Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 34 35 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Saveti za trudnice i novopecene mame  (Pročitano 400964 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Kako da oslobodite dete straha od vode?

Pre nego što vašeg mališana pustite u vodu, treba najpre da ga naučite kako da pravilno diše. Mnogi roditelji preskaču ovu najosnovniju fazu škole plivanja, jer smatraju da se disanje samo po sebi podrazumeva
 

Kako da dete savlada strah od vode i nauči pravilno da diše, zašto deca uvek prvo nauče da rone pa tek potom da plivaju? Ukoliko ste odlučili da vašeg mališana ovoga leta naučite da pliva, odgovori na ova pitanja biće vam od velike koristi

 

DISANJE

Zgrčenost mišića i krutost tela su najveći krivci zbog kojih dete tone. Kada nauči da udahne i izdahne pod vodom, vazduh u plućima mu neće dozvoliti da potone. Vežbe disanja i opuštanja su prilično jednostavne. Uz vaše savete i asistenciju dete će ih vrlo brzo savladati.

 

Kako?

Uđite zajedno sa detetom u vodu do dubine njegovih prsa. Pokažite mu kako da vazduh udahne, potom da čučne (bitno je da čučne, a ne da savije glavu u vodu) i izduva ga u vodi (pravi mehuriće). Vežbu počnite sa potapanjem glave do nosa da bi na kraju, kada se mališan oslobodi, zagnjurio i celu glavu. Kada uvidi da i pod vodom može da kontroliše i izduvava vazduh, polako će se osloboditi i steći sigurnost. Važno je da dete drži oči otvorene dok roni, jer u suprotnom gubi orijentaciju u prostoru.

 

Gde?

Nikada nemojte da radite sa detetom vežbe disanja kada je okrenuto prema pučini, jer ako mu se nešto desi, instiktivno će krenuti ka «izlazu» - u ovom slučaju u suprotnom pravcu. Mala nezgoda je dovoljna da doživi neprijatno iskustvo koje će kasnije rezultirati strahom od vode. Ukoliko obuku plivanja izvodite u bazenu, dete treba da bude okrenuto ka stepenicama, odnosno ka mestu gde je ušlo u vodu.

 

PLUTANJE

Kada savlada tehniku disanja, kojom će ujedno «razbiti» strah od vode, naučite ga da pluta.

 

Kako?

Mališan treba da se, što je više moguće, opusti i podigne noge kako bi izgubilo kontakt sa tlom. Na vodi «leži» na stomaku a glava mu je zaronjena u nju (dete izduvava vazduh). S obzirom da je u prethodnim vežbama savladalo tehniku udisaja i izdisaja (što je kod njega razbilo strah od davljenja), vrlo brzo će se opustiti i početi da pluta.

 

ODRŽAVANJE NA VODI

Kada savlada ove dve vežbe dete je onda sposobno da samostalno pliva, odnosno da se održava na vodi. Iako mnogi roditelji pokušavaju da što pre nauče mališane raznim tehnikama i stilovima plivanja, to je u ovom periodu sasvim nepotrebno a u velikoj meri i štetno. Savladavanje pokreta i tehnike je sledeća faza u obuci, kojoj moraju da prethode pravilno disanje i samostalno održavanja. Treba da imate na umu da u stvari ne učimo mališane da plivaju (u smislu određenih stilova i tehnike), već da se samostalno održavaju na vodi. Kada dete nauči da pluta, ono će imitirajući roditelje krenuti da maše rukama i nogama i da pravi prve plivačke korake. Za mališane je mnogo bolji (mada ih roditelji obično prvo uče kraul, što je pogrešno) jednostavan prsni stil.

Dete  koje nije prohodalo zna da se održava na površini vode. Ono još uvek nema razvijenu svest i iskustvo da je tlo njegov najbolji oslonac. Voda mu je nesvesno poznata sredina iz embrionalne faze razvoja. Tako, ako bebu od šest meseci spustite u vodu ona će, zbog vazduha koji zadržava, ubrzo isplivati na površinu. Bitno je samo da je  u tom trenutku prihvatite kako je nešto ne bi zapljusnulo (da ne bi prilikom novog uzimanja vazduha progutala vodu i doživela negativno iskustvo), i posle novog uzimanja vazduha pustite  je da ponovo „pliva". Malu bebu smete da vodite i u dubinu , jer ona još nema stečen osećaj sigurnosti tla pod nogama.

Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Da li se pravilno hranite?

Trudnice mogu da nastave da uživaju u svojoj omiljenoj hrani, ali umereno. Uravnotežena ishrana je baza dobrog zdravlja u svakom periodu života, a tokom trudnoće je još važnija.
   

Trudnoća je jedan od nutritivno najzahtevnijih perioda u životu žene. Pošto gestacija obuhvata brzu deobu ćelija i razvoj organa, dodatna ishrana je neophodna da podrži ogroman fetalni rast. Hrana koju kao buduće mame jedete je glavni izvor nutrijenata za bebu, a kako ona „raste", tako su i vaše nutritivne potrebe veće

Da biste se pravilno hranili u trudnoći, morate da učinite mnogo više od jednostavnog povećanja količine. Morate, takođe, da vodite računa šta jedete. Iako vam je potrebno oko 300 kalorija više, naročito kasnije u trudnoći kad vaša beba brže raste, te kalorije treba da dolaze iz kvalitetne hrane, jer će to doprineti rastu i razvoju bebe.

Promene u nutritivnim potrebama

Brojne su izmene u nutritivnim potrebama trudnice. One delom potiču od nutritivnih zahteva fetusa, a delom od fizioloških varijacija koje utiču na apsorpciju i metabolizam hranljivih sastojaka. Važno je da omogućavaju  normalan rast i razvoj bebe, i u potpunosti obezbeđuju kasniju laktaciju i dojenje. Promene u nutritivnim potrebama su povezane sa adaptacijom tela na trudnoću, jer se pojavljuju suviše rano da bi bile isključivi odgovor na bebine potrebe. One uključuju smanjenje elektrolita, proteina, glukoze, vitamina B12, folne kiseline, vitamina B6 i povećanje lipida, triglicerida i holesterola u krvi. Trudnice zahtevaju različit unos gvožđa, folne kiseline, kalcijuma, natrijuma i šećera.

Posledice loše ishrane mogu da dovedu do problema i za majku i za dete - u smislu male porođajne mase, sa nutritivnim i drugim deficitom.

Pre nego što zatrudnite

Najbolje vreme da počnete zdravo da se hranite je pre nego što zatrudnite. Tako ćete na vreme obezbediti hranljive sastojke koji su potrebni za vas i bebu.

To je, takođe, period kada treba započeti sa odgovarajućim unosom folne kiseline, vrste vitamina ključnog za rast vaše bebe, naročito u prvim mesecima. Nedovoljno unošenje folne kiseline pre trudnoće i u ranoj trudnoći povećava rizik od urođenih anomalija, kao što je defekt u razvoju mozga i kičmene moždine. Vođenje računa o dobrom zdravlju pre graviditeta će vam pomoći i tokom tog perioda.

Dobijanje u težini

Ukupno povećanje telesne mase bi trebalo da iznosi 11,5-16 kg, sa odgovarajućim načinom dobijanja koji je važniji od broja kalorija. Dobijanje u težini je najniže u prvom trimestru, i postepeno raste, do najvećeg prirasta u trećem trimestru kad fetus i placenta najviše rastu. Tokom trudnoće, masne naslage se uvećavaju više nego trostruko, a većina žena ih izgubi nekoliko meseci nakon porođaja. Naravno, dobijanje u telesnoj masi varira. Normalno je da dobijete manje ako ste u trudnoću ušli teži. Gojazne žene sa manjim dobitkom u telesnoj masi imaju uspešne trudnoće i zdrave bebe. Za njih je preporučeni porast telesne težine 7-11,5 kg. Porast je veći ako nosite dvojke (16-20 kg) ili trojke (23kg), ili ako ste imali manju telesnu masu pre trudnoće (12,5-18 kg).

Kalorijska restrikcija u trudnoći se ne preporučuje, jer je povezana  sa manjom porođajnom masom bebe.

Prvi korak ka zdravoj ishrani je da  razmotrite vaše dnevne obroke. Trudite se da ih planirate tako da sebi i porodici obezbedite uravnoteženu ishranu.

Uzimajte dovoljno tečnosti

Postoji još nešto što je potrebno vašem telu - mnogo tečnosti. Dnevno treba da popijete najmanje 6-10 čaša vode. Da li uzimate dovoljno vode znaćete po boji vašeg urina. Ako je svetao ili bistar - pijete dovoljno, ako je tamno žut - on je koncentrovan i treba da pijete više tečnosti.

Dodaci vitamina i minerala

Često se ishrani trudnica dodaju vitamini, ali mnoga istraživanja su pokazala da saplementi (dodaci) imaju ograničenu vrednost. Većina lekara se slaže da se sve sem gvožđa može obezbediti pravilnom ishranom.

Gvožđe je potrebno u velikim dozama, naročito u kasnijoj trudnoći. Ekstra gvožđe je potrebno ne samo zbog bebinih potreba, već i zato što se volumen krvi trudnice uvećava za 30 odsto. Ovaj mineral je neophodan za formiranje crvenih krvnih zrnaca, a teško je da se dovoljno uzme iz hrane da bi se zadovoljile potrebe za majku i bebu. Bez dovoljno gvožđa, fetus će vući majčine zalihe, često izazivajući kod nje anemiju i iscrpljenost. Dodaci  gvožđa će olakšati to stanje.

Značaj folne kiseline

Trudnoća udvostručuje ženine potrebe za folnom kiselinom. Međutim, ne postoji zajednički stav oko neophodnosti dodataka svim trudnim ženama. Folna kiselina je važna u prvim danima i nedeljama fetalne koncepcije, zbog razvoja bebinog mozga i kičmene moždine. U novijim studijama je dokazano da je neophodna za prevenciju defekata neuralne cevi kao što je spina bifida.

Neophodna je i za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Savetuje se uzimanje namirnica bogatih folatima kao što su iznutrica, zeleno lisnato povrće, mahunarke. Dodaci folne kiseline se savetuju ženama koje puše, uzimaju lekove ili alkohol, ili su na vegetarijanskoj ishrani. Sa davanjem bi  trebalo započeti mesec dana pre planirane trudnoće, i u prva tri meseca.

Pošto prevelika količina A vitamina može da bude toksična za fetus, ne preporučuje se za vreme trudnoće.

Da li ste razmišljali zašto je potrebno da u trudnoći dobijete 11,5-16 kg kad novorođenče teži samo deo toga?

* 3,5 kg otpada na bebinu telesnu masu

* 1 kg na povećanje grudi

* 3 kg na telesne rezerve proteina, masti i drugih nutrijenata

* oko 800 g na placentu

* 3 kg na povećanje uterusa

* 800 g na amnionsku tečnost

* 2 kg na «povećanje» krvi

* 2 kg na povećanje drugih tečnosti

Kako da znate da li se pravilno hranite?

Suština je jesti hranu iz različitih grupa, u preporučenim proporcijama.

Hrana koja je potrebna vašem telu u toku jednog dana:

 * 6-11 serviranja hleba, žitarica, pirinča ili paste

 * 4 serviranja povrća

 * 3 serviranja voća

 * 3-4 serviranja mleka, jogurta i sira

 * 2-3 serviranja mesa, živine, ribe, jaja

 * masti i slatkiše konzumirati umereno

Koliko velike treba da budu porcije buduće mame?

50-60 odsto vašeg obroka treba da sačinjavaju ugljeni hidrati, 20-30odsto masti i 15-20 odsto proteini.

Žitarice: jedno parče hleba, šolja spremljenih žitarica, pola šolje kuvanih žitarica, pirinča, paste

Povrće: šolja svežeg lisnatog povrća, pola šolje kuvanog ili seckanog povrća, tri četvrtine šolje soka od povrća

Voće: jedna srednja jabuka, banana ili narandža, pola šolje seckanog, kuvanog ili suvog voća, tri četvrtine šolje voćnog soka

Mleko i mlečni proizvodi: šolja mleka ili jogurta, 50 g sira

Meso: 100 g kuvanog mesa, živine ili ribe (šnicla veličine dlana), pola šolje pasulja, jedno jaje

Mit ili istina?

Jesti za dvoje

Realno, vi jedete za jednu osobu, a dodatni kalorijski unos iznosi 15%.  Zato se preporučuje da trudnica dnevno unese 150 kalorija više u prvom trimestru, i po 300 kalorija više u druga dva trimestra, nego pre trudnoće. Ako je kalorijski unos u trudnoći smanjen, neće se uneti dovoljno proteina, vitamina i minerala za ishranu bebe. Rezultiraće i padom rezervi masti, što će dovesti do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronična - može da rezultira zdravstvenim problemima deteta.

Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Salata – odlična hrana za decu

Povrće je od izuzetnog značaja za rast, razvoj i zdravlje dece. Ono je bogato ugljenim hidratima, vlaknima, mineralima i vitaminima.
 

Konzumiranje svežeg povrća, posebno kao salate, doprinosi boljem iskorišćavanju esencijalnih vitamina i minerala, naročito vitamina C, E, folne kiseline, antioksidanasa likopena i beta karotina.

 

Sveže povrće je prebogato vlaknima, koja pospešuju rast korisnih bakterija, a njihova enzimska aktivnost podržava varenje proteina. Povrće je siromašno kalorijama i ne sadrži holesterol.

 

Poslednjih godina se sve češće govori da boja hrane odslikava njene  nutritivne vrednosti, pa je uključivanje u ishranu namirnica u bojama spektra način da se uzmu raznovrsni nutrijenti. Povrće duguje boju pigmentima koji učestvuju u procesu fotosinteze: hlorofil je zeleni pigment, paradajz je crvene boje zbog likopena, kukuruz je žut zbog ksantofila, šargarepa sadrži beta karotin koji joj daje narandžastu boju.

Intenzivna boja hrane je znak da je povrće zrelo i dobro svarljivo.

 

Zeleno povrće

Spanać i brokoli su, svakako, povezani sa dobrim zdravljem. Ali i kupus, kelj, grašak, blitva... Činjenica je da zeleno povrće obezbeđuje važne nutrijente, a pojedini njegovi sastojci su dragoceni u ishrani (lutein i indoli).

 

Narandžasto i žuto povrće

Konzumiranje povrća ovih boja je važno za dobar vid, borbu protiv infekcija, smanjenje rizika od srčanih bolesti. Odlični su: šargarepa, bundeva, žute paprike...

 

Mali trikovi da vaše dete zavoli salatu

S obzirom na to koliko je povrće korisno, većina roditelja se trudi da ga svakog dana ponudi deci. Salate su posebno pogodne, jer obiluju vitaminima i mineralima (svaka sezona ima odgovarajuće povrće) i lako se pripremaju. Ali, roditelji ne uspevaju uvek u svom naumu, jer je sveže povrće teško za žvakanje (deca često odbijaju salatu). Ključ rešenja je u dobrom stavu i malo kreativnosti, pa će mališani naučiti da uživaju u salati. Možda je najbolji način pokazati sopstvenim primerom. Međutim, nikako ne forsirajte dete.

* Ponudite mališanu povrće pre obroka, kada je najgladniji.

* Napravite raznobojnu salatu da bi bila atraktivnija - isecite paradajz, zelenu salatu i jaja.

* Dodajte paradajz ili rendanu šargarepu tunjevini, piletini ili salati od paste.

 

Ideje za salatu

- izrendajte šargarepu ili krastavac u jogurt

- servirajte rendan kupus sa sirom ili jajetom u sendviču, a okolo   kriške paradajza

- isecite paradajz, zelenu salatu i krastavac, paprike i šampinjone i mladi crni luk

- za popravljanje ukusa dodajte začinsko bilje: korijander, bosiljak, peršun

- pripremite preliv od rendanog krastavca, jogurta, gnječenog belog luka i limunovog soka

 

Priprema salate

- Najbolje je da osnova bude zelena (zelena salata, kupus...). Začini salatu čine ukusnijom (bosiljak, mirođija, peršun...).

- Da biste dobro oprali zelenu salatu, potopite je u duboku posudu sa hladnom vodom pet minuta, odlijte vodu i ocedite.

- Salatu začinite prelivom spravljenim od pola kašičice morske soli, jedne do dve kašičice praha od belog luka, pola kašičice sušene mirođije, po 30 mililitara jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i pola kašiče prepečenog susama. Ovako napravljen preliv može da stoji u zatvorenoj staklenoj teglici u frižideru.

 

Raznobojno povrće na tanjiru

Servirajte raznobojno povrće na tanjiru (dugine boje obezbediće najviše nutrijenata)! Posebno se preporučuje povrće crvene i plave boje (plavi paradajz i ljubičasti kupus, koji sadrže antocijanin - moćni antioksidans). Krajem prve godine, beba je spremna za sveže povrće kao što je paradajz, kupus, zelena salata...

 

RECEPTI

 

Salata od kupusa

Potrebno je:

- mala glavica zelenog kupusa

- veza mladog crnog luka

- dve izrendane šargarepe

- pola šolje suvog grožđa

- pola šolje iseckanog badema

- dva do tri mala paradajza (po želji)

 

Preliv:

- dve kašike jabukovog sirćeta

- dve kašike maslinovog ulja

- malo soli i bibera

 

Letnja salata od kupusa

Potrebno je:

- pola glavice zelenog kupusa

- dve sveže paprike, isečene na rebarca

- dva zrela paradajza, isečena na kriške

- četvrtina šolje suvog grožđa (ne mora)

- sok od jednog limuna

- kašika maslinovog ulja

- pola kašičice prepečenog susama

- prstohvat mirođije

- malo soli i bibera

 

Priprema: Pomešajte sastojke.

               

Paradajz salata

Potrebno je:

- tri srednja paradajza

- 120 g belog sira, izrendanog

- tri iseckane zelene masline

- kašičica suvog origana

 

Priprema: Pomešati sastojke.

 

Šare­na sa­la­ta

Po­treb­no je:

- ma­la gla­vi­ca ze­le­ne sa­la­te

- cr­ve­na pa­pri­ka, isečena

- ma­li kra­sta­vac, ol­jušten, isečen na koc­ki­ce

- 200 g ku­va­nog ku­ku­ru­za

- ce­ler, isec­kan na koc­ki­ce

- dve kašike ren­da­nog si­ra

- šol­ji­ca su­vog grožđa

- po­la šol­ji­ce se­men­ki od bun­de­ve ili sun­co­kre­ta

 

Pre­liv:

- po­la kašičice sen­fa

- po­la kašičice me­da

- čen be­log lu­ka

- kašika ja­bu­ko­vog sirćeta

- kašičica ma­sli­no­vog ul­ja

 

Priprema: Po­mešati sa­stoj­ke i pre­li­ti pre­ko sa­la­te. Služiti uz pečeni krom­pir.

 

Sa­la­ta od kra­sta­va­ca

Po­treb­no je:

- ve­li­ki kra­sta­vac, isečen na ko­lu­to­ve

- pa­pri­ka, isec­ka­na na koc­ki­ce

- mla­di luk, sit­no isec­kan

- kašičica ja­bu­ko­vog sirćeta

- kašičica ma­sli­no­vog ul­ja

- ma­lo so­li

 

Priprema: Po­mešati i serv­i­ra­ti.

Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Temenjača

Ono što može da zbuni, čak i da uplaši mame, posebno kada je u pitanju prvo dete, odnosi se na temenjaču. To je žućkasta, često slojevita (pločasta) naslaga na bebinom temenu - koja liči na krljušt.
 

Najveći broj roditelja se raspituje za promene na bebinom temenu tek kada se dogode, mada ima i majki koje zanima kako se uopšte sprečava pojava temenjače. Razloga za strah nema, a odgovor je da treba obratiti dodatnu pažnju na negu kosmatog dela bebine glave.

 

 

 

Šta je temenjača?

Dr Ivanka Novović, dermatolog, objašnjava da je temenjača narodni izraz za slojevitu promenu kože na bebinom temenu, do koje dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda (seboreja).

- Pojačano lučenje lojnih žlezda ima svako novorođenče, ali nema svako i ove seboroične promene. To, uglavnom, zavisi od načina nege pomenutog dela glave - koji je preosetljiv, pa samim tim plaši mame da pri kupanju bebice primene pravilan tretman nege, kaže naša sagovornica.

 

Kako se sprečava?

- Redovnim, svakodnevnim kupanjem i pranjem šamponom, bez straha, mada sve mora da se obavlja nežnim pokretima. Da bi se sprečila pojava temenjače, bez obzira da li je bebino teme već pokriveno kosom ili ne, ono mora i da se očešlja, i to posle svakog kupanja.

 

Kako se leči?

- Ako već dođe do stvaranja temenjače, postupak je isti kao i kada je  teme sasvim čisto: redovno kupanje i šamponiranje bebine glave, kao i celog tela. Podrazumeva se da se posle kupanja bebica smesti na mek peškir i da joj se nežnim pokretima dobro pokupi vlaga sa tela. Teme joj treba očešljati čak i ako nema kosice na njemu. Najbolje je da se to uradi malim, bebinim češljem ili četkom od prirodne dlake, i to dva puta dnevno, ujutru i uveče. Bez obzira na debljinu i površinu temenjače na bebinoj glavi, taj deo može da se natopi nekim od ulja za bebe (najbolje uveče), da bi se sutradan sve to opralo bebi šamponom.

 

Da li koža može da se ozledi?

- Može, ako se sve radi «nasilno». Može da dođe do povrede, a samim tim i do infekcije. Uz pažljive, nežne pokrete, skida se samo taj nepoželjan sloj. Ukoliko se, u krajnjem slučaju, ipak stvori ranica, treba je premazati nekom od antibiotskih masti - kao što je gentamicin. Temenjača, inače, spontano nestaje u toku prve godine života deteta, kada i prestaje pojačano lučenje lojnih žlezda.

 

Bezazlene, ali plaše

U narodu je temenjača poznata i kao mlečna krasta (crusta lutea). Ove promene  mogu da zahvate manju ili veću površinu glave novorođenčeta. Žućkastog su, slojevitog izgleda i sasvim bezazlene, ali ih treba pažljivo odstraniti.


Izvor: Yumama
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Feta sir zabranjen za trudnice

Iako se mnoge trudnice trude da jedu zdravo, nekada iz najbolje namere i zbog neznanja mogu da naprave problem. U ovom broju „Blica“ upoznaćemo vas sa namirnicama koje treba da izbegavate tokom trudnoće.

Mekani sirevi
Nepasterizovano mleko, pašteta domaće proizvodnje i uvozni mekani sirevi kao što su bri, feta, gorgonzola mogu da sadrže bakteriju listeriju. Listerija je retka bakterija koja može da se nađe u proizvodima od nepasterizovanog mleka, u džigerici, nedovoljno kuvanom mesu i u polugotovim jelima. Treba biti oprezan jer ozbiljne posledice mogu da se jave u razvoju bebe, posebno ako odmah ne započnete terapiju. Listerija može da pogodi posteljicu, plodovu vodu i bebu, a posledice su katastrofalne - spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta.

Sirovo meso
Izbegavajte sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso (tartar biftek) i morske plodove (školjke i suši) jer možete da se zarazite koliformnom bakterijom (može da izazove različite infekcije) i salmonelom. A postoji i mogućnost od zaraze i toksoplazmom. Ovo je retka, ali i vrlo opasna infekcija, čiji je uzročnik toksoplazma, parazit koji se na ljude prenosi putem mačijeg izmeta, kao i preko nedovoljno kuvanog ili pečenog mesa. Kod primarne infekcije u trudnoći (kod toksoplazmoze može da bude reč o prvoj infekciji - primarna infekcija i ponovnoj infekciji - reinfekcija) postoji značajna opasnost od infekcije bebe. S obzirom na to da toksoplazma prelazi u fetalni krvotok tek posle 16. nedelje trudnoće, izostaje razvijanje teških anomalija fetusa, ali zbog infekcije deteta može da dođe do fatalnog ishoda.

Sirova jaja
Sirova jaja ili hrana koja sadrži sirova jaja (majonez, sladoled...) trebalo bi da izbegavate zbog mogućnosti zaraze salmonelom. Ovo je posebno bitno ako jedete umake i sladolede iz kućne radinosti, jer se ovi kupovni proizvodi prave od pasterizovanih jaja.

Bakalar i tuna
U trudnoći treba da jedete ribu, ali ne svaku ribu. Izbegavajte meso morskog psa, sabljarke, bakalara i tune jer oni sadrže živu koja je nusproizvod industrijskog otpada. Živa prolazi kroz placentu i može da ošteti bebin nervni sistem. Male količine žive takođe mogu da utiču na nervni sistem i da za posledicu imaju teškoće u razvoju. Tunjevinu iz konzerve jedite najviše jednom nedeljno.

Nezreo krompir
Nezreo krompir, odnosno zeleni delovi krompira sadrže biljni otrov solanin, koji je štetan za razvoj fetusa. Tačnije ovaj otrov može da izazove nepotpuno zatvaranje kičmene moždine. Izbegavajte i one krompire koji su delimično zeleni jer je i u njima solanin i tamo gde nije zeleno.

Džigerica
Juneća, jagnjeća i svinjska džigerica sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu sa nekim oštećenjima ploda, pa ih zato izbegavajte. Pileća džigerica je sigurniji izbor, ali samo ako jedete jednom nedeljno.

Alkohol kriv za neurološka oštećenja
Nije poznato koliko je zapravo alkohol opasan za vreme trudnoće pa bi bilo najbolje da ga izbegavate. Lekari su dokazali jedno - da previše alkohola može da izazove mentalnu retardaciju. Prenatalno izlaganje alkoholu izaziva neurološka oštećenja koja u kasnijem životu mogu da budu uzrok lošeg uspeha u školi, problema sa zakonom tokom adolescencije. Takođe treba da izbegavate alkohol i za vreme dojenja.

Kofein dovodi do pobačaja
Ograničite unos kofeina (kafa, crni čaj i čokolada) jer može da izazove prevremeni porođaj, posebno u prvom trimestru. Kada prođe ovaj period smete da popijete najviše 200 mg kofeina dnevno. Da vas podsetimo, 200 mg je otprilike dve šoljice instant kafe, jedna šoljica obične kafe, četiri šoljice čaja, pet čaša kola napitka, 800 gr mlečne čokolade (crna čokolada sadrži nešto više kofeina).

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Majčino mleko je savršena hrana

Dojenje obezbeđuje idealnu hranu za pravilan rast i razvoj bebe, ali i žene štiti od karcinoma dojki i grlića materice, kao i od osteoporoze

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine u prvoj nedelji avgusta u više od 120 zemalja sveta i promoviše važnost i pozitivne učinke dojenja. Ovogodišnja akcija inspirisana je finansijskom krizom i ima za cilj da ukaže na vitalnu ulogu dojenja u kriznim situacijama, koje ponekad može da bude spasonosno za veliki broj dece tokom različitih kriznih i vanrednih situacija.

Vera Vujović, pedijatar u DZ „Čukarica", podseća da je mačino mleko najsavršenija prirodna hrana neophodna za pravilan razvoj deteta.
- Majčino mleko je idealna i jedina potrebna hrana u prvih šest meseci života bebe i temelj za pravilan razvoj deteta. U prvih šest meseci u ishrani bebe trebalo bi da bude isključivo majčino mleko, a tek posle tog perioda nastavak dojenja u kombinaciji s drugom hranom prikladnom za bebin uzrast - kaže Vujović.
Sagovornica Pressa objašnjava da je najkvalitetnije mleko u toku prvih sedam dana takozvani kolostrum.
- Kolostrum je veoma bogat belančevinama koje su odojčetu u tom periodu neophodne. Mleko koje zovemo prelazno je u drugoj i trećoj nedelji i ono je sve bogatije ugljenim hidratima, koji su tada potrebni bebi. Posle tog perioda kreće zrelo mleko. Inače, mleko na početku i kraju podoja se razlikuje. Beba bi trebalo da jede i ono prvo slatko mleko koje majke obično opisuju kao providnu vodenkastu tečnost, koje je veoma kvalitetno mleko. Takođe, beba treba da dobije i ono takozvano poslednje mleko, koje sadrži neophodne masti i belančevine - kaže Vujović.
Ona napominje da sve majke mogu uspešno da doje, samo su im potrebne pomoć i podrška, kako za vreme trudnoće, tako i posle porođaja.

- Retko koja majka ne može da doji i tada je potrebno da se posavetuje sa stručnjacima kako bi beba dobila najbolju moguću ishranu. Žene se najčešće plaše da li će imati dovoljno mleka. Svaka žena može da ima dovoljno mleka ako nauči tehniku dojenja. Mame se takođe plaše da li je njihovo mleko dovoljno kvalitetno, a naravno da ono to jeste - kaže Vujović, i dodaje:
- Beba u prvim danima obično ne može da isisa svo mleko, a to je veoma bitno jer što ga više isisa, majka će imati i više mleka. Veoma je važno da bebe imaju pune obroke koji ne traju kraće, ali ni duže od 15 ili 25 minuta i to ravnomerno na obe dojke. Bebu bi trebalo podojiti na svaka dva do tri sata, a to je najčešće period u kojem i samo novorođenče zahteva hranu.
Prema njenim rečima, dojene bebe su zaštićene od mnogih bolesti, posebno u prvoj godini života.
- Bebe koje sisaju u tako visokom procentu ređe imaju prolive, akutne upale disajnih organa i srednjeg uha. Zaštićene su od gojaznosti, kao i od rane šećerne bolesti, imunije na alergije, upale bronhija i astmu. Takođe, u kasnijem dobu dojene bebe ređe imaju visok krvni pritisak i srčane probleme. Kod beba koje se hrane majčinim mlekom bolje se razvijaju mozak, creva, pluća i bubrezi. Takođe, žene koje doje u visokom procentu su zaštićene od karcinoma dojke i jajnika, od osteoporoze, a pre i povrate težinu koju su imale pre trudnoće - kaže Vujović.   

Ishrana dojilje
Dojiljama se preporučuje uobičajena hrana koju jede i ostatak porodice.
- Ništa ne treba jesti previše, potrebno je pet obroka i vode onoliko koliko je žena žedna. Ono što je važno jeste da žena ujutro pre nego što podoji bebu ili obavi druge poslove obilno doručkuje, a ne tek negde oko podneva, kao što naše žene obično rade. Pušenje je zabranjeno jer beba kroz mleko dobija sve otrove, a cigarete menjaju i ukus mleka. Alkohol i kafa su takođe nepoželjni, ali jedna do dve šolje kafe dnevno su dozvoljene - objašnjava Vera Vujović.

Javno dojenje
Povodom Svetske nedelje dojenja sutra u 18 sati u Tašmajdanskom parku organizovana je manifestacija koja bi trebalo da okupi veliki broj trudnica i majki sa bebama. I ove godine cilj je da se na jednom mestu okupi što više majki koje će javno dojiti svoju decu, razmeniti iskustva, potražiti savet ili podršku.
Manifestacija je ove godine dobila zvaničnu podršku Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za zdravstvo, Gradskog sekretarijata za dečju zaštitu i Opštinske uprave Stari grad. Promoterka događaja je voditeljka i glumica Jelena Helc.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Napravite sigurno okruženje za bebu

Zbog želje da zavire svuda, mališani dok su u kući često diraju stvari koje mogu da ugroze njihov život. Da bi njihovo kretanje po kući bilo slobodno i bezbedno, evo nekoliko stvari koje treba da uradite.

Zamaskirajte kablove
Zatvorite utičnice, sakrijte produžne kablove i telefonske gajtane. Najbolje je da ih uvučete u zaštitni kabl, prilepite specijalnom trakom za parket ili sakrijete iza nameštaja. U svakom slučaju ih sakrijte.

Sklanjajte hemikalije
Na posebno mesto, tamo gde dete ne može da ih dohvati, sklonite sve hemikalije, od zubne paste i vitaminskih tableta do sredstava za ribanje. I sami znate da dete ne ume da razlikuje tečni deterdžent od sokića, lek od bombonice, i da ništa od toga ne sme da mu bude dostupno. Isto važi i za novčiće, klikere, nakit, baterije, pasulj...

Praznite pepeljare
Najbolje bi bilo da ne pušite u kući, ali ako već ne možete da se uzdržite, onda se makar sklanjajte od deteta. Pepeljare, cigarete, upaljače i šibice držite na terasi, na visokoj kuhinjskoj polici ili na komodi, van domašaja detetovih ručica.

Isključite peglu
Čim završite peglanje, isključite peglu iz struje i stavite je da se hladi na visokom mestu koje vaš mališan ne može da dohvati. Pri tom vodite računa da kabl ne visi kako dete ne bi moglo da ga povuče.

Ispraznite kadicu
Kada završite sa kupanjem, odmah ispraznite kadicu. Nemojte ostavljajte bebu pored napunjene kadice, niti pokraj bilo koje druge posude s vodom.
nStolnjaci su suvišni
Bilo bi dobro da neko vreme ne koristite stolnjake. Beba začas može da ih svuče na sebe sa svim što se na stolu nalazi.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Nokia the best
Dečaci i devojčice - različito vaspitanjeJednakost među dečacima i devojčicama zapravo ne postoji: biologija to dokazuje, psiholozi otkrivaju, a društvo potvrđuje. Objašnjenja slede: Dečaci se igraju loptom, devojčice sa lutkama.

Biologija: pri pogledu na loptu, šestomesečna devojčica će samo pogledati tu okruglu stvar i okrenuti se nečemu drugom. Dečak istog uzrasta će se uzbuditi, poželeti da je dodirne, uhvati. Oko druge godine, ako dete vidi loptu u dvorištu, devojčica će je preskočiti, a dečak će je šutnuti. Između treće i pete godine, deca otkrivaju svoj polni identitet i istražuju razlike. Zbog toga im se i sviđaju različite igre.
Mišljenje psihologa: dečaci funkcionišu "kao banda", kolektivno. Fudbal uvek igra više njih i to im omogućava da iskažu svoju agresivnost. Devojčice više vole da se igraju u duetu (pa čak i sa lutkom) ili u manjim grupama. Konačno, dečak uvek želi da bude kao tata, a devojčica će uvek poželeti da bude mama.
Kultura: društvo se menja ali stereotipi ostaju. Ljudi će se uvek zapanjiti kad vide dečaka da se igra sa lutkom. Svi mu radije daju društvene igre, figurice. Danas dečaci više igraju igre na računaru i gledaju televiziju. Vole crtane filmove i sportske emisije, dok devojčice radije gledaju serije. Istraživanja pokazuju čak da se devojčice pre odlučuju za individualne sportove, nego za ekipne kojima je, naravno, neophodna lopta.

Devojčice su nežne i osetljive

Biologija: hormoni su takođe važni, ali većina istraživanja pokazuje da u toku prve godine, iako bebe oba pola viču i plaču podjednako često, devojčice pre počnu da se smeju i govore. Njihova mimika je ekspresivnija i bolje odražava odnose sa okolinom. Kasnije, kada odrastu, istraživanja se slažu: žene lakše iskazuju ono što osećaju i bolje primećuju ono što drugi osećaju. One, dakle, nisu emotivnije, već samo lakše ispoljavaju osećanja nego muškarci.
Mišljenje psihologa: devojčicama se često brani da budu ljute, a dečacima da budu tužni ili uplašeni. U očima roditelja, devojčica je uvek osetljiva i potrebna joj je zaštita. Ona zato, vrlo brzo, počinje to da primenjuje na okolinu. S druge strane, dečak mora da bude hrabar kako bi kasnije postao "pravi" čovek. Ovi stereotipi se provlače kroz celokupno vaspitanje. Psiholozi objašnjavaju da u uzrastu od tri do šest godina, između devojčica i dečaka, ima malo razlike u pokazivanju brige. Od sedme do jedanaeste godine, devojčice pokazuju veće interesovanje za druge. Već od dvanaeste godine žele da se bave plemenitim zanimanjima.
Kultura: roditelji najčešće pokazuju različite vrste osećanja prema devojčicama. Ipak, jedno američko istraživanje je pokazalo da ukoliko devojčice bolje pokazuju osećanja to je zbog toga što su majke osetljivije na reakcije dečaka...

Dečaci vole da pobeđuju
Biologija: testosteron koji direktno deluje na mozak čini muške osobe osetljivim na pitanje hijerarhije i takmičenja. "Moj tata je vatrogasac." Ili policajac. Ili ima veća kola. "Ko najdalje piški?" Primeri samo naviru. Kod dečaka se sve vrti oko toga ko je jači, brži, viši, bolji. To se nastavlja i kada odrastu.
Mišljenje psihologa: istraživanja pokazuju - dominacija, hijerarhija, naređenja, hvalisanje i pretnje karakterišu dečake, dok devojčice, manje osetljive na hijerarhiju, češće izražavaju svoje slaganje i radije prepuštaju reč. Muškost se meri uspehom, moći i divljenjem. Čini se da muškarce taj hvalisavi temeprament štiti od depresije i uznemirenosti. Zanimljivo je da dečaci duplo više padaju sa bicikla, ne zato što su nespretniji, već zato što voze opasnije kako bi se "pokazali".
Kultura: hiljade godina lova pružile su muškarcima sklonost ka istraživanju i opasnosti i oni su neprestano morali da prevazilaze svoje strahove. Žene su, branjem, razvile dodir, sklonost ka detaljima i stalnost karaktera. Danas ćete bicikl pre pokloniti dečaku, a lutku ili knjigu devojčici.

Devojčice su pažljivije
Činjenice: u proseku, devojčice imaju bolje školske rezultate i ređe ponavljaju razred.
Biologija: istraživanja su pokazala da devojčice imaju bolji tonus mišića i ranije prohodaju. Testosteron ima svoju ulogu, ali ne zaboravimo da smo svi na početku "XX", tj. ženskog pola. Tek u toku sedme nedelje trudnoće neki dobijaju Y koji će od njih načiniti dečake. Mnogi pedijatri i učitelji smatraju da bi dečaci trebalo da kreću u školu godinu dana posle devojčica, jer je otprilike toliki njihov zaostatak u razvoju. Na primer, na nivou motorike, šestogodišnji dečaci lošije drže olovku. Ova razlika u razvoju može izazvati uznemirenost i agresivnost ili obeshrabrenost.Devojčice su brbljivice
Biologija: leva polovina moždane kore (odgovorne za jezik) kod beba se razvija sporije nego desna, ali kod dečaka, ovaj razvoj je još sporiji. Uzrok je u testosteronu, dok, s druge strane, ženski hormoni ubrzavaju ovaj proces.
Mišljenje psihologa: ako devojčica ranije progovori, to je zbog toga što privlači majčinu pažnju. Za razliku od dečaka koji odmah pred sobom ima model sa kojim će se poistovetiti (tata), devojčica postoji samo u svojoj budućnosti žene: "Kad budeš dobila menstruaciju, grudi, dete..." Zato ona ima veliku potrebu za komunikacijom - bira lutku koja liči na nju i sa kojom razgovara.
Kultura: od prvih nedelja života, roditelji se različito obraćaju bebi dečaku i bebi devojčici; devojčice prinose do lica i obraćaju im se osećajnim intonacijama, koje već liče na razgovor. Štaviše, devojčice ranije nauče da iskazuju svoja osećanja.

Dečaci su agresivniji
Biologija: agresija je povezana sa nivoom testosterona. Nivo muških hormona je kod dečaka prirodno povišen na rođenju (kao i nivo ženskih hormona kod devojčica) ali se zatim znatno smanjuje. Pojačava se oko druge-treće godine, naročito u pubertetu. Istraživanja pokazuju da, u prvoj godini, dečaci nisu ništa agresivniji od devojčica, ali ako beba devojčica proizvodi više androgena, njeno ponašanje će se približiti ponašanju malog dečaka (u istim uslovima dečak će biti izuzetno agresivan).
Mišljenje psihologa: mali dečaci se štite uz pomoć potencijalno agresivnih igračaka (mač, pištolj, puška...) i poistovećujući se sa veoma moćnim likovima (Supermen, Betmen, čudovišta, dinosaurusi).
Kultura: čitavo društvo ide u tom smeru! Sami roditelji imaju različit rečnik po pitanju agresije ili besa. Kada devojčica ima problem sukoba, roditelji će joj reći: "Budi ljubazna". Dečak uglavnom čuje da mora da se brani i da ne sme da ustukne. Ponašanje dečaka čiji otac ima ulogu u svakodnevnoj brizi o detetu biće manje "mačo". Kada je otac u stanju da prihvati svoju osećajnost, i njegov sin će naučiti da sme da bude tužan, uplašen, ljut i da ga neće ismevati zbog toga. Devojčice čiji je otac prisutan u svakodnevnoj brizi su manje uznemirene.

Devojčice vole knjige, dečaci - matematiku
Biologija: estrogen, dominantni hormon kod devojčica, izaziva brži razvoj moždanih ćelija. Još u materici, desna hemisfera - koja se brže razvija - pokušava da uspostavi vezu sa levom hemisferom. Dečak još nije u stanju da prihvati tu vezu. Njegov mozak obiluje vezama unutar hemisfere, ali ne i vezama između hemisfera. To je jedno objašnjenje činjenice da dečaci imaju bolje rezultate u fizici i matematici, koji u najvećem delu zavise od desne strane mozga.
Kultura: antropolozi objašnjavaju da je tokom istorije čovečanstva muškarac bio primoran da lovi, a samim tim i da se snalazi u prostoru (geometrija). S druge strane, devojčice više čitaju zato što bolje i duže govore, a i bliska su im razna osećanja. Ovo takođe objašnjava i činjenicu da više dečaka ima poremećaje u govoru (mucanje, disleksija). Na sreću, nove moždane veze se stvaraju tokom čitavog detinjstva.

Izvor: Viva magazin
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.12
mob
SonyEricsson k310i
Hvala na svemu ovome trebace mi za moju zenu posto je u blagoslovenom stanju  :[115]:
Sad cu lepo da joj dam da sve ovo izcita
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
Nokia the best
to je jako lepo  :flower:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 34 35 37
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.106 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.