod Jehovinih svedoka , oni i onako brisu svest o nacionalnoj pripadnosti .
Pa da malo proanaliziramo naše postove, i da, naravno...da se vratimo na temu.
Kada sam spomenula huligane, više sam to rekla onako, simbolično, jer nažalost većina mlađih generacija (rođena krajem 80-tih i početkom 90-tih) razmišlja u stilu: ja sam Srbin, ja sam pravoslavac, mi smo nebeski narod, "dok se na Srpskom dvoru jelo zlatnim kašikama, tamo neki Englezi su jeli rukama..."bla, bla. Tako su vaspitani. Roditelji, u haosu rata, sveopšte mržnje, siromaštva i beznađa je usvojila kao utehu neku iznenadnu veru u tog pravoslavnog boga (namerno ga tako zovem, jer ako postoji Bog, on je samo jedan jedini, a ne pravslavni ili katolički ili šintuistički...), u priču o junačkoj zemlji Srbiji (jer do pre nisu znali ni koje godine je bila npr. Kosovska bitka), deca su to pohvatala + enormni pad morala i eto ti idealne "vojske destrukcije". Većina mladih je zadojena iluzionističkim teorijama i pravcima, sa totalno pogrešnom slikom šta patriotizam podrazumeva.
I da, pogledaj malo bolje, u SAD se svaki musliman stavlja pod prismotru (bilo koje vrste), jer imaju psihopatski strah od terorista koje izjednačavaju sa islamom.
Znači, o čemu ja palamudim ovde toliko? O Verovanju, Religiji. A da li sam o nečemu lepom pisala. Ne, pričala sam o ružnim i militantnim stvarima.
Neka mi neko, ko smatra religiju višim stepenom (lupam) od sekti, da jasnu i određenu specifikaciju religije i sekte, i njihove glavne razlike.
Ja ne vidim ni jednu, sem te što su zvanična verovanja legalna, a ova druga su u ilegali (navodnoj)... Smile
I jedna mala digresija, zašto svaki Srbin mora biti pravoslavac??? Građanin Srbije može biti bilo koje veroispovesti, a veroispovest nije jednako nacionalnosti, mada ok, znam da ti je to jasno.

Posle svega sto se desilo ovoj zemlji u poslednjih dvadesetak godina mogu da razumem zasto dobar deo naroda razmislja na odredjeni nacin , i zasto se maldi ljudi ponasaju tako agresivano . Kazem mogu da razumem , nikako da opravdam , kao sto rekoh ranije , siledzijama je mesto  u zatvoru , kako ne bi mogli da povredjuju normalan svet . I kao sto sam rekao ranije , to se neko dekalrise kao pravoslavni hriscanin , ne znaci da on to jeste . Cak i ako je neka osoba ubedjena da radi dobro svome narodu tako sto izaziva nasilje i mrzi druge , i na taj nacin misli da dostize ideal pravoslavlja , gresi , prosto, zna se sta Hrist prpopoveda , koji je glavni ideal hriscanstva uopse , pravoslavlja posebno , i svako ko se ne drzi osnovnih nacela vere ne moze biti hriscanin , bez obzira sta on mislio o tome .
Religija u smislu u kome ti pricas o njoj nije visi stupanj u odnosu na sektu , to su sistemi sa jednakom ili pribliznom slozenoscu i uredjenju dogme , tako da u tom smislu razlika je samo u broju sledbenika . Rekao sam vec da je rec sekta nespretno izabrana i kao termin niti objasnjava , niti obuhvata sve pojavne oblike koji se pod tim terminom podrazumevaju . Dakle radi se organizacijama koje koristeci razlicite metode kontrolisu i iskoriscavaju svoje clanove zarad odredjenih ciljeva , pocevsi od maerijale koristi , do politickog uticaja . Metode mogu biti razlicite , i razliciti nivoi kontrole i upravljanja clanstvom. Uglavnom se koriste provereni metodi psihickog uticaja gde zrtva potpuno ili delimicno gubi sposobnost kritickog misljenja, i podlozna je sugestiji od strane odredjenih licnosti , i postaje zavisna od tih istih licnosti . Narodski receno , ispiranje mozga posle koga ljudi postaju potpuno zavisni od pojedinaca ili organizacija . Dakle razlika izmedju religije i sekte je slobdi , misljenja , delanja , zivljenja , donosenja odluka , itd. Pripadnik sekte nema slobodu uglavnom ni u cemu , ni u odlucivanju , ni u misljenju , ni odabiru nacina zivljenja , ni u cemu . Ja kao pripadnik , uslovno receno religije , u odnosu na clana sekte mogu da uradim neke njima nezamislive stvari . Mogu da trosim svoj novac kako ja hocu , mogu da budem politicki opredeljen kako ja hocu , mogu cak i da o svojoj veri govorim kriticki , i da govorim ruzno o svestenicima , mogu sam da biram devojku , mogu da posedujem materijalna dobra koja necu zavestati crkvi , vec svojim naslednicima , mogu da odem u kafanu , mogu da odem u bioskop i cak pogledam film koji se meni svidja , mogu da se oblaim kako mi svidja , mogu da ne dodjem na liturgiju u nedelju . Sve to i mnogo vise ja mogu , a to su nezamislive stvari za vecinu pripadnika sekti . Prosto sve ono sto je i zakonom zagarantovano ljudima , toga se oni u sekti odricu , misleci da to rade iz uzvisenih razloga , ne shvatajuci da su u stvari strasno izmanipulisani , i ne shvatajuci sta im se u stvari desava.
Sto se tice vere i nacije , Srbi su pord jevreja jedini narod koji je izjednacio veru i naciju , i to iz potpuno istih razloga . To je bio nacin da se sacuva nacionalni identitet naroda pod dugotrajnom okupacijom . I zato pravoslavlje za Srbe ne predstavljka samo religiju , vec samu srz nacionalnog bica , jer je pravoslavlje (citaj crkva) vekovima pod pokrovom vere cuvala i odrzala sve bitne elemente nacionalnog identiteta , i zato smo mi pripadnici istog naroda kao i pre pola milenijuma , i to na svim prostorima , nismo postali ni turci ni madjari ni austrijanci ni bilo sta drugo. Kod Srba vera (religija) i tradicija i kultura  jednog naroda u najopstijem smislu , nisu odvojene kategorije , i danas ne mogu da egzistiraju jedna bez druge , mada se naravno mogu proucavati odvojeno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Neko jeste nekom isprao mozak.
I oduzeo mu slobodu odlučivanja.

I sada 'isprani mozak' misli da je on slobodan a da su oni tamo - ispranog mozga.
I da mu slučajno nebi palo na pamet da sam, svojim opitom, proveri kako je tamo,
on govori da - tamo svi imaju ispran mozak.

A oni tamo, koji su nekada i sami imali ispran mozak, ali su na trenutak iskoračili iz 'matrixa' (kalupa)
gledaju kako ih proglašavaju da im je mozak ispran i - čekaju.
Smireno i strpljivo.
Jer Onaj koji je i njihov isprani mozak ... 'reakrivirao' Svojom Voljom, On ljubavlju Svojom
to isto nudi - svima i stalno.
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Samsung Z 240
Samo momenat...ti sa svojom verom (uslovno govoreći pravoslavnom) i svim načelima koja ona nosi sa sobom, možeš da stičeš, ali moraš i da daješ (košulja sa leđa itd), nesmeš da trošiš na kafanu i alkohol, jer je to bahatost, razmetanje, a koliko sam ja religijski potkovana, jedna od glavnih osnova hrišćanstva je skromnost. Niko te neće smatrati vernikom ako ne daješ koju kintu crkvi, satanizovaće te ako kreneš da ih kritikuješ (crkvene velikodostojnike), ako ne pomažeš u akciji širenja vere (jer svi tripuju da je njihova religija ona prava). Ok, možeš da se, uslovno govoreći, slobodno politički izražavaš, mada bi bilo poželjno da naginješ ka nekoj nacionalno obojenoj partiji, zatim, uslovno govoreći, možeš da se oženiš devojkom kojom ti želiš, ali bi ipak bilo poželjno da je pravoslavne vere, a ako nije, nema veze, prekrstićemo je.
U bioskopu ćeš u 99.99% slučajeva gledati filmove gde ima scena ubijanja, sexa, narkomanije...hm, nekako mi to ne ide uz pravoslavlje.
E sad, pošto se smatra (kažem smatra jer niko od nas nemože biti 100% siguran) da je hrišćanstvo staro 2000 godina, a sekte su novijeg datuma, to automatski znači da je religija (hrišćanska) ok, a sekte nisu...pa i hrišćanstvo je gledano kao sekta, što u suštini i jeste, ogranak judeističke religije. A ako je hrišćanstvo tako uzvišeno, zašto je 1054. došlo do raskola između istočne i zapadne crkve, zašto su vođeni toliki ratovi, zašto se (za ime Boga) svaki narod mora prekrstiti tj. žigosati u hrišćane, zašto je većina pravoslavnih običaja paganskih korena?
Pitanja sam postavljala stihijski, kako su mi nailazila, tako da se izvinjavam, ali naravno, očekujem odgovore na njih.
« Poslednja izmena: 01. Avg 2008, 22:19:38 od tarantulica »
IP sačuvana
social share
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0
Citat
Zasto Srbin mora da bude Pravoslavac? Pitaj ovog agenta CIA-e. U suprotnom bi bio Hrvat ili Musliman (BiH musliman).
ovo je hit veka Smile Smile Smile
a sta ako je nekom otac srbin,majka srpkinja(oboje ateisti),rodjen u srbiji,nije krsten...sta je onda taj? marsovac?sektas?eskim? Smile Smile Smile
naucite vec jednom...nacionalnost nema nikakve veze sa verom,religijom,crkvom....bla,bla...ako su ti otac i majka srbi logicno je da si i ti srbin(mada sa punoletstvom mozes da se izjasnis i kao svazilandjanin,niko ti ne brani) ali nisi pravoslavac....pravoslavac postajes cinom krstenja... Smile
A šta ako je sve to iluzija  Smile?
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Samsung Z 240
A šta ti misliš, da li je?
IP sačuvana
social share

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0
Apsolutno.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.51
mob
Samsung Z 240
Pa onda, čemu sve ovo???
Zar nije bitnije jedinstvo ljudi od njihove razuđenosti i svestrane mržnje zbog nekih glupih simbola???
IP sačuvana
social share

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Srbi su pravoslavne veroispovesti. Srbi katolicke veroispovesti se nazivaju hrvati. Srbi islamske veroispovesti se nazivaju muslimani.
tako je odluceno mnogo pre vaseg rodjenja i vi nemate sta da se bunite. pogotovo kada vidim ko se buni.    Smiley 1  Smiley 1  Smiley 1
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 76 77 79 80 ... 124
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Avg 2025, 09:17:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.111 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.