Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 17:06:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Samo 8 ruskih strateskih podmornica operativno  (Pročitano 14553 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Citat
kolko znam izgleda mogu. Secam se kad je jedna podmornica uplovljavala u sredozemno more morali su Rusi to da najave kao i to da je morala da plovi povrsinom. To je deo Turske kao clanice NATO-a, a strateski kontrolise vrata Vrnog Mora.
ee,to je moguce...
jer,kolko se secam,prolazak kroz Bosfor je regulisan brojnim pravilnicim i medjunarodnim odredbama.nije to stvar Turske kao clanice NATOa,vec stvar bezbednosti moreuza i medjunarodnih zakona...svaki prolazak vojnih plovila mora da bude detaljno zabelezen i pod odredjenim uslovima.(naravno,uz malo kinte,Ameri nisu imali takve probleme kada su donosili "humanitarnu pomoc" i placenike u GRuziju na razaracima...).sad sam se podsetio,bas kada su Ukrajinci davali Kinezima Varjag(idiioti...),i kada su ga vukli do onog Makao-a(gde li je vec,bem li ga...),jedva su uspeli da dobiju dozvolu za prolaz kroz Bosfor,jer se kretanje zabranjuje tzv. "mrtvim brodovima",tj onima koje vuku drugi i ne mogu sami da se pokrecu(a Varjag nije imao svoj pogon).zato su posle morali da idu skroz oko Afrike umesto preko Sueca,bas zbog te regulative.(doduse,meni je to malo glupo,jer se ocigledno radi o specijalnom slucaju koje prate i vlade i mornarice nekoliko zemalja,al s ozbirom da su u pitanju bili i Ukrajinci,koji su i prodali to cudoviste,briga me...i ako su ih ispalili...)
« Poslednja izmena: 03. Jun 2009, 13:10:04 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Pa Ukrajincima je taj nosac potreban ko i Crnog Gori pola flote JNA, tj. nemaju neku potrebu i na kraju nemaju para ni da ga zavrse pa jos i odrzavaju. Uz to ne treba da se zaboravi da Ukrajinci dosta te  tehnologije i nemaju za opremanje nosaca aviona. A za brod te velicine pa jos bez pogona je jako zeznuto da prolazi sueckim kanalom jer manja greska (udar u branu) bi prouzrocio visemesecnu blokadu to prolaza, na kraju krajeva, to nijedno osiguranje ne bi prihvatilo da preuzme na sebe.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
.(naravno,uz malo kinte,Ameri nisu imali takve probleme kada su donosili "humanitarnu pomoc" i placenike u GRuziju na razaracima...)

Postoji ugovor izmedju NATO i Rusije o broju plovila, tacnije o ukupnoj tonazi koju NATO sme da ima u Crnom Moru, i ta tonaza je prvi put za vreme rata u Gruziji dostignuta, pre toga NATO, tacnije americki brodovi nisu ni zalazili u Crno more u vecem broju.

Nego da se vratimo na temu, rusi ulazu ogromna sredstva u mornaricu, cak 40% vojnog budzeta, a najvise ide na flotu nuklearnih podmornica:

Citat
Over 40% of Defense Ministry funds go to Navy - Russia's Ivanov
03/06/200915:11

MOSCOW, June 3 (RIA Novosti) - More than 40% of the Russian Defense Ministry budget is spent on the Navy, particularly on the development of strategic nuclear forces, a deputy prime minister said on Wednesday.

"This money is mainly directed to strategic submarines. This is hundreds of billions of rubles," Sergei Ivanov said in an interview with RIA Novosti.

Russia is currently building several Borey class strategic nuclear submarines and a fourth-generation Graney class nuclear-powered attack submarine. The tests of a new sea-based Bulava ballistic missile are also underway.

The Borey class submarines will be deployed with Russia's Northern and Pacific fleets, Ivanov said.

Three submarines of this class, the Yury Dolgoruky, the Alexander Nevsky and the Vladimir Monomakh, are being built at the Sevmash shipyard in northern Russia, and the construction of a fourth sub is in pipeline.

"Upon completion, the submarines will be deployed both with the Northern and Pacific fleets, which will require $1 billion investment to create the appropriate coastal infrastructure," Ivanov said.

Sevmash has said that two of the submarines were due to be completed in 2009 and 2011.

A Borey class vessel is 170 meters (580 feet) long, has a hull diameter of 13 meters (42 feet), a crew of 107, including 55 officers, maximum depth of 450 meters (about 1,500 feet) and a submerged speed of about 29 knots. It can carry up to 16 ballistic missiles and torpedoes.

Ivanov said the Bulava sea-based ballistic missiles will be adopted by Russia's Navy only jointly with its delivery platform - the Yury Dolgoruky nuclear submarine.

The Bulava-M (SS-NX-30) ICBM carries up to 10 nuclear warheads and has a range of 8,000 kilometers (5,000 miles). The three-stage ballistic missile is designed for deployment on Borey class submarines.

The Russian Navy is planning to conduct at least five test launches of the Bulava missile in 2009.

Ivanov earlier said that Russia's 2009 state defense budget had not been reduced despite the global financial crisis.

"It totals 1.3 trillion rubles [$42.5 bln] for all security-related agencies rather than only the Defense Ministry in 2009," Ivanov told journalists on Tuesday.

As much as 592 billion rubles ($19.3 bln) from this sum are to be spent specifically for purchasing weapons and military hardware, he added.
« Poslednja izmena: 03. Jun 2009, 15:50:21 od ramon23 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Делта-4 носи 45 тона нуклеарних бојевих глава, Бореј само 19.

Што у пракси значи мањи бој нуклеарних мегатона на циљу.

Могуће је да обе подморнице носе исти број нуклеарних бојевих глава али су оне на Делта-4 теже и самим тим јаче.

Али је зато Бореј модернија подморница а њена ракета Булава јефтинија за одржавање и експлоатацију. 
« Poslednja izmena: 03. Jun 2009, 17:04:45 od aleksa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
A jesu li to iste vrste bojevih glava, tj, da li su ove na Bulavi mozda modernije. Mozda lupam ( Smile), ali da nisu mozda lakse, modernije ali isto tako ubitacne??? Smile Smile Smile - ili to, kada su ove stvari u pitanju, takodje ima proporciju sto teze to jace? Smile
Smile
« Poslednja izmena: 03. Jun 2009, 20:50:03 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Citat
Pa Ukrajincima je taj nosac potreban ko i Crnog Gori pola flote JNA, tj. nemaju neku potrebu i na kraju nemaju para ni da ga zavrse pa jos i odrzavaju.
(nista protiv tebe)
Ukrajinci zajedno sa pojedinim idiotima na vlasti Rusije nisu imali apsolutno nikakvo pravo,niti razlog da Kinezima daju ni jedan jedini nosac sa Yak-38icama,a kamoli dva ista,i jos i pravi pravcati nosac-Varjag,da bi na kraju postali jebarnici i kockarnice  Smile taj akt nema nikakvog opravdanja i razloga(cak ni troskove),vec je obican primer lenjosti,nebrige i arogancije kako Ruske,tako i Ukrajinske vlade.
Citat
Uz to ne treba da se zaboravi da Ukrajinci dosta te  tehnologije i nemaju za opremanje nosaca aviona.
1.Nije bas tako.Ukrajinci mozda nemaju SVE,al zato Rusi imaju.
2.Svejedno,to nije opravdanje.nije to autmobil kome je tesko naci delove,pa se onda odveze na otpad ili sta vec...
Citat
A za brod te velicine pa jos bez pogona je jako zeznuto da prolazi sueckim kanalom jer manja greska (udar u branu) bi prouzrocio visemesecnu blokadu to prolaza, na kraju krajeva, to nijedno osiguranje ne bi prihvatilo da preuzme na sebe.
pa,dobro,to se slazem...ja sam rekao da mi je malo glupo,jer ipak je to izuzetan dogadjaj,jednom u 20 godina,a koji usput prati nekoliko mornarica i vlada...al,dobro,kao sto rekoh,drago mi je sto su im nisu dali,pa su se mucili s njim okolo naokolo...
Citat
Postoji ugovor izmedju NATO i Rusije o broju plovila, tacnije o ukupnoj tonazi koju NATO sme da ima u Crnom Moru, i ta tonaza je prvi put za vreme rata u Gruziji dostignuta, pre toga NATO, tacnije americki brodovi nisu ni zalazili u Crno more u vecem broju.
1.da,ali mislim da samim nagomilavanjem NATO mornarice u nekim podrucjima je prekrseno nekoliko regulativa,koje nemaju veze sa Bosforskim regulativama...
2.svejedno nisu imale pravo da prodju,jer se zna da su ti brodovi nosili oruzja i ponekad-placenike,a to se vodilo kao humanitarna pomoc,znaci,to je krsenje pravila...
Kod:
Over 40% of Defense Ministry funds go to Navy
iako znam kako za Borrei,a i druge projekte koji se prave,nisam znao da se bas toliko ulaze truda i para u mornaricu.to me zaista raduje...  Smile
inace,izgleda da planiraju i izgradnju nove klase-Gepard.koliko sam shvatio,to je visoko-modernizovana Akula II (gotovo sasvim nova klasa),koja ce se praviti za Indiju,a mozda i Rusiju.
evo slike koje sam nasao bas na sajtu Sevmasha.ali,ne kaze nista konkretno o samom Gepardu...
« Poslednja izmena: 03. Jun 2009, 23:47:48 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
@Papalu

Сигурно је да су главе унапређене на Булави али окрени обрни увек је боље имати ракету која може да понесе већу масу јер се на њу увек могу монтирати унапређене главе али у већем броју.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
@Papalu

Сигурно је да су главе унапређене на Булави али окрени обрни увек је боље имати ракету која може да понесе већу масу јер се на њу увек могу монтирати унапређене главе али у већем броју.
e,taman da pitam nesto vezano za tu stavku...
Ako sam dobro razumeo a i procitao na vise mesta,Rusija nije obavila nuklearni test(test detonacije nuklearne bombe) od 1990.(ili bese 1995.)
ako zele da testiraju Bulavu,zar ne bi trebalo da makar jednom testiraju i samu detonaciju?
mislim,iz ovih tekstova koje @Ramon postavlja ja ne vidim da oni imaju u planu da izvrse test detonacije,vec samo testove ispaljivanja i letenja...
??  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10

1.Nije bas tako.Ukrajinci mozda nemaju SVE,al zato Rusi imaju.
Jeste da Rusi imaju, al oce denjge za to, nema za dzabe a Ukrajinci nisu nesto pri parama za taj luksuz

pa,dobro,to se slazem...ja sam rekao da mi je malo glupo,jer ipak je to izuzetan dogadjaj,jednom u 20 godina,a koji usput prati nekoliko mornarica i vlada...al,dobro,kao sto rekoh,drago mi je sto su im nisu dali,pa su se mucili s njim okolo naokolo...
Da, al ne bi propustili ni tanker bez vlastitog pogona, stim da se nesto dogodi, ko bi platio popravak kao i gubitke od par meseci kad bi kanal zbog popravka bio blokiran. Tonaza je to a treba je upravljati sa remorkerima po uzanom kanalu.

1.da,ali mislim da samim nagomilavanjem NATO mornarice u nekim podrucjima je prekrseno nekoliko regulativa,koje nemaju veze sa Bosforskim regulativama...
2.svejedno nisu imale pravo da prodju,jer se zna da su ti brodovi nosili oruzja i ponekad-placenike,a to se vodilo kao humanitarna pomoc,znaci,to je krsenje pravila...

To je zasigurno da su prevozili i malo bum bum tehnike, al nisu povredili teritorijalne vode Rusije nit presli limit (nisam znao da postoji tako nesto). Sa druge strane, NATO ima tri clanice na Crnom Moru, sto znaci da imaju solidnu zastupljenost toj bari.
Izgleda da je neko od Rusa i Ukrajinaca dobro ipak izracuno da im se u Crnom Moru ne isplati nosac aviona (u nekom sukobu zeznuto ga je sakriti a prilicno je velika meta, dok citavo more se moze pokrivati sa kopna. Licno mislim da je namena tog nosaca aviona bila da se u slucaju sukoba sa NATO-m probiju u sredozemlje i tek tu dobija nosac aviona na znacaju jer VU nije imao aerodroma kojim bi pokrivao sredozemlje.
Uostalom, prodato je samo korito, bez icega ostalog sto cini nosac a Kinezi imaju izgleda ozbiljne poteskoce sa pogonskim grupama (nuklearni reaktor i turbina, treba znati kako se pravi to cudo a na kraju treba to i napraviti, uz to da nije na kopnu pa da se pravi kombinovano olovno-betonski omotac), uz to ide oruzje, elektronika, i najvaznije, avioni. Mislim da su Kinezi zinuli na to i mislili "lako cemo" pa se uspostavilo da nije bas tako. Sa druge strane, za tu cenu nisu mogli nista da kupe pa su valjda mislili da im se isplati i da stoji. Al Rusi su isto prodali svoj Shatl "Buran" koji sada stoji u nekom muzeju u Nemackoj a leteo je samo dva puta, sta znaci bezparica  Smile
Al ode i ja u off  Smile
« Poslednja izmena: 04. Jun 2009, 00:02:09 od Maradic »
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Citat
To je zasigurno da su prevozili i malo bum bum tehnike, al nisu povredili teritorijalne vode Rusije nit presli limit (nisam znao da postoji tako nesto)
kada se vojno plovilo bilo koje drzave bez razloga(posete,spasavanja,kvara...)priblizi na odredjenu udaljenost od vodene granice neke zemlje,to se smatra pritiskom na tu drzavu...a kolko se secam,za vreme rata u Gruziji je bilo dosta slucajeva da su Amerikanci ne samo bili preblizu te linije,vec su je i prelazili par puta,te su Rusi posle odgovarali prostim blokiranjem putem brodova...
Citat
Izgleda da je neko od Rusa i Ukrajinaca dobro ipak izracuno da im se u Crnom Moru ne isplati nosac aviona (u nekom sukobu zeznuto ga je sakriti a prilicno je velika meta, dok citavo more se moze pokrivati sa kopna. Licno mislim da je namena tog nosaca aviona bila da se u slucaju sukoba sa NATO-m probiju u sredozemlje i tek tu dobija nosac aviona na znacaju jer VU nije imao aerodroma kojim bi pokrivao sredozemlje.
jos jednom ponavljam-ti nosaci(Varjag i Uljanovsk) bi patrolirali Sredozemljem,a i delovima Atalantika.nema to nikakve veze sa Crnim morem.
a drugo-pa jeste velika meta.i Nimic je "velika meta",pa aj ti samo dodji do njega,a kamoli uspi da mu izrucis bombu...  Smile (doduse,ako izuzmemo metode kao sto su nuklearne rakete,ili skupe posebne krstarece rakete...)
Citat
Uostalom, prodato je samo korito, bez icega ostalog sto cini nosac a Kinezi imaju izgleda ozbiljne poteskoce sa pogonskim grupama (nuklearni reaktor i turbina, treba znati kako se pravi to cudo a na kraju treba to i napraviti, uz to da nije na kopnu pa da se pravi kombinovano olovno-betonski omotac), uz to ide oruzje, elektronika, i najvaznije, avioni.
tacno je da su dobili samo korito,tj korito sa "ostrvom"(tornjem),ali ne zaboravi da u tom koritu vec postoje izgradjene prostorije,sa sve rupama i cevima za zice,gas,instalacije...
naravno,sad se mislis,pa mogu Kinezi i bez toga da naprave nosac,ali ipak,bolje je imati sto bolji uvid u to kako rasporediti prostorije,kako i gde provuci instalacije,kako postaviti avione,gde postaviti koje sisteme...jer,organizacija i dizajn su na nosacu veoma bitni faktori...
nama sve to izgleda isto-kostur sa jednim tornjem i prostorijama bez vrata,ali verujem da se izbliza jasno moze videti za sta je koje mesto predvidjeno.
znaci,direktan pristup Varjagu i svim njegovim sektorima daj strucnjacima odgovor ne samo na pitanje "gde postaviti neki sistem/uredjaj/prostoriju?",vec i kako i zasto...
Citat
Al Rusi su isto prodali svoj Shatl "Buran" koji sada stoji u nekom muzeju u Nemackoj a leteo je samo dva puta, sta znaci bezparica   Smile
pa,sto jes,jes...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 17:06:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.