Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 09:18:12
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 101 102 104 105 ... 124
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sekte  (Pročitano 244437 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
Vrbuje se na razne načine. Prijatelji i članovi porodice mogu postepeno usađivati ideje i uvlačiti u sektu. Vrbovati mogu i nepoznate osobe koje idu od vrata do vrata i dele materijal koji navlači lakoverne osobe. Verujem da je većina ljudi imala takvih iskustava, da su bili na meti neke sekte. Kod mene su par puta navraćali Jehovini svedoci i Adventisti šestog dana, a jedna bliska osoba vehabija je bio uporan da me tamo vrbuje. Još posedujem knjige, diskove i drugi materijal koji mi je dao.

Žrtve sekti najčešće budu, mlade, neiskusne, psihički nestabilne i starije osobe.

Pre desetak godina drugarica iz razreda je upala u sektu. Uvukla je njena najbolja prijateljica. Obe devojke su u roku od godinu dana izvršile samoubistvo. Ako se dobro sećam radilo se o nekoj satanističkoj sekti.
Lično nisam naročito upućen o načinu rada većine navednih sekti. Znam par porodica koje su se raspale zbog vehabizma (i to je sekta jer se odvaja od klasičnog islamskog učenja). On line sam sreo bivšeg sajentologa. Po njegovoj priči iskoristili su njegovo poverenje i opelješili ga. Takođe pominjao je da su neki članovi skrenuli, verovatno zbog upražnjavanja određenih tehnika.  

IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Apple 
Nikada nisam imao visoko misljenje o osobama koje su lakoverne i naivne da ih neko moze tako opciniti da promene svoja licna ubedjenja ili pocine zlocin nad drugima svojoj porodici ili nad sebi samome,
Takve osobe su umno i dusevno bolesne i oklutizam ili sekte su samo izgovori stvoreni obicno od njihovih porodica na osnovu "mozda neke knjige" na tu temu da ih opravdaju za njihovu ludost i da opravdaju sebe tako reci u ocima naroda.Gluposti koje se danas stampaju se granice sa neverovatnim i dostupne su nazalost svakome bez obzira na godine.Lako je baciti krivicu na nesto o cemu se ne zna i o cemu se gledaju holivudski horror filmovi.Nikom ni jednoj sekti nije potrebna lakoverna ili naivna osoba a specijalno ne maloletna .
Zasto bi neko u zdravom umu rizikovao sudski proces zatvor i losu reputaciju u javnosti tako sto je skupljao maloumnike i idiote oko sebe koji legalno nisu odrasle osobe,nemaju zavrseno osnovno formalno obrazovanje ,nemaju svoja licna primanja i nemaju nikakvu stvarnu poziciju u drustvu.

1.Doduse postoji religiozna muslimanska teroristicka organizacija koja skuplja mlade ljude i svojom ideologijom preobrazava ih u samoubice u ime Dzihada sa lazima da ih ceka raj.

2.A i postoji i militantna ekstrimna hriscanska organizacija koja poziva na smrt medicinskog osoblja i doktora
koji izvode abortuse nad devojkama i zenama za koje takodje traze smrt , jer smatraju da je Abortus ravan ubistvu .

3.Postoje takodje primitivni religiozni plemenski rituali iz starih vremena koji se na zalost tesko iskorenjavaju.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 78
OS
Windows 7
Browser
Internet Explorer 8.0
Vrbuje se na razne načine. Prijatelji i članovi porodice mogu postepeno usađivati ideje i uvlačiti u sektu. Vrbovati mogu i nepoznate osobe koje idu od vrata do vrata i dele materijal koji navlači lakoverne osobe. Verujem da je većina ljudi imala takvih iskustava, da su bili na meti neke sekte. Kod mene su par puta navraćali Jehovini svedoci i Adventisti šestog dana, a jedna bliska osoba vehabija je bio uporan da me tamo vrbuje. Još posedujem knjige, diskove i drugi materijal koji mi je dao.

Znači bliski prijatelji, članovi porodice, možda i roditelji "vrbuju" svoju rođenu decu i uvlače ih u sektu vaspitavajući ih po principima sekte (koji su to principi uygred rečeno, znaš li neki od njih?)

Dakle jehovini svedoci i adventisti su sekte? Kojoj ti religiji pripadas?

Citat
Žrtve sekti najčešće budu, mlade, neiskusne, psihički nestabilne i starije osobe.

Znači deca od 12-15,16 godina, mentalno poremećene osobe i stari ljudi od 80 i više godina? To bi odprilike trebalo da budu članovi sekti, zar ne?

Citat
Pre desetakgodina drugarica iz razreda je upala u sektu. Uvukla je njena najbolja prijateljica. Obe devojke su u roku od godinu dana izvršile samoubistvo. Ako se dobro sećam radilo se o nekoj satanističkoj sekti.
Lično nisam naročito upućen o načinu rada većine navednih sekti. Znam par porodica koje su se raspale zbog vehabizma (i to je sekta jer se odvaja od klasičnog islamskog učenja). On line sam sreo bivšeg sajentologa. Po njegovoj priči iskoristili su njegovo poverenje i opelješili ga. Takođe pominjao je da su neki članovi skrenuli, verovatno zbog upražnjavanja određenih tehnika.

Govoris o destruktivnim kultovima, ne o sektama, koji su zabranjeni zakonom!

« Poslednja izmena: 26. Jun 2010, 14:58:33 od Malecki I »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
JS i Adventisti jesu sekte.
Ja nisam religiozna osoba, ne sledim ni jednu religiju.
Sad dozvoli meni da tebi postavim isto pitanje.

Mlade i neiskusne osobe mogu biti i punoletne. U mlade osobe spadaju i oni u dvadesetim godinama. Istina one devojke koje sam pomenuo su imale oko 15.
Psihički nestabilne osobe ne moraju biti poremećene. Mogu prosto biti ranjive zbog nekog događaja. Smrt bliske osobe, raskid ili neko drugo traumatično iskustvo koje ih čini propustljivijim za neke ideje. Sekte su poznate po tome da pružaju podršku, bombarduju ljubavlju, leče rane dajući nekakvu nadu i utehu.
Osobe koje pristupaju nekim sektama su samo povodljive, odnosno lako je sa njima manipulisati. Većina materijala koji raznorazne organizacije rasipaju je stvoren da manipuliše.

Prijatelji i članovi porodice nisu samo roditelji, može se raditi o bratu od tetke npr. koga je neko zavrbovao. Normalno je da se on prvo obrati najbližima kako bi ih uveo u sektu. Njegovi motivi su verovatno plemeniti, ali on sam je izmanipulisana osoba koja ne uviđa eventualne posledice članstva u takvoj organizaciji.

Razlika između vehabija i nekih drugih sekti je u njihovoj opasnosti po društvo. Njihovo pristup pri vrbovanju članova, mehanizmi za manipulaciju, za formiranje određenog načina razmišljanja, za određeno ponašanje... su manje više isti.
Ovo važi za sekte kojima je cilj skupiti što više pristalica, onih poput Jehovinih svedoka, adventista, vehabija, hare krišna i sl.
Njihovi ciljevi, učenja, način na koji se njihove aktivnosti manifestuju jesu različiti, ali u ostalom su slični.
IP sačuvana
social share
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 78
OS
Windows 7
Browser
Internet Explorer 8.0
JS i Adventisti jesu sekte.
Ja nisam religiozna osoba, ne sledim ni jednu religiju.
Kako onda određuješ šta je sekta? Sekta je ko i u odnosu na šta? Koje je učenje ili koji su religiozni principi osnova za određivanje, kategorizovanje i svrstavanje ostalih religioznih pokreta u grupu "sekta"? Pravoslavni vernik će reći da su sve ostale religije paganske izuzev pravoslavne a sve grane u okviru jedne određene religije su sekte! Musliman će da zauzme približno isti stav kao i pravoslavac, Katolik takođe i tako redom.

Citat
Sad dozvoli meni da tebi postavim isto pitanje.

Koje pitanje?

Citat
Mlade i neiskusne osobe mogu biti i punoletne. U mlade osobe spadaju i oni u dvadesetim godinama. Istina one devojke koje sam pomenuo su imale oko 15.
Psihički nestabilne osobe ne moraju biti poremećene. Mogu prosto biti ranjive zbog nekog događaja. Smrt bliske osobe, raskid ili neko drugo traumatično iskustvo koje ih čini propustljivijim za neke ideje. Sekte su poznate po tome da pružaju podršku, bombarduju ljubavlju, leče rane dajući nekakvu nadu i utehu.
Osobe koje pristupaju nekim sektama su samo povodljive, odnosno lako je sa njima manipulisati. Većina materijala koji raznorazne organizacije rasipaju je stvoren da manipuliše.

Možeš li konkretno da navedeš tehniku kojom manipulišu sekte, konkretan primer kako neka osoba pristaje na manipulaciju i koji je krajnji cilj sekte?

Citat
Prijatelji i članovi porodice nisu samo roditelji, može se raditi o bratu od tetke npr. koga je neko zavrbovao. Normalno je da se on prvo obrati najbližima kako bi ih uveo u sektu. Njegovi motivi su verovatno plemeniti, ali on sam je izmanipulisana osoba koja ne uviđa eventualne posledice članstva u takvoj organizaciji.

Niko od nas neće dobrovoljno da pristane da bude prevarren, zar ne? Niko od nas neće da pristane dobrovoljno da bude izmanipulisan, ako uvidi prevaru napustiće bilo koju organizaciju, to je sasvim normalno. Dakle i ako sam prevaren i postao sam član sekte kad uvidim besmislenost takve organizacije, napustiću je.

Citat
Razlika između vehabija i nekih drugih sekti je u njihovoj opasnosti po društvo. Njihovo pristup pri vrbovanju članova, mehanizmi za manipulaciju, za formiranje određenog načina razmišljanja, za određeno ponašanje... su manje više isti.
Ovo važi za sekte kojima je cilj skupiti što više pristalica, onih poput Jehovinih svedoka, adventista, vehabija, hare krišna i sl.
Njihovi ciljevi, učenja, način na koji se njihove aktivnosti manifestuju jesu različiti, ali u ostalom su slični.

Zašto se sekte zalažu za što veći broj članova?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

tko zna kako daleko odlazim...

Zodijak
Pol Žena
Poruke 18119
OS
Windows XP
Browser
Mozilla AskTbATU2 3.8.0.1

Smile

Edit by Lightsoft: Linkovi prema drugim forumuma  Smile

Smile svašta
inače, da sam znala ne bih postavila  Smile
« Poslednja izmena: 26. Jun 2010, 16:52:12 od apocalypse in my eyes »
IP sačuvana
social share
шš
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Apple 
Dobro reklamiranje nekih vese profitnih ustanova postoji,
Povodom otvaranja nove crkve Sajantologije ,
otisao sam na njihov web site koji je moram priznati vrlo lepo prezentovan,
gde ti nude psiholoski test u vrednosti od 500 evra besplatno,
ali trenutno ne zelim da budem na njihovom radaru a jos manje da im dam licne podatke.

WHAT IS SCIENTOLOGY?
Scientology is a religion in its highest meaning, as it helps bring man to total freedom and truth. The essential tenets of Scientology are these:
-You are an immortal spiritual being.
-Your experience extends well beyond a single lifetime.
-And your capabilities are unlimited, even if not presently realized.
-Furthermore, man is basically good. He is seeking to survive. And his survival depends upon himself and his fellows and his attainment of brotherhood with the universe.

« Poslednja izmena: 26. Jun 2010, 17:29:28 od Alex616 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
Malecki

Definiciju sekte, njene elemente i ostalo bitno za njihovo određenje imaš u prvom postu.

Pitanje na koje sam mislio je da li si pripadnik neke religije. Vidim da si na temi o Isusovom rođenju reko da veruješ u Njega.

Malo je nezgodno navesti konkretan primer kako je neko nekog naveo da pristupi sekti. Nije to nešto što se svodi na par rečenica i dešava preko noći. Obično to bude kompleksan proces koji traje duže vreme i ima više faza. Prvo se opipava terena, kako bi se procenilo da li je osoba pogodna, otvorena da prihvati određene ideje. Zatim se neke od tih ideja plasiraju, daje materijal za proučavanje, zatim druženje, upoznavanje drugih članova, slušanje njihovih iskustava koja su uvek izvrsna..., na kraju osoba prihvata ideje i uključuje se sektu.
Manipulacija se ogleda o načinu na koji se plasiraju ideje, same metode koje su u tim materijalima sadržane i koje oni koji vrbuju koriste (često nesvesno jer su i sami izmanipulisani) se ne razlikuju puno od manipulisanja u drugim društvenim delatnostima.

Normalno je da niko ne želi biti prevaren, ali svet je pun prevaranata koji svakodnevno pronalaze svoje žrtve.
Oni koji otkriju da su prevareni napuste sekte, mada dešava se da i nakon toga bivaju progonjeni od bivših drugova. Onaj sajentolog koga sam pomenuo se žalio na to. Trpeo je uznemiravanja čak je pričao o psihičkim napadima. Iz nekih sekti se nije lako isčupati. Vehabije imaju uverenje da se neko takav treba ubiti.
Oni koji se izvuku obično priznaju da shvataju kako su bili prevareni. Nažalost ima onih koji nikad ne shvate, a svaki pokušaj da ih udaljiš od njihovog učenja smatraju neprijateljstvom.

One sekte koje teže mobilisanju što većeg broja članova to najčešće rade zbog  moći, jer što više članova imaš jači si.
IP sačuvana
social share
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.4
WHAT IS SCIENTOLOGY?
Scientology is a religion in its highest meaning, as it helps bring man to total freedom and truth. The essential tenets of Scientology are these:
-You are an immortal spiritual being.
-Your experience extends well beyond a single lifetime.
-And your capabilities are unlimited, even if not presently realized.
-Furthermore, man is basically good. He is seeking to survive. And his survival depends upon himself and his fellows and his attainment of brotherhood with the universe.

Mislim da se moje razumevanje stvarnosti u velikoj meri poklapa sa ovim...
A opet nisam 'sajentolog'. Smile
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Safari 5.0.375.70
mob
HTC One
Znači bliski prijatelji, članovi porodice, možda i roditelji "vrbuju" svoju rođenu decu i uvlače ih u sektu vaspitavajući ih po principima sekte (koji su to principi uygred rečeno, znaš li neki od njih?)

Kakvo naivno izvrtanje logike.  Smile

Zasto clanovi sekte nikada ne prihvataju da su u sekti? Pa zato sto su ih ubedili a oni prihvatili da to nije sekta, simple as that.

A kada su vec u njoj a ne vide to, naravno da ne vrbuju decu ili clanove porodice svesno, sa losom namerom vec misle da im cine dobro. Misliti da cinis dobro i ciniti dobro nikako nije isto.  Smile

Finisiram... deca JS nemaju izbor, nema potrebe za vrbovanjem. Njih roditelji ne pitaju, samo ih svrstaju.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 101 102 104 105 ... 124
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 09:18:12
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.